Alqn Turing en AppleDe Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) stond aan de basis van alle moderne computers. Hij beschreef een apparaat dat een lijst gegevens als invoer kreeg, een aantal rekenkundige stappen deed en een lijst gegevens als uitvoer produceerde genaamd: de Tuing machine.

In WWII hielp hij de geallieerden de code te kraken van de Duitse encryptie machine Enigma, wat cruciaal was bij het slagen van aanvallen door de geallieerden, omdat onderzeeboot lokaties bekend waren.

Hij werd hiervoor onderscheiden met de Order of the Britisch Empire. Na de oorlog werd zijn onderzoek geheim verklaard door de opperbobos. Turing is ook wel bekend van de Turing test. In deze test chat een mens via een toetsenbord met een computerprogramma of een mens. Het computer programma is geslaagd voor de test, als een voldoende aantal proefpersonen niet weet te onderscheiden dat het om een computerprogramma gaat.

Het einde van Alan Turing is minder bekend. Toen er een keer werd ingebroken in zijn huis beging hij de fout de politie te bellen en te denken dat ze daarvoor waren. Die doorzochten zijn huis en vonden bewijs dat Turing homosexueel was (destijds strafbaar in Engeland). Hij werd toen door de rechtbank (de democratisch gekozen geweldsmonopolisten waar hij zo lang vooor gewerkt had) gedwongen met hormonen geinjecteerd. Dit zorgde ervoor dat hij borsten kreeg. Uiteindelijk pleegde Turing zelfmoord door een appel met cyanide te eten. Het symbool van de appel met een hap eruit werd later het symbool van een bekend computerbedrijf, hoewel een linik niet bewezen is. In september 2009 heeft Gordon Brown namens de criminele organisatie waar die voor werkt, postuum excuses aangeboden aan Turing.

Waarom vraag je je af. Die rechtbank volgde toch gewoon orders op die destijds als recht golden? Wil Brown dan eigenlijk zeggen dat er een hogere standaard van waarheid bestaat dan wat politici op een willekeurig tijdstip in hun heilige wetboek opschrijven en afdwingen met hun heilige drie eenheid van de trias politica? Het is wachten op de volgende politicus die zich verontschuldigt voor Brown, tot er geen politici meer zijn.

17 REACTIES

 1. Goed stuk.

  Doet me denken aan de uitspraken van Maxime Verhagen waarin hij aangaf dat Wilders een gevaar is voor de democratische rechtsstaat. Terwijl Wilders juist een product is van de democratische rechtsstaat.

  Zolang de meerderheid van het volk beslist en de grondwet niets meer is dan het eerste deel in een oneindige Harry Potterreeks zullen we nog een hoop excuses krijgen.

 2. @pcrs [4]:

  “Ze rijden die trein dwars door het stationsgebouw heen, maar hij komt tot stilstand”

  Was het niet een winkel in watersportartikelen? Bovendien stond er een uitzendkracht op die trein en hoorde de ATB te werken. De overheid treft geen blaam.

  Overigens net als bij dat dance feest in Duisburg. Volgens getuigen heeft de politie de ingang van de tunnel wel degelijk met hekken afgezet, maar het publiek daarachter wilde niet wachten. Ze hebben toen die hekken zelf opzij gezet en zijn zo hun dood tegemoet gelopen.

  “Wil Brown dan eigenlijk zeggen dat er een hogere standaard van waarheid bestaat dan wat politici op een willekeurig tijdstip in hun heilige wetboek opschrijven en afdwingen met hun heilige drie eenheid van de trias politica?”

  Dat heet voortschrijdend inzicht. In oude boeken worden homo’s nog met het hoofd naar beneden van hoge gebouwen geworpen. In Turing’s tijd gingen ze in het gevang. Tegenwoordig mogen ze in hun blote kont op een bootje in de Amsterdamse gracht gaan staan.

  ===
  Libertarian Man fighting for justice:
  http://www.attackcartoons.com/news/data/upimages/justice.gif

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Peter de Jong [7]:
  “Was het niet een winkel in watersportartikelen? Bovendien stond er een uitzendkracht op die trein en hoorde de ATB te werken. De overheid treft geen blaam.”
  -waar zeg ik dat ik op het recente ongeluk wijs?
  -Zelfs als dat zo zou zijn, waar zeg ik dat de overheid blaam treft?
  NS 100% eigendom van de overheid trouwens, 1 grote verliesdraaiende onverantwoordelijke bailoutfabriek.

  @Peter de Jong [8]:
  Daarom schreef ik ook “hoewel de link niet bewezen is”
  Lees jij ooit wel eens wat?

  Peter de Jong [10] reageerde op deze reactie.
  Roodbaard [15] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [9]:

  Doe niet zo bloedserieus pcrs, het was een grapje. Mijn punt was dat betrokkenen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Je kunt niet alles wat misgaat afschuiven op de overheid.

  Er is niet alleen geen bewijs voor het verband tussen Turing en het Apple logo, er zijn zelfs geen aanwijzingen voor. Sadie Plant heeft in 1997 in haar boek ‘Zeroes + ones: digital women and the new technoculture’ als eerste het verband gesuggereerd, maar ook zij onderbouwt het niet.

  Een andere theorie is dat het de appel van de kennis is uit het paradijs en dat de beet er uit de zondeval van de mens symboliseert. Ook dat is heel diep, maar nergens onderbouwd.

  Een laatste theorie is dat het een typisch Amerikaans woordgrapje is. In de computertechniek worden 8 bits een ‘byte’ genoemd. Dat klinkt hetzelfde als ‘bite’.

  Het punt is dat de ontwerper zelf, Rob Janoff, de verklaring al geeft (zie post #8). Waarom verdenk je hem van dubbele bodems en kom je met tranentrekkende sprookjes? Is dat soms om de mystiek die er rond het bedrijf Apple hangt nog eens op te poetsen en het in een unieke en verheven positie tov de concurrenten te plaatsen? Jobs is daar ook altijd al goed in geweest.

  Apple is echter niets bijzonders. Jobs heeft, net als Bill Gates, enorm veel geluk gehad. Visionair zijn ze geen van beide (hoewel ze dat wel graag propageren*) eerder streetsmart.

  ===
  *)

  “Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living with the results of other people’s thinking.”
  – Steve Jobs to students at Stanford University, whom he reminded that he himself dropped out of university after only six months of lectures.

  “Security is, I would say, our top priority because for all the exciting things you will be able to do with computers – organizing your lives, staying in touch with people, being creative – if we don’t solve these security problems, then people will hold back.”
  – Bill Gates

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Peter de Jong [10]:
  Met jouw bericht krijg ik weer een karrevracht projectie over me uitgestort. Je mist het punt ook weer op meerder fronten. Gezien ervaringen uit het verleden, weet ik echter dat ik er geen tijd hoef in te stoppen.
  Overheid bestaat niet, dus daar kun je ook niets op afschuiven. Er zijn mensen die dat wel doen.
  “neem de zaken niet zo serieus”
  “zit niet verstrikt in dogma”

  Peter de Jong [12] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [11]:

  Ik ga er zo diep op in omdat ik niet begrijp waarom je deze zin hebt toegevoegd:

  “Het symbool van de appel met een hap eruit werd later het symbool van een bekend computerbedrijf, hoewel een linik (sic) niet bewezen is.”

  Je zal er vast wel je redenen voor hebben gehad en als jij iets weet wat ik niet weet (de titel is Alan Turing en Apple) dan heb ik ook weer iets geleerd.

  Is een normale uitleg teveel gevraagd?

  pcrs [13] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [13]:

  Had je het artikel dan niet beter ‘Alan Turing en de staat’ kunnen noemen?

  Het punt dat je maakt met de Kafkaëske januskop van de overheid en de onnozelheid waarmee Turing, net als zoveel andere burgers, de overheid beschouwt is volkomen valide. De link met Apple echter niet.

  De dystopie Brazil met De Niro als vrije verwarmingsmonteur is dan nog een beter voorbeeld imho.

 8. @Roodbaard [15]: precies, die had ik ook in mijn achterhoofd 😉 Maar wie zal zeggen waar een schrijver of logo ontwikkelaar zijn inspiratie vandaan haalt? De trein als metafoor voor iets dat niet te stoppen is, bestaat al heel lang. In de meeste gevallen kan de artiest zelf niet eens duiden waar zijn verhaal op duidt of waarom het mensen aanspreekt.
  Weet de Avatar maker dat hij het over de Iraq oorlog heeft? Of de makers van de Matrix dat ze het over de overheid hebben?
  Avatar
  http://www.youtube.com/watch?v=ryHvg-6Wy2A
  Inception
  http://www.youtube.com/watch?v=eazDSWJ6D8s
  District nine
  http://www.youtube.com/watch?v=MfNIY6Nos6c
  De Matrix
  http://www.youtube.com/watch?v=P772Eb63qIY

Comments are closed.