Albert Spits, gewaardeerd Vrijsprekerschrijver, econoom en verbonden aan de Gold Standard Consulting Group en de Frederic Bastiat Stichting, geeft in deze serie Nederlandstalige video’s zijn visie op onder meer goud, de euro, dollar, krediet, inflatie, deflatie en de crisis. Ook komt hij met oplossingen.

Ze zijn gemaakt tijdens het libertarisch seminar op 14 mei jl. Albert Spits zijn lezing is opgesplitst in 4 delen, het interview met hem in 5 delen. Video’s te zien op het Youtube kanaal van GoldMoney Nederlands.

Hieronder een video uit de interviewreeks:

[HTML1]

—————————————————————————————————————

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver. Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report.

Vorig artikelMisvattingen!
Volgend artikelTegen de verkeerde boom
James Turk
James Turk is oprichter van Goldmoney, de beste manier om goud en zilver te kopen. James heeft zich gespecialiseerd in het internationale bankwezen, financieringen en investeringen vanaf het moment dat hij zijn bachelor haalde in internationale economie aan de George Washington Universiteit in 1969. Zijn zakelijke carrière begon hij bij The Chase Manhattan Bank (inmiddels genaamd JP Morgan Chase Bank), waarvoor hij opdrachten deed in Thailand, de Filipijnen en Hong Kong. Vervolgens werkte hij bij de investerings- en handelstak van een gerenommeerde handelaar in edelmetalen, gevestigd in Greenwich, Connecticut in de VS. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Arabische Emiraten in december 1983 om aangesteld te worden als manager van de commodity afdeling van de Abu Dhabi Investment Authority, een positie die hij bekleedde tot aan zijn vertrek in 1987. James Turk schrijft vanaf 1987 The Freemarket Gold & Money Report, een nieuwsbrief over investeringen met twintig edities per jaar. Verder is hij de auteur van twee boeken en verschillende besprekingen en artikelen over geld en bankieren. Hij is mede-auteur van "The Coming Collapse of the Dollar" (Doubleday, december 2004), welke is geactualiseerd in een nieuw uitgegeven paperbackversie genaamd "The Collapse of the Dollar".

11 REACTIES

 1. *Goud levert geen dividend of rente en je kunt het ook niet eten. Als de prijs langdurig laag blijft is de goudbelegger zijn geld kwijt.*

  Que????
  Met fysiek goud en zilver je geld kwijt raken als het laag blijft?
  Laag waarin?
  Goud en zilver hebben al eeuwen een relatief vaste waarde. Het is het fiatgeld waarmee goud en zilver vergeleken worden dat zijn waarde verliest.

  Kijk deze video eens waarbij goud en zilver vergeleken wordt met andere zaken dan het papieren vodje dat de US dollar of de euro heet.

  http://www.youtube.com/watch?v=-ad0se6c0FM

  Goud en zilver is koopkracht en welvaartsbehoud. Het levert geen dividend of rente op; daar heb je gelijk in maar het is wel relatief waardevast.
  Dit in tegenstelling tot fiatgeld zonder enige dekking.

  Nico de Geit [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Devidas [4]:

  Ik heb van alles – onroerend goed, valuta en aandelen, waaronder aandelen van bedrijven die edelmetaal produceren. Veel vermogen in goud stoppen vind ik erg riskant.

  @GB [2]:

  “Met fysiek goud en zilver je geld kwijt raken als het laag blijft?
  Laag waarin?”

  In de supermarkt betaal je met locale valuta, niet met goud of zilver. De prijs van goud kan ook omlaag, en niet alleen omhoog.

  Het financiële spel wordt gedomineerd door übermachtige geldwisselaars. Het is afwachten hoe dingen zich ontwikkelen. Niets is zeker.

  Zwitserland
  In het kader van de spreiding heb ik gekeken op de website van UBS. Rente op Zwitserse franken: 0,6% 1 jaar vast, 2,3% tien jaar vast. Rente op euro’s: 0%.

  Cash is king? Kun je straks meer waar kopen voor je valuta? Moeilijk te geloven als geld wordt bijgedrukt naar Zimbabwaans model. Tussen hyper-bijdrukken en hyper-inflatie schijnt twee jaar te zitten.

  Op de lange termijn ben je met goud beter af. Maar ik heb niet het eeuwige leven.
  GB [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico de Geit [5]:

  O.k. duidelijke uitleg. Ik ben het met je eens dat niets zeker is en alles op edelmetaal zetten een risico inhoudt. De almachtige bankwereld zal (geholpen door de overheid) altijd proberen zich te verrijken ten koste van het gewone volk door totaal onverwachte akties of beslissingen te nemen. Onvoorspelbaarheid troef inderdaad.
  Je geeft wel aan dat cash in euro’s of dollars ook een gevaar inhoudt. Zwitserse franken, Noorse kronen of Australische dollars zijn ook altijd nog een relatief veilige optie.

 4. @A [7]:

  “Altijd een genoegen om uiteenzettingen van Albert Spits te lezen of horen!

  Slijpsteen voor de geest.”

  Sorry hoor, maar ik kan niets met het filmpje. Dat de Perzen, Egyptenaren en de oude Grieken met goud betaalden is mij bekend. Dat goud op termijn een betere investering is dan geld in een oude sok is evident. Maar ik leef nog enkele decennia, en heb niet de eeuwigheid.

  Het goud kan ook lang laag staan, uitgedrukt in valuta. Als er valuta-schaarste wordt gecreëerd worden veel bezittingen omgeruild voor die ‘waardevolle valuta’, zeker door mensen met schulden.

  Er wordt enorm geld bijgedrukt maar dat is allemaal voor de overheid. Personen en bedrijven klagen dat ze geen lening krijgen. Dat is valuta-schaarste. Als schuldenaars hun leningen af moeten lossen of bij moeten storten dan neemt die schaarste toe. Gevolg is dat die mensen hun aandelen en onroerend goed etc. verkopen om aan de fel begeerde valuta te komen.

  Geldwisselaar Greenspan waarschuwde al: ‘de rente blijft niet altijd laag’.

  Ik zie maar één oplossing tegen onheil en dat is maximaal spreiden.

 5. De filmpjes zijn te kort, beter is het denk im om een filmpje van 10-15min te maken, dat kijkt makkelijker

 6. @Nico de Geit [1]:

  en je kunt het ook niet eten

  Niet zo lang geleden hebben wetenschappers, de formule HERONTDEKT, om van puur goud, mono atomisch goud te maken !
  Ook wel bekent als white powder gold. Dit witte poeder stelt de wetenschap voor een raadsel omdat het “magische eigenschappen” heeft, zoals het opheffen van de zwaartekracht, het beinvloeden van tijd en ruimte en veel helende (cel reparerende eigenschappen) als je het inneemt!

  We weten nu ook waarom Mozes het gouden kalf omsmolt, tot een wit poeder maakte en aan de Israeliten gaf , deze kennis had hij wel van de Egyptenaren die er de grote pyramide mee bouwden.

  baron [11] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.