Rudolf Havenstein was president van de Reichsbank gedurende de Weimarrepubliek. Vandaag de dag nemen centrale banken helaas dezelfde route die hij nam, welke leidde tot vernietigende hyperinflatie en de ondergang van de Reichsmark begin jaren ’20. Fysiek goud en zilver kunnen u hierbij beschermen.

De voortdurende koopkrachtvermindering van nationale valuta wordt gemaskeerd door vermogensvernietiging van overgewaardeerde vermogensbestandsdelen als huizen die terugzakken naar realistische niveaus. Deze vermogensafname door dalende prijzen voelt als deflatie, maar is het niet. In feite is het een afleiding die onze ogen afhoudt van het werkelijke probleem: dat van de euro, de dollar en de meeste andere nationale valuta die koers hebben gezet richting hyperinflatie. Over hyperinflatie schreef ik reeds eerder.

De ECB meldt dat monetaire maatstaven als M1 en M2 gegroeid zijn met respectievelijk 10,3% en 1,4% over de laatste twaalf maanden. M3 blijft ongeveer gelijk met een kleine -0,2% daling. De Federal Reserve rapporteert M3 niet meer, maar de Amerikaanse M1 en M2 zijn gegroeid met 7,1% en 1,7% gedurende dezelfde periode. Deze groeipercentages betekenen dat de euro en de dollar worden geïnflateerd, ofwel dat de hoeveelheid geld wordt vergroot, met name M1, ten opzichte van de aanwezige hoeveelheid goederen en diensten die worden geproduceerd in de huidige, depressieve economie.

Deze inflatie is duidelijk te zien in marktprijzen. Ruwe olieprijzen bijvoorbeeld zijn meer dan verdubbeld sinds de bodemprijzen na het Lehman debacle. Ook breder genomen zien we dat de prijsindex van 19 grondstoffen, samengesteld door het Commodity Research Bureau, is gestegen met 46% gedurende dezelfde periode.

In zijn uitstekende boek over banken en inflatie “The Mystery of Banking”, observeert Murray Rothbard: “Wanneer prijzen sneller stijgen dan de geldhoeveelheid, zullen mensen een ernstig tekort aan geld ervaren, omdat zij relatief gezien een kastekort hebben ten opzichte van de hogere prijsniveaus. Totale kasgelden zijn niet langer voldoende om transacties te doen tegen de hogere prijs.”

Deze omstandigheden zien we ook vandaag. M1 en M2 zijn niet zo sterk gestegen als ruwe olie en andere grondstofprijzen. Het daaruit resulterende ’tekort aan geld’ wordt veelal verkeerd geïnterpreteerd als deflatie, hetgeen exact gebeurde vlak voor de Reichsmark werd meegezogen in een hyperinflatoire wervelwind. Laten we het een ‘Havenstein moment’ noemen.

Met zijn gebruikelijke briljante inzicht legt Rothbard uit wat er gebeurt op het moment dat een ‘Havenstein moment’ wordt bereikt. Er zijn twee alternatieven. “Als de overheid haar eigen riem aanhaalt en stopt met bijdrukken van nieuw geld, dan zullen de inflatoire verwachtingen omkeren en prijzen vallen – hiermee het kastekort verlichtend door lagere prijzen. Maar als de overheid haar natuurlijke neiging tot valsemunterij volgt en hieraan toegeeft door geld bij te drukken om zo het volk haar kastekorten aan te laten vullen, dan is de race begonnen. Geld en prijzen zullen elkaar volgen in een accelererende spiraal naar boven, totdat prijzen uiteindelijk wegrennen (ofwel hyperinflateren)”.

De Reichsbank koos voor het tweede alternatief, en helaas, zo ook de beleidsmakers bij de ECB en de Federal Reserve, lijkt het. De euro en dollar bevinden zich in een traject richting hyperinflatie. Om jezelf hiervoor te beschermen, dien je de euro en dollar zoveel als mogelijk te mijden. En te beschikken over fysiek goud en fysiek zilver.

—————————————————————————————————————-

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver. Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report.

Vorig artikelVrijspreker verhuist
Volgend artikelVS gedowngrade naar AA
James Turk
James Turk is oprichter van Goldmoney, de beste manier om goud en zilver te kopen. James heeft zich gespecialiseerd in het internationale bankwezen, financieringen en investeringen vanaf het moment dat hij zijn bachelor haalde in internationale economie aan de George Washington Universiteit in 1969. Zijn zakelijke carrière begon hij bij The Chase Manhattan Bank (inmiddels genaamd JP Morgan Chase Bank), waarvoor hij opdrachten deed in Thailand, de Filipijnen en Hong Kong. Vervolgens werkte hij bij de investerings- en handelstak van een gerenommeerde handelaar in edelmetalen, gevestigd in Greenwich, Connecticut in de VS. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Arabische Emiraten in december 1983 om aangesteld te worden als manager van de commodity afdeling van de Abu Dhabi Investment Authority, een positie die hij bekleedde tot aan zijn vertrek in 1987. James Turk schrijft vanaf 1987 The Freemarket Gold & Money Report, een nieuwsbrief over investeringen met twintig edities per jaar. Verder is hij de auteur van twee boeken en verschillende besprekingen en artikelen over geld en bankieren. Hij is mede-auteur van "The Coming Collapse of the Dollar" (Doubleday, december 2004), welke is geactualiseerd in een nieuw uitgegeven paperbackversie genaamd "The Collapse of the Dollar".

28 REACTIES

  1. Daar heb je het weer, het “reddende” goud en zilver.

    Dat goud- en zilverbezit je gaan “redden” als de hyperinflatie inzet is een mythe. Goud en zilver kan geld niet vervangen als betaalmiddel om de simpele reden dat hyperinflatie leidt tot beperkte beschikbaarheid van goederen, waaronder voedsel. Immers, de meeste mensen kunnen dat dan onvoldoende betalen.

    Voor mensen op een laag inkomensniveau lost goud en zilver niets op omdat ze het niet kunnen kopen: het is namelijk duur en je kunt niet goud en zilver kopen en ook nog je huishouden draaiende houden. Daarnaast lijkt het me duidelijk dat je goud en zilver niet kunt eten, je kunt het hooguit gebruiken om zaken als voedsel mee te kopen, maar als voedsel schaars wordt zal niemand het willen ruilen tegen goud of zilver – hooguit tegen iets anders dat eetbaar is.

    Voor de gewone man is het veel lucratiever om in eerste instantie te investeren in een voedselvoorraad voor een jaar (hoeft niet meer dan 500 € per persoon te kosten) en in tweede instantie in zaden en tuingereedschap.

    Goud en zilver is theoretisch alleen een alternatief voor degenen die rijk zijn, maar die hebben als de hyperinflatie toeslaat en de daarmee gepaard gaande schaarste sowieso al geen probleem: het geld mag dan weinig waard zijn, maar ze hebben er wel heel veel van.

    Slappe Zuigvis [3] reageerde op deze reactie.
    pcrs [8] reageerde op deze reactie.

  2. Ok, James Turk is dus een goudhandelaar die iedereen aanraadt goud te kopen. De vraag naar zijn handel wakkert hij aan door ondermeer de angst voor hyperinflatie op te krikken, bijvoorkeur bij mensen waar heel wat te halen valt.

    Mensen wordt wijs gemaakt dat ze zichzelf kunnen beschermen tegen hyperinflatie door euro’s en dollars in te ruilen voor goud (lees goud kopen). Vraag naar goud neemt toe, prijs van goud zal stijgen en het kapitaal van de goud handelaar zal naar verwachting steeds sneller groeien.
    Het verband tussen hyperinflatie en goud wordt niet echt duidelijk gemaakt. Het begint met de vraag waarom de goudhandelaar zoveel mogelijk goud wil verkopen als hij hiermee willens en wetens zijn eigen bescherming tegen hyperinflatie aantast.

    Waarom doet hij dit? Niet om er op achteruit te gaan, dacht ik zo. Hij moet aan de achterkant ook nog een handeltje in het een of ander hebben, waarin hij het binnenkomende geld in stopt en waaraan hij over het geheel genomen een winst aan overhoud. Het kan zelfs zo zijn dat dat handeltje winstgevender wordt naarmate de goudprijs stijgt. Is er een verband tussen zijn handeltje en de goudprijs? Nog zo’n vraag…

    Het zit em in de tijd. Hij streeft naar winstmaximalisatie, dus inkoopprijs goud moet lager zijn dan de verkoopprijs. Waarom wenst hij een hogere goudprijs? Omdat de verkoopprijs van zijn goudvoorraad toeneemt naarmate de tijd verstrijkt, natuurlijk. Deze stijging verloopt sneller naarmate de goudprijs sneller stijgt.

    Geld stroomt van laag naar hoog.

    Volgens mij valt er achter dit verhaal niet veel meer te vinden.

    Slappe Zuigvis [5] reageerde op deze reactie.
    GB [7] reageerde op deze reactie.
    Libertus [21] reageerde op deze reactie.

  3. @Vrijdenker [1]: ik denk dat er een degelijk verschil zit tussen een totale terugval van een samenleving en een economische terugval. Ik snap dat in tijden van crisis de beste investering een wapen, munitie en voedsel is, maar hoe zeer je misschien ook je libertarische gelijk zou willen halen met betrekking tot een eventueel falen van economische overheidsinterventie, het zal niet zo’n vaart lopen en tot die tijd blijft goud een vrij goede investering (naast vastgoed).

    Vrijdenker [6] reageerde op deze reactie.

  4. *De Reichsbank koos voor het tweede alternatief, en helaas, zo ook de beleidsmakers bij de ECB en de Federal Reserve, lijkt het.*

    Het point of no return is al ruimschoots voorbij. Het is de keuze tussen de spiraal naar beneden (deflatie) of de spiraal naar boven (inflatie of zelfs hyperinflatie)
    De keuze voor de 1e optie lijkt mij voorbij.
    Bezuinigen bij de overheid, de bankwereld en het bedrijfsleven kan niet meer omdat het onvermijdelijk leidt tot faillisement van bijna alle partijen.
    De schulden zijn daarvoor eenvoudigweg te hoog opgelopen en kunnen nooit meer worden afgelost bij een deflatiescenario..

    Weginflateren is de enigste optie voor de overheid en de centrale banken. Dit zal nog niet meevallen omdat bedrijven en particulieren op de bezuinigingsstand staan en sparen, schulden af betalen en in eigen kosten snijden.

    De M1 cijfers zijn inderdaad een goede graadmeter.
    Een sterke stijging hiervan wijst onherroepelijk op inflatie.
    Als ik het artikel goed begrijp zitten we nu al in een stagflatie situatie die door de overheden uit eigen belang wordt “vertaald” als deflatie.
    Qua commodities lijkt olie mij inderdaad de beste graadmeter omdat men de relatief kleine goud en zilvermarkt tijdelijk naar beneden kan manipuleren.
    Ook de recente stijging van de beurzen kan een graadmeter zijn denk ik. Het is een vlucht van op termijn waardeloos papiergeld naar veel te dure aandelen die echter nog altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen na de onvermijdelijke valutacrash.
    Kiezen tussen twee slechten dus waarbij men de minst slechte optie kiest.

  5. @Arjen [2]: ik denk dat Turk inderdaad een paar jaar geleden, toen goud nog onder de $800/ounce zat, flink heeft ingekocht. Niets mis mee. Overigens is Turk meer een dienstverlener, een bank; hij is ook een verkoper maar ik heb gemerkt dat GoldMoney qua goudprijs ruim onder de overige goudhandelaren zit (3,5% volgens mij).

    Ik ga er van uit dat je het verband tussen goud en hyperinflatie niet uitgelegd hoeft te worden. Dit is tenslotte een libertarisch forum.

    Bon Vivant [12] reageerde op deze reactie.

  6. @Slappe Zuigvis [3]: Ik heb het hier niet over een economische terugval. Ik heb het over een total system collapse, het gevolg van hyperinflatie. En dan is er opeens geen enkel verschil met de totale ineenstorting van een samenleving.

  7. @Arjen [2]:

    *Waarom doet hij dit? Niet om er op achteruit te gaan, dacht ik zo. Hij moet aan de achterkant ook nog een handeltje in het een of ander hebben, waarin hij het binnenkomende geld in stopt en waaraan hij over het geheel genomen een winst aan overhoud.*

    En gelijk heeft ie.
    Maar what’s the point?
    Natuurlijk wil ie winst maken net zoals Willem Middelkoop maar wat is daar mis mee??
    Politici die iets uit “algemeen” belang doen moet je past écht wantrouwen!
    Het gaat om het verhaal dat ie vertelt en of je je daar wel of niet in kan vinden.

  8. @Vrijdenker [1]:
    Historisch gezien kon het je wel degelijk helpen. Tijdens de hyperinflatie in de Weimar republiek kon je een heel blok huizen kopen voor een paar kilo goud. Dat wil niet zeggen dat het een goed idee was dat te doen (kon in de DDR liggen na de oorlog). Ook merkte een nederlandse stropdassen handelaar in Duitsland op dat de prijzen van stropdassen wel omhoog gingen in marken, maar daalden in guldens (toen nog aan goud gekoppeld).
    Daling van de reeele prijzen in termen van harde valuta zie je elke keer bij hyperinflatie. Toegegeven, dat is maar een correlatie en die zou morgen niet meer kunnen gelden, maar als mensen hun boedeltje verkopen om te vluchten, dalen reeele prijzen van goederen. De opbrengst moet meegenomen worden en dan is goud wel handzaam.
    Misschien dat in de huidige crisis geen vluchten meer mogelijk is, omdat de verschillende regeringen, overal de valuta verwateren. Dat zou een verandering kunnen betekenen voor de rol van goud. Ik zou echter niet snel wedden tegen iets met een track record van een paar duizend jaar.

  9. Als de valuta verwatert dan moeten de aandelen, die uitgedrukt worden in die verwaterde valuta omhoog. Maar ik zie mijn aandelen – waaronder grondstoffen en energie – de laatste tijd niet meer waard worden. De dure dollar zou daarop ook van invloed kunnen zijn.

    Goud en zilver worden net als valuta gemanipuleerd. Goud kun je niet eten, en de goudprijs is al erg hoog. En als ze zelfs goud dat nog onder de grond zit gaan verhandelen kijk ik snel verder.

    Het lijkt mij het beste zoveel mogelijk valuta en aandelen om te zetten in tastbaar bezit, een gewenst eindproduct. Een nieuwe auto, een zeilboot die als woning kan dienen en onroerend goed waar ook in slechte tijden vraag naar is.

    Geld (bezit/valuta/aandelen) in verre landen lijkt me ook handig. Misschien mag je je vermogen in de toekomst niet meenemen en wordt je bezit gesocialiseerd.
    pcrs [10] reageerde op deze reactie.

  10. @Nico de Geit [9]:
    onroerend goed komt uit een manie van 30 jaar opgeblazen door een rentedaling naar 0% van 30 jaar, het lijkt me dat dat nog de minste kans maakt zijn waarde te behouden. Voeding is ook wel handig maar slecht houdbaar. Luxe artikelen lijken me ook niet echt handig in een crisis.
    Iets in verre landen bezitten lijkt me idd ook wel handig. Aandelen doen het meestal niet zo goed (alhoewel beter dan obligaties) bij hyperinflatie, dit omdat bedrijven slecht kunnen plannen en hun winst afhankelijk is van het verschil in prijs tussen wat er ingaat en wat er uit komt. Dat varieert allemaal heftig, gunstig voor sommige ongunstig voor andere. Ze kunnen zich niet beschermen met een kasreserve.
    Goudproduktie is net als olieproductie de laatste jaren dalende. Zuid Afrika als voormalig grootste goudproducent gaat denk ik het loodje leggen. De mijnen daar hebben al stilgelegen vanwege electriciteitsproblemen en nationalisatie staat op de agenda. De president heeft als favoriete lied ‘bring me my machine gun’ heeft een hele batterij vrouwen en 700 aanklachten wegens corruptie. Het land gaat Zimbabwe.
    Nadeel van goud vind ik momenteel dat het sentiment veel te positief is. Dat betekent dat het potentieel voor nieuwe instroom is opgedroogd.

    Slappe Zuigvis [11] reageerde op deze reactie.

  11. @pcrs [10]: ik denk dat wij de onbruikbaarheid van goud als waardemiddel niet meer gaan meemaken.
    Als het inderdaad waar is dat de goudproductie ernstig stagneert (laten wij aannemen dat vanaf nu geen goud meer geproduceerd wordt) dan zal de goudvoorraad in de wereld dalen met de verbruikssnelheid. Ik geloof dat er op dit moment een kubieke kilometer goud in de wereld aanwezig is, dus de basisprijs van goud zal langzaamaan stijgen tot een moment dat het zo kostbaar is dat het nergens meer voor kan dienen. Hoe lang zou dat nog duren?

  12. @Slappe Zuigvis [5]:
    Persoonlijk zie ik het “verband tussen goud en hyperinflatie” wel graag uitgelegd. Bijvoorbeeld voor nieuwe bezoekers. Het is een Libertarisch forum, niet de Libertarische Kerk (hoop ik).

    Ik denk dat de functie van goud en zilver tijdens inflatie niet veel meer is dan die van ruilmiddel. Waarbij andere goederen ook nut hebben als ruilmiddel. Voordeel van goud is wel dat weinig materiaal veel relatieve waarde vertegenwoordigt.

    Verder ben ook ik benieuwd naar James Turk’s handeltje aan de achterdeur. Hij is toch geen filantroop die waardevol goud omruilt tegen inflatiegevoelig fiatgeld?

  13. James Turk is, net als Willem Middelkoop, een beetje een profeet. Nou niet meteen met z’n allen me digitaal naar de strot vliegen, maar Turk en Middelkoop zijn goud & zilver gaan verkopen toen ze zagen hoe groot de ellende was en is. Beide heren hebben wel aardig inzicht in de financiele situatie in de wereld.

    Ik geloof dat het bovenstaand gemopper op goud&zilver uitgaat van een misvatting. Goud en zilver moet je niet zien als investering met een x rendement, maar als niet-inflatiegevoelige, bescherming van je kapitaal/spaarcentjes.
    En dan zou je het op enig moment -ten tijde van serieuze depressie en/of hyperinflatoire situatie- ook in kunnen zetten als ruilmiddel.

    Als ruilmiddel is het dan het handigst als je gouden of zilveren munten hebt, natuurlijk. Een baar is dan wat minder praktisch, tenzij je inderdaad een blok huizen wilt kopen.

    Maar ik heb een vraag: Gaat een hyperinflatoire situatie later over in deflatie of is het een kwestie van het één of het ander?

    pcrs [14] reageerde op deze reactie.
    Johan Alphons [16] reageerde op deze reactie.

  14. @Astrid [13]:
    Voor mensen die prijzen meten in goudstukken, ziet deflatie en hyperinflatie er precies hetzelfde uit. Kijk bijv. maar eens naar de Dow Jones gemeten in ounce goud.
    http://home.earthlink.net/~intelligentbear/com-dow-au.htm
    Je ziet alleen een dalende lijn sinds 2000 en de nieuwe inflatie high van de dow in 2007$, zie je niet eens zitten.

    Meestal wordt er aan het einde van hyperinflatie een nieuwe munt ingevoerd, omdat het vertrouwen te sterk gedaald is om hem nog naar zijn oude waarde te laten inzakken. Mijn gok is dat dit dan een soort wereldmunt wordt. De krantenkoppen zien er dan ongeveer zo uit:

    “Nederland omarmt de Globo. Met de huidige globale handelsrelaties, zijn lokale munten niet meer werkzaam, daarom hebben uw heersers besloten dat de belastingslaven van nu af aan met de Globo gaan betalen. Morgen zullen uw tegoeden omgerekend worden naar Globos, volgens een complexe formule waar veel van onze economen over nagedacht hebben. U koopkracht zou wat lager kunnen uitvallen, maar dit zijn geen tijden om te zeuren, de wereld is in crisis, terroristen en oorlogen overal. U bent een kniesoor als u nu op centen let. Als troost krijgt u een extra vakantiedag. Helaas hebt u daar niets aan want u bent werkeloos. Uw heersers verwachten dat dergelijke calamiteiten niet meer voor kunnen komen met de Globo. Alle problemen zijn veroorzaakt door greedy zakenmannen.”
    GB [19] reageerde op deze reactie.

  15. Het is niet de schuld van de woning, deze crisis.
    De waarde van de woning wordt in eerste instantie bepaalt in welk economisch gebied deze staat, en hoe graag men er wil wonen.

    Of de euro nu wat waard is of niet, de woning blijft bovengenoemde waarde factoren behouden.

    Het probleem is te hoge hypotheken. Mensen die over de top hebben geleend en dachten dat het alleen maar beter kon.
    Zij die dachten gratis te kunnen kopen omdat ze over 30 jaar door inflatie nog maar een schijntje van de huidige hypotheek waarde hoefden terug te betalen.
    Alleen die zielige 3% rente $$$$$$$$$$$$$ in de glimmende oogjes.

    Dat de banken dat natuurlijk ook wel hadden voorzien, ging zo’n hypotheek alleen samen met polisje zus en verzekeringetje zo. Kosten: Te Hoog
    pcrs [17] reageerde op deze reactie.

  16. @Astrid [13]:
    Zodra je in de tijd van ruilhandel komt, kun je beter kratten wiskey achter de hand hebben.

    Berooide mensen gaan aan de zuip. datgene wat ze dan nog hebben gaat eerder weg voor drank dan voor goud.
    Zie het maar als wisselgeld.

    God, ik word steeds blijer met mijn goedkope parterre woning in een volksbuurtje en klein hypotheekje.

    pcrs [18] reageerde op deze reactie.

  17. @pcrs [14]:

    Je vergeet één alinea in je krantenkop vrees ik;

    De Globo wordt een volledig digitale munt. Cash betalen is vanaf 1 januari niet meer mogelijk. Over- en bijschrijvingen kunnen geschieden via een bankpas, de mobiele telefoon of binnenkort door een onderhuids aangebrachte chip. Gemakkelijk voor de burger omdat men nooit meer met contant geld op zak hoeft te lopen en verlies of diefstal daarmee tot het verleden behoort.
    Het spreekt voor zich dat de banken zorgvuldig zullen omgaan met de privacy van haar klanten.

    pcrs [20] reageerde op deze reactie.

  18. @GB [19]: thanks, afschaffen van ontraceerbare cash betalingen hoort er idd ook bij. Zwartwerken behoort tot het verleden. De opperbobos houden alles in de gaten.

  19. @Arjen [2]:
    Eind 1923 kostte een brood 1 miljard Duitse Mark of zo. Op zo’n moment heeft je spaarboekje van 300.000 euro totaal geen waarde meer.
    Honderd gram goud, daarentegen, zal dan een heus fortuin waard zijn.

  20. @Johan Alphons [22]: Als de banen ergens anders zijn, of de belastingen op staatsschuld onbetaalbaar, dan loop je toch weg van die ‘eigen’ woning. Zo is het in de Romeinse tijd ook gegaan. De bezitters van landerijen werden zo hoog belast om de oorlogsschulden van de keizer en consorten te betalen, dat ze hun landerijen achterlieten en wegvluchten. De soldaten van de keizer spoorden ze op en sleepten ze terug naar ‘hun’ landerij. Daar moesten ze verplicht geld verdienen voor hun heerser. Het hele serfdom is toen geboren. We zitten nu op dezelfde weg die Hayek beschreef in zijn boek ’the road to serfdom’

  21. Bezit van goud kan ook nog worden VERBODEN. Zie US-depressie jaren 30.

    Parool 16-07 “dekkingsgraad ABP zakt als een baksteen”.
    2011 eerste generatie babyboomers 65. Toeval?

    Het FED-ECB-BIS kartel in de bocht.

    “Geef me controle over het geld en ik beheers alles”

    Rothschild rond 1850.

    De Nieuwe Wereld Orde komt, by consent or by conquest Warburg bankier 1955. Conquest dus.

  22. @GB [25]:

    “Mensen die stellen dat dit speculatie is in een nieuwe bubbel wil ik maar één ding meegeven; papiergeld is de ECHTE bubbel!”

    Ik hou er rekening mee dat er een tekort aan valuta gecreëerd gaat worden. Feitelijk wordt dat nu al gecreëerd: probeer maar eens een lening te krijgen.

    GB [27] reageerde op deze reactie.

  23. @Nico de Geit [26]:

    Natuurlijk zijn banken voorzichtig geworden met het geven van leningen aan particulieren en bedrijven. Neem bv de huizenmarkt; dit is nog steeds een bubbel die nog lang niet leeg is gelopen. Leningen aan niet kredietwaardige mensen geven in een dalende huizenmarkt staat gelijk aan het tekenen van je doodvonnis.
    Ook het weigeren van het geven van leningen aan bedrijven geeft aan dat we nog steeds in een dalende markt zitten en uitzicht op herstel nihil is.

    Niettemin is er een stuwmeer aan geld beschikbaar wat men nu vooral bij de centrale banken stalt.
    Het lijkt er steeds meer op dat die geldmassa in hard assets (voedingsstoffen, (edel)metalen en fossiele brandstoffen) gaat zitten.
    Natuurlijk is het speculatie wat er gebeurt met die cacao transactie.
    Maar speculatie heeft altijd als doel om winst te genereren door in te spelen op schaarste of overaanbod in een markt in de nabije toekomst.
    Maar is het een speculatie op schaarser worden van deze grondstoffen in de toekomst? Of is het een inspelen op het afbrokkelende vertrouwen in de waarde van het fiatgeld waarmee deze grondstoffen worden betaald?
    Deze transactie blijft een uitwisseling van twee eenheden die ieder een ongeveer gelijke waarde (zouden moeten) vertegenwoordigen en waarvan men verwacht dat die balans in de toekomst behoorlijk gaat verschuiven.

  24. Ach, al die papieren geldzaken of goud- en zilver-dingen zijn niets meer dan een signaal van een ravage die allang werd aangericht.

    Het totaalsysteem is falende. Na de val van het communisme is het nu de beurt aan het kapitalisme. Ook het nationalisme biedt geen enkele uitkomst… Alleen een ecclectisch schouwen naar alle systemen sinds de dageraad van de mensheid en nadien een sereen-kordaat neerzetten van een model – opgebouwd als synthese van de goede elementen uit verscheidenene systemen – en dat succesvol ”geproefddraaid” werd met als enigste betrachting een ”algemeen mondiaal belang” na te streven met een menswaardog bestaan voor iedereen … is voor mij het enige dat mensen zoals u en ik zouden moeten bezighouden ipv winstmarges steeds te gaan uitbreiden…

    Zolang onze politieke en economische systemen nontransparant zijn (door het vele aan menselijke belangen dito agenda s die blijkbaar het daglicht niet mogen zien omdat het weinig fraai zou zijn voor diegenen die zich dankzij deze complexiietiten kunnen verhullen) zijn we niets meer dan loodgieters waarbij buizen al dan niet van lood – en voor mijn part van goud en zilver – gerepareerd of omgeleid worden of om her en der kraantjes open resp. dicht te draaien opdat de belangen van enkelingen super gegarandeerd worden of blijven of nog verhoogd worden.

    In een klein autokratisch systeem (van bvb. een natuurvolk) zie je duidelijk waar ze hun drinkwater vandaan halen, waar ze zich tegen de elementen beschermen (m.a.w waar ze hun woonst e.d. neergezet heben en waarbij hun inplanting ervan in een geografisch-ecologische gebied duidelijk wordt) en waarvan ze eten en waarmee ze hun tijd doorbrengen en betekenis geven aan het zinnige en onzinnige dat hen overkomt (cultus-bouw rond religie) en dus cultuur- en beschavingsuitbouw…

    De prehistorische mens leefde zo en zo nog steeds de natuurvolkeren en de nomaden… wat niet wil zeggen dat hun way of life zomaar ”perfect” was of is..

    Hun way of life is wel openlijk verdedigbaar in een arena waarin de mondiale mensheid verzameld werd… en niet alleen het kleine comité of de rijke landen die bij zulke wandel en handel blijvend gebaad worden…

    Van zodra kleine gemeenschappen stadstaten worden en vervolgens kleine en grote koninkrijken met fnale imperiale ambities wordt het ”overzicht” steeds complexer en de stroom van goederen en ook ruilmiddelen complexer… ondoorzichtiger en het verschansings- of wegduik-potentieel groter van diegenen die gebaad worden door het non-transparant gewordene. Begrijpe wie begrijpen kan of begrijpen wil want blindheid en doofheid wordt door het mechanisme van onwil ingegeven.

    Het is een levenslang project geweest voor mezelf om zicht te krijgen op een transparant gehouden stadstaat-beschaving die mondiaal groeit doch ”rechtvaardig” blijft en die bijgevolg dan ook geen bankgeheimen kent en waarbij het recht op een menswaardig bestaan de hoogste norm wordt geacht (misschien niet in goud-prijs uit te drukken) en waarbij die samenleving door een minimaal inkomen voor iedereen en werk voor iedereen en werk door iedereen (naar diens fysische en mentale mogelijkheden) de garanties schept van een ronddraaiende samenlevng dat zinvol gerelateerd is aan levensstandaard met daaraan gekoppelde ”indexering”…

    Het model is non-communistisch, non-kapitalistisch, non-facistisch, non-nationalistisch… maar is eerder een synthese van onderdelen uit die verscheidene systemen…

    Uiteraars is een model – en een betrachtend ”spel” met rechtvaardigheidsbetrachting op wereldshaal – gemakkelijker dan het managment in en vanuit die complexe wereld. Deze korte bijdrage-tekst wil geen uitgestoken vinger zijn maar eerder de handschoen in de ring werpen, liefst opdat een hyperrijke devle over vele marges beschikt dit charme-offensief ”tot het zijne” maakt… Pacificaal blijven is eveneens de boodschap. U beseft dat u hierbij niet weinig tegenwind gaat tegenkomen. Die euvels en obstakels moeten worden overwonnen zonder één schot te lossen. Dat is het opdracht van een nomn-schietgrage spel met heel veel posychobarrieres, belangen-obstakels enzomeer…

    U beseft dat in dit soort van gewensdroomde mondiale rechtvaardigheidsbetrachting – dat geen utopisch model is maar een reaal politiek en eocnomisch blauwdrukmodel kan zijn die betracht mag en kan worden – maar weinig ruimte overblijft voor allerhande goeroes ivm vrije – maar totaal ontranparant gemaakte – stroom van mensen, handel en middelen waarvan gesteld wordt dit alles steeds maar moet kunnen… En waarop dus beurs-mechanismen dito speculatoren inspelen en een welbepaalde super-managers de touwtjes in handen houden van privileges van ”begoeden” die – als reeds zeer welgestelden – de de intrinsieke waarde blijven bepalen van de manier waarop goud en zilver ingezet moet worden om het sterk circulerend papiergeld in een consumenten-samenleving te blijven garanderen… Alsof er nooit een einde aan de groei komt… en nooit eens wordt stilgestaan bij de ”sense” resp. ”nonsense” van datgene dat supersnel aangeprezen wordt (vaak valse behoeften-producten) in een samenleving die zichzelf een rad voor de ogen draait en zichzelf inslaap wiegt… met wanen en illussies…

    Dat de armen steeds armer worden en de rijken steeds rijker is daarvan een logisch gevolg. Of het nu zo belangrijk is om een vrijspreker te wezen of libertarisch te zijn ten gunste van zo’n onrechtvaardigheidsbestendigend mondiaal welgesetteld supersysteem is een retorische vraag waarvan het antwoord me al decennia lang duidelijk is.

    Worden we ooit wel eens wakker uit de roes waarin we onszelf ondergedompeld hebben? Ik stel deze vraag ook graag aan de redactie van de vrijspreker.

    Heel deze discussie over ofwel papiergeld, goud of zilver is een duscussie over de symptomatiek van een ziekte waarvan de etiologie en epidemiologie allang ten gronde in kaart werd gebracht maar dat weinigen blijkbaar ”willen zien, gehoord of geweten hebben”… omdat ze niet met een goudpilletje ongedaan kan worden gemaakt… en vooral omdat het de status quo van de wereld – en vooral diegenen die daar wel bij varen – in het gedrang dreigt te brengen

    Gegroet

    Werner

Comments are closed.