Stel: u bent kostwinner van een gezin (of heet dat “economische eenheid”). En u bent de enige van het gezin met een inkomen, de rest van de gezinsleden werken niet; uw vrouw verzorgt de boel dus werkt binnenshuis, 1 kind gaat naar school, 1 kind heeft helaas veel medische verzorging nodig en zal nooit zelfstandig worden en u hebt uw oude moeder nog in huis genomen. Met uw inkomen voedt, kleedt en onderhoudt u uzelve én nog 4 extra mensen. Maar die niet-werkenden binnen uw gezin, besteden uw geld naar hartelust, maken er nog flinke schulden bij ook, en geven het uit aan zaken waar u het helemaal niet mee eens bent. Hoe zou u zich dan voelen?

Steeds vaker heb ik de indruk, dat ik mij in dit land in bovenstaande situatie bevind. Bovenstaande beeldspraak komt aardig overeen met het aantal “productieven” in deze maatschappij en het aantal mensen dat op de productieven meelift. Ik denk dat ik bovenstaande inleiding maar eens een vaste vorm geef en steeds als inleiding ga gebruiken voor artikelen van onderstaande aard.

Want, er is namelijk weer eens wat bekend geworden. Namelijk hoeveel dat grapje (een letterlijk “dodelijk grapje” voor veel mensen) in Afghanistan tussen 2002 en nu gekost heeft. Twee-komma-één miljard euro. Dat is “oorlogje voeren” plus “hulp en opbouw” bij elkaar. Dat is € 2.100.000.000,- en dat is ongeveer 7% van de geplande bezuinigingen tot 2014 voor Nederland.

Zie voor de details onderstaand artikel van nu.nl van disdag 27 juli 2010:

(begin citaat) 

Nederland stak 620 miljoen in Afghanistan

Uitgegeven: 27 juli 2010 10:19
Laatst gewijzigd: 27 juli 2010 10:43

DEN HAAG – Nederland heeft de afgelopen acht jaar, sinds de verdrijving van de Taliban in 2002, ruim 620 miljoen euro gestoken in de hulp aan Afghanistan. Daarvan ging ruim 485 miljoen naar landelijke programma’s, bijna 129 miljoen naar de provincie Uruzgan en ruim 6 miljoen naar Baghlan in het noorden van het land. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Potje

De kosten van vier jaar militaire inzet in Afghanistan bedragen zoals bekend 1,4 miljard euro. Dat komt uit de HGIS, een potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken waaraan meerdere ministeries bijdragen. Met dit geld is het militaire verblijf en de operaties betaald. In totaal is er dus 2,1 miljard euro Nederlands geld opgegaan aan Afghanistan. De komende vier jaar is nog eens ruim 169 miljoen ontwikkelingsgeld toegezegd aan het Centraal-Aziatische land, waarvan ruim 59 miljoen euro bestemd is voor Uruzgan. De Nederlandse kosten zullen dan tot en met 2014 nog verder oplopen tot 2,3 miljard euro. De Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in Uruzgan begon op 1 augustus 2006 en eindigt zondag. Sinds 2006 ging geld naar Uruzgan, waar Nederland het militaire commando van de coalitiemacht voerde.

Hulpgeld

Met het hulpgeld is onder meer geïnvesteerd in veiligheidsprogramma’s en de opbouw en hervormingen in het openbaar bestuur en justitie. Ook zijn er waterprojecten, agrarische en zorgprogramma’s en de aanleg van wegen en bruggen mee betaald, evenals de bouw van scholen. Verder was er geld voor de opvang van vluchtelingen en geld om hun terugkeer te regelen. Het geld is ook gestoken in de ontwikkeling van de private sector en de media. De komende vier jaar gaat het meeste ontwikkelingsgeld naar programma’s voor de agrarische sector en de ontwikkeling van het platteland (21 miljoen) en naar transportprojecten (14 miljoen) en de private sector (12 miljoen).  

(einde citaat)

En ik ben het niet eens dat er ook van het van mij afgedwongen belastinggeld dit soort uitgaven gedaan worden. En u?

25 REACTIES

 1. @hugo van reijen [2]: @reiny [3]: De belastingbetalers worden natuurlijk goed geconditioneerd:
  “Onze jongens” in Uruzgan.
  “Wij” van Oranje tijdens de voetbal.
  En meer van dat soort opgelegd “wij-“gevoel. Die soldaten in Uruzgan zijn niet “mijn” jongens. Ik heb daar geen enkel saamhorigheidsgevoel bij. In mijn ogen zijn het (potentiële) huurmoordenars die gehoorzaam zijn aan een meerdere en daarom domweg missies uitvoeren. In de media doen ze voorkomen alsof ze “uit naam van” daar “goed werk” verrichten.

  Ik stoor mij aan dat aangeprate/opgelegde “wij-“gevoel. Net als met de afgelopen WK voetbal. In de media verneem ik dan dat “iedereen” gekeken heeft, “iedereen” het spannend vond, “wij” zus en “ons” zo. Kappen daarmee, zou ik de media adviseren. Ik bepaal zelf wel met wie of wat ik mij associeer.

  Kennelijk schijnt het regel te zijn, dat wanneer je in een gebied woont (in dit geval Nederland) je dus ook meteen aan elke vorm van collectief mee MOET doen en dat toe moet juigen.
  En er verplicht aan mee moet betalen, waarbij met een “ONZE jongens in Uruzgan” indoctrinatie de belastingbetaler een goed gevoel moet krijgen? Bullshit, dus. Maar kennelijk werkt het toch redelijk goed op het ingekakte, slaafse, suf-gepropagandeerde, makke-schaapjes volk.

  A [5] reageerde op deze reactie.
  beek [13] reageerde op deze reactie.
  Katjong [15] reageerde op deze reactie.

 2. @Paul Martens [4]: Ik vraag me serieus af of het te maken heeft met het conditioneren van belastingbetalers.

  Het lijkt me waarschijnlijker dat omdat mensen deze bedragen nooit getotaliseerd zien, zij geen idee hebben wat er allemaal uit onze (Nederlandse) economie vloeit zonder productieve bijdrage.

  620 miljoen is toch een aardig sommetje. En als je dan nog eens de open brief aan de majesteit leest wat er aan allerlei hobby-clubjes wordt gegeven….. phoe. En dat waren alleen de hobby-clubjes van het CDA; we weten niet wat de PvdA nog allemaal heeft uitstaan. Misschien wil dhr Siebelt daar ook eens naar kijken.

  Kortom, ik denk dat als de belastingbetalers dit soort bedragen in een overzichtje zien staan en vervolgens geconfronteerd worden met bezuinigingen, men toch wat minder geconditioneerd blijkt dan gedacht.
  Dat laat onverlet dat er structureel en substantieel bezuinigd moet worden op de overheid…. die is veeeeel te groot.

  Paul Martens [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.
  Moondust [11] reageerde op deze reactie.

 3. @A [5]: Zou zeer goed ogelijk de reden kunnen zijn. Vandaar dat ik regelmatig dergelijke artikeltjes plaats.

  Jammer, dat “de bevolking” niet eens een keer de moeite neemt de TV een avodje uit te laten en eens te surfen naar de websites van ministeries, zoals ministerie van financiën. Daar zijn begrotingen te vinden, projecten die ze uit (gaan) voeren en nog meer van die nonsens.

  Maar ja, dan moet “de bevolking” actief gaan worden en zelf iets onderzoeken… 😉

  A [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Paul Martens [6]: Nou Paul…., ik denk dat er, weliswaar langzaam maar zeker, meer bewustwording komt bij de belastingbetalers.

  Het artikel dat wij gelezen hebben als open brief aan de koningin, heeft eveneens in de Telegraaf gestaan. Ik geloof in een dag meer dan 900 reacties! Over mainstream media gesproken…
  En die reacties waren niet mals, dat kan ik je verzekeren. Er zaten nog een paar “verdwaasde zielen” tussen, maar die heb je overal 🙂

  Op het internet zijn steeds meer mensen die het nieuws vergaren ipv staatsjournaal of pravda-kranten.
  En hoe makkelijk is het dan niet om een artikeltje door te sturen, hetgeen ook gebeurt.

  By the way, gezien de gevoeligheid voor benoemingen als “het volk”, “de bevolking” e.d., wat vind je van “de belastingbetaler(s)”?
  🙂

  Paul Martens [10] reageerde op deze reactie.

 5. @A [5]:

  “Kortom, ik denk dat als de belastingbetalers dit soort bedragen in een overzichtje zien staan en vervolgens geconfronteerd worden met bezuinigingen, men toch wat minder geconditioneerd blijkt dan gedacht.”

  Ik ben benieuwd!
  Heb je ideeen HOE de Vrijspreker dit nog beter en nog meer kan overbrengen?
  Zie ook reactie 6

  A [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [8]: Goedenmorgen Hub, jawel dat heb ik wel.

  Ik denk dat Vrijspreker.nl contacten zou kunnen leggen met andere internet-kranten (bij gebrek aan een beter woord). Veel mensen lezen bijv. nu.nl, of welingelichtekringen.nl. Misschien zijn er nog andere bezoekers van vrijspreker.nl die suggesties hebben?

  Misschien kun je mijn emailadres zien, Hub, dan kan ik je wel een adresje geven.

 7. @A [7]:

  By the way, gezien de gevoeligheid voor benoemingen als “het volk”, “de bevolking” e.d., wat vind je van “de belastingbetaler(s)”?

  Ja, net zo’n collectivistische aanduiding. Maar een alternatieve aanduiding als “productief individu dat niet leeft op de kosten van een ander” wordt weer zo lang. Ik zal eens broeden op een ander begrip.

 8. @A [5]:
  Er is een schrijnend gebrek aan transparantie bij overheden. Mensen hebben geen idee waar het geld naartoe gaat en nemen maar aan dat het grotendeels nuttig besteed wordt. Overheden kunnen onzichtbaar vanalles en nog wat bekokstoven.

  reiny [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Moondust [11]: Daar ben ik het helemaal mee eens, en als nu mijn vrouw het daar ook mee eens is dan schreef ik “wij” zijn het daar helemaal mee eens.
  Wij betekend dus niet iedereen maar een geselecteerd clubje personen.
  Als u democratisch zou denken dan is “wij” één meer dan de helft van de bevolking. Daarom heb ik de pest aan de democratie, ik bepaal zelf wie ik “wij” noem, ons gezin.

 10. @Paul Martens [4]:

  De zogenaamd onfhankelijke Martens spreekt Nederlands: alleen daaruit al spreekt een ‘wij’ gevoel t.o.v. de rest van de wereld.
  Dat hij dit ‘wij’ gevoel rationeel gaat ontkennen is dan ook een krampachtige poging een of andere ‘ratio uit een boekje’ over het hele leven te willen laten heersen over evidente dagelijkse werkelijkheden.
  Zo’n benadering van het eigen leven is het kenmerk van een gelovige. Die heeft een ‘rationeel’ beginsel aan welke hij zijn dagelijkse werkelijkheid wil onderwerpen.
  Het misleidende van het geheel is dat deze rationalisten doen alsof zij natuurwetten vertegenwoordigen, terwijl zij duidelijk overtuigingen prediken.
  Martens spreekt helemaal ‘wij’ vanwege zijn taal. Ontkennen heeft geen zin.
  Bovendien houdt hij droge voeten dankzij de rest van de Nederlands-sprekenden. Wie dan nog alleen zijn eigen ‘IK’ op de troon gaat zetten, verdient het Nederlanderschap niet langer en zou verbannen moeten worden, geheel volgens zijn eigen wensen.

 11. Er komt een keer een einde aan het geduld. Linksen scholden voortdurend op ‘het’ kapitalisme maar profiteerden intussen volop van kapitalistische producten als bier, jeans en auto’s, b.v.
  Die hypocrisie was zeer ergerniswekkend.
  Intussen zien we bij fundamentalistische libertariers precies hetzelfde. Eindeloos schelden op van alles, maar er intussen volop van profiteren. Ophoepelen dan maar, zeg ik. Precies als libertariers zeggen tegen sommige immigranten.
  Gewoon wegwezen als niets je bevalt.

 12. Libertariers schieten weer eens in eigen voet als zij de Nederlandse regering als de maffia beschouwen en tevens veel belang hechten aan hun eigen vrijwilligheid.
  We moeten dan concluderen dat zij geheel vrijwillig onder die maffia leven, aangezien die ‘maffia’ hen niet heeft verboden om die ‘maffia’ vaarwel te zeggen.

 13. @Katjong [15]: Jazeker, deels wel. Ik luister regelmatig radio, kijk zelden of nooit TV. Verder lees ik het nieuws op internet via diverse sites. Die laatste is objectiever dan de linkse radio. Maar je haalt er zo ontzettend veel “leuk voer” vandaan om artikelen over te schrijven. 😉
  Het “storen” neem ik maar op de koop toe, dat schrijf ik dan weer lekker van me af.

  Katjong [23] reageerde op deze reactie.

 14. @Dave [19]: En ??? Waar haalt u uit dit stuk, dat de schrijver een voorkeur voor “rechts” heeft?
  Wie zegt dat “rechtse” hobbies beter zijn dan “linkse” hobbies?
  Heeft u nog niet door, dat libertarisme niets met “rechtse politiek” en/of “linkse politiek” heeft?
  Bent u het onderzoek, in opdracht van Geert Wilders, van enkele weken al weer vergeten waaruit bleek dat een klein deel van het “allochtonen knuffelen” (zoals u het noemt) al 7.2 MILJARD per jaar kost?

  Bent u krampachtig aan het proberen “links” te verdedigen of zo? Ik begrijp uw argumentatie in het geheel niet. Alsof er een frustratie uit moet komen, richting Vrijspreker.

 15. @Dave [19]: Beste Dave,

  Dhr Siebelt heeft geen onderzoek gedaan naar de Linkse Hobbies. Ik denk dat je je mottig schrikt als daar een optelsommetje van wordt gemaakt.

  Maar het gaat niet om links of rechts. Waar het, mijns inziens, om gaat, is dat er vele miljarden euro’s per jaar uit de Nederlandse economie gesluisd worden zónder enige productiviteit.
  Met andere woorden, er zijn geen goederen voor gekocht, geen diensten voor geleverd, etc.
  Neen…. dit geld verdwijnt uit onze schatkist in die van -noem d’r maar es eentje- een dictatortje in Afrika.

  Ooit heeft Jan Pronk (oud minister van Ontwikkelingshulp) dat hij 100% tevreden was als er 5% van het onwikkelingsgeld op z’n plek terecht komt. En daar is het, voor zover ik weet, niet van gekomen. Dus misschien 1% van al dat geld dat bij de hongerige kindertjes terecht gekomen is. Eén procent….
  Dat wetende, moet je op je gemak nog eens kijken naar de weggevertjes!

 16. @pcrs [17]: Ik ben Nederland wel eens tegengekomen. Het was in een bruin kroegje in de haven. Brussel was er ook bij. Ze hadden beiden behoorlijk ingenomen, dat bleek vooral uit hun zwalkende tred, dubbele tong en dronkemanspraat. Ze leken echt zeer aan lager wal geraakt. Waarschijnlijk waren de centen op en nu waren ze zich aan het bezatten.
  Toen ze over de oorlog begonnen te raaskallen (waarbij Nederland zich nogal ongegeneerd op de borst klopte) en ook nog eens de consumpties niet meer konden betalen heeft de eigenaar (ik kan me zijn naam niet meer herinneren, het was iets met een c ) ze enigszins hardhandig het cafe uitgezet.

 17. Als de regering zulk bedrag mag besteden, is het overmorgen al op.
  Maar als hetzelfde bedrag bezuinigd zal moeten gaan worden, zal dat met veel moeite aan een toch al slecht werkende economie ontrokken moeten worden (met rente).
  Dit gaat dus never nooit niet lukken.
  Het is óf de schulden van het rijk worden afbetaald, en de economie wordt enorme schade toegebracht…
  Óf de schulden worden alsmaar hoger (want er moet altijd geld bij), en we gaan op deze wijze door.

 18. onderzoek Wilders:…… al 7.2 MILJARD per jaar kost?

  enig idee wat de Hobby Rente Aftrek van “onze blonde god” per jaar aan gedoogkosten gaat opleveren 😉

  (Rekenen is geen vak, maar een vaardigheid)

Comments are closed.