Hoe toerekeningsvatbaar is het wereldwijde collectief voetballiefhebbers?

Geachte lezer (m/v),

Vandaag was er een bijzondere, rechtstreekse televisie-uitzending in Duitsland, heb ik vernomen. In een dierentuin in Oberhausen (D) leeft een octopus met de naam Paul. Een octopus is een weekdier dat als gehele soort toch wel redelijk intelligent blijkt te zijn. En aan die octopus Paul worden nu wel heel erg bijzondere kwaliteiten toebedeeld.

Octopus Paul heeft namelijk al 3 of 4 keer vooraf de winnaar aangeduid van de WK-voetbalwedstrijden van “die Deutsche National-Mannschaft”. Octopus Paul deed dat door een keuze te maken welk maaltje mosselen hem het meeste aanstond. Dat er mensen waren, die de potten met mosselen steeds een kenmerk meegaven van een embleem of vlag van de Duitse voetbalploeg en telkens de aanstaande tegenstander, is een detail.

De “wetenschappers” die zich hier mee bezig hielden, waren schijnbaar van mening dat een intelligent dier als een octopus, zelfs weet welke vlaggen en nationale symbolen er horen bij welk land, dat die octopussies ook nog weten hoe die landen gemiddeld voetballen en wat hun sterke en zwakke kanten zijn op sportief gebied.

En vanmorgen hebben ze een rechtstreekse TV-uitzending gewijd aan de keuze van octopus Paul om de winnaar te voorspellen van de aanstaande zondag te spelen finale van het wereldkampioenschap tokkies kijken… oh nee voetbal spelen. Sorry.

Er zijn dus volwassen mensen (kunnen er hooguit 2 of 3 zijn, hoop ik), die accepteren dat er een live-televisie-uitzending is van een octopus die een potje mosselen uitkiest, én die ook nog geloven, dat daar een voorspellende werking van uit gaat.

Maar goed, u bent een lezer(es) van Vrijspreker, dus rationeel en weldenkend en niet vatbaar voor dit soort flauwekul (op enkele niet-rationele en niet-weldenkende huistrollen na, die vandaag weer met weekendverlof zijn dus weer volop nonsens zullen spuien). Die rationele en weldenkende Vrijsprekerbezoek(st)er ondergaat die octopussy-mediaflauwekul voor wat het is: een kinderlijke grap op een misplaatste datum, want 1 april had leuker geweest.

Maar, en nu komt het, de media reageert ook op dit fenomeen. Onder andere op Radio 2 word ik er zo kriebelig van, dat ik die zender heb weggezapped. Men doet daar (werkelijk waar) een beetje aarzelend/bangerig/honend over de “voorspelling” van octopussey Paul. Ik weet zeker, dat wanneer het weekdier “Holland als winnaar” had voorspeld, dan hadden we nu helemaal vol lyrisch vertrouwen op diezelfde radio zitten brallen. Maar tot mijn grote verbazing, wijst men die flauwekul niet eens van de hand. Op een of andere bijgelovige manier durft met het Orakel uit Oberhausen niet eens voor schut te zetten.

Dit zegt mijns inziens heel veel over het echte pauper-voetbal-volk. En ook heel veel over de media en hun pogingen tot een massaal collectief te komen waar iedereen voetbal leuk moet vinden, en iedereen een “spannend weekeinde” tegemoet gaat. Men gebruikt die kreten ook: “iedereen zit zondag voor de buis”, “voor iedereen een zinderende zondag” en meer van dat soort kreten.

Onware kreten, want NIET IEDEREEN loopt achter die tokkie-sport aan. Er zijn mensen met een eigen invulling van hun leven. En dan bedoel ik niet die zielige grefo’s, die zondag “niets van de wedstrijd zullen zien” (http://www.spitsnieuws.nl/archives/wk/2010/07/sgp_kijkt_niet_naar_wkfinale.html). Natuurlijk, behalve dan via het stiekeme mini-teeveetje dat op zolder of op de overloop staat.

Nee, ik bedoel mensen die gewoon hun eigen dagindeling volgen, al dan niet vooraf gepland. Mensen die niets tegen Duisters hebben en die wél weten wat het woordje “mof” betekent. Namelijk “Mannschaft ohne Finale”, maar dat wist u ook al, natuurlijk.

Domheid en achterlijkheid kunnen zo hilarisch zijn. Prettig weekeinde.

28 REACTIES

 1. In ieder geval is deze guitige achtarmer nu het populairste weekdier sinds Wouter Bos. Dat is dan weer mooi meegenomen.

 2. Octopus Paul wist feilloos winst of verlies voor het Duitse elftal te voorspellen.
  En nu vertelt hij dat Spanje kampioen wordt.
  Deze octopus is niet goed.

  Daarom hebben ze in Scheveningen octopus Pauline ingeschakeld, en die voorspelt tenminste goed dat Nederland kampioen wordt.

  Maar om alle twijfel weg te halen”, hebben we er ook nog een parkiet bij gehaald:
  “Ook volgens de Singaporese waarzegger Muniyappan wordt Nederland wereldkampioen. Zijn parkiet Mani koos het papiertje met de Nederlandse vlag. Het 13-jarige diertje, dat Muiyappan al vijf jaar helpt bij zijn werkzaamheden, voorspelde volgens zijn eigenaar alle kwartfinales al goed en had ook de zege van Spanje op Duitsland voorzien.”

  Zie Brabants Dagblad http://www.brabantsdagblad.nl/sport/wk2010/6956101/Octopus-Pauline-voor-Nederland-Paul-kiest-Spanje.ece

  We kunnen allemaal echt gerust zijn.

  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [4]: Tsja, dat mensen het spelletje voetbal nu wel of niet leuk vinden, daar kan ik allemaal inkomen.

  Maar de algemeen opgekweekte gekte, de rellen, het opgedrongen “wij-gevoel”, de overdreven media-aandacht, de gelogen cijfers van 12 miljoen kijkers naar de halve finale (hoe worden die ook alweer bepaald, die kijkcijfers?), enz, enz. Ik wil daar allemaal graag buiten gelaten worden.

  Ik heb er trouwens nog eentje voor het weekeinde, want dit topic is toch niet echt serieus te noemen:

  Het AMC heeft hulp nodig bij een nogal gevoelig onderzoek. Men wil namelijk de penislengte van de Nederlanders weten (uitsluitend die van de mannen, overigens). Maar veel mannen hebben nogal schaamtegevoelens om eerlijk en openlijk te zijn over het aantal centimeters. Over auto’s zijn ze veel stoerder.

  Daarom heeft het AMC de volgende oproep gedaan:
  Wil alle mannen, met een penislengte van 15 cm of meer (in erecte toestand), GEEN vlaggetjes en versieringen aan hun auto’s hangen?
  Willen alle mannen met een erecte penislengte van 10-15 cm één oranje vlaggetje aan hun auto bevestigen?
  Willen alle mannen met een erecte penislengte van 10 cm of minder twee oranje versieringen (of meer) aan hun auto bevestigen?

  Uw medewerking wordt al enkele dagen gewaardeerd. Zondagavond om 24.00 uur zal het onderzoek afsluiten.

  R. Hofkamp [18] reageerde op deze reactie.

 4. Integratie op z’n best

  Sea Life Scheveningen heeft Paul asiel aangebonden. „Dan moet het dier natuurlijk wel Nederland als winnaar voorspellen. Dan mag hij komen als held, anders mag hij blijven waar hij is”, aldus de woordvoerster.

 5. Jaha, jongens en meisjes, dames en heren, hooggeeerd publiek. Het plebs, ik bedoel het verheven volk, wil brood en spelen.

  Overigens zag ik net de kat van mijn buurvrouw op de trap naar boven lopen, hoewel hij ook naar beneden had kunnen gaan. Dus hoogstwaarschijnlijk is er een bullmarkt op de beurs volgende week.

  Nu wij het er toch over hebben; wat voorspellen de astrologen over de voetbalfinale? En de tarotkaartenleggers? En de I-Ching?

  Vraag aan de lezers hier: Wat vinden jullie van de bewering van Pro Republica dat Neerlands uebertokkies een stille staatsgreep aan het plegen zijn tijdens de WK? Ik kan de bewering niet helemaal op juiste waarde schatten. Zie bijvoorbeeld dit artikel:
  http://www.prorepublica.nl/artikel.aspx?a=principiis_obsta&t=Principiis+obsta

 6. Er is meer tussen hemel en aarde vrienden!
  Jullie zijn hier niet goed in balans maar daar heb ik wel iets voor;

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1398662.ece/Totale_gekte_om_balansbandje

  Pssst; kopen iemand??

  Drie voor de prijs van twee!!!
  Because you are my friend 🙂

  Kortom bekijk het positief; echte zakenlui kunnen onnozele halzen nog even wat geld afhandig maken.
  Anders maken ze het toch maar op aan bier.
  Dit is nou die beroemde VOC mentaliteit waar Balkie het over had. Toch???

  vrijeradikaal [16] reageerde op deze reactie.

 7. Veel handiger is om en muntje van 1 euro op te gooien. Valt de munt met de beeldenaar van Juan Carlos naar boven dan wint Spanje, valt de munt met de beeldenaar van Beatrix naar boven dan wint Nederland. Misschien dat de scheidsrechter dit meteen kan doen bij het tossen voorafgaande aan het duel. Dan kan meteen de winnaar worden uitgeroepen en hoeven mensen met een hartziekte of een zwak zenuwstelsel ook niet 2 maal 45 minuten in spanning te zitten.

 8. Oh ja, en een mof is een soort van handwarmer (handschoen) waar je beide handen in steekt.

  Zeer geliefd bij de Duitsers begin vorige eeuw.

 9. De heer Martens voelt zich verheven boven het klootjesvolk.
  Waaruit alweer blijkt dat dit libertarisme vooral een praatclubje is voor zich verheffende pseudo-intellectuelen.
  Zodra zij contact de werkelijkheid krijgen, beginnen zij voornamelijk gal te spuwen. Kunnen zelfs de humor van een gebeuren (de octopus) niet zien. Dat galspuwen overtuigt op den duur natuurlijk niet meer. Want mensen die een hele samenleving willen hervormen, hebben wel die burgers nodig op wie zij zo neerkijken.

  GB [17] reageerde op deze reactie.

 10. @beek [15]:

  *Kunnen zelfs de humor van een gebeuren (de octopus) niet zien.*

  Het leuke (of trieste?) is dat velen dit soort humor serieus nemen net zoals bv die balansbandjes.
  Het geeft nogmaals aan dat de meeste mensen niet rationeel denken en handelen. Een beetje ondernemer/handelaar doet zijn voordeel met de komende massahysterie als oranje zou winnen.

  Ik bekijk het positief; ik heb er geen last van en vele mensen zijn opgewekt en blij om de prestaties van “onze” (jaja!) jongens.
  En dat kan gaan van een Wesley Sneijdercoup bij de lokale kapper tot een naar Arjan Robben vernoemde tulp bij de bloemenveling.

  Die gasten van die balansbandjes zullen in ieder geval wel binnenlopen.

  Liberty 5-3000 [23] reageerde op deze reactie.

 11. @Paul Martens [5]:
  Jij bent de enige hier die het even tussen neus en lippen door noemt. Het ‘wij gevoel’. Na die halve finale, zie ik op het zichzelf zeer serieus nemende staatsjournaal de nieuwslezer zeggen: wij staan in de finale. Wij? Of die 11 (zachtjes gezegd) niet zulke hele slimme pubers? Wij hebben een goede kans wereldkampioen te worden. We speelden wel slecht, maar we hebben wel gewonnen.

  Ik probeer dat simplistische verlangen naar collectief succes, waaraan de gemiddelde Nederlandse voetbalkijker individueel gezien weinig aan heeft, te bevatten. Ik vraag me daarbij af hoe het met je eigen leven gesteld moet zijn als je je 3 weken lag helemaal gek laat maken om een balspel. Het ergste is nog als je zegt dat je je ergert aan al die oranje vlaggetjes en die toeters in je buurt, en wanneer je zegt dat het je koud laat als die 11 jongens daar winnen of verliezen, je wordt uitgemaakt voor ongevoelig en anti-sociaal.

  Staan WE in de finale? Nee, die voetballers daar met hun team. Niets meer, niets minder. Jij en ik doen niet mee, kijken hooguit tv. So speak for yourself, please.

  Paul Martens [20] reageerde op deze reactie.

 12. @vrijeradikaal [16]:

  Stel; je loopt met die WK finale twee oude bekenden in de kroeg tegen het lijf (ik zeg; STEL 😉 ).
  De ene draagt een “respect” armbandje en de ander draagt een Ruud Gullit petje en heeft een brulshirt aan.
  Welke van de twee neem je (het meest) serieus??

  Van de mensen die menen om opzichtig met een armbandje rond te moeten lopen met daarop “respect” geschreven is minimaal 95% niet OPrecht. Oppassen met dit soort figuren en vooral niet serieus nemen!
  Balkie is daar het beste bewijs van.

 13. @R. Hofkamp [18]: Precies, ingewikkelder of “collectivistischer” is het niet. Er zijn steeds 11 individuen geweest die (als ik mij niet vergis) in Zuid-Afrika tot nu toe 5 wedstrijden hebben gespeeld, dus gewoon 5 x 11 anderen hebben verslagen. En zondag moeten dat kunstje nog 1 keer flikken, dan zijn ze beter gebleken dan die andere 66 individuen. Niet eens beter dan de individuen waar ze niet tegen gespeeld hebben en ook niet bewezen beter dan de rest van de wereld die aardig tegen een balletje kan trappen.

  Met een spelletje. Op hoog niveau, qua training, dat wel. Dus je mag het gerust een sport noemen. Een top-sport zo je wilt.

  Maar het is en blijft een spelletje, van 11 tegen 11, waarbij het de bedoeling is volgens bepaalde regels en met bepaalde beperkingen en vrijheden een balletje bij de ander in een doel te krijgen.
  Daar heb ik inderdaad geen millimeter aan meegeholpen. Dus ik hoor niet bij die “wij”.

 14. Ik heb ’t even aan mijn vrouw gevraagd (is ook een soort weekdier zonder enige kennis van zaken van voetbal). Ik heb haar uitgelegd dat er twee ploegen van 11 spelers zijn (de ene groep in oranje, de andere in het blauw) die op een groen grasveld met witte lijnen de bal in het net moeten schoppen. Na deze uitleg wist zij mij te melden dat Paarplus een serieuze kans maakt om realiteit te worden.
  Ik ben ’t ff kwijt hoor nu…

 15. @GB [17]:
  precies. zolang er mensen zijn die werkelijkheid en fantasie door elkaar halen vanwege hun gewelddadige imprint die ze hebben moeten ondergaan tijdens hun opvoeding is hier niets “grappigs” aan.

 16. Ach, de Romeinen voorspelden de toekomst aan de hand van de ingewanden van offerdieren. Zoveel is er dus nog niet veranderd aan domme bijgelovigheid. Laat ze, hoewel een nuchter denkend / levend mens er onderhand goed zat van wordt…

 17. Tja ach, de politiek gaat helemaal nergens over, je baan gaat helemaal nergens over, het voetbal kijken en erover praten gaat tenminste ergens over, echte winst of verlies.

  Bij het voetbal kun je tenminste kritische vragen stellen. Wat je in politieke journalistiek niet ziet vragen vragen ze wel in de voetbaljournalistiek, kijk maar eens naar VI oranje en met humor geweldig! Lekker die Sepp Blatter, topman van de FIFA afzeiken!

 18. @ziggy [21]:

  Mijn schaamluis rende eerst naar een opgezette steenpuist, toen naar een urinevlek en vervolgens naar een gestolde bloedvlek (die ik opliep bij het nat scheren van mijn scrotum). Rood-geel-rood. De kleuren van de Spaanse vlag. Spanje wint! 😉

 19. Ik kan goed genieten van een mooie wedstrijd.

  Wat ik echter verschrikkelijk vind is die stuitende domheid; die achterlijkheid en het walgelijk nationalisme.

  Iemand met een beetje gezond verstand kan met ogen zien, en dus toegeven, dat we…oeps…ZIJ een verschrikkelijk slecht toernooi hebben gespeeld qua voetbal. Dat ze heel erg veel geluk hebben gehad, dat ze aan matennaaierij hebben gedaan, schofterig hebben gespeeld tot aan regelrechte karatetrappen toe.
  De buitenlandse commentaren lezend, heeft dit elftal de reputatie van het Nederlands voetbal compleet te grabbel gegooid. Iedereen is het Nederlands voetbalelftal gaan haten.

  Het was om je te schamen dat ze pretenderen jou te vertegenwoordigen.

  Maar dan hoor je de echte tokkies, die “trots” zijn op dit wanvertoon, op die grote hoop puur geluk, op wedstrijden die niet aan te zien waren, op het soort overtredingen die buiten het stadion celstraf zouden opleveren.
  Een scheidsrechter die niet terecht twee Nederlanders van het veld stuurt en dan nog al die oliedomme voetballers en talloze ‘supporters’ die vervolgens toch de nederlaag aan de scheidsrechter wijten omdat hun kleine brein de realiteit niet aankan. Dat het aan diezelfde scheidsrechter te danken was dat je niet 2/3e van de wedstrijd twee spelers mist en volledig opgevreten wordt.

  De tokkies die een Johan Cruijff betichten van “landverraad” omdat hij het in zijn hoofd haalt het spel van Spanje te prijzen en het spel van Nederland te bekritiseren, alsof hij de verplichting heeft dit shit-voetbal te verdedigen.

  Kortom, je neemt kennis van het denk- en gedragniveau van vele voetbalsupporters en opeens weet je weer waarom stemmers het geheugen van een goudvis hebben.

  Het is de waarheid. Ze kunnen hem niet verdragen.

 20. Overigens dacht die inktvis dat Spanje zou gaan winnen.

  Die inktvis is dus sowieso slimmer dan 80% van de Oranje-aanhangers.

Comments are closed.