De vrijspreker ontving een aardige vergelijking van de belastingdienst met de keukenbrigade van een superlux restaurant. Het verschil is dat je in het restaurant tenminste nog wat “krijgt” voor je vele centen. En het advies van de schrijfster munt uit door eenvoud en efficiency! Briljant!

Keukenbrigade

Hef het hele circus aan belastingregelingen en -heffingen op, suggereert columniste Annemarie van Gaal. En stel een 0% tarief in voor salarissen onder 20.000 euro bruto.

Wilt u misschien eerst de keuken zien?’ Na veel gebel en gebakkelei heb ik een tafel gekregen in het Catalaanse toprestaurant El Bulli. Daar staat Ferran Adrià, de beste kok ter wereld, met zijn keukenbrigade van zo’n veertig man in een verder kraakheldere keuken met alleen hightech-apparaten om hem heen. Keuze is er niet, je krijgt geserveerd wat Adrià bedacht heeft en dat is ‘drie-en-twintig gangen niks’. Een bordje met ananasextract ter grootte van een luciferstokje, een bolletje schuim van het DNA van een oester, een rijstvelletje met een bloemblaadje erop, een lepel met een olijf wat geen olijf blijkt te zijn, dat werk. Na de achtste gang krijg ik spontaan de slappe lach. Veertig man die hectisch in de weer zijn om mij deze 23 gangen ‘niks’ te bezorgen. Calorieën of vitaminen krijg ik niet binnen en de wijn komt des te harder aan.

Diezelfde spontane slappe lach krijg ik ook als ik op de site van de Belastingdienst kijk. Al die regels, toeslagen en heffingen die we continu toevoegen en veranderen. Volgens mij krijgt het gros van de Nederlanders spontaan uitslag in hun nek als ze op de site kijken, laat staan dat ze een rekenmodel gaan gebruiken of de teksten proberen te begrijpen. Wat kost het wel niet om al deze regelingen voor huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, kindertoeslag, hypotheekrenteaftrek en heffingskortingen niet werkende partners in stand te houden?

Vorige maand kreeg ik weer de kindertoeslag bijgeschreven op mijn rekening. Ik wil niet blasé klinken en zo bedoel ik het ook niet, maar persoonlijk eet ik er geen boterham meer of minder om en met mij honderdduizenden andere Nederlanders die deze toeslag ook niet nodig hebben. Aan de andere kant kom ik ook geregeld over de vloer bij mensen die de kinderbijslag wel keihard nodig hebben. Vaak krijgen zij nog een reeks andere toeslagen. Allemaal hard nodig, maar daardoor betalen ze nauwelijks belastingen. Vrijwel alles komt via toeslagen en bijslagen weer bij ze terug. Je hoeft er maar naar te kijken om te zien hoe inefficiënt dit systeem is. Overal in het land schuiven duizenden ambtenaren in megagebouwen ingewikkelde formulieren, regels en geld heen en weer zonder dat iemand er wijzer van wordt. Het hele circus van de toeslagen en de bijslagen in stand houden kost fortuinen. Wat mij betreft vergelijkbaar met de veertig man sterke keukenbrigade van El Bulli die een klein groepje gasten een menu van 23 gangen ‘niks’ serveert.

Waarom ruilen we het hele circus, inclusief de kinderbijslag, niet in voor een 0% belastingtarief voor bijvoorbeeld alle salarissen onder de euro 20.000 bruto? Zo ontzien we de starters en de mensen die het minder hebben het meest en kunnen zij hun energie richten op het kopen van een woning en het opbouwen van hun toekomst. En het scheelt ons de ‘keukenbrigade’ bij de Belastingdienst.


Door: Annemarie van Gaal in FD
Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. annemarie@vangaalcompany.nl

10 REACTIES

 1. Waarom schaffen we de belastingen niet helemaal af?
  De vrje markt zal wel afrekenen met die hoge salarissen en bonussen.
  Als de mensen die het krijgen het waard zijn blijven ze.
  Anders niet.

 2. Het voorstel zou een grote eerste stap zijn. Maar ergens bekruipt me het gevoel dat dan zoals altijd bij een overheid, het een wel, maar het ander: de ambtenaren en regelingen, niet wordt afgeschaft.

 3. Logisch verhaal, met helaas een foutieve gevolgtrekking, die het onderuit haalt:

  Overal in het land schuiven duizenden ambtenaren in megagebouwen ingewikkelde formulieren, regels en geld heen en weer zonder dat iemand er wijzer van wordt.

  Er wordt wel degelijk iemand wijzer van: die duizenden schuivende ambtenaren, die niet alleen op deze wijze in hun levensonderhoud voorzien, maar tevens een aanzienlijke machtsfactor vormen.

  Daarbij zou invoering van het voorgestelde systeem niet wezenlijk iets veranderen aan de topzware belastingdienst: er zal gecontroleerd moeten blijven worden of mensen wel echt onder die 20.000 bruto blijven, want wie er boven komt kan met aftrekposten er weer onder komen, etc.

  Gewoon afschaffen, die hele inkomstenbelasting, of, als tussenstap, een lage vlaktaks, zonder aftrekposten en evt. met een belastingvrije voet zoals hier voorgesteld. Afschaffen van de linkse hobbies zal nog het meeste opleveren.

 4. Vlaktaks. NU! en dan graag niet hoger dan maximaal 15% voor iedereen. Hiervan mag de overheid de algemene zaken BINNEN 0031 bekostigen. De rest regelt de burger zelf wel. Weg met al die achterlijke toeslagen en aftrekposten. Weg met dat rare belastinginvulbiljet met verwijzingen en wegomleidingen die geen mens begrijpt. Gewoon simpel 15% van 60K of 23K of 111K afdragen. De sterkste schouders dragen dan de zwaarste lasten op een transparante manier. Wil je bijdragen aan bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking? Dan mag je dat gewoon vrolijk en geheel uit vrije wil doen. Makkelijk toch, om op die manier te werken? Scheelt een leger aan schuivende ambtenaren… Oh en die raken hun baan kwijt? Tja… Dan zullen ze creatief moeten worden en als ondernemer hun administratieve vaardigheden aanbieden. Schrikken zeg…. dan moeten ze gaan werken….

  Is er overigens iemand die dat wel eens heeft uitgerekend? Hoe hoog zou een vlaktaks mogen zijn?

  R. Hartman (NI) [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Syb [4]: Hoe hoog zou een vlaktaks mogen zijn?
  Dat hangt af van de doelstelling waartoe deze geheven wordt. Want naast de inkomstentax is er wegentaks, benzinetaks, dranktaks, ’toegevoegdewaarde’taks, watertaks, stroomtaks, gastaks, riooltaks, ‘bijzondereverbruiks’taks, dijkentaks, huizentaks, parkeertaks, etc., etc.; ja, wat wordt er eigenlijk niet belast?

  Eigenlijk is er voor elke handeling die je verricht wel een ‘doelgroep’taks, en zo bezien heeft een ‘algemene’ taks geen enkel bestaansrecht. Zeker omdat ook al die andere taksen al veel meer opbrengen dan de erdoor te dekken kosten. Zoals ik al zei: afschaffen van de linkse hobbies zal nog het meeste opleveren.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 6. Een goed artikel. Het is immers een helder begin dat zelfs de niet- libertarier kan begrijpen. En als we meer Libertariers willen, dan zullen die uiteindelijk toch uit de niet- libertarische hoek moeten komen. Niet dan?

  Min of meer gelieerd aan dit artikel wil ik dan ook onderstaande link met klem aan geen enkele Vrijspreker- lezer onthouden. Wat mij betreft een aanrader om weer wat hersencellen in beweging te krijgen:

  http://www.metropoly.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=754:crisis-alle-winkelprijzen-kunnen-morgen-met-50-naar-beneden-&catid=35:politiek

  Ed [8] reageerde op deze reactie.

 7. Economie is niets anders dan elkaar aan het werk houden, zinvol of zinloos het maakt niet uit. De bureaucratie is een bedrijfstak op zich waar mogelijk honderdduizenden hun boterham verdienen. Dit gaat nooit meer weg.

 8. @Sander [6]:

  goed onderwerp, alleen de conclusie is niet correct.

  voor het huishoudboekje van de overheid is het belangrijkste gdp of omzet van de bv Nederland, omdat ze hiermee meer kunnen lenen of lagere rente betalen.

  Aloude vraag het welbevinden van de bevolking of de leenheer?

 9. @R. Hartman (NI) [5]:

  “afschaffen van de linkse hobbies zal nog het meeste opleveren.”

  Inderdaad, dat is de juiste weg.
  Een enorme taak, want er zijn wel heel veel van die hobbies die dan waarschijnlijk stuk voor stuk moeten worden afgeschaft.
  En voor elke stap zal een “draagvlak” moeten komen.

  Het zou mooi zijn als er libertariers dergelijke stappen bedenken, en er dan ook aan gaan werken om ze te verwezenlijken.
  Hoe meer hoe liever!

 10. Waarom ruilen we het hele circus, inclusief de kinderbijslag, niet in voor een 0% belastingtarief voor bijvoorbeeld alle salarissen onder de euro 20.000 bruto?

  Het belastingtarief in Nederland voor mensen tot 20K in Nederland is nu zo rond de 3% dus dat lost weinig op!

  Het meeste wat mensen namelijk betalen is sociale premies. Dat is een verplichte (en dure en inefficiente dat wel, maar dat verandert niet in haar voorstel) verzekering tegen ziekte, werkloosheid, ongeschiktheid en oude dag. Kinderbijslag en die andere zaken die ze voorstelt zijn geen sociale verzekeringen.

  Nu zeg je wellicht dat dat enkel naamgeving is, doch dat is niet zo. Zelfs als je namelijk stelt dat we ophouden met kinderbijslag, zorgtoeslagen en huurtoeslagen dan nog is er een probleem. Je moet dan de sociale verzekeringen fiscaliseren omdat ze wettelijk los zijn. Sociale premies zijn geoormerkt in de wet. En achter elk oormerk zit niet één, maar wel honderd belangenclubs.

  Maar goed, als we dat dan toch gedaan hebben is er nog een probleem. Iemand die 20K verdient en in haar voorstel 0% belasting betaalt zal er op vooruit gaan als het een werkende alleenstaande is. Of een parttimer of gewoon iemand met een lager loon, waarvan de partner ook werkt.

  Maar indien men bijvoorbeeld veel kinderen had, of op andere wijz eveel subsidie kreeg (AWBZ, ofwel chronisch zieken en ouderen) ga je er op achteruit. Immers je 20K inkomen was vooral uitkering en subsidie.

  Mijn punt: gemiddeld werkt het door al die subsidies etc te ruilen voor lage belastingen. Maar individueel niet.

Comments are closed.