Thorsten Polleit, topeconoom bij Barclays Capital, spreekt zich in zijn laatste boek Geldreform uit voor een terugtocht van de overheid uit het geldwezen. Hij wil een betalingsmiddel dat door goud gedekt is en vindt ons huidige valutastelsel gewoonweg slecht. Onlangs gaf hij een interview aan de Financial Times Germany dat hieronder vertaald is.

FTD: In uw boek ‘Geldreform’ maakt u zich sterk voor de invoering van een vrije geldmarkt. Wat houdt dat precies in ?

Polleit: Geld dat niet van de staat komt maar uit de vrije markt. Precies  zoals de Nobelprijswinnaar Economie Friedrich August von Hayek het beschreven heeft. Daarbij bepalen vraag en aanbod welk betalingsmiddel gebruikt wordt. Men kan het ook zo omschrijven: de geldproductie wordt geprivatiseerd en de gebruikers bepalen welk geld ze accepteren.

FTD: Dan heb ik bij de bakker ander geld nodig als bij de krantenkiosk. Er komt dan grote verwarring met allerhand betalingsmiddelen.

Polleit: De marktpartijen zullen  zeer snel een standaard kiezen. Ik denk dat edelmetalen als goud en zilver als geld gekozen worden. Men hoeft overigens niet continue een zak met gouden munten meedragen. Het vrije marktgeld laat zich net zo digitaliseren als het hedendaagse papiergeld met creditcards, online rekeningen etcetera.

FTD: Is ons huidige geld dan zo slecht dat we iets nieuws nodig hebben ?

Polleit: Het is zeer slecht. De staat heeft het geldaanbodmonopolie. Daarbij wordt geld door kredietverlening spreekwoordelijk uit het niets geschapen. Dat is inflatoir en zorgt voor een steeds erger wordende economische en financiele crisis. Het kredietgeld leidt tot bankroet.

FTD: En dat zal met het vrije marktgeld anders zijn ?

Polleit: Ja. Het vrije marktgeld past zich namelijk, in tegenstelling tot het staatsgeld, bij het principe van de vrije markt en is dus geen vreemde of verstorende factor in de economie. Het laat zich niet naar willekeur vermeerderen omdat er een intrinsieke waarde als goud of zilver aan ten grondslag ligt. De huidige wereldwijde kredietcrisis is met vrije marktgeld ondenkbaar.

FTD: De industrielanden hebben meer dan 150 jaar geprobeerd om hun valuta aan een goudstandaard te binden. Dat funktioneerde toen niet. En dat de politiek van die tijd liberaler georienteerd was, valt ook niet tegen te spreken.

Polleit: De overheidsbetutteling van burgers en ondernemers was in de tijd van de klassieke goudstandaard von circa 1880 tot 1914 zonder twijfel minder dan vandaag. De goudstandaard heeft niet gefaald maar is eenvoudigweg verstoten. De overheden hebben de geld-goud verbinding moedwillig veranderd en zelfs helemaal opgeheven. De grote geldcrisissen uit de geschiedenis zijn veelal ontstaan door dat politieke ingrijpen.

FTD: Leidt de financiele crisis sowieso tot een muntstandaardhervorming ?

Polleit: Misschien zijn we getuigen van het ineenstorten van het papiergeldsysteem. De mensen voelen dat de carrousel van kredietgeld niet eeuwig door kan blijven draaien. Daarbij stijgt de goudprijs ook al bijna tien jaar. Uiteindelijk zal het betere geld doorzetten.

FTD: Moeten dan spaarders en vermogende mensen zich voorbereiden op grote verliezen, net als bij de geldwisselingen in 1923 of 1948 ?

Polleit: Een blik in de geschiedenis laat zien dat regeringen in het voortraject van geldveranderingen vaak voor hoge inflatie zorgen. Pas daarna wordt de valuta vervangen. De geldontwaarding dient als anoniem herverdelingsinstrument. De staat onteigent de spaarder ten gunste van de kredietnemer omdat hij zelf meestal ook tot over zijn oren in de schuld zit. In het geval van muntstandaardwisseling moet je er rekening mee houden dat de waarde van contant geld en betalingsvorderingen in de oude vorm aanzienlijk tot drastisch daalt.

21 REACTIES

 1. Waarom geen Albert Heijn-munten, of Shell-munten – goed voor 20 liter brandstof? Ik wil helemaal geen goud of zilver. Ik wil boodschappen en een volle tank.

  Er wordt een enorme hoeveelheid geld bijgedrukt en dat gaat allemaal richting overheid. Bedrijven en consumenten krijgen vaak geen krediet. Dat zorgt voor geldschaarste.

  Mocht er hoge inflatie komen omdat er veel geld wordt bijgedrukt dan zal dat geld zijn weg onder anderen vinden naar de aandelenmarkt. Dat resulteert in hogere koersen. Dat mag ook wel want voor diezelfde valuta krijg je minder brandstof bij Shell.

  Kortom, het is en blijft allemaal onzeker. Ik spreid het risico door een mix van valuta, aandelen en onroerend goed aan te houden.

  Voor de goudliefhebbers: ik krijg nogal eens te horen dat goud zo’n geweldige investering is. Maar is het niet een beetje laat om nu in te stappen? En je kunt toch niet op één paard gaan wedden? Hoeveel procent van een evenwichtige portefeuille bestaat uit goud? Fysiek goud, beursgoud of goud producerende bedrijven?
  Raked [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico de Geit [1]:

  Ook al heb je AH of Shell ‘munten’, het gaat erom dat de valuta onderliggende waarde heeft. Ook zie ik neit echt voor me hoe jou werkgever je emt bepaalde munten zou gaan uitbetalen als er een breed geaccepteerd betaalmiddel is, waarschijnlijk in de vorm van edelmetaal.

  Ik bezit ook goud, maar ik zie het niet zozeer als een investering, eer als een manier om mijn waarde te behouden. Als ik een doos met briefjes van 10 euro 5 jaar onder mijn bed laat staan, kan ik ervanuit gaan dat ze na die vijf jaar een stuk minder waard zijn.
  Doe hetzelfde met een doosje gouden munten, en je bent er zeker van dat je je waarde behoud (tenzij iemand uitvindt hoe je uit lood goud maakt) of zelfs stijgt.
  (in 2001 was een ounce 300 euro, nu 966, dankzij de ecb) best een aardig ‘rendement’.
  Maar is het goud nou meer waard geworden, of mijn euros minder?

  GB [8] reageerde op deze reactie.

 3. MBT dit onderwerp raad ik iedereen altijd dit boek aan:
  What has government done to our money? – M.N.Rothbard
  http://mises.org/money.asp
  ook audiobook is beschikbaar op Mises.org

  Onwijs goede uiteenzetting van de oorsprong en de aftakeling van het geldsysteem.
  Op bol is dit boek ook in het NL verkrijgbaar.

 4. Recent zette ik wat zeldzame zilveren munten op Marktplaats. De interesse was minimaal. Natuurlijk zou ik liever Krugerrands sparen dan euro briefjes. Maar als je er niet mee kunt betalen bij de supermarkt of bij het tankstation vind ik dat een handicap.

  Krugerrands kunnen stijgen en dalen, maar alle papieren valuta uit het verleden zijn alleen maar gedaald en uiteindelijk vrijwel waardeloos geworden als ik me niet vergis.
  Raked [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico de Geit [5]:

  NJa als je nu romeinse munten vind zijn ze nog heel waardevol, al is eht alleen maar omdat ze van goud zijn. Als ze over 100jaar een pak euros vinden is die kans wat kleiner.

  het fijt dat je bij de supermarkt niet kunt betalen met echt geld (goud/zilver) ligt niet aan de supermarkt, maar aan overheidsregelgeving. Alleen contracten in fiatgeld worden erkend door de overheid.
  Verder heb je ‘capital gains’ belasting die transacties in goud vermoeilijkt. je moet belasting betalen over het deel dat het goud meer waard is geworden (in euros) terwijl je het in je bezit hebt.
  heel onpraktisch.

  Als de overheid deze restricties zou opheffen (contracten in metaal toestaan/capgaintax op deze metalen beeindigen) dan zouden we concurrentie hebben tussen fiatgeld, en geld met onderliggende waarden.

  Ron Paul heeft een wetsvoorstel ingediend met een dergelijke strekking. Of de overheid haar monopolie op geldproductie zo makkelijk opgeeft is een tweede natuurlijk.

  Armin [21] reageerde op deze reactie.

 6. @Raked [3]:

  *Maar is het goud nou meer waard geworden, of mijn euros minder?*

  Wat denk je zelf?

  http://www.nd.nl/artikelen/2010/juni/01/-kleding-duurder-door-dure-katoen-

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100803_064

  http://www.beursbrief.be/commodities/koperprijs-heeft-nog-steeds-wind-de-zeilen

  http://www.jeweline-magazine.nl/nieuws/ondernemersnieuws/item/356-zilverprijs-stijgt-flink.html

  Allemaal recente links. Hebben we ineens overal een tekort aan of hebben we misschien een teveel aan papiergeld?
  Het lijkt erop dat de inflatie aangewakkerd wordt door de overheden maar dat alleen de waarheid door de aan hen gelieerde mainstreammedia niet verteld wordt aan de gewone burger.

  Goed artikel trouwens. Maak die man maar president van de ECB.

  Raked [16] reageerde op deze reactie.

 7. @Lagoa [6]: Lagoa, iedere nationale fiscale autoriteit (lees: de staat / overheid) staat achter de eigen centrale bank maar geen enkele fiscale autoriteit staat direct achter de ECB.

  De Europese Centrale Bank is in feite een uitvoerend orgaan en wordt gedekt door 27 nationale Europese centrale banken. Die worden op hun beurt mogelijk gemaakt door de desbetreffende belastingbetalers.

 8. @Lagoa [6]: Van de FED wordt ook vaak gezegd:”het is niet van de overheid, maar prive”
  ik beantwoord die kwestie altijd als volgt: “ik ga hetzelfde doen als zij, staat er dan snel een uniform met een pistool op mijn neus? zo ja, dan is het een overheid”

 9. ……………..
  Het besef dat ons geldsysteem gaat falen is maar babymondjesmaat. Ik merk het aan mijn hyperinflatievolkskrantblog -actief sinds 2007- die hooguit 100 fans heeft en de fans reageren maar zelden.

  Ik zag laatst een link naar Max Keiser; dus er is wel sprake van groei hier op de vrijspreker website.
  Seneca [13] reageerde op deze reactie.

 10. Misschien moet je je url in je naam even fixen. Dat geeft allicht meer bezoekers 🙂

 11. Iedereen kan zijn eigen munt eenheid invoeren, zolang er maar mensen zijn die dit ook ondersteunen en erkennen als een betaalmiddel. Inflatie ontstaat als er steeds meer geld in omloop komt, wat banken continu doen door krediet te verlenen (dus denkbeeldig geld op papier uitgeven, wat eigenlijk niet eens bestaat. Dus ze crieeren geld uit niets.) Daardoor wordt alles duurder en iedere consument betaalt uiteindelijk de rekening die door de banken veroorzaakt wordt. En hoe meer ze uitlenen met de betreffende rente, hoe meer geld op papier ontstaat, zonder daar ook maar iets tegenover staat. Zo werkt de economie nu. De consument die het geleende geld met rente moet terug betalen, doet dit met arbeid. Anders gezegd zijn wij slaaf van de banken geworden, omdat wij verplicht arbeid moeten verrichten om het geleende geld plus rente terug moeten betalen, wat zij uit niets hebben gemaakt.

 12. @GB [8]:
  Tis inderdaad verschrikkelijk. Nu nog even wachten tot alle opgebouwde reserves in de economie terecht komen, dan hebben we helemaal hommeles.

  Mara goed, deze man president van de ECB, topidee, hij zou waarschijnlijk de eerste dag die hele toko opheffen.

 13. Hét krachtinstrument voor massaheling dat oorlog, werkeloosheid, armoede, ziekte en de globale vernietiging van ruimteschip Aarde naar de vergetelheid schiet is een aanvullend, verstorend innovatief monetair systeem. Het koestert samenlevenskunst en gemeenschapszin en brengt mens en natuur is staat van verrukking. Het is ongeloofwaardig eenvoudig en vereist alleen maar liefde, lef en leiderschap.

  Vrijgeld: voldoende, duurzaam, gratis.

  http://aardbron.nl/geld-als-instrument-voor-massaheling/

 14. Beltegoed voor je pre-paid telefoon koop je ook vooruit. Op dezelfde wijze zou brandstof verkocht kunnen worden.

  In plaats van euro’s zou je ook belminuten kunnen kopen, of liters brandstof.

  Het bedrijf dat de pre-paidkaarten verkoopt krijgt op deze wijze geld binnen om investeringen te doen, de koper van de kaart koopt nu vast belminuten of liters brandstof voor een vastgestelde prijs.

 15. @Raked [7]: Kleine correctie: contracten in metaal of enige andere natura geldvorm zijn gewoon toegestaan.

  De wet geeft zelfs aan hoe om te gaan met de waardering.

  Wél heb je gelijk dat de belastingen zoals in Nederland vermogens(rendement)belasting en BTW en in de USA capital gain (niet zelfde als vermogensbelasting) en sales tax (niet geheel zelfde als BTW) betaald moeten worden in de fiat-staatsmunt.

Comments are closed.