Verleden maand bracht ik  voor naar schatting de twintigste keer   een aantal dagen door op Rapanui  of Isla  de Pascua, zoals het buiten Chile genoemd wordt.

Het    4000 kilometer van de meest nabijgelegen  luchthaven verwijderd liggende  eiland is een oase van rust, waar de   4000 bewoners hun paradijs slechts delen met   900  beelden  met voor het merendeel indo-europeaanse  gelaatstrekken,   die  een   substantiële bijdrage leveren aan de inkomsten van het eiland. 

Over  deze beelden  bestaan   tal van theorieen, waarvan die  van de in wetenschappelijke kringen als een op publiciteit verzotte  charlatan beoordeelde Thor  Heyerdal  de meest waanzinnige zijn. 

Rapanui is  een van de meest aantrekkelijke belastingparadijzen die ik ken. Er wordt noch  inkomstenbelasting, noch omzetbelasting geheven.

Wie zich er vestigt, bevindt zich in  het gezelschap van een    aantal prominente personen, zoals de zoon van de voormalige minister van defensie van Chile  die  hier   automobielen verhuurt, terwijl zijn broer in de hoofdstad werkt als senator.

He eiland kenmerkt zich  door een hoge mate van natuurschoon,  schitterende stranden  en de aanwezigheid van een groot aantal paarden die voor    $200  per stuk te koop zijn.

De     16  gevangenen die het eiland telt  , doen geen vlieg kwaad  en houden zich in de openlucht bezig met de productie van souvenirs die zij ten eigen bate mogen verkopen   aan belangstellende bezoekers  met  wie  zij zich vrijelijk kunnen onderhouden. De enige moordenaar die het eiland telt ,  werd veroordeeld voor een   crime passionelle en ondervindt alom warme en hartelijke  belangstelling.

Sonia, de Directeur – Generaal  van de Archeologische Dienst, heeft een enorm gebrek aan mankracht  en is de gehele dag  bezig met haar  30.800   archeologische vindplaatsen op het 166  vierkante kilometer grote eiland. In haar vrije tijd vermijt    zij  zich in haar twee hectare grote tuin  waarin zij de helft van haar salaris investeert: een aards paradijs in het midden van   het bos met talloze verschillende bloemen en vruchten.

Hotelhouder Orlando serveert in zijn hotel Hotumatua   iedere ochtend advocaten en  papaya’s   die hij rechtstreeks  uit zijn tuin naar de ontbijttafel overhevelt,  waar de bemanning van Lan Chile zich   er mee voedt alvorens  naar Tahiti of  Santiago de Chile te vertrekken.

Het Paaseiland is   waarlijk een  van de verste en ook  laatste paradijzen op aarde, waar blauwe enveloppen   niet bestaan en Chile alle  kosten van de  infrastructuur op zich neemt.

Vestiging warm aanbevolen.

Hugo van Reijen

38 REACTIES

 1. “Over deze beelden bestaan tal van theorieen, waarvan die van de in wetenschappelijke kringen als een op publiciteit verzotte charlatan beoordeelde Thor Heyerdal de meest waanzinnige zijn. “

  Over het rond zijn van de aarde bestaan tal van theorieen, waarvan die van de in wetenschappelijke kringen als een op publiciteit verzotte charlatan beoordeelde vul in naam de meest waanzinnige zijn.

  Feit is dat niemand ooit nog met voldoende zinnige argumenten is gekomen hoe de beelden tot stand zijn gekomen, door wie en voor al wanneer.
  Zie Cheops, Sphinx, Machu Pichu, Stonehenge.
  Allen speculaties.

  Waarvan de touw en balken slepende vroege mens het meest fantastisch en absurd zijn. Al deze megalieten hebben namelijk 1 belangrijk ding gemeen met elkaar. De moderne mens heeft niet eens de mogelijkheid om de meeste megalieten te verplaatsen of te creëren en de sommige zijn gedateerd in het geval van de sphinx tot minstens 12.000 geleden.
  Sphinx = gespiegeld aan sterrebeeld Leo/Leeuw
  Sphinx = door water geërodeerd = moessonklimaat

  ontopic:
  Verder lijkt het me een ideaal eiland om te vertoeven. 😉
  Oscar [2] reageerde op deze reactie.
  zoishet [9] reageerde op deze reactie.
  Armin [17] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [2]:
  Uiteraard. De kop is van een of andere farao die dit later geannexeerd heeft inclusief piramide.
  Chefren.
  De gangbare “normale” theorie is dat de oude egyptenaren zijn begonnen met mastabes bouwen en na jaren “oefenen” als eindresultaat de perfecte piramide (cheops) konden bouwen.
  Waarschijnlijk stond deze 1e piramide er al duizenden jaren voordat de egyptenaren zijn begonnen aan hun eerste kopiebouwsel.
  Compleet overeenstemmend met modern menselijk gedrag. Nothing has changed zeg maar.

 3. @Frankie [4]:
  Ja, er is nu snel internet.
  Je kunt dagelijks of bijna dagelijks vliegen uit Santiago, straks ook uit Lima.

  Hugo van Reijen

 4. @NM156 [6]: Ja, kannibaal, maar misschien best te eten met een goed sausje. Als de advocaten op zijn, hebben we hier nog 970.000 ambtenaren en politici. Oh ja, ook advocaten… 😀

 5. Het Paaseiland spreekt vooral tot de verbeelding door de roofbouw op de natuur die daar bedreven werd, en welke tot een decimatie van de toenmalige bevolking leidde.
  Fascinerend is vooral het idee hoe de bewoners de laatste bomen kapten, in het volle besef dat ze daarmee hun eigen bestaan onmogelijk maakten.

  De parallellen met onze huidige olie consumptie is niet te missen. Met open ogen de afgrond in. Maar nu op veel grotere schaal.

  Toen resulteerde het in kannibalisme, wat staat ons nu te wachten?

  Armin [16] reageerde op deze reactie.

 6. “…noch inkomstenbelasting, noch omzetbelasting geheven…” Waar betalen ze die senator van? (ha, ha)

  Ik weet het al. Die krijgt een percentage uit de opbrengst van de verkoop van de theorieën van Erich von Danichen…

  Zo zie je maar dat ‘het zweverige’ best wel Libertarisch voordeel kan brengen!

  hugo van reijen [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Sander [11]:
  Het eiland wordt uiteraard zwaar gesubsidieerd door Chile en het ziet er niet naar uit dat de status op korte termijn zal veranderen.
  Er is een klein aantal personen dat onafhankelijkheid wenst, maar niet bereid is de daaraan verbonden inkomstensderving te accepteren.
  Hugo van Reijen

 8. En wanneer vertrekken we??
  Als ze daar nog een IT netwerk onderhouden moeten hebben houdt ik me aanbevolen.

 9. “Het 4000 kilometer van de meest nabijgelegen luchthaven verwijderd liggende eiland”

  Het eiland heeft een eigen internationale luchthaven met een landingsbaan van 3.440 meter waar zelfs de Space Shuttle een noodlanding kan maken.

  NM156 [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Rien [8]: Dat standaard roofbouwverhaal is overigens een westers verhaal. De historie is waarschijnlijk anders.

  Overigens is Paaseiland niet uniek. De IJslanders kapten en daarna tot heden begraasden hun beboste eiland ook kaal (waarna tot volle hilarie Nederlanders die hun ook kaalgekapte) vol bewondering de leegheid als ‘prachtig’ bestempelen. In Schotland niet anders. Kale schapen vlakten. Waar de Feniciers zuinig op hun hout waren voor hun boten, veranderde dat met de komst van de Turken. Ook Kreta was vroeger voor grote delen bebost. En ga zo maar door.

  Veel opvallender is dat ondanks dat kaalkapgedrag er in Europa eigenlijk niets gebeurde. En op Paaseiland wel. Historici zijn het er dan ook over eens dat de bron van ellende door andere zaken kwam. Niet zozeer door ontbossing, maar overbevolking.

  Merk verder op dat vandaag de dag Paaseiland nog steeds leeg is. Net als Kreta, IJsland en zoveel andeer plaatsen komt dat door veeteelt.

  De westerse mythe of eigenlijk Christelijk erfzonde analogie van het volk dat door de eigen roofbouw om het leven kwam ligt dus genuanceerder.

  Rien [18] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [19] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [22] reageerde op deze reactie.

 11. @Liberty 5-3000 [1]: Waarvan de touw en balken slepende vroege mens het meest fantastisch en absurd zijn.

  Zo fantastisch wa shet neit. Men heeft het namelijk nagedaan. Het was niet slepen maar ‘lopen’. Zoals ook de overlevering stelde. Men gebruikte een wankeltaktek die bijna geen kracht vereist.

  Geeft wel forse slijtage aan de onderkant waardoor beelden die verder weg stonden kleiner zouden moeten zijn. En wat blijkt, dat ziet men ook. Hoe verder de beelden van de groeve, hoe meer slijtage aan de onder kant.

  Onder voorouders worden wel vaker als een primitief volk afgebeeld dat niets zou kunnen, want het zou alleen via dom slepen etc gaan. Dat bleek keer op keer tegen te vallen. Zij waren net zo intelligent als wij, want zij waren wij.

  Zo ook

  @zoishet [9]:

  Je onderschat het gewicht. Al snel 2,3 miljoen a 2,5 ton. Dus zo’n ruim 300 blokken per dag. Men werkte echter vooral in het naseizoen. Kom je dus op zo’n 600 per dag uit.
  Veel?

  Welnee, want er werkten dan ook ruim 20.000 man aan. Dat is meer dan 30 man per steen. Moet lukken toch?

  Egypte was geen herders-maatschappij maar een samenleving met op het hoogtepunt meer dan een miljoen inwoners! Die konden met één hand op de rug dat soort aantalen leveren.
  Hun leger was ook al van soortgelijke omvang.

  Liberty 5-3000 [30] reageerde op deze reactie.

 12. @Armin [16]: Niet zozeer door ontbossing, maar overbevolking.

  Oorzaak en gevolg zijn in zulke gevallen niet van elkaar te onderscheiden 🙂

  Het boek “Collapse” van Jarred diamond geeft een aardig overzicht van vele beschavingen en hun meest waarschijnlijke oorzaak van ondergang.

  Armin [32] reageerde op deze reactie.

 13. @NM156 [15]:
  Bedoeld is dat (de luchthaven van) Paaseiland 4000 kilometer verwijderd is van de meest nabijgelegen luchthaven.
  Hoe zou ik er anders gekomen moeten zijn? Ik kan toch niet iedere keer 4000 kilometer met een boot? En schrijf toch ook over de bemanning van Lan Chile die wegvliegt naar Santiago of Tahiti?
  Hugo van Reijen

  NM156 [21] reageerde op deze reactie.

 14. @Armin [16]:

  De westerse mythe of eigenlijk Christelijk erfzonde analogie van het volk dat door de eigen roofbouw om het leven kwam ligt dus genuanceerder.

  Oh ..ja..het eeuwige mantra v/d club van Rome ( jip daar is het verdrag van Rome weer!), zo omhelst door de Halsema ( ja..de Groenen ) horden , en zo georkestreerd door David de Rothschild ( Bilderberg ).

  Dat de mens is zijn eigen grootste vijand is een project van deze roedel , en wees eerlijk mensen : ze zijn allen wel erg hitsig om uw DNA in handen te krijgen.

  Nou…ze hebben het al ( bloedbanken ) , maar de wettelijke barrière moet nog even worden geslecht.

  Dus worden de zegeningen van het ” misdaad bestrijdingsfront ” wel op heeeel erg opportune momenten middels de media tot u gebracht.

  Griezelig niet ?

  Straks een klein kweek programmaatje ?

  Ik zei het al : het fascisme is niet weg….het heeft een ander masker opgezet.

  vrijeradikaal [23] reageerde op deze reactie.

 15. @vrijeradikaal [22]:

  Dat de mens is zijn eigen grootste vijand is een project van deze roedel , en wees eerlijk mensen : ze zijn allen wel erg hitsig om uw DNA in handen te krijgen.

  Omdat ik regelmatig info krijg toegediend inzake de ontwikkelingen op dit gebied.

  Het Lebensborn programma ?

  Was toch iets van de Nationaal ( Oranje ?) Socialistische Arbeiders Partij ?
  Dutch = Duits.

  N.S.D.A.P. En wat was de naam van onze nationale tegenhanger ?

  Goh…we socialiseren je desnoods een politiestaat in.

  Onderwijs..gezondheidszorg….socialezaken ….arbeidsburo’s …C.a.o ….justitie.

  There is a silent engine who will get you anywhere we want you to go.
  And there is a thousant ways whit all methods of politics that a single person never could suspect he’s being guided.

 16. “Onderwijs..gezondheidszorg….socialezaken ….arbeidsburo’s …C.a.o ….justitie”

  Je vergeet de massa-media die de ideologie verspreidt en clubjes als het MDI die er alles aan doen om onwelgevallige meningen die via het internet verspreid worden de kop in te drukken.

  beek [25] reageerde op deze reactie.

 17. @Nico de Geit [24]:

  Onwelgevallige meningen worden de kop ingedrukt?? En op vrijspreker barst het al jaren van zulke meningen: zit er al een schrijver in de cel? Of is iemand hier al beboet?

  Met slaven valt veel te bereiken. Dat zien we bij oude culturen, maar ook in het huige Dubai, ooit zo bewonderd door libertariers.

  Oscar [26] reageerde op deze reactie.

 18. @hugo van reijen [27]:

  Nou blijkbaar hebben er dus toch mensen bewondering voor Dubai. Een land waarin in het openbaar zoenende paartjes in de bak worden gegooid en waar je lange gevangenisstraf tegemoed kunt zien als er een partikel van een hennepplantje in je weekendtas wordt gevonden.

  Vergeleken met Saoedi-Arabie is Dubai natuurlijk wél een paradijs…

 19. @hugo van reijen [27]:

  Dankzij wetgeving en overheidscontrole is de situatie voor arbeidsimmigranten in Dubai verbeterd. Daarvoor waren de immigranten overgeleverd aan willekeur en totale uitbuiting (paspoorten werden afgenomen b.v., leef- en werkomstandigheden waren zeer slecht, maar vluchten kon niet).

 20. @Armin [17]:
  “Egypte was geen herders-maatschappij maar een samenleving met op het hoogtepunt meer dan een miljoen inwoners! Die konden met één hand op de rug dat soort aantalen leveren.
  Hun leger was ook al van soortgelijke omvang.”

  Hilarisch dit.
  Misschien moet ik het iets meer in perspectief brengen:

  3 gegevens om te onthouden:

  1. 3 Grote Piramides + de Sphinx
  2. 100 Jaren (levens van 3 farao’s)
  3. Naar schatting 6 miljoen stenen

  Dat betekent dat 24-uur per dag…
  Elke dag voor 100 jaar…

  Om de 8,5 minuut een steen van gemiddeld 3,5 ton op zijn plek moet worden gezet!

  Absurd? Ik verzin de 3 gegevens niet.
  Dit is de huidige theorie. hahaha.
  Armin [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.