Reclame? Maar ook leerzaam!

We ontvangen bij de Vrijspreker dagelijks veel reclame. Daarbij komen regelmatig verkoopsbrieven voor financiële/beleggings nieuwsbrieven. De meeste sturen veel bladen met blah-blah en beloven je kapitale winsten als je dan maar een abonnement neemt.

Meestal gooien we die snel weg, maar nu….. 

Nu ontvingen we weer een lang verhaal dat uitmondt in een inschrijving voor een abonnement. (dat we niet gedaan hebben). Maar het hele verhaal was zo interessant, dat er toch een hoop door te leren viel.

Het geeft een aardig beeld van de terreur die ontstaat door de samenwerking van Wall Street (geld) en de politici in Washington (Power). Uiteraard vergelijkbaar met Europese en Nederlandse Banken en politici!

Veel facetten komen ter sprake, waaronder Groene investeringen, klimaatzwendel, China, goud, koper, olie, enz. Voor elk wat wils.

Zelfs als je niet van plan bent om te gaan beleggen, of een abonnement te nemen, is er toch nog heel wat interessants te lezen dat je interesse kan opwekken.

Zie: The rise of Financial terrorism.
http://www.moneymorning.com/reports/TER0710_EMMRL716.pdf?o=140356&s=142373&u=38846927&l=143931&g=327&r=Milo

4 REACTIES

 1. Mooi boekje. Leuk citaat eruit:

  John Smith started the day early, having set his alarm clock (Made In Japan) for 6 am. While his coffeepot (Made in China) was perking, he shaved with his electric razor (Made in Singapore). He put on a dress shirt (Made in Sri Lanka), designer jeans (Made in Thailand) and tennis shoes (Made in Korea). After cooking his breakfast in his new electric skillet (Made in India) he sat down with his calculator (Made in
  Mexico) to see how much he could spend today. He got in his car (Made in Germany) filled it with gas (from Saudi Arabia) and went looking for a good paying American job. At the end of yet another fruitless day, Joe decided to relax. He put on his sandals (Made in Brazil) poured himself some wine (Made in France), turned on the TV (Made in Indonesia) and wondered
  why he couldn’t find a good paying job in America…”

  Ook toepasbaar in NL.

  Victor [2] reageerde op deze reactie.
  Tony [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Zacharias [1]:

  Dat is overal toepasbaar, daarom is de wereld zo rijk.
  Hij vergeet de IPhone en windows bv.

  Het alternatieve stukje voor Nederland zou luidden.
  Hij pakte een droog stukje brood (Made in Holland) en wat water (Made in Holland), deed zijn klompen aan (made in Holland), haalde zijn os van stal (Made in Holland) en ging de hele dag zwoegen in het akker.

  Dat artikel overstijgt het niveau van schreeuwende boze irrationele domme burger geen enkele keer. Met veel angstige geblaat over terrorisme (Investeer in koper want: If your power lines get cut by terrorists, you want copper…) En angstzaaierij dat Amerikanen armer zouden worden omdat China rijker wordt, terwijl daar totaal geen fundamentele economische basis op wijst.
  Goud zou ik ook niet in investeren, sterker nog daar zit ik short in.

 3. @Zacharias [1]:

  Wat het artikel vergeet te vragen is waarom John Smith al die buitenlandse producten koopt in plaats van nationale, als hij goed betaalde banen wil zien in zijn eigen land.

  Misschien omdat die buitenlandse producten nu eenmaal goedkoper en dus voor hem aantrekkelijker zijn dan de nationale, of van betere kwaliteit zijn.

  En misschien is DAT dan ook wel gewoon de reden dat er weinig goed betalende banen in zijn land zijn.

  Achter elk goedkoper product dat je koopt zit immers waarschijnlijk ook een goedkopere werknemer.
  Achter elk beter product dat je koopt zit een betere werknemer die zijn salaris meer rechtvaardigt.

  De ironie is dus waarom er goed betalende banen zouden moeten zijn in Amerika, als Amerikanen niet-Amerikaanse producten kopen juist omdat deze goedkoper zijn en dus goedkopere, buitenlandse werknemers rechtvaardigen, in plaats van goed betaalde Amerikaanse werknemers.

  Was dat ook de boodschap van het citaat? Of was het citaat bedoeld als pleidooi voor een “eigen land eerst” economie?

  Victor [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Tony [3]:

  Het werd niet echt als boodschap gebruikt, meer als stemmingmakerij.
  Het Amerikaanse probleem is niet goedkope producten of betere producten. Het probleem is de Amerikaanse langdurende neiging een sterke munt te willen hebben.

  De buitenlandse politiek aldaar heeft al sinds jaar en dag het doel een sterke, politiek belangrijke munt te hebben. Voeg daarbij de positie vd Dollar als wereldmunt, waar veel andere landen hun valuta aan ophangen en de kunstmatig laag gehouden Chinese Yuan, dan kun je zien waarom John Smith geen baan heeft.

  Wanneer de dollar zou devalueren, zoals zo’n enorm tekort om de handelsbalans per definitie zou moeten betekenen, zou de vraag in de wereld naar Amerikaanse producten toenemen want ze worden goedkoper, en vice versa afnemen, want import voor amerikanen wordt duurder. Ook zou men enorm veel efficienter gaan omspringen met de duur geimporteerde olie, ipv de verkwistende manier waarom ze er nu mee omgingen, omdat het toch allemaal niks kostte. De schrijver vh stukje heeft het allemaal niet door en bekritiseert de Obama regering dat ze softies zijn die een soft currency willen.

  Protectionisme, eigen land eerst-sentiment, maakt natuurlijk alleen maar iedereen armer.

Comments are closed.