VS is gedowngrade naar AA door het Chinese ratingbureau Dagong, aldus de Daily Telegraph. Dagong moet tegenwicht bieden aan de Westerse rating agencies S&P, Moody’s en Fitch. Deze zouden bevooroordeeld zijn. Welkom Dagong.

Nu lijkt het me sterk dat Dagong niet bevooroordeeld is. Iets melden dat China kan beschadigen zal niet worden getolereerd door de Volkspartij. Daar kan Google over meepraten. Toch is het positief dat Dagong tegenwicht biedt aan de Westerse rating agencies die inderdaad volstrekt belachelijk onder meer de VS en de UK nog steeds een AAA geven. Dagong heeft voor ons kikkerlandje een AA+ in petto. Alleen Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland verdienen het ultieme keurmerk AAA van Dagong. Dagong, in tegenstellling tot de traditionele 3, richt zich meer op welvaartsgenererend vermogen en buitenlandse valuta reserves.

In een libertarische samenleving zonder immorele overheidsschuld zouden we ons niet druk hoeven maken over allerhande meningen van rating agencies over de kredietwaardigheid van overheden. Tot die tijd, hoe meer kritiek op overheden, hoe beter.

6 REACTIES

 1. “gedowngrade”. Betekent dat woord soms dat de bestuurders van een land aan het syndroom van down lijden? Vind ik wel toepasselijk als je naar het gedrag van de gemiddelde politicus kijkt.

  Dat kredietbureau is een leuke streek van de Chinese overheid om regeringen in andere landen te treiteren. Maar China is nog steeds geen lekker land. Gisteren las ik ergens dat er nu hele wijken worden afgegrendeld met hekken en ausweis-controles aan de poort. Uiteraard vanwege de ‘veiligheid’.

 2. Interessant is ook dat van eurolanden alleen Luxemburg een aaa rating heeft. Finland vewrdient misschien ook een AAA rating alleen die staat niet in de lijst

 3. @Zacharias [4]:
  Alle overheden ZZZ- .
  Doe je zaken met criminelen die het rendement op je beleggingen uit jouw eigen zak trekken middels belasting, dan wordt je gegarandeerd geflest.

 4. De Nederlandse overheid heeft samen met Canada, China en Duitsland een AA+ waardering volgens dit rapport. In een normale wereld zou dat betekenen dat die landen er beter voor staan. Maar aangezien we nu in een TBTF wereld leven zijn ze het eerste aan de beurt bij het betalen en te laat voor het ontvangen!

 5. AAA ratings uit het verleden, geven geen garantie voor de toekomst, zullen we maar zeggen.
  De ratings van de hypotheek junk was ook allemaal zo lekker voorgebakken lucht!

  Ik begrijp echter niet dat er alleen maar Amerikanen zijn die ratings geven.
  Zijn er geen ?vooraanstaande? Europese bureaus?

  Het is overigens wanneer er ergens een rating over gegeven wordt, dan weet je al dat dit met dubbele agenda gedaan wordt, zodoende, mijn advies, net tegenovergesteld handelen.
  RPG [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Johan Alphons [5]:
  “zijn er geen vooraanstaande europese bureaux?

  pas maar op, de eu is bezig er een op te richten om tegenwicht
  te geven aan de amerikaanse rating bureaux.

  ben erg benieuwd wat hier uit voortkomt, maar vrees dat het
  niet aan de betrouwbaarheid zal bijdragen.

Comments are closed.