Ayn Rand heeft veel te bieden en is eigenlijk nog steeds actueel. Ik vertaal een stuk tekst uit de vraag en antwoord sessies die ze hield. Het gaat hier om de noodzaak van een gouden standaard. De door haar in dit artikel uit 1963 vermelde catastrofale gevolgen kwamen begin jaren 70 uit. En zijn intussen wederom actueel. Dit komt uit het boek Ayn Rand, Answers, ISBN 978-0-451-21665-6

VRAAG: Is een valuta met een gouden standaard noodzakelijk voor een systeem met vrij ondernemerschap en het handhaven van de vrijheid?

<AR>: Ja. Ik ga geen gedetailleerde lezing geven over geld, maar ik zal het essentiële issue behandelen. Goud heeft een objectieve materiële waarde, de waarde is niet vastgesteld door een arbitrair besluit. Goud is in de meeste beschavingen gekozen als ruilmiddel omdat het eigen fysiek nut en waarde had, het is niet slechts een stuk papier.

Wanneer een valuta niet ondersteund wordt door goud, dan zijn we in de macht van een overheid die op arbitraire gronden de waarde van geld bepaalt, de valuta devalueert, schuld opblaast, en ons indirect door het manipuleren van geld belast (hetgeen veel schadelijker is dan directe belastingheffing).
De macht van de overheid om de objectieve waarde en de veiligheid van een valuta te vernietigen, is precies dat wat uiteindelijk de economie de nek om draait.
<HJ: sorry, het volgende komt uit 1963, ik geef het citaat geheel weer zonder de volgende regel over te slaan>: Het laatste voorbeeld is de belastingverlaging van Kennedy en daaraan gekoppelde weigering om de overheidsuitgaven terug te brengen, waardoor in een begrotingstekort situatie toch uitgaven gedaan worden. Dit zal noodlottige gevolgen hebben. Een dergelijk beleid zou niet mogelijk zijn als we een goud ondersteunde valuta zouden hebben. <Einde AR>

De door Ayn Rand voorspelde noodlottige gevolgen werden in 1971 bewaarheid, de hoeveelheid dollars in omloop was intussen vele malen groter dan de goudvoorraad van de Verenigde Staten, en dat was het einde van het systeem van Bretton Woods. Bretton Woods viel na een periode van handelstekorten icm grote overheidstekorten in de VS.

We zitten nu in een soortgelijke situatie, de vraag is wat nu gaat vallen.

Ingezonden daar HJ.

8 REACTIES

  1. @Frank [1]:
    DIe is zo wankel als iets.
    Alleen de “Gewone man”heeft geen flauw benul van de goudstandaard behalve dat het slecht slecht slecht is, want dat is hem op school geleerd en is hem altijd verteld.
    Waarom heeft hij geen flauw idee van.

    En hoezogeld is toch geld… hun denken dat geld altijd waarde heeft en het nmeeste volk heeft de illusie dat niet het geld minder waard wordt maar de producten duurder.
    Beide zijn een kwestie van goed kijken.
    Als ALLE producten duurder worden is geld minder waard.
    Zo is de verhouding tussen waarde van goud en waarde van olie het zelfde gebleven.

  2. Voor een arbeider die werkt en zijn geld direct opmaakt maakt het niet veel uit. Al wordt hij betaald in plastic schijfjes. Zolang hij daarmee zijn huur en boodschappen maar kan betalen.

    Iemand die die plastic schijfjes spaart is risicovol bezig. Wie zegt dat die schijfjes in de toekomst nog worden geaccepteerd in de supermarkt?

    Daarom ruil ik de schijfjes die binnenkomen en die ik niet direct nodig heb om voor aandelen. De schijfjes omzetten tegen het gewenste eindproduct is natuurlijk het allerbeste.

  3. @Frank [1]:

    Werknemers niet maar overheden?

    Hoe moet ik de recente ontwikkeling duiden waarbij de graanprijzen explosief stijgen en dat Rusland een exportstop van graan uit heeft gevaardigd?
    Een tekort wegens een misoogst dit jaar terwijl 2008 en 2009 topjaren waren en er nog een forse voorraad voorhanden is? Ik heb zo mijn twijfels.
    Ook het feit dat Iran nog maar eens heeft aangegeven dat ze die vieze euro’s en dollars niet meer willen komt niet uit de lucht vallen.
    De sancties zijn volgens mij maar een deel van de hele waarheid en ze hebben groot gelijk dat ze naar alternatieven zoeken.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/08/iran_dumpt_vieze_dollars_en_eu.html

    Niet werknemers maar exportgerichte landen/overheden zullen volgens mij het eerst overgaan op “harde” (o.a. goud) alternatieven als ze doorhebben dat de papieren beloftes van importgerichte en met schuld overladen landen als de VS geen moer meer voorstellen.
    Als de VS, UK en in mindere mate de EUSSR doorgaan op de huidige heilloze weg van quatatitive easing komt er een kantelpunt.
    Dat is voor mij zeker!

  4. Zet maar eens een gouden voorwerp op Marktplaats. Dan mag je blij zijn, dat iemand de materiaalwaarde biedt; dan heb ik het nog niet over de arbeidsuren en het vakmanschap, dat in het voorwerp is gaan zitten. Het zal een valuta zijn met een enorm koersverlies bij omruilen. Verder geldt:

    – Er is te weinig goud om de wereldhandel draaiend te houden
    – Virtueel geld is veel goedkoper en flexibeler dan met gouden schijfjes sjouwen.
    – Je moet een weegschaal en testsetje bij je hebben om je ervan te gewissen, dat het niet goud om wolfraam is.
    – Het is dieftegevoelig
    – Het is gevaarlijk voor mensen om het delven en slecht voor het milieu; bovendien is het onzinnig om het uit de grond te halen en iets minder ondergronds weer in een kluis te stoppen.
    – Goud is even goed een afspraak als andere metalen, papier of virtueel geld.

    Oscar [6] reageerde op deze reactie.

  5. @Vilseledd [5]:

    “- Er is te weinig goud om de wereldhandel draaiend te houden”

    Dat deze bewering onzin is, en andere beweringen onzin zijn, heb ik reeds uitvoerig uitgelegd. Ik zal in deze reactie zo kort en bondig mogelijk zijn.

    De rekenkundige eenheid van goud zal eenvoudigweg kleiner worden.

    “- Virtueel geld is veel goedkoper en flexibeler dan met gouden schijfjes sjouwen.”

    Men hoeft niet met gouden schijfjes te sjouwen. Men kan gewoon met een pinpasje betalen of met door goud gedekte biljetten.

    “- Goud is even goed een afspraak als andere metalen, papier of virtueel geld.”

    Niet even goed. Papiergeld of virtueel geld kan men bijdrukken. Goud en zilver niet.

  6. “Dat deze bewering onzin is, en andere beweringen onzin zijn, heb ik reeds uitvoerig uitgelegd. Ik zal in deze reactie zo kort en bondig mogelijk zijn.”

    Ik heb het reeds uitgelegd. De wereldgoudvoorraad is net twee keer het BNP van Nederland. Dat betekent voor iedereen forse armoede.

    “Niet even goed. Papiergeld of virtueel geld kan men bijdrukken. Goud en zilver niet.”

    Goud en zilver kan men bijfantaseren.

    Oscar [8] reageerde op deze reactie.

  7. @Vilseledd [7]:

    “Ik heb het reeds uitgelegd. De wereldgoudvoorraad is net twee keer het BNP van Nederland. Dat betekent voor iedereen forse armoede.”

    Dat is dus onzin. Als goud de ‘wereldreservemunt’ wordt en al het geld ter wereld 100% goud gedekt is dan worden de monetaire eenheden gewoon kleiner. Er is geen enkel probleem met de kwantiteit aan goud. Ook al zou het wereldhandelsvolume verhonderdvoudigen en de goudvoorraad gelijk blijven, ook dan zou er geen probleem zijn met de kwantiteit.

    “Goud en zilver kan men bijfantaseren.”

    Ja, en ijzererts ook. Maar als er een staalconstructie gebouwd moet worden dan dient dat erts er wel gewoon te zijn.

Comments are closed.