Het overheidstoezicht op het bedrijfsleven in Nederland is de afgelopen tien jaar bijna verdriedubbeld. Dat blijkt uit een vergelijking van het aantal controleurs en handhavers waarover Het Financiële Dagblad vrijdag berichtte. Bij alle toezichthouders samen werken momenteel ruim 1800 mensen.

De stijging van het aantal werknemers is met name te zien bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Post en Telecommunicatie Autoriteit. Daarnaast zijn er nieuwe handhavers bijgekomen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit, de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Emissieautoriteit.

Door de toename van het aantal werknemers lukt het de toezichthouders en controleurs niet om het toezicht te verminderen. De Nederlandse overheid probeert sinds 2006 de toezichtslast te beperken. Voor eind 2011 moeten toezichthouders en inspectiediensten 20 procent van de banen schrappen. De toezichtslast voor het bedrijfsleven moet met 25 procent omlaag. Door: ANP | 16 juli 2010

Alsof er ooit minder overheid door de overheid is gekomen. Maar het kan nog erger: de nieuwe wet financieel toezicht in de VS is afgelopen week aangenomen: 60 senatoren voor, 30 tegen, hebben een wet aangenomen die 2300 pagina’s beslaat en let op: daarvan moeten nog 533 regels worden uitgewerkt en opgesteld. Dus de geachte afgevaardigden hebben 2300 pagina’s gelezen?, beoordeeld? en laten daarbij nog de uitwerking van 533 regels open!

Het lijkt wel het verdrag van Lissabon!  Maar of dit nu een volgende kredietcrisis voorkomt? Of zoals zelfs een voorstemmende senator Dodd stelt: Ik kan integriteit of vrijheid niet via een wet afdwingen. Met dit voorbeeld staat ons hier nog veel meer te wachten. En over de kosten van toezicht, of de kosten om aan die regels te voldoen, laat staan de rechtsonzekerheid vanwege achteraf interpretaties, wordt al helemaal niet meer nagedacht: ze gaan nu eerst alle risico’s weg regelen…

Heel juist senator, enne  wat is de rechtszekerheid als er 533 regels open staan en dat iedereen zich aan 2300 pagina’s financiële toezichts wetten moet houden? De AFM is hier al een meester gebleken om de wetten en regels zelf aan te passen en zo pseudo wetgeving te maken. En wie kan daar wat aan doen als er duizenden pagina’s wetgeving zijn waarvan elke week nieuwe interpretaties komen? Kortom weer een aantal grote stappen naar de onvrijheid.

3 REACTIES

  1. Lachen zeg dit bericht… MINDER toezicht? In dit land? Mwoehaahahahaha… Eerder Meer… Immers dat schept banen voor sukkels die niets kunnen. De VVD wil een kleiner ambtenaren apparaat…. EN weet je wat het ironische is? Ze gaan een Paarsp(l)us kansloos kabinet vormen met partijen die godbeter’t een socialistische grondslag hebben. Die geloven nog in het sprookje van een maakbare samenleving gerund door een sterke staat met lekker veel ambtenaren die jou en mij controleren of we onze belasting wel op tijd betalen.

  2. De grote bankenjongens in de VS lachen zich weer kapot.
    Een wet van 2300 bladzijden met allerlei uitzonderingen, “verduidelijkingen” of nog gewoon openstaande regels.
    De mazen zijn zo groot dat een walvis er nog wel doorheen kan zwemmen.
    Dan hebben we het nog niet eens over het leger aan middelmatige ambtenaartjes die de briljante jongens van bv Goldmann Sachs moeten controleren.
    Gedoemd te mislukken dus….
    Dit terwijl je het in een moreel geldsysteem afkunt met een paar stagaires die goudblokken kunnen tellen en een goudexpert die steeksproefsgewijs op echtheid van de staven kan testen.
    Een beetje gechargeerd misschien maar het kan stukken eenvoudiger dan de doodlopende weg die men nu bewandelt.

  3. Het paard achter de wagen spannen, had ook niets anders verwacht van de heren die het voor het zeggen hebben!

Comments are closed.