Het is niet aan mij om een oplossing aan te dragen voor het “milieuprobleem”. Ook zou ik niet weten wat verstandig is voor mensen om te moeten sparen voor hun oudedagvoorziening. Ik weet niet wat mensen moeten eten of drinken zodat ze fit blijven, gezond of juist ongezond.

Het is niet aan mij om te bepalen wat mensen moeten aantrekken naar hun werk. Of ze hard of zacht mogen rijden over wegen die van niemand zijn. Wat bepaalde mensen in veel gevraagde beroepen mogen verdienen.

Het is zelfs niet aan mij om mensen als schuldige te merken in een of andere aan het licht gekomen moordzaak. Ook kan ik geen mensen beoordelen die vinden dat ze geestverruimende plantextracten willen gebruiken. Wat andere mensen moeten doen met hun eigendommen en wat niet. Waar je mag wonen en waar niet.

Het is niet aan mij om te vertellen wat je moet doen met relaties die je niet bevallen. Hoe je zou moeten praten in het bijzijn van andere mensen die ouder zijn.

Wie je lief zal hebben en later zou kunnen trouwen. Of je kinderen moet krijgen of juist niet.

Ik hoef dus geen antwoorden te geven en ben niemand hiervoor een verklaring schuldig. Hoe zou ik ook kunnen.

Het is niet aan mij om ook maar 1 oplossing aan te dragen die een ander mens kan beperken in zijn levensgeluk…of het juist onevenredig kan vergroten.

Het is niet aan mij.

Niet aan mij..

en ook niet aan U.

14 REACTIES

 1. “Het is niet aan mij om te bepalen wat mensen moeten aantrekken naar hun werk.”

  Dat hangt er van af. Als je zelf werkgever bent heb je daar wel degelijk iets over te zeggen. Het is tenslotte jouw bedrijf.

  “Of ze hard of zacht mogen rijden over wegen die van niemand zijn.”

  Wegen zijn altijd van iemand. Dat is dus ook degene die bepaalt hoe snel je over zijn weg mag rijden.

  Het lijkt mij sterk, dat je werkelijk vind dat je je mening niet aan anderen zou mogen opleggen. Dat ondergraaft immers het libertarische eigendomsrecht waarbij de eigenaar altijd het laatste woord heeft.

  Liberty 5-3000 [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Peter de Jong [4]:
  Dan communiceer ik denk ik niet voldoende dat dit een betoog is voor eigendomsrecht en het feit dat vrijemarkt-anarchisten niet verantwoordelijk zijn om oplossingen aan te dragen voor de troep die een overheid achterlaat als het vergaat in de diepe zwarte leegte van de geschiedenis.
  De navelstreng wordt ooit verbroken en dus kan men beter de tijd gebruiken die overblijft om de spieren te trainen zodat men zelf kan bewegen.

 3. @Liberty 5-3000 [11]: Volhouden 😉

  De basis van het libertarisme is immers dat je iedereen die jouw eigendomsrechten niet schendt met rust laat; laat iedereen de vrije keuze zijn of haar leven naar eigen goeddunken in te richten. Of je het wel of niet met die wijze eens bent is niet interessant, zolang zij jou er geen last mee bezorgen. Als het je stoort ga je maar wat anders doen.

  Niemand heeft het recht een ander te vertellen hoe die zijn of haar leven dient in te richten. Enige conditie is dat hun vrijheid de jouwe niet schaadt. Punt. Je subjectieve opinie tekent slechts je eigen bekrompenheid, zie het geweldige stuk van Tony. Deze paar regels van jou brengen dat zeer duidelijk over het voetlicht.

  Non-agressie en vrijwilligheid: de basis voor een ‘moreel correcte’ samenleving…

 4. Een van onze grote socialistische roergangers begon vaak met: “Het is niet aan mij …”

 5. Spreek voor jezelf!
  Of ik oplossingen aan wens te dragen dat bepaal ik zelf wel.
  Met name als er om gevraagd wordt.
  Dan kan ik mijn ervaring delen!
  en wellicht heb jij ook zinnige bijdragen die anderen kunnen helpen..

  “De navelstreng wordt ooit verbroken en dus kan men beter de tijd gebruiken die overblijft om de spieren te trainen zodat men zelf kan bewegen.” : zeker een punchlijn!

  ZELFBESCHIKKINGSRECHT IS DE INZET VAN HET SPEL

Comments are closed.