Meer dan drie weken na de verkiezingen is er nog geen kijk op een nieuwe regering. Wel zijn er allerlei uitingen van wie wel met wie, en wie niet met wie wil praten. Nu zijn ze zo ver dat er een gesprek plaats gaat vinden tussen vier partijen, zogenaamd één “rechtse” (VVD) met drie “linkse” (PvdA, D66, GL). Onder leiding van een linkse vertegenwoordiger van “de majesteit”. Wat dat links/rechts dan ook moge betekenen.

Ik vraag me af of de mensen die hun mandaat hebben gegeven aan een vertrouwenspersoon om namens hen maar alles te regelen, nu erg blij zijn met deze vorderingen en wat er uit tevoorschijn gaat komen. We zullen nog even wachten met weer een Poll te houden om een indruk te krijgen.

Ik meen echter om me heen zorgelijke stemmen te horen. Terecht zorgelijk. Maar niet om de samenstelling van de komende regering. Die zal immers gegarandeerd koersen in de richting van meer overheid, meer ondergeschiktheid aan de EU en minder vrijheid voor u.
Afhankelijk van de samenstelling een beetje meer of een beetje minder, maar veel verschil maakt het toch niet uit.

Bekijk objectief wat uw vertrouwenspersoon doet en bereikt.
Wedden, als u dat serieus doet, dat u dan de volgende keer niet meer op vertrouwenspersonen gaat stemmen?

17 REACTIES

 1. “Bekijk objectief wat uw vertrouwenspersoon doet en bereikt.”

  De meeste zichzelf verrijken, om na hun periode hopelijk een nog betere betrekking te krijgen bij e.o.a. groot bedrijf o.i.d.

  Persoonlijk heb ik geen vertrouwenspersoon, omdat ik ook niet ben gaan stemmen.

  Stemmen is je persoonlijke macht en denken uit handen geven.

 2. Pff. Ik heb mijn stem aan de VVD gegeven (ja, ik heb het artikel op vrijspreker gelezen!), maar ik word hier niet echt blij van.

  Ik vraag mij echt af hoe Rutte dit wil gaan ‘verkopen’ aan de Nederlanders (aangezien hij waarschijnlijk veel water bij de wijn moet doen om met drie (!) linkse partijen te gaan regeren).

  Tot slot een leuk stukje van George Carlin dat ik vanochtend weer zag: http://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q#t=1m21s
  M. van den Heuvel [3] reageerde op deze reactie.
  Tony [14] reageerde op deze reactie.

 3. @M. van den Heuvel [3]:

  Allereerst: peilingen van M. de Hond zijn het stukje bandbreedte waar het op geplaatst wordt niet eens waard!

  Daarnaast weet ik niet eens wat ik op dat stukje moet zeggen. Ik denk niet dat een ‘paars +’ kabinet de eindstreep gaat halen. Mocht het de eindstreep al wel halen, dan zullen de daadwerkelijke veranderingen minimaal zijn terwijl er toch meer van ons belastinggeld naar de problemen toe wordt gesmeten.
  M. van den Heuvel [5] reageerde op deze reactie.

 4. @M. van den Heuvel [5]:

  Ik ben jong (21) en naïef.

  Tenzij niemand (en dan echt niemand) meer gaat stemmen verandert er niets. We hadden nu een opkomstpercentage van 75%~ish. Zelfs als dit in het ‘ergste’ geval naar 25% daalt, wordt het benodigde percentage voor een zetel aangepast. Hoe dan ook, je schiet jezelf in de voet (door wel niet of niet te stemmen). Politici worden nog steeds wel gekozen.
  Nu had (!) ik in ieder geval nog de illusie dat mijn stem telde.

  Ik heb mijn hoop eigenlijk gevestigd op de Libertarische Partij (http://www.libertarischepartij.nl/), alleen ben ik realistisch genoeg om in te zien dat deze partij waarschijnlijk niet meer dan een of twee zetels gaat halen wanneer ze eindelijk mee gaan doen aan de verkiezingen.
  Bovendien zullen ze echt tegen de stroom in moeten roeien om iets gedaan te krijgen in dit land waar de gevestigde orde (of dit nu ‘links’ of ‘rechts’ is) het voor het zeggen heeft.

  Ik weet niet hoe oud u bent, maar u kunt eens kijken naar videobeelden van Hans Janmaat (een beetje een slecht voorbeeld aangezien hij een ‘racist’ was). De media en politici verketterden hem compleet. Dit verwacht ik persoonlijk wanneer de Libertarische Partij het libertarische gedachtengoed wil verspreiden.
  M. van den Heuvel [7] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.
  Tony [14] reageerde op deze reactie.

 5. @Leucippe [6]:

  Hoe oud je bent maakt niet uit.

  Je eigen druk maken om de leugens die verspreid worden, hoeft ook niet, want dat is het niet waard.

  De werkelijke waarheid inzien, dat is wat telt !!

  Dan doet het je ook niets meer, wat ons word voorgeschotelt via de media.

  Waarom vind je je eigen naïef ?

  Ik vind van niet, want je openbaard en deelt je eigen mening met anderen.

  Leucippe [8] reageerde op deze reactie.

 6. @M. van den Heuvel [7]:

  Omdat ik er vanuit ging dat mijn stem (dit is de eerste keer dat ik mocht stemmen in de TK-verkiezingen) iets zou uitmaken. Dit blijkt tot nu toe niet het geval te zijn.

  Ik denk persoonlijk dat als wij op deze koers doorgaan, het over een 4-8 jaar niet uitmaakt of we wel of niet gaan stemmen bij de TK-verkiezingen, aangezien alle macht dan bij Europa ligt (als de EU dan nog niet geëxplodeerd is).

  Afijn.

  M. van den Heuvel [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Leucippe [8]:

  Er komen wel eerder verkiezingen, let maar op.

  Dat laatste wat je schrijft, dat zou er wel eens in kunnen zitten.

 8. Wat een gedraai
  het cda moet er in want ernst hirsch ballin van de bilderberg groep
  moet J Demming dekken oa bekent van de club 1001

  hoop dat er een nieuwe stemronde komt
  gaat pvv nog meer winnen
  deze valt dan hopelijk gauw
  en dan op naar de 49 of minder stemmen
  ps ik ben niet voor wilders of welke partij dan ook

 9. Dag ,Hub, goedemiddag.
  Wat mij betreft , komt er maar een Paars + kabinet ,ik denk dat Rutte echt wel weet waarmee hij bezig is!
  Volgens mij heeft hij Wilders wel even gepolst en gevraagd of hij plannen op rechts ,mede wil ondersteunen! Dit geldt ook voor het CDA,ook die zullen Rutte op rechts steunen! Dus al met al ,iets boven de 75 stemmen,dit gaat lukken!
  Dus het lijkt water bij de wijn doen ,maar het tegenover gestelde is, wat is !
  Nu maar hopen dat er vlot ,dus met spoed wordt geformeerd!

  Groet ,Jaap Koopman Schoonebeek.

  Tony [15] reageerde op deze reactie.

 10. En wat ben ik blij dat ik niet heb meegedaan aan de politieke Farce.
  Is er al nieuws over Paars +???
  Ben er erg benieuwd naar eigenlijk, hoop dat het doorgaat…
  Dan hebben we nog wat te schrijven de komende tijd.
  En dan hebben we over 2 of zelfs 1 jaar weer verkiezingen.
  Waarbij de VVD een flinke optater gaat krijgen omdat ze hier aan mee doen.
  Zeg niet dat het liberalen zijn want dat zijn ze niet maar liggen iets liberaler dan de rest in dat veld van het politieke spectrum.
  Maar dit gaat ze niet in dank afgenomen worden.
  Da’s geen water bij de wijn.. da’s een druppel wijn in de put van vrouw holle

 11. @Leucippe [2]:

  Pff. Ik heb mijn stem aan de VVD gegeven (ja, ik heb het artikel op vrijspreker gelezen!), maar ik word hier niet echt blij van.

  De vraag die in mij opkomt is: heb je je les nu geleerd?

  @Leucippe [6]:

  Tenzij niemand (en dan echt niemand) meer gaat stemmen verandert er niets.

  Of er niets verandert als de opkomst zeg maar minder dan 50% wordt, weet je niet.
  Wat je echter WEL weet, is dat er absoluut niets verandert als je wel braaf blijft stemmen.
  Met stemmen houd je hoe dan ook het verrotte systeem in stand, en geef je politici je legimiteit, waarmee ze naar de buitenwereld kunnen verkopen dat het vertrouwen in het systeem nog steeds intact is. En er om die reden dus ook niets hoeft te worden veranderd.

  Waarom, Leucippe? Waarom blijf je je legitimiteit geven aan een corrupt en immoreel systeem?
  Het is niets anders dan legitimiteit geven aan de aanwezigheid van een maffia-organisatie. Je kunt wel zeggen, geen legitimiteit daaraan geven laat ze niet weggaan. Maar wat is er in godsnaam het nut van ze je goedkeuring te geven als je weet wat ze doen?

  Als je weet dat criminaliteit nooit zal verdwijnen, geef je criminaliteitsbestrijding ook niet op. Het is een kwestie van principe en moraliteit.

  Je hebt de VVD geloofd in al hun beloften (normaliter, ik weet niet hoe cynisch je was), en je krijgt nu GroenLinks er mogelijk bij. Met een linksere partij heeft de VVD nog nooit samengewerkt.

  Hoeveel signalen heb je nodig om dit circus niet langer nog je legitimatie en goedkeuring te geven?

  Ik heb mijn hoop eigenlijk gevestigd op de Libertarische Partij (http://www.libertarischepartij.nl/), alleen ben ik realistisch genoeg om in te zien dat deze partij waarschijnlijk niet meer dan een of twee zetels gaat halen wanneer ze eindelijk mee gaan doen aan de verkiezingen.

  En hoe denk je dat dit komt?
  Omdat mensen jouw redenering gebruiken en daarom maar strategisch op een gevestigde partij stemmen.

  Bovendien doet het er niet eens toe. Als je voor vrijheid bent, moet je niet strategisch maar principieel stemmen.
  Strategisch op de VVD stemmen en kijk nu eens.

  Hoe kun je strategisch stemmen op een partij die nooit betrouwbaar is geweest?
  Dat is als vertrouwen op een generaal waarvan je weet dat als het hem heet onder de voeten wordt, hij zelf de kuierlatten neemt. Het is irrationeel en complete waanzin.

  Bovendien zullen ze echt tegen de stroom in moeten roeien om iets gedaan te krijgen in dit land waar de gevestigde orde (of dit nu ‘links’ of ‘rechts’ is) het voor het zeggen heeft.

  Ach, ik heb niets (meer) met Wilders. Maar volgens mij heeft hij toch echt 25 zetels. En Fortuijn had er nog meer. En straks heeft Wilders er waarschijnlijk weer NOG meer.

  Ik denk juist, hoe meer een partij tegen de stroom ingaat, hoe populairder deze wordt. Je zou wel eens verrast kunnen zijn met hoeveel stemmen een libertarische partij zou kunnen krijgen. Maar een partij zou strategisch in het oog moeten springen. Een controversieel optreden is noodzakelijk (zie Wilders en Fortuijn), en verder moet de leider charisme hebben en goed kunnen spreken. In mijn optiek moet hij ook bereid zijn de mores van Den Haag aan zijn laars te lappen en de andere partijen keihard op leugens e.d. aan te pakken, in plaats van het in vriendelijke taal te verpakken.
  Laat ze je maar voor systeemhater of populist uitmaken. Dat doen ze hoe dan ook toch wel.

  Ik weet niet hoe oud u bent, maar u kunt eens kijken naar videobeelden van Hans Janmaat (een beetje een slecht voorbeeld aangezien hij een ‘racist’ was). De media en politici verketterden hem compleet. Dit verwacht ik persoonlijk wanneer de Libertarische Partij het libertarische gedachtengoed wil verspreiden.

  En?
  Deed de media en politiek dat ook niet met Fortuijn en Wilders?
  Steeds meer mensen trappen niet meer in die propaganda.

 12. @jaap Koopman [12]:

  En jij denkt dat de VVD-fractie zich niet achter de regeringsplannen zal scharen en in plaats daarvan samen zal heulen met PVV en CDA, en tegen GL, D66 en PVDA?

  Dan heb je volgens mij niet goed op de politiek gelet.

  Zoiets zal in de kortste keren leiden tot de val van het kabinet.
  Waarom zou Rutte dat willen, en maanden verspillen om überhaupt zo’n Paars Plus op poten te zetten?

  Reken maar dat de VVD-fractie gewoon het regeringsbeleid zal verdedigen tegen PVV en CDA.

 13. @Hub Jongen [10]:

  Ik denk niet dat we daar op hoeven te wachten. Als het aantal stemmers beneden de 50 % daalt, verliezen de politici ook hun legitimiteit onder de massa van de bevolking.

  De opkomst voor de Europese verkiezingen lag rond de 33%. Hebben de Europese politici hun legitimiteit verloren?

  Ik heb PVV gestemd met in het achterhoofd coalitievorming zo moeilijk mogelijk te maken, en het land zo lang mogelijk onbestuurbaar te houden. En voorlopig heeft mijn stem bijgedragen aan precies datgene wat ik hoopte te bereiken.

  Tony [17] reageerde op deze reactie.

 14. @Dennis Snel [16]:

  De opkomst voor de Europese verkiezingen lag rond de 33%. Hebben de Europese politici hun legitimiteit verloren?

  Die analogie gaat veel minder op.

  Ten eerste merken we uiteindelijk minder snel iets van de EU. Daar zitten nog vele meerdere lagen bureaucratie tussen.

  Verder zijn de mensen die de EU democratisch noemen volgens mij ook op de vingers van een hand te tellen.

  Als die schijn definitief voorbij is m.b.t. de nationale parlementaire democratie zal dat signaal veel duidelijker zijn dan bij de EU. Van de EU wordt het gezien als “nieuwigheid”. Van nationale verkiezingen eerder als het einde van de democratie.

Comments are closed.