Een delegatie van de Wereldvoetbalbond FIFA wordt maandag in Brussel bij het begin van een inspectietocht door Nederland en België verwelkomd door o.a. tennisster Justine Henin en  voormalig Belgisch profvoetballers Jean-Marie Pfaff en Paul van Himst.

Deze FIFA-commissie heeft een grote stem in het bepalen waar de voetbal WK 2018 en 2022 gehouden gaan worden. De commissie zal dus goed in de watten gelegd worden door o.a. de demissionaire ministerpresidenten Jan Peter Balkenende en de Belgische Yves Leterne. Ook Ruud Gullit zal optreden om op te zitten en pootjes te geven.

We noemden in “Zo subsidieer jij Ajax, Fijenoord en PSV”  al dat er honderden miljoenen euro belastinggeld naar de voetbal gaan zonder WK. Met WK gaan we naar miljarden.

Een demonstratie met spandoeken FIFA GO HOME! Zou dus zeer terecht zijn. En aandacht trekken!

Al kun je je afvragen of je de FIFA kwalijk kunt nemen dat ze al dat geld “vragen”. Het is natuurlijk gestolen geld dat ze vragen.
De ware misdadigers zijn echter de maffiabazen die dat belastinggeld “geven”!

Zou het zinvol zijn om een petitie te organiseren waarin gesteld wordt dat er veel tegenstand is tegen deze verspilling? Het zou een middel kunnen zijn om veel mensen bewust te maken van wat er aan het gebeuren is.

Natuurlijk zit de hoofdmisdaad in het stelen, afpersen, van belasting, en het uitdelen gebeurt nadat die misdaad al gepleegd is. Waaraan het belastinggeld wordt uitgegeven is secundair, maar dat heeft wel verschil in emotionele beoordeling. Het geeft toch een ander gevoel of het belastinggeld gegeven wordt om hogerige kinderen te voeden of om miljonairs een spelletje te laten spelen.

18 REACTIES

 1. Als hater van het spelletje vind ik dat elke vorm van subsidie, hulp, financiering etc etc van de FIFA uit den boze.

  Als de BoBo’s van de FIFA een vrije baan op de autosnelwegen wilt, doe ik mee aan een blokkade om ervoor te zorgen dat ze pas na de wedstrijd aan kunnen komen.

  De FIFA stelt dermate harde eisen dat het op een criminele organisatie begint te lijken. De Belgische ministers hebben inmiddels ingezien dat het een geldverslindende bezigheid is. Dat geld kunnen we veel beter gebruiken om onze eigen economie een push te geven.

  Als de FIFA zo nodig iets wil organiseren, doen ze het maar in een land waar ze deze absurde eisen wel willen accepteren.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Raymond [3] reageerde op deze reactie.
  Tony [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Maserati Teun [1]:

  “….een vrije baan op de autosnelwegen……”

  Ook daarvoor geldt dat de FIFA mag willen wat zij willen. Het is weer de overheid die het mogelijk maakt. Vergunning en financiering.

  Dit is bij (bijna?) alle subsidies het geval.
  Ook bij het corporatistische stelsel (samenwerking bedrijven en overheid) is het de overheid die heeft het geld en het leger.

 3. @Maserati Teun [1]:

  Jip….en ik zie de veiligheidsindustrie al de handjes warm wrijven .

  Er zullen nog wel wat Bilderbergriaanse rondetafel schrans partijen voor moeten worden georganiseerd , maar wees eerlijk….de liefhebbers v/d fasces, krijgen wel waar voor hun geld.

  Ach Onkel Adolf en sport konden het ook al zo goed met elkaar vinden , sport verbroederd niet dan.

  En wees nu eens eerlijk….in de tijd dat men het land lachend onder de reet van de bevolking staat uit te verkopen , kan je het ” gojim ” nog iets toedienen van ” nationalistische trots ( indentiteit ? ) “.

  Ach…tutut …het plebs hijst zich weer in het Oranje , kan je ze later weer een poot uitdraaien.

  Keep them Comfortably Numb.

 4. @Maserati Teun [1]:

  Het is makkelijk om er tegen te zijn als “hater” van het spelletje.

  De vraag die belangrijk is, is of je als “liefhebber” van het spelletje ook tegen de overheidssteun zou zijn.
  Die discussie heb ik ook met een ander gevoerd in een ander draadje die op dat vlak duidelijk aantoonde dat hij alleen tegen overheidssteun is daar waar het hem toevallig zo uitkwam.

  Ik beweer niet dat dit bij jou ook zo is. Ik wil alleen aangeven dat het niet eens uit behoort te maken of je hater of liefhebber van het spelletje bent.

  Maserati Teun [5] reageerde op deze reactie.
  surfer [15] reageerde op deze reactie.

 5. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=0H2TIQEN

  ” Andere eisen zijn dat de kandidaat-landen de visumregels voor spelers en bobo’s versoepelen, dat er een reclameverbod komt in een straal van 2 kilometer rond de stadions, dat er alleen maar bier van de officiële sponsor wordt geschonken in de omliggende cafés en dat de Fifa in een zogeheten ‘belastingbel’ opereert. ”

  die belastingbel interesseert me niet zo veel. ik zou alleen willen dat ik ook zo’n ding had. wat ik me wel af vraag is hoe ze die verboden gaan afdwingen.
  Reteip [8] reageerde op deze reactie.

 6. @The Red Pill [6]:

  Bier vd officiele sponsor, zullen ze in twenthe leuk vinden als alle cafe’s ineens bocht moeten tappen ipv grolsch!
  Die FIFA mag opzouten. Het spelletje is leuk maar ik zie liever dat een tiental grote landen een nieuwe competitie opzetten. Al krijg je spanje, portugal, nl, duitsland en engeland mee dan kun je snel een enorme tweedeling voor elkaar krijgen. De FIFA zal dan snel omvallen OF drastisch veranderen. Alleen durven de landen niet…

 7. Ik denk wel dat na de “Bavaria-meisjes” en 14 gele kaarten in de finale in Suid-Afrika de NL-goodwill een harde klap heeft gekregen.Wat een wan-vertoning en dan nog “feest” ook! Doe maar ergens anders.

 8. Laat ik beginnen met de opmerking dat ik het absurd vindt dat de FIFA van die achterlijke eisen stelt. … Miljarden aan kosten… En die betalen de brave NuKuBu’s graag!!!. Immers voetbal is bij uitstek het ding van de NuKuBu. De roverheid weet dat, en zal er alles aan doen om zoveel mogelijk poen uit die brave NuKuBu te persen. Ik vraag mij ondertussen wel iets af… En wellicht is er een vrijspreker die daar een zinnig antwoord op weet te geven.
  A) Zijn er ook opbrengsten die ten goede komen aan die brave NuKuBu?
  B) Wat is de hoogte van die opbrengsten?
  C) Als de opbrengsten hoger zijn dan de kosten, zou ik het een uitermate goede zaak vinden om dat spelletje in BE/NL te spelen.

  … Ik weet het… ik ben naïef

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 9. Ik kan geen traan laten om het gegeven dat de meeste clubs tegen een faillisement aanlopen, reden: overtrokken spelerssalarissen. Als er iets is wat heeft bijgedragen aan de mentale acceptatie van de globalisering, dan is het wel het hedendaagse voetbal. Spelers komen van heinde en verre en vertrekken weer zodra het gras elders groener is. De ene club is niet meer te onderscheiden van de andere. Het zou prachtig zijn als de jaren zestig weer terug zouden keren, in die zin dat er weer een binding was tussen de club en de thuisbasis. Vanuit dit perspectief kan de FIFA, die dit hele systeem in stand houdt, natuurlijk dood vallen. Geen cent belastinggeld naar dit festijn.

  surfer [16] reageerde op deze reactie.

 10. Hoe je voorkeur of afkeer ook is: wereldkampioenschappen moeten worden georganiseerd, zoals alles wat mensen organiseren
  Vanzelf gaat het echt niet.
  Rijst de vraag met welke particulieren de organiserende instantie zou moeten gaan onderhandelen. Zou deze uitsluitend met particulieren onderhandelen, zouden precies dezelfde eisen middels contract kunnen worden gesteld. Daarbij hebben grote geldschieters uiteraard ook zo hun wensen; wensen die de organisator al of niet inwilligt. Maar eenmaal contractueel vastgelegd, dienen alle partijen zich eraan te houden.
  Ik begrijp helemaal niets van dat gefoeter op deze organisator en zijn sponsors, terwijl ik eveneens niets geef om dit gebeuren.
  Voetbal is gewoon business: er is een vraag en er zijn aanbieders. En als van mijn belastinggeld politie moet worden ingezet om de veiligheid te waarborgen, denk ik dat mijn belastinggeld goed wordt besteed.

  Willen libertariers dat er helemaal niets wordt geregeld bij wereldkampioenschappen??!

  Reteip [17] reageerde op deze reactie.

 11. @Tony [4]: Ik kijk wel eens graag een goeie wedstrijd op TV, heb tenslotte nog zelf gevoetbald. Echter op zo’n WK hier zit ik niet te wachten. Ben tegen overheidssteun en al zeker niet aan de corrupte FIFA. Daarbij kost het meer dan het oplevert, en zowel BE als NL hebben geen geld meer om het nog aan zo’n dingen weg te gooien.

  Daarbij..: België moet een plaats op een EK of WK verdienen! Het zelf organiseren en daardoor mogen meedoen, vind ik helemaal geen lovenswaardige sportieve prestatie.

  Er is ook een facebook pagina van (waarbij ik me heb aangesloten, want de overheid denkt echt dat iedereen zo’n WK positief vindt)
  http://www.facebook.com/pages/Wij-willen-het-Wk-2018-NIET-in-Belgie-Nederland/148038721876969

 12. @Ron Paul Fan [13]: Ja.. en voetbalteams zijn tegenwoordig toch maar een samenraapsel van genaturaliseerde of opgekochte talenten die het dan uiteindelijk toch niet ver schoppen. Nationale reeksen hebben helemaal niets meer met de regio’s te maken (in landenteams merk je dat zelfs ook al).

 13. @beek [14]:

  Probleem is dat je als burger genaaid wordt waar je bij staat als het om belasting gaat. En zodra zo’n organisatie als de fifa hier komt willen ze elke cent zelf houden. Dat heet meten met dubbele maat.
  Wij betalen voor een landsfinale al honderdduizenden, zo niet een miljoen voor beveiliging vna een enkele wedstrijd. Geld wat jij en ik uiteindelijk op moeten hoesten. Wat denk je wat er met zo’n WK gebeurt? Dan zijn we met een miljoen per wedstrijd niet klaar hoor! Om nog niet te spreken van de kosten die de FIFA ons opdringt om stadions voor die ene wedstrijd enorm uit te breiden.
  Laat de FIFA een land vinden die zich wel een poot uit wil laten draaien, maari k wil hier niet voor opdraaien! En als het hier wel georganiseerd wordt moet NL simpelweg stellen dat de kosten via kaartverkoop worden terugverdiend. DAn zul je zien hoe leeg die stadions staan als de werkelijke kosten boven tafel komen!
  Dan de vraag: heb je het er dan nog voor over om een WK binnen te halen?

 14. Je moet die FIFA jongens wel nageven dat ze iets voor elkaar krijgen wat libertariers in al die jaren niet gelukt is: belastingvrijstelling
  http://img.iex.nl/ForumUploads/5118076.pdf

  FIFA and/or FIFA Subsidiaries, irrespective of whether resident in the Netherlands or not, will be fully exempt from any Taxes in the Netherlands. FIFA and/or FIFA Subsidiaries will be treated as fully Tax exempt entities. The full Tax exemption is not limited to the Events and is not limited time‐wise.
  2.
  The exemption stated in this section shall encompass all revenues, profits, income, ex‐penses, costs, investments and any and all kind of payments, in cash or otherwise, including through (i) the delivery of goods or services, (ii) accounting credits, (iii) other deliveries, (iv) applications, or (v) remittances, made by or to FIFA and/or FIFA Subsidiaries.
  3.
  This shall, in particular and without limitation, mean:
  a)
  No Taxes will be levied on any profits made by FIFA and/or FIFA Subsidiaries;
  b)
  No Taxes will be levied, charged or withheld on any payments in cash or otherwise, in‐cluding through (i) the delivery of goods or services, (ii) accounting credits, (iii) other de‐liveries, (iv) applications or (v) remittances, made to FIFA and/or FIFA Subsidiaries;
  c)
  No Taxes will be levied, charged or withheld on any payments in cash or otherwise, in‐cluding through (i) the delivery of goods or services, (ii) accounting credits, (iii) other de‐liveries, (iv) applications, or (v) remittances, made by FIFA and/or FIFA Subsidiaries;
  d)
  No Taxes will be levied on any services rendered or goods delivered, transported, im‐ported or exported by FIFA and/or FIFA Subsidiaries;
  e)
  No Taxes will be levied on any services rendered or goods delivered, transported, im‐ported or exported to FIFA and/or FIFA Subsidiaries;
  f)
  Where in exceptional cases for practical reasons in a first phase Taxes are levied on ser‐vices rendered or goods delivered to FIFA and/or FIFA Subsidiaries (value added taxes, sales taxes or the like), FIFA and/or FIFA Subsidiaries are entitled to full refund of such Taxes based on an easy refund procedure.
  4.
  The exemption stated in this article includes any Taxes, presently existing or to be created in the future.

Comments are closed.