Geachte heer Hirsch Ballin,

Vandaag lees op op Tweakers (http://tweakers.net/nieuws/69368/minister-blijft-bij-mogelijk-verbod-extreem-gewelddadige-games.html)  dat u nog steeds van plan bent gewelddadige games te verbieden, of op zijn minst uit de handel te krijgen. Goed plan. Wij moeten, als samenleving onze jeugd beschermen tegen invloeden van buiten af.

Graag wil ik u vragen ook de ‘harde pop’ muziek te verbieden, want in dit onderzoek wordt aangetoond dat Moordende Tieners onder invloed waren van popmuziek.  Al die muziek kan nooit goed zijn voor onze jonge medemensen.

Ook wil ik graag aandacht voor het verbieden van al het geweld in boeken. Laten we alle boeken in Nederland gaan censureren of voorzien van een leeftijdskwalificatie. Alle boeken de seksuele handelingen, moordpartijen of genocide bevatten mogen niet meer beschikbaar zijn voor kinderen onder 18. Dit is inclusief de geschiedenisboeken die momenteel gebruikt worden op school, de bijbel en Bijbelvertalingen en sprookjes. Stel je voor dat onze kinderen geïndoctrineerd worden door die rare gedachtes en fantasieën.

Verder zou ik graag zien dat alle musea gesloten worden voor onze jeugd. Stel je voor dat een jonge puber opgewonden raakt van al die naakte middeleeuwse schilderijen. Dat hij of zij rare ideeën krijgt en het naakte lichaam normaal gaat vinden. Stel je voor zeg.

Eigenlijk zouden we onze jeugd moeten opsluiten, stel je voor zeg. Dat ze buiten zien hoe twee hondjes plezier hebben of hoe twee kikkers zich voortplanten. Dat kunnen die jonge geesten toch niet aan.

En laten we de verantwoordelijkheid vooral maar niet bij de ouders. Die hebben geen idee wat schadelijk is voor onze kinderen.

U heeft helemaal gelijk mijnheer Hirsch Ballin. We moeten onze jeugd beschermen, laten we stoppen met onderwijs, stoppen met TV, stoppen met cultuur en stoppen met leven.

Met vriendelijk groet,

Ingezonden door Mark Berck, een bezorgde ouder!
http://0308783450.nl/

78 REACTIES

 1. Beste Mark,

  Ik ben het helemaal eens met de minister; WEG met die verrotte stinkgames. Het is duidelijk dat je je niet geinformeerd hebt in waar die games vandaan komen, wat hun doel is en het beoogde effect. Blijkbaar zie je geen verschil (hetgeen bewijst dat je geen onderzoek hebt gedaan) naar de effecten van games en musea of de andere voorbeelden die je aanhaalt, op het ongelofelijk ontvankelijke brein van jonge kinderen, de hersenverbindingen die aangelegd worden door schermblootstelling en het effect ervan op hormoonhuishouding etc. Doe je huiswerk en kom dan terug. Of ben je mogelijk zelf een verwend gamer en heb je jonge kinderen die je eindeloos laat zitten voor een scherm waar het bloed van afspat?

  Ik ken veel ouders die dat tegenwoordig een normale en gezonde opvoeding vinden.. zum kotzen.

  Eugenie, een zwaar geirriteerde ouder!!

  Reteip [3] reageerde op deze reactie.
  pcrs [6] reageerde op deze reactie.
  Mark Berck [31] reageerde op deze reactie.

 2. Komt er toch niet van. Discussie laait om de zoveel tijd weer op. Zo een 15 jaar geleden hadden we Erica Terpstra die hetzelfde wou, zonder succes.

 3. @Eugenie [1]:

  Zwaar onwetende ouder zult u bedoelen. Ik heb in mijn kindertijd ALLEEN MAAR geweldadige games gespeeld. Wij (nouja, zij, jongeren) zijn zeer goed in staat om realiteit van spel te onderscheiden, dat willen ambtenaren niet snappen.
  Men probeert altijd geweldadige games of andere zaken die zij niet kennen te verbinden aan ongewenst gedrag. Games, death/shock metal (in amerika iig) etc.
  Oeverloos gezever van mensen die geen verstand van zaken hebben. Er is nog NOOIT een causaal verband aangetoond tussen games en geweld. Het feit dat zulke games bij seriemoordenaars (a la columbine) gevonden worden is omdat een significant aantal mensen ze heeft! Laat ze eens publiceren hoe vaak er geen geweldadige games wordt gevonden.
  Voed je kinderen gewoon normaal op en zorg slechts dat ze het verschil kennen. Dan kun je ze zorgeloos geweldadige games laten spelen.

  Eugenie [10] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [16] reageerde op deze reactie.

 4. De overheid bestrijdt namaak. Zelf hebben ze de real deal in de vorm van slachtpartijen in Afghanistan en Irak. Slachtofferloos nepgeweld is concurrentie die met wortel en tak uitgeroeid moet worden, desnoods(liefst) met geweld.

  Devidas [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Jeroen [4]:
  Juist. Maar goed Christen-democraten hebben nu eenmaal de macht in Europa. Wil je dat veranderen ben je 50 jaar verder. Enkeltje Amerika (free state project of seasteading) of Hong Kong en niet meer over praten dat Europa.

 6. @Eugenie [1]: en jij wilt dat niet opgelost zien doordat de ouders dat de kinderen verbieden, maar dat dat de minister die gekozen wordt door de ouders die dat kennelijk niet willen verbieden, dat gaat verbieden. Misschien moet je de logica nog eens doorwerken.
  Wat ook apart is dat verbieden inhoudt dat de kopers en verkopers van die spelen met extreem echt geweld benaderd worden als ze niet gehoorzaam. Toch verkopen leidt dan eerst tot een waarschuwing, daarna een boete, bij niet betalen van de boete tot een dagvaarding, bij niet opkomen dagen een inval en bij verzet tegen die inval gebruikt Hirsch Ballin dodelijk geweld.
  Misschien dat het kabinet het goede voorbeeld kan geven met geen extreem geweld te gebruiken door geen oorlog te voeren.
  Ik vond het nogal logisch dat kinderen geweldadige spelletjes spelen, omdat volwassenen elk, maar dan ook elk probleem dat ze tegenkomen met wet en geweld van de staat oplossen. Nogal logisch dat de samenleving doordrengt is van diefstal en moord. Geef het goede voorbeeld eens, misschien dat in een samenleving waarin niet voor elk probleem een minister zijn bazooka trekt, maar mensen beschaafd en vrijwillig met elkaar omgaan, kinderen niet zo veel nut zien in geweld en agressie en iets anders gaan doen.

  Eugenie [11] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [25] reageerde op deze reactie.

 7. @Reteip [3]: Hoe oud ben je dan dat je over je jeugd en geweldadige games spreekt? En er valt heel wat meer te vertellen over die games dat het wel of niet aanwezig zijn van een causaal verband tussen het spelen van dit soort games en wel of niet agressief gedrag. Maar daarvoor moet je je er in verdiept hebben.

  Reteip [34] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [6]: “en jij wilt dat niet opgelost zien doordat de ouders dat de kinderen verbieden, maar dat dat de minister die gekozen wordt door de ouders die dat kennelijk niet willen verbieden, dat gaat verbieden.”

  Nope, heb ik niet gezegd. Ik heb alleen gezegd; weg met die rotgames. Veel ouders verbieden niet omdat ze overruled worden door ‘argumenten’ dat er geen causaal verband werd aangetoond tussen games en geweldadig gedrag, blablabla. Persoonlijk laat ik mijn opvoeding niet bepalen door onderzoeken van wie dan ook maar in deze door beeldbuis en drugs gedrogeerde maatschappij zijn veel mensen het contact met hun weten kwijt en doen maar wat, meestal wat de rest van de massa doet.

  “Wat ook apart is dat verbieden inhoudt dat de kopers en verkopers van die spelen met extreem echt geweld benaderd worden als ze niet gehoorzaam. Toch verkopen leidt dan eerst tot een waarschuwing, daarna een boete, bij niet betalen van de boete tot een dagvaarding, bij niet opkomen dagen een inval en bij verzet tegen die inval gebruikt Hirsch Ballin dodelijk geweld.”

  Absurd.

  “Misschien dat het kabinet het goede voorbeeld kan geven met geen extreem geweld te gebruiken door geen oorlog te voeren.”

  Mee eens.

  “Ik vond het nogal logisch dat kinderen geweldadige spelletjes spelen, omdat volwassenen elk, maar dan ook elk probleem dat ze tegenkomen met wet en geweld van de staat oplossen. Nogal logisch dat de samenleving doordrengt is van diefstal en moord. Geef het goede voorbeeld eens, misschien dat in een samenleving waarin niet voor elk probleem een minister zijn bazooka trekt, maar mensen beschaafd en vrijwillig met elkaar omgaan, kinderen niet zo veel nut zien in geweld en agressie en iets anders gaan doen.”

  Mee eens. Geweld wordt genormaliseerd. Ook door de games. Die programmeren het brein van een mensenkind nog dieper omdat er daadwerkelijk verbindingen worden aangemaakt IN die hersenen.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.
  pcrs [18] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [25] reageerde op deze reactie.
  Reteip [34] reageerde op deze reactie.
  mrderik [55] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [9]:

  GTA is Grand Theft Auto. Een ‘omstreden’ computerspel waarin je een mafialid speelt die zich langzaam omhoog werkt in de criminele pikorde. Men kan dit doen door cash en punten te verdienen, door opdrachten te voltooien, voertuigen te stelen en deelnemers aan het verkeer af te slachten door hen te overrijden of te doden met een van de wapenen*. Het veroorzaken van schade zorgt er echter voor dat de politie achter je aan komt.

  * zoals: een pistool, een machinepistool, een honkbalknuppel, een raketwerper, een handgranaat, een vlammenwerper, een boksbeugel, een zwaard etc.

  Af en toe is er bij GTA zowaar maatschappijkritiek. Zo kan Tony, personage uit GTA Vice City, als hij een voertuig steelt dingen zeggen als: “Call it socialism in action…”

  Bij GTA Court City zou je aan het begin van het spel een ranzig kamertje in de Schilderswijk kunnen betrekken en uiteindelijk eindigen in Paleis Noordeinde. Gezichten van bekende politici onder de voetgangers, landen met een heli op het binnenhof, bonuspunten voor het carjacken van dienstauto’s van bewindslieden…..etcetera.

  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 10. @Hub Jongen [13]: De reactie van de overheid

  “bij niet opkomen dagen een inval en bij verzet tegen die inval gebruikt Hirsch Ballin dodelijk geweld.”

 11. @Reteip [3]: Inderdaad. En zelfs als er samenhang mocht bestaan, is de vraag hoe de relatie tussen de fenomenen verloopt.
  Leidt gamen tot aggressief gedrag? Of zijn het aggressievelingen die games kopen omdat ze nu eenmaal een uitlaatklep nodig hebben? Wellicht dat laatste en indien ja, dan is het maar goed dat ze dat spel hebben om stoom te kunnen afblazen. Moet er niet aan denken wat er anders met hun aggressie gebeurd zou zijn als het niet naar zo’n spel gekanaliseerd werd.

  Vraag is natuurlijk welke games lullotjes speelden, die later bij ’s lands grootste maffia gaan werken: de publieke.

  Verbieden van die spelletjes, ben ik wel voor: het leidt op termijn wellicht tot minder diefstal (lagere belastingen) en moordpartijen (in Afghanistan bv.)

  Reteip [34] reageerde op deze reactie.

 12. @Oscar [14]: Zo’n computerspel zou een enorme eye opener kunnen zijn voor jeugdigen. Het kan naadloos overgaan van het geweld dat iedereen afkeurt en eindigen bij het politieke geweld dat iedereen goedkeurt.

 13. @Eugenie [11]:
  Het is nu eenmaal zo dat achter de boetes en wetten van de overheid dodelijk geweld staat. Als je dat goedkeurt, heb je de opvoeding van je kinderen al verpest.

  Ik denk dat er in kinderhersenen meer verbindingen gelegd worden door het zien hoe hun ouders met problemen omgaan die ze heel belangrijk vinden. Als ouders bij hun eigen problemen geweld als oplosssing zien, zullen ze dat universeel gebruiken. Dat betekent dat ze in conflicten met hun kind ook intimidatie gebruiken. DAT is het moment dat het kind leert dat je conflicten met geweld oplost. Dat ze dan geweldadige computerspellen gaan spelen en bij de mariniers gaan, is daar een gevolg van. Het is me al vaker opgevallen dat kinderen van geweldadige ouders vaak aan vechtsporten hebben gedaan. Dan kun je vechtsporten gaan verbieden, maar dan zie je een correlatie, maar je draait oorzaak en gevolg om. Die kinderen vonden vechtsporten belangrijk omdat ze zagen dat hun ouders in relatie met hun intimidatie gebruikten.

  Eugenie [21] reageerde op deze reactie.

 14. Ik ben gamer vanaf de Atari 2600, en ik ben 31 jaar. Ben nog nooit in aanmerking gekomen met politie of justitie. Ik heb dus ook geen strafblad. Dat hele gezever over; games zijn slecht, maken zombies van kinderen, zorgt voor geweld. Allemaal lariekoek!! Mocht een kind de fout in gaan door middel van het spelen van een spel, dan was er al iets aan de hand met het desbetreffend kind. Als we zo simpel gaan kijken en de vingers wijzen, dan is deze maatschappij duidelijk op zijn einde.

  Ik zie als ik mijn tv aanzet meer geweld en leed dan wat ik in mijn fictieve game ziet. Het Journaal bijvoorbeeld is een informatief programma, die vol zit met berichten over geweld, liquidaties en gaat zo maar door. De film industrie, de muziek industrie allemaal gebruiken ze geweld,zowel in tekst als beeld materiaal.

  Games zijn helemaal niet slecht, ieder geval niet slechter als de televisie met zijn onzin programma’s.
  Zoals die Idols of andere ziekmakende televisie programma’s. Waar er op ziekelijke wijzen word geprikkeld om een zogenaamde ster te worden.

  Het is de maatschappij zelf die de kinderen verziekt, wat je zaait is wat je oogst.

  Eugenie [22] reageerde op deze reactie.

 15. @pcrs [18]: Ik constateer opnieuw dat je je niet in de materie verdiept hebt. Het gaat om de manipulatie van brainwaves en de vorming van de hersenen, hetgeen WEL plaatsvindt door de techniek van games, scherm en tv en niet door het moeten aanschouwen van menselijke onenigheid tussen ouders.

  pcrs [24] reageerde op deze reactie.

 16. @ZoeteKoek [20]: “Games zijn helemaal niet slecht, ieder geval niet slechter als de televisie met zijn onzin programma’s.”

  Ik vind tv bijzonder slecht. Een en al mind control en manipulatie. Hetzelfde geldt voor games. Ik hou mijn kinderen er dan ook verre van.

  Te stellen dat games niet slecht zijn omdat tv het wel is, lijkt me wat merkwaardig. Er wordt trouwens op de aarde ook enorm verkracht, gemanipuleerd, gestenigd. Waarom zijn daar geen games van? Wie maakt die games, welke relaties hebben die, welke belangen zijn daar, werken ze soms samen met overheden, waarom draait het altijd om geweld, zijn games mogelijk een onderdeel ergens van, van iets groters bijvoorbeeld dan alleen maar commercie. Etcetera..

 17. @Eugenie [11]: Misschien is eugenics of eugenetics iets voor je?

  Voorlopig is er van je reacties geen chocola te maken, daar je slechts onbewezen statements maakt en jezelf tegenspreekt.

  Is het helemaal eens met de minister [1] maar vindt de aanpak van de minister absurd [11].

  Wie het niet met je eens is ‘heeft zich er niet in verdiept’ [10] en [21].

  Persoonlijk laat ik mijn opvoeding niet bepalen door onderzoeken van wie dan ook [11] en wijst vervolgens op een onderzoek [12].

  Wat is het nu, Eugenie? De logica van pcrs [6] snijdt vele malen meer hout.

  Eugenie [26] reageerde op deze reactie.
  Eugenie [27] reageerde op deze reactie.

 18. @Eugenie [26]: Voorspelbaar.
  @Eugenie [27]: Flauw, inderdaad, maar niet geheel bezijden je kennelijke wens om ‘gewenste’ kinderen te ‘kweken’ met gebruikmaking van willekeurige, arbitraire maatregelen zoals Ernst HB die voorstaat.

  Ik maakte de link met eugenics op basis van je reactie [1] (met name de zinsnede ‘de hersenverbindingen die aangelegd worden’) voordat ik de gelijkenis met je naam opmerkte. En dat heeft alles met EHB te maken, met wie jij je instemming betuigde.

  Mijn perceptie van EHB is zodanig dat ik de man er voor aanzie het liefst daadwerkelijk eugenics toe te passen als-ie dat op de een of andere manier ‘geaccepteerd’ zou weten te krijgen. Mijn mening, niet te bewijzen, maar wel gebaseerd op de acties van dit figuur over een groot aantal jaren, die een bepaalde mentaliteit laten zien die hem 60 jaar eerder in zijn element had doen zijn.
  Eugenie [29] reageerde op deze reactie.

 19. @R. Hartman (NI) [28]: “Flauw, inderdaad, maar niet geheel bezijden je kennelijke wens om ‘gewenste’ kinderen te ‘kweken’ met gebruikmaking van willekeurige, arbitraire maatregelen zoals Ernst HB die voorstaat.”

  Ik zit hier echt met open mond te staren naar je conclusies over mij. Hier is geen praten tegen.

 20. Een verbod op dergelijke games is zinloos. Op internet kan je de games op diverse manieren gewoon downloaden, legaal of illegaal. Tevens zijn er meer dan genoeg geweldadige games gratis te downloaden. Het Amerikaanse leger heeft zelfs een oorlogsgame ontwikkeld (America´s Army) en stelt deze gratis beschikbaar zonder een goede controle op leeftijd.
  Beetje hypocriet van deze minister om wel een land te steunen die in zijn ogen kinderhersentjes vergiftigt.
  Nu houden sommige ontwikkelaars van games nog rekening met het niveau van het geweld omdat dit hun markt vergroot. Als ze het bloed beperken mogen ze de game ook aan een 16 jarige verkopen. Als je het gaat verbieden gaan alle remmen los.
  Zie het verbod op de partydrug MDA, relatief veilig.
  Na een verbod gingen crimminelen gif mengen met vele doden in het uitgaansleven tot gevolg. Zolang iets legaal is, is het controleerbaar en bespreekbaar.

Comments are closed.