Dit is de titel van een artikel van vandaag op Nu.nl In deze periode van wereldkampioenschap voetbal aardig overgenomen van de bekende uitspraak: “Voetbal is oorlog”.

Aardig bedacht, want misschien heeft de schrijver er niet bij stil gestaan hoe groot de waarheid is met betrekking tot de politiek.
Ik meen dat “voetbal is oorlog” voor het eerst gebruikt werd door Rinus Michels. Hij trof daarmee een juiste snaar. Immers in voetbal worden heel wat technieken en strategieën gebruikt die ook in oorlogen van toepassing zijn.

Maar in hoofdzaak is voetballen nog voor een groot deel een spel. Met vaste regels. En een overtreding van de regels, of gemeen spel, wordt door een onafhankelijke scheidsrechter gestraft. Zelfs al zijn er in deze moderne tijd waarin het om grof geld gaat, ook veel verborgen handelingen die liefst voor de toeschouwers verborgen blijven.

Zie bvb  “Grootste zwendel: Politiek of voetbal?

Bij politiek gaat het echter ALTIJD om geweld. Het gaat er om om via kiezersbedrog aan de macht te komen. En als je die macht eenmaal hebt, dan dwing je alle anderen om te doen wat je wilt. Iedereen die niet doet wat de macht wil, krijgt de politie op zijn dak en wordt zo nodig vastgezet.

Daarom is politiek altijd en principieel een vuile zaak.

12 REACTIES

 1. En zeker als er belangen moeten worden gediend van ongekozen personen, die zich overal mee bemoeien en niet kunnen worden aangesproken op hun daden. Die malle contructie vind je bijvoorbeeld in Nederland, waar de dag na de zogenaamde verkiezingen de “volksvertegenwoordigers” het electoraat de rug toekeren en trouw zweren aan alles behalve datzelfde electoraat. Dat smerig spelletje noemen we “democratie”. het meest recente voorbeeld is dat een voor het leven benoemde adviseur van een ongekozen bemoeial een memootje schrijft, waarin het wenselijk wordt geacht in voorkomende gevallen die “volksvertegenwoordigers” te negeren. Open en bloot wordt ons voorgehouden dat inderdaad de democratie niet werkt en als lastig wordt ervaren voor degenen die het beste met het volk voor hebben door zo nu en dan niet alleen het geluid uit te zetten maar het licht ook uit doen.
  We hadden het kunnen weten.
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2010/07/07/zo-werkt-de-democratie-in-nederland/

 2. Bovendien worden oorlogen ook steeds door staten en dus door politici aangegaan. Niet X miljoen individuen ten oosten van ons besloot Y miljoen individuen om zich heen aan te vallen, maar Duitsland besloot -onder leiding van hun gekozen politicus, ene Adolf H- om (o.a.) Nederland aan te vallen. En zo werden maar meteen X+Y mensen geengageerd in een oorlog die de meeste individuen helemaal niet wilden.
  Dus politiek is oorlog? Nou oorlog is in elk geval politiek!

  Het Front [9] reageerde op deze reactie.

 3. ja hub..
  Heb er nu van dichtbij mee te maken.. en moet zeggen je komt er eens te meer achter dat politici gewoon echt hele domme mensen zijn, die enkel en alleen maar kunnen praten en met hun mond geluiden produceren maar voor de rest … HELEMAAL NIKS!…

  Hoe eerder het klapt hoe beter

  Reteip [4] reageerde op deze reactie.

 4. @hoc voluerunt [3]:

  Ik denk dat je een politicus (hoewel ik het niet graag toegeef) wel enigszins onderschat. Ze zijn heel slim in achterbaks zijn. Dat ze alleen maar om jou vragen heenlullen is om je te frustreren.
  Want als de verkiezingen eenmaal aankomen hangen ze een wortel voor de neuzen van het plebs die happen zodat ze weer 4 jaar goed zitten. Aangezien het plebs veruit in de meerderheid is tov mensen die de zaak wel doorzien, zijn wij altijd gedoemd om de lul te zijn!

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. “politiek is de laagste vorm van menselijk handelen” en “het is opmerkelijk te zien hoe het verkrijgen van politieke macht kararakters mivormd”, zijn uitspraken en constateringen van Nederlandse schrijvers/denkers uit de afgelopen halve eeuw. Helaas heb ik de namen niet meer paraat.

  Maar ik heb er weinig aan toe te voegen.

 6. Oorlog is voorzetting van de politiek met andere middelen, is mij ooit verteld. Als je je zin niet krijgt; gewoon de ander met geweld anders doen inzien. Eigenlijk dus wat de staat (op kleinere schaal) altijd al doet. Zo bekeken is de staat dus altijd op voet van oorlog met danwel bezetting van de burgers.

 7. In het kader van dit onderwerp verwijs ik de lezers naar het uiterst belangrijke artikel “constitutionele staatsgreep” op de site ProRepublica.

 8. @.M [2]:

  Hoe kwam Hitler aan zijn geld? No money no war.

  Think twice my friend, Hitler heeft zijn agenda toch flink aan moeten passen naar die van zijn geldverschaffers (waarvan de grootste de Rothschilds zijn). Gelukkig vertellen ze dat niet op school, want stel je voor, dat je wakker wordt en begrijpt dat de grootste “pannenkoeken” der aarde gewoon nog vrij rondlopen en hetzelfde spel nog steeds spelen, over lijken, miljoenen. Ik neem het ze niet eens echt kwalijk, wie toekijkt en niets doet is eigenlijk de echte oorzaak. We krijgen wat we verdienen.

 9. @Hub Jongen [5]:

  De kracht per mens is enorm (en in groepsverband geldt dat in het kwadraat), zowel fysiek als geestelijk, het probleem is alleen dat verdomd weinig mensen dat beseffen.

 10. Democratie = de Tyrannie van de meerderheid
  Voetbal = Verdeel het volk, heers, doe dan net alsof het een spelletje is.

  Een volk met brood, gelooft alleen in Spelen.
  -Geus 2010

  Vanavond speelt meen ik Spanje tegen Nederland om de Wereld-Titel. Wie er “wint” maakt geen hol uit, betekend niet meer of stoppen van genocide op Rotterdamse Nationalisten. Achmed Aboutaleb, de Barry Davis van Nederland.

  Of de beeindiging van het vijandelijk beleg genaamt Islamsterdam. Hoe gemakkelijk die oorlog, waarbij alle pers in handen van de buitenlanders en de oorlog glashard blijven ontkennen. Terrorisme, Canvas, Criminaliteit door het volk? Veel mensen doen mee, anders verliezen ze baan en/of maatschappelijke positie.

  In ieder geval, verkiezingen werken als een middel, om het volk te kunnen leren, dat ze invloed kunnen uitoefenen op de politiek. Dat is natuurlijk niet zo, want als we verkiezingen houden voor:
  Voorrang aan vijandelijk gezinde commerciele immigranten, maar werkelijke vluchtelingen terugsturen, dan zullen weinig Nederlanders, ongeacht hun achtergronden, daar mee instemmen. Maar rechters voorkomen dat dergelijke uitspraken gedaan kunnen worden in campagnes.

  Ik heb zelf ooit met de verkiezingen meegedaan en moest concluderen na onderzoek naar de verschillende herkauwde leugens en hun bronnen aldaar, dat de Nederlandse poliek, althans een gedeelte, geregeerd wordt door Opus Dei. Opus Dei was althans bezig die partij om zeep te brengen of op te zetten, dat is niet altijd duidelijk, in de persoon van Herman Verbeek.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Verbeek
  Ik zal kijken of ik het artikel nog kan vinden over Verbeek’s rol in Opus Dei…
  Ha, het bestaat nog;
  http://www.groene.nl/1999/38/Superkatholiek
  Dat artikel is uit 1999. Sinds 2007 is de Bisschop Wim Eijk de Kardinaal van Nederland. We hebben dus een Opus Dei Kardinaal.

  O die Katholieken, zo’n schatjes. Philips de Tweede, Hertog Alvan, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Pinochet, Pavelic.
  Als die energieke woede niet opgeslokt zou zijn door voetbal, dan zouden we misschien wel een blanke burgemeester hebben op Rotterdam. Of zou Amsterdam beschermt worden alleen al vanwege haar culturele en intellectuele waarde voor de beschaving. Neen, moslim Getto’s, de steekpenningen eindigen blijkbaar niet bij Lockheed Martin!

Comments are closed.