Er zijn mensen die wellicht en heel misschien de indruk zouden kunnen krijgen, dat ik het doorgaans niet zo hoog op heb met ambtenaartjes en politici. En zie hier de titel van dit artikel: ik heb namelijk vernomen, dat de politie in Zeeland pro-actief kan optreden. Want wat is er nu weer gaande?

 

Welnu, laat ik beginnen met het woordje pro-actief, wat min of meer en vrij vertaald voortijdige actie betekent. Welke management-would-be-goeroe dat woord heeft uitgevonden weet ik niet, maar ik vind het een bedrieglijk woord. Zal wel uit Amerika zijn overgewaaid, dat land waar alles en iedereen overdreven positief moet worden beloond en geprezen.

Maar goed, daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waarom ben ik nu opeens zo positief over de politie, één van de kwalijke ondersoorten van het hypocriete genus “ambtenarius”? Omdat zij eindelijk heel vroegtijdig een mogelijk in de toekomst nog te plegen misdaad hebben weten tegen te houden. Wauw, is dat niet knap en goed voor de samenleving? Betaalt u daar nu niet graag en vrijwillig hoge belastingen voor, om dit gevoel van bescherming en daadkracht? In plaats van achteraf duur onderzoek, opsporing en kans op mislukking te riskeren, trad de Zeeuwse politie heldhaftig en preventief op.

Waar het precies om gaat is het volgende gevalletje. Aanstaande zondag komt de Tour de France via Rotterdam door de Zeeuwse provincie richting Noord-Brabant gefietst. Enkele weken geleden had Zeeland ook de “eer” om een etappe van de Giro d’Italia te laten finishen in Middelburg. Een hoop geld weggegooid voor de hobby van een minderheid van de bevolking en een totale onlogica waarom een Tour de FRANCE en een Giro d’ITALIA door Nederland gereden moeten worden. Maar goed, ik dwaal af.

Nu wil het geval, dat er in Goes een jonge knul van 21 jaar woont, Joannathan Duinkerke genaamd, die heel licht geestelijk beperkt is maar daartegenover waanzinnig goed en hard kan fietsen. Een hardstikke goede gast, die Joannathan, altijd vrolijk en goed gemutst als ik hem hoor of lees in de plaatselijke media.

Voor de nieuwsgierigen: http://www.joannathanduinkerke.nl/ is zijn officiële, eigen website, waar u kunt zien dat die vent een paar goede fietsbenen heeft. In zijn wielren-categorie is hij in de laatste 5 wedstrijden één keer tweede geworden en vier keer als winnaar uit de bus gekomen, waaronder het NK Weg. Dus Joannathan kan wel fietsen!!!

En Joannathen heeft een beetje humor. Zo stapte hij tijdens de Giro d’Italia op zijn fiets, wurmde zich in het peleton en reed zo “illegaal” een flink stuk mee met de profrijders. Gewoon, als stunt. En wat voor een stunt: landelijk bekend geworden om dit truukje. Niet alleen kon hij die gasten aardig bijhouden, hij kent door zijn jarenlange ervaring met wedstrijden ook de gevaren van het fietsen. Niets aan het handje, dus.

Om een herhaling van deze stunt te voorkomen bij de doorkomst van de Tour de France (of Tour de Hollande/Belgique/France/peut-être La Suisse et Espange) in Zeeland, nota bene door Goes, de woonplaats van Joannathan, wist de pro-actieve Zeeuwse gendarmerie niets beter te verzinnen dan een bromsnor langs Joannathan te sturen om hem vermanend toe te spreken, de mogelijke gevolgen van zo’n herhaling uit te leggen (tot zelfs inhechtenisneming) en te vragen niet nóg eens zo’n stunt uit te halen.

Terwijl diezelfde wouten, juten, smerissen of welk troetelwoordje u in uw regio ook gebruikt voor deze “legaal” gewapende ondersoort van het genus “ambtenaartjes”, één dorp verderop (in Vlissingen) mensen waarschuwen om maar niet bij bepaalde pinautomaten te pinnen, omdat ze dan beroofd kunnen worden. Want de politie kan daar niet handhaven. Omdat de politiemacht te weinig mensen in dienst heeft. Maar iemand TWEE KEER op dezelfde dag langs Joannathan te sturen (bij de eerste poging was Joannathan nog op zijn werk) voor bovenstaande, mogelijke herhaling van het “afgrijselijk te plegen Tour-delict”, dat kan wel. Daar hebben ze wel even de capaciteit en tijd voor.

Nou geweldig hoor, Zeeuwse bromsnorren. Knap hoor en heel stoer, dat jullie een (geestelijk iets minder begaafde) topsporter zo mooi kunnen intimideren. Ik voel me, als belastingbetaler, weer heel veilig en beschermd van het mij afgedwongen geld en jullie prioriteiten.

Overigens: Joannathan heeft beloofd zijn “Giro d’Italia stunt” niet te herhalen. Dat zei hij op de regionale radiozender. Hij zei het lachend… En ik geloof ook best wel gemeend… Denk ik… Of zou hij toch stiekem…? Afijn Joannathan, als je het kunstje toch weer gaat flikken, dan veel succes. Als je een onderduikadresje nodig hebt na de stunt, of een beetje hulp bij een geldboete, dan schrijf je maar een mailtje. Ik heb best wat over voor een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid en ambtenaartje-pesten. Zeker als het met een beetje humor gepaard gaat.

Fijn weekeinde.

18 REACTIES

 1. Nu hoop ik dat hij die stunt nog eens gaat uithalen.
  Hoe zou de politionele ondersoort dan te werk gaan vraag ik mij af: arrestatie-team er op af? Geheim agenten verdekt achter de gordijnen bij de overburen?

  1% van de bevolking zal weer in zijn nopjes zijn met de doortocht. De rest zorgt ervoor dat belastinggeld blijft stromen (getijde = eb)

 2. En terecht dat die zeelandse bromsnorren die gast in de smiezen houden. Je zou als Armstrong of Schleck een doodsmakmaken tegen het asfalt omdat je het achterwiel van een illegale meefietser zou aantikken. Hij heeft -denk ik- niet het besef wat er voor belangen meespelen tijdens een dergelijke wedstrijd
  Dat staat los van het feit dat het misschien een hartstikke goeie gast is wat ik meteen aanneem. Hij hoort gewoon mee te doen met regionale wedstrijden er daarbij wens ik hem alle succes. Wordt ie zo goed dat ie geselecteerd wordt door de Rabobank dat mag ie meefietsen maar niet eerder!

  Bedrijven investeren miljoenen in een team en het is niet de bedoeling dat dergelijke idioten de wedstrijd kunnen verstoren of beinvloeden.
  Ik mag toch ook niet bij een eredivisiewedstrijd het veld op stormen om iemand voor zijn flikker te schoppen omdat ie een gemene overtreding heeft gemaakt??
  Dat de politie niet in staat is om effectief burger bij pinautomaten te beschermen is een schande maar dat ontslaat ze nog niet van het feit om een dergelijke wielerwedstrijd in goede banen te leiden.
  Je kunt natuurlijk wel discussieren of die Tour naar Rotterdam gehaald hed moet worden.
  Ik persoonlijk vind het wel leuk.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Ron [5] reageerde op deze reactie.
  beek [6] reageerde op deze reactie.

 3. Aangezien ik in een redelijke bliss leef (weinig “nieuws” hoor/zie en al helemaal geen krant lees) was ik nog niet op de hoogte van deze “bekende nederlander”.

  Maar in een libertarische wereld is het de toer organisator toegestaan om de weg af te huren en geen ander verkeer toe te laten. En hij heeft het recht dit te verdedigen. Dus ook in een libertarische wereld zou het gedrag van J niet op prijs gesteld worden.

  Het is mij dan ook een raadsel waarom dit gedrag “goedgekeurt” word door jou.

  Pro-actief is natuurlijk per definitie niet volgens de libertaanse gedachte.

  Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.

 4. @GB [2]:
  “Ik persoonlijk vind het wel leuk.”
  Dat mag! 🙂

  Vaak wordt echter vergeten dat het “leuk vinden” geen reden is om ergens belastinggeld tegenaan te gooien.
  Net als”niet leuk vinden” geen reden is om iets strafbaar te maken.

  En uit bovenstaand stuk ervaar ik de terechte afkeuring van de schrijver tegen deze besteding van belastinggeld.

  GB [11] reageerde op deze reactie.

 5. @GB [2]:

  Waar dit artikel omdraait is het feit dat de politie schijnbaar voor het beschermen van commerciële belangen altijd tijd vrij kan maken en voor hun primaire taak (het beschermen van de burger tegen criminele elementen) een chronisch gebrek aan mankracht heeft.

  GB [11] reageerde op deze reactie.

 6. @GB [2]:

  Precies. De burgerlijke ongehoorzaamheid treft niet de politie (die maalt in functie niet om wielrennen), maar treft mensen die enorm hebben ge-investeerd in deze wedstrijd.
  De gebeurtenis vindt plaats in de openbare ruimte, en daarom is de politie terecht degene die de veiligheid bewaakt.
  Hier wordt zelfs erg beschaafd opgetreden door het geven van een waarschuwing. Bovendien kost het geven van de waarschuwing minder tijd dan het 24 uur bewaken van een geldautomaat; twee zaken die niet te vergelijken zijn.
  Het libertarisch alternatief, bewapende burgers, kan helpen tegen de roof bij een pinautomaat, maar op geen enkele manier bij genoemd Tour de France- probleem.
  Libertarisch denken blijkt steevast niet te ‘passen’ als actualiteiten worden besproken.

  NM156 [8] reageerde op deze reactie.
  GB [11] reageerde op deze reactie.

 7. “Er zijn mensen die wellicht en heel misschien de indruk zouden kunnen krijgen, dat ik het doorgaans niet zo hoog op heb met ambtenaartjes”

  En dat snap ik dus niet. Ik ervaar dagelijks hoe veel en hoe zeer ambtenaren zich uit de naad werken om het de onderdanen naar de zin te maken.

  Civil Servant [16] reageerde op deze reactie.

 8. @beek [6]: Bovendien kost het geven van de waarschuwing minder tijd dan het 24 uur bewaken van een geldautomaat; twee zaken die niet te vergelijken zijn.

  Niet eens. De NL politie wil makkelijke slachtoffers die ze even kunnen beboeten. Dit geval is exemplarisch voor de eigen agenda van de politie. Er is in Goes genoeg politie die alleen maar met slachtofferloze overtredingen bezig zijn, en daarom “geen tijd” hebben om b.v. criminelen bij pinautomaten te pakken. Het gaat dus niet om deze ene waarschuwing, maar om het geheel. Er is genoeg politie om criminelen te pakken, het gaat alleen om prioriteiten.

  Met beschaving van de politie heeft de waarschuwing niets te maken, deze wielrenner heeft immers geen strafbaar feit gepleegd en kan legaal niet bekeurd worden.
  beek [17] reageerde op deze reactie.

 9. @Rien [3]: Als er in de libertarische wereld sprake zou zijn van het huren van het parcours, kan de huurder (= de betaler) inderdaad eisen stellen.

  Nu kost dit evenement de belastingbetaler (= nagenoeg elke burger) een hoop geld, dus heeft de Tour-organisatie volgens mij minder recht van spreken.
  Het levert de weg-eigenaar dus niets op, dit evenement. Het kost alleen maar geld voor de burger.

  Dat het een beetje overlast geeft (even geen gebruik kunnen maken van een deel van de wegen) vind ik niet eens zo erg. Ik gun iedereen zijn pleziertje, maar waarom dan wel een Tour-pleziertje voor een klein deel van de bevolking, maar betaald door de gehele bevolking, en niet dat pleziertje van JD met zijn stunt?

  Maar het artikel ging eigenlijk om de prioriteiten van de politie. Want als iemand bang is, omdat haar ex-man zich steeds dreigend in de buurt bevindt, dan moet er eerst iets ergs gebeuren, voordat de politie optreedt. Zolang er niets gebeurd is, zie je de politie niet. Maar in dit geval opeens wel.

  Gaan ze nu ook elke morgen bij elke automobilist langs om te waarschuwen vandaag vooral niet de verkeersborden te negeren en de maximaal toelaatbare snelheid niet te overtreden? Oftewel: iedereen vooraf persoonlijk toespreken om de regelgeving niet te overtreden? Want dat is er nu dus gebeurd, met wielrenner JD.

  NM156 [10] reageerde op deze reactie.
  Rien [18] reageerde op deze reactie.

 10. @Paul Martens [9]: Oftewel: iedereen vooraf persoonlijk toespreken om de regelgeving niet te overtreden? Want dat is er nu dus gebeurd, met wielrenner JD.

  Mijnsinziens buitenwettelijke intimidatie, aangezien er geen strafbare feiten gepleegd zijn.

 11. @Hub Jongen [4]:

  *Vaak wordt echter vergeten dat het “leuk vinden” geen reden is om ergens belastinggeld tegenaan te gooien.*

  Dat heb ik ook nergens in mijn betoog beweerd.
  Ik weet trouwens niet in hoeverre het wordt betaald uit belastinggelden en wat het deel aan sponsorgelden is.

  @beek [6]:

  Eens met je betoog. Je zal maar als wielrenner je een half jaar het leplazerus hebben getraind om vervolgens in de 1e etape door zo’n meefietsende malloot tegen de grond aan te worden gewerkt!
  Geen enkele libertariër kan ermee leven als hij gehinderd wordt in het verdienen van zijn boterham door bv de overheid.
  Waarom dan zo iemand wel de hand boven zijn hoofd houden als ie profwielrenners stoort in hun broodwinning??
  Omdat ie licht gehandicapt is en zo’n leuke uitstraling heeft?

  Het is meten met 2 maten en het feit dat pinautomaten niet goed beveiligd worden door oom agent is een volledig andere discussie.

  @Ron [5]:

  Je hebt een punt. Ik denk echter niet dat dit snel zal veranderen aangezien commerciële belang altijd de voorkeur heeft van bestuurders. Daarom zou de burger meer bevoegdheden moeten hebben om zijn eigendom te beschermen. Vrij wapenbezit voor verdediging van je eigendom is daar één van.

 12. Rien, je snapt het niet. Dit is een gevolg van een corrupte bende. Er wordt niets afgehuurd. Er wordt “geruild”; jullie PR, wij de weg en wel kosten van de belastingbetaler. Het gaat om ego’s. Heeft niets met libertarisme te maken. Het is pure diefstal. Overigens fietsen is leuk, maar niet professioneel.

  Overigens heb ik het binnenhalen van Giro in Assen van nabij kunnen volgen. Geiler kon Relus niet worden. Dat heeft hem echt een paar peuken extra gekost. Ik zie hem nog in die “ooievaarsluier” tussen twee marinebootje hangen 🙂

 13. Misschien doet hij het nog een keer bij de tour de france. Geestelijk beperkte mensen snappen vaak niet de moraliteitsomkering die plaatsvindt als iemand een blauw uniform aantrekt.

 14. de opperbobos zijn trouwens heel pro aktief de laatste tijd
  http://www.nu.nl/achterklap/2283066/naomi-campbell-moet-getuigen-taylor.html
  Als Campbell niet komt opdagen als getuige dat ze een diamand heft gekregen van iemand die Taylor heet, wordt ze misschien tot 7 jaar gevangenis veroordeeld.
  Ze wil niet op komen dagen omdat ze bang is dat een proces de veiligheid van haar familie in Sierra Leone in gevaar brengt.
  Slavenarbeid is nog niet voorij meissie: opdagen of brommen

 15. Geheel eens Paul, ondertussen worden er weer wat kinderen uitgewoond door onze SG van Justitie Joris Demmink. Wat ik niet snap, is dat je je als agent voor dit soort acties laat gebruiken. Maar goed, daar worden ze ook op uitgezocht. Het liefts zo naief mogelijken vooral niet al te slim. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, wel de doordachte masterminds achter de schermen die zorgen dat er namens de koningin wordt opgetreden (kroontje op schouder) en niet namens het volk. Tijd dat we als mensheid elkaar weer hervinden. That time is near :-))

 16. @NM156 [8]:

  Permanente pinautomaatbewaking wordt een kostbare zaak. Er wordt tijd mee verspild die aan nuttig onderzoek had kunnen besteed.
  Wie dergelijke absurde voorstellen suggereert, is niet meer realistisch. Tevens beseffen alle burgers dat zij niet permanent door de politie bewaakt kunnen worden; dat willen ze niet eens.
  Het verhaaltje van hierboven is hooguit vermakelijk, en zou onder ‘humor’ geplaatst kunnen worden, als er van humor sprake zou zijn.
  Het lijkt de heer Martens echter bittere ernst.

 17. @Paul Martens [9]: Als er in de libertarische wereld sprake zou zijn van het huren van het parcours, kan de huurder (= de betaler) inderdaad eisen stellen.

  We leven nu eenmaal waar(in) we leven. Alleen omdat we nu niet in een libertarisch systeem leven is nog geen vrijbrief om dan maar alle remmen los te laten.

  Overigens ben ik van mening dat je heel goed volgens libertarische beginselen kunt leven in een democratie. Het is niet ideaal, maar het is te doen.

  Wat betreft de politie, het het is nu eenmaal zo dat de politie er is om de staat in stand te houden. De politie is er niet voor de burgers (wel, een beetje. want je moet natuurlijk wel doen alsof je hen ‘beschermt’) maar vooral om schade (image en reel) aan de staat te voorkomen. Zo gezien is deze actie heel begrijpelijk.

  (Ik keur deze actie niet goed, maar ik vind het wel begrijpelijk)

Comments are closed.