Enige tijd geleden   verbleef  ik voor een conferentie in een zogenaamd   eco-resort  in Kandalama, Sri Lanka.

Mijn riante eco-suite  van 200 vierkante meter had  glazen wanden   waardoor  ik  direct een  bos inkeek  met spelende apen die bananen aten op mijn  terras.

De suite was voorzien van airconditioning en  consumeerde ongetwijfeld een  veelvoud van de  energie die  nodig  geweest zou  zijn, waren de wanden niet van glas geweest. Met andere woorden : het eco-resort was  volksverlakkerij    voor  uit  verafgelegen centra  binnengevlogen  passagiers  met een geschat  brandstofgebruik van 1200  liter  per persoon.

Tegenwoordig kan ik bij het aankopen van sommige tickets  invullen dat ik   de mileugevolgen van mijn  vliegreis wil  compenseren  door een kleinigheid extra te betalen als compensatie  voor de geproduceerde uitstoot.

Ook dit is volksverlakkerij. Van de door  mij betaalde bijdrage zou naar mijn schatting  98 procent of meer verdwijnen  bij diverse  tussenstations en ik hoef u niet te vertellen,  wat er  gebeurt met de enkele centen die tenslotte terecht   komen bij de overheid van een  onontwikkeld  land vol bossen en meren.

Hetzelfde bedrog   vindt  plaats in coffeeshops. Als  ik een paar  dubbeltjes extra betaal, kan ik  koffie drinken, waarvan de   producent verantwoord (?) zou werken, wat  dit ook voor  moge stellen. ( De enige verantwoord  werkende producent is  tenslotte de producent die  let op zijn winst.)

Omgerekend per kilo  koffiebonen betaal ik  tientallen euro’s extra. De  extra bedrage komen niet terecht bij de producent,  maar bij de  coffeeshop. Hier is  natuurlijk niets tegen, zolang  de consument zich  ervan bewust is, dat het hier om een verkooptruc gaat.

Dit waren maar enkele  voorbeelden.  De milieuwaanzin  grijpt  als  de waan van de dag  in een razend tempo om zich heen.  Het is de vraag  hoe lang dit nog duurt, want ik neem aan, dat ook de minst begaafde consument deze verschijnselen  na enige tijd doorziet.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

 1. Dat is net als met die Max Havelaar onzin. Producten die zogenaamd ‘eerlijk’ zijn geproduceerd. Alleen wat is ‘eerlijk’ hier, behalve ronkende PR praatjes? Ik denk dat ik ‘eerlijk’ in de maling word genomen als ik het zou kopen.

  In geval van de coffeeshop. Als men zo begaan is met die eko-koffie, waarom verkopen ze dat niet als standaardkoffie?

  Er zullen ongetwijfeld de nodige subsidies mee zijn gemoeid.

 2. Op voorwaarde dat er geen subsidies mee zijn gemoeid, vind ik dit een prima systeem. De consument kan zo zelf kiezen of hij mee wil doen met deze onzin of niet. En een concurrerende koffieproducent kan zijn best doen om de koffieproducent te ontmaskeren, als blijkt dat het echt onzin is.

  Nu nog zo’n systeem waarbij ik ook voor bijvoorbeeld iets als energie kan kiezen hoe die energie wordt opgewekt. Natuurlijk, je kunt kiezen voor atoomstroom, groene stroom of grijze stroom, maar vanwege de grote hoeveelheid energiebelastingen aan de ene, en subsidies aan de andere kant, is deze keuze een wassen neus.

 3. Doet me weer direct denken aan een tv programma “Vlinder” jl.zondagavond een zg. Cradle to cradle uitzending.
  1 man had het hergebruik van spijkerbroek katoen. een heel goed initiatief.
  Maar, om het programma vol te krijgen kwam ook een schoen ontwerpster aan bod die gerecyclede materialen gebruikte. Complete onzin natuurlijk, want mensen moeten minder schoenen kopen ipv. meer.

  Ook een dame met defecte gebruikte materialen, die ze meenam in een benzine slurper van een auto naar een reparatie cafe, waar ze nog subsidie voor kreeg ook!???

 4. Genoeg mensen die zich door dergelijke producten beter voelen en verantwoorder dan hun buurman. Dus als dit niet gesubsidieerd wordtvind ik het allemaal best. Voor een goed gevoel willen mensen best betalen. Dat zij dan weer niet snappen dat het gebakken lucht is en dat je ook een goed gevoel krijgt door normale koffie te drinken en te weten dat je niet in de verkooppraatjes bent getrapt…ach het zij zo.

  Maar ik ben bang dat veel van die groene/eco/duurzame/eerlijk/verantwoordelijke nonsens wel gesubsidieerd wordt, kan helaas geen bronnen benoemen.

Comments are closed.