Alan Greenspan was een nauw medewerker van Ayn Rand. Hij heeft onder andere enkele hoofdstukken geschreven in het boek “Capitalism the unknown ideal” (vertaald “Kapitalisme, het onbegrepen ideaal”.

Toen hij een hoge post bij de FED kreeg, was Ayn Rand dan ook heel blij en trots op hem. Al waren ook onmiddellijk een aantal objectivisten/libertariërs sceptisch of zelfs teleurgesteld.

Ayn rand was zo blij omdat er nu een “echte” objectivist in een positie kwam waarin hij invloed op de overheid kon uitoefenen en de maatschappij in de goede richting kon sturen.

Als we nu naar de geschiedenis kijken, zien we dat die wens toch niet erg is uitgekomen. Greenspan kwam in de “ingewanden van het (staats)monster” terecht, waardoor hij al snel aan allerlei compromissen wende en mee ging helpen de doeleinden en de macht van de staat te vergroten.

In gesprekken en geschriften van tegenstanders van het libertarisme wordt Greenspan nu dan ook regelmatig opgevoerd als voorbeeld om aan te tonen dat het libertarisme niet werkt. Als persoon is hij daarom nu eerder een last dan een hulp.

Ook al blijven zijn vroegere, objectivistische,  artikelen, hun waarde houden.  Bvb:
“… Article “Gold and Economic Freedom originally appeared in a newsletter called The Objectivist published in 1966 and was reprinted in Ayn Rand’s ” Capitalism: The Unknown Ideal

Het kan een goede waarschuwing zijn voor libertariers die willen werken aan een vrije samenleving via de politiek. Ook zij zullen in de ingewanden van het monster terecht komen. Waarbij niet gezegd dat iedereen daarin zal bezwijken.

Want positief zou ontegenzeggelijk zijn dat als bvb een libertarier in het parlement zou komen (en standvastig blijft)  dat het libertarisme dan heel veel meer publiciteitsmogelijkheden krijgt. En daarmee een belangrijk kanaal om het vrijheidsideaal bekend te maken. Zie bvb Ron Paul.

Interessant is een artikel, uitzending, van John Stossel:
Memo to Alan Greenspan: keep quiet“.

Daarin noemt Stossel ook die ommekeer van Greenspan en stelt dat Greenspan moet stoppen met de foutieve oplossingen van de economische problemen te poneren.

Stossel eindigt dit lezenwaardig artikeltje, dat ook voor Nederland geldt,  met:

Finally, the stupidest thing said about tax cuts is the often-repeated claim that “they ought to be paid for.” How absurd! Tax cuts merely let people keep money they rightfully own. It’s government programs, not tax cuts, that must be paid for. The tax-hungry politicians’ demand that cuts be “paid for” implies the federal budget isn’t $3 trillion, but $15 trillion — the whole GDP — with anything mercifully left in our pockets being some form of government spending. How monstrous!

If cutting taxes leaves less money for government programs, the answer is simple: Ax the programs!

7 REACTIES

 1. @Wanda [1]:

  Oei, Wanda, dat vind ik een hele spitse opmerking. Maar wat dat “tot stilstand brengen” heb je wel gelijk.
  Toch weet ik nog niet of ik dit moet zien als een compliment voor Greenspan of een veroordeling. Om te beginnen houd ik het voorlopig bij het laatste!

 2. @Wanda [1]: Dat is inderdaad een alternatieve visie op Greenspan. Waarschijnlijk heeft hij het niet bewust gedaan, maar zijn acties hebben ons zonder twijfel een stuk sneller bij het einde van het wereldwijde fiatgeldexperiment gebracht.

 3. @henk [5]:

  He, dat verhaal ken ik nog niet. Ik herinner me wel sterk mijn eigen verbazing (teleurstelling) toen de benoeming bekend werd en dat Ayn Rand daar zo trots op was.

  Als je meer weet, graag gegevens. En dank.

 4. ’n Beetje off-topic:

  Als je naar die foto kijkt, vraag je je toch af of deze man ooit jong is geweest….

Comments are closed.