Theodor Holman schrijft dagelijks zijn column in het Parool. Gaandeweg veranderde inhoud en stijl van ‘poezen, ouderdom & (geen) seks’ naar een felrealistische en satirische j’accuse dat in de Vrijspreker niet zou misstaan. Hieronder zijn bijdrage waarin hij de hoofdstedelijke wethouder Wiebes (nogal Wiebes !) op de hak neemt.

Het Museumplein. U weet wel, dat plein waaraan musea staan die we niet kunnen bezoeken, vanwege miscalculaties, en waarop gevierd wordt dat we losers zijn, dat plein dus, heeft ‘een grasinfarct’ gekregen.

Een grasinfarct ja. En dat gras moet nu ‘gereanimeerd’ worden. Of het zal helpen? We kunnen alleen maar bidden en hopen.

Maar ondertussen dringt zich de onverbiddelijke vraag op: wie gaat dit eigenlijk betalen? Wij weer?

Om bij het Museumplein te komen, moeten veel mensen met de metro. Die ondergrondse tramlijn die, tussen CS en Amstel, vijf weken dicht gaat.

Vijf weken dicht? Waarom? Nergens om. Hij gaat voor niets dicht. Vijf weken geen metro. Miscalculaties. En weer dringt zich de onverbiddelijke vraag op: wie gaat dit eigenlijk betalen? Wij weer?

Wat zal ik blij zijn als die Noord/Zuidlijn er eindelijk is.

Die Noord/Zuidlijn, u weet wel, die overbodige lijn die alsmaar duurder uitpakt omdat de stad verzakt. Die lijn dus. Maar, wat lees ik nu weer in de krant?

Wel, dat wethouder Eric Wiebes gisteren heeft bekendgemaakt dat de bouw van de Noord/Zuidlijn weer eens vijftien miljoen duurder uitvalt. Wegens miscalculaties. En, ik volg de krant even: ‘Hij benadrukt dat de kosten nog verder zullen oplopen als de extra maatregelen leiden tot uitstel van de oplevering van de nieuwe metro.’

En weer drong zich de onverbiddelijke vraag bij mij op: wie gaat dit eigenlijk betalen? Wij weer?

U en ik weten de antwoorden op al deze vragen: ja, wij gaan dit betalen. Maar wacht. Eerst gaat wethouder Wiebes nog onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen. Hij laat een ‘extern bureau’ onderzoeken hoe het komt dat de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) niet goed functioneert.

Want gisteren werden ook de resultaten bekend van een geheim onderzoek naar de restauratie van de Hogesluis en natuurlijk: miscalculaties, miscalculaties en miscalculaties. Wie denkt u, overigens, betaalt uiteindelijk dat externe bureau?

Beste Wiebes. Pak een woordenboek. Zoek daarin het woord ‘amateur’ op.

En bedenk eens op wie dit van toepassing is…

Theodor Holman

8 REACTIES

 1. Zou een samenwerking met hem mogelijk zijn?
  Zodat mensen die hem in de krant lezen en googlen op deze site terecht komen en alzo met de rest van ons gedachtengoed in aanraking komen?
  Zomaar een ideetje …

 2. Helaas heeft hij nog niet door dat Wiebes geen amateur is, want amateurs kunnen niet de helft van je salaris verkwanselen zonder dat je er wat tegen kunt doen. Dat vereist grondige planning en executie dmv subsidies aan opiniemakers en opleiders en dat stuk van het plan is dan ook foutloos uitgevoerd. De geleverde diensten zijn slechts een excuus.
  Je zegt tegen een maffiosi ook niet dat het een amateur is omdat de brandverzekering die hij je onder dwang verkocht, duurder uitviel. Dan doorzie je nog steeds zijn echte plan niet.

  Spy-Nose [4] reageerde op deze reactie.
  Seneca [5] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [7] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [3]: Amateur slaat hier op het veelzeggende commentaar van Job Cohen op het financiele en logistieke debacle van de Noord Zuid lijn. Hoewel de eerbiedwaardige burgervader er vanaf het begin had bijgezeten, was zijn verdediging op het zwarte-metro-gat: ‘We zijn allemaal maar amateurs.’

 4. @Spy-Nose [4]:

  Hoezo? Bedoel je Holman?

  Deze man heeft nu al een tijd gezegd dat hij helemaal geen overheid wil.

  Ik denk echter dat hij zijn werkelijke inzicht niet in hoe het zit, maar hoe het volgens hem zou moeten zijn, voor zich houdt omdat zijn werkgever bang is voor wat zijn lezers daarvan vinden.

  Het is dus voornamelijk het aangeven van problemen in plaats van het opnoemen van oplossingen.
  Wat mij betreft sowieso de juiste volgorde.

 5. @pcrs [3]:
  “Dan doorzie je nog steeds zijn echte plan niet.”

  Dan impliceer je wel dat er achter de schermen mensen met vuige snorren “plannetjes” maken.
  In realiteit zijn het compleet incapabele mensen.
  In het bedrijfsleven houden ze het nog geen dag vol.
  Momenteel zit ik in een 125 miljoen kostend overheidsproject wat al jaren aan de gang is waarvan we mogen hopen dat het nooit het daglicht gaat zien.
  Ik kan je zeggen. Het is elke dag huilen met de pet op. Niemand doet iets substantieels en wat voor wat er wordt gedaan is niemand verantwoordelijk.
  Ik leef in een socialistische hel overdag.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Liberty 5-3000 [7]:
  Ik denk niet dat ze bewust deze plannen smeden, maar ze zijn opgegroeid in morele manipulatie, zijn er experts in geworden en hebben er later hun beroep van gemaakt, zonder te weten dat ze er experts in zijn en een diploma hebben.

  Ik noem niemand die de helft van mijn salaris kan afpakken zonder dat ik er wat aan kan doen incapabel, maar dat zei ik al eerder, dus jij kennelijk wel. Dat ze het geen seconde in het bedrijfsleven uithouden, daar ben ik het wel mee eens, maar in vrijwillige transacties waarin je waarde levert voor de tegenpartij, zijn ze geen expert. Ze kunnen alleen als lobby hulpje bij bedrijven aan de slag.

Comments are closed.