Linkse clubjes die een bepaald ideaal proberen te bevorderen kunnen dat op twee manieren doen: de moeilijke of de gemakkelijke en de moeilijke is om mensen te overtuigen dat ideaal vrijwillig over te nemen terwijl de gemakkelijke manier is om ze via een overheid daartoe te dwingen.

De moeilijke manier vereist namelijk het overtuigen van 16 miljoen mensen, de gemakkelijke het meekrijgen van slechts een handvol mensen die de machtspositie hebben om die 16 miljoen te dwingen en daarom zullen zulke clubs instinctief altijd voor de gemakkelijke dwang gaan.

Die overheid hoeft overigens niet altijd de staat te zijn, het kan bijvoorbeeld ook de directie van de C1000 zijn die de macht heeft om te bepalen wat er in de C1000-winkels te koop wordt aangeboden.

Zo is subsidiespons Wakker Dier (correctie: blijkt dus uit de ontstane discussie dat Wakker Dier geen subsidiespons is, excuses hiervoor) al vele jaren bezig de bio-industrie afgeschaft te krijgen zonder dat al die moeite en subsidie ooit iets heeft opgeleverd wat op zich deze club weleens goed uit zou kunnen komen want zonder die bio-industrie zou Wakker Dier geen bestaansrecht meer hebben, dus ook geen subsidie meer om de salarissen van de beroepsidealisten daar te betalen.

Zoals gezegd is Wakker Dier er in al die jaren niet in geslaagd om mensen met argumenten er van te overtuigen om vrijwillig geen vlees uit de bio-industrie te kopen en dan gaan ze over op overheidsdwang: ze proberen de directie van de C1000 (de overheid in dit geval) ervan te overtuigen geen vlees meer uit de bio-industrie (de befaamde kiloknallers van de C1000) te verkopen zodat de klant de keuze wordt ontnomen tussen duur politiekcorrect vlees en goedkoop vlees uit de bio-industrie maar vanuit de C1000-overheid gedwongen wordt om het dure vlees af te nemen, voor zijn eigen bestwil uiteraard want de klant kan niet zelf bepalen wat goed voor hem is, dat doet Wakker Dier wel voor hem.

Ik heb in alle oprechtheid naar de argumenten van Wakker Dier tegen de bio-industrie gekeken, dat het heel zielig voor die arme beesten is en zo en dat vlees eten niet goed voor mij is maar ik ben toch niet overtuigd: het kan mij namelijk helemaal niets schelen dat die beesten lijden omdat dit nu eenmaal hun lot is en omdat ze eigenlijk heel erg pech hebben gehad met hun lot en, zeer belangrijk, omdat mijn portemonnee voor mij belangrijker is dan hun lot en verder ben ik er absoluut van overtuigd dat veel vlees eten juist wel heel gezond voor mij is zodat ik heel blij ben met de bio-industrie en uit puur egoïsme mijn best zal doen om deze in leven te houden.

Uiteraard staat het ieder ander geheel vrij om scharrelvlees te kopen als hij zo begaan is met het lot van die arme beestjes maar wat mij betreft mag de C1000 gewoon blijven kiloknallen.

184 REACTIES

 1. Slappe argumentatie. Dan kan ik ook wel stellen dat het jouw lot is om zoveel belasting te betalen of onderdrukt te worden door de overheid…

  Het moet gaan om vrije keus van producten zonder tussenkomst van overheden of dergelijke organisaties.

  Michel [20] reageerde op deze reactie.

 2. Bestaat er geen grens bij het libertarisme? Dat je uit egoisme moet handelen op voorwaarde de ander diezelfde vrijheid te geven? Geven we daarmee eigenlijk niet aan dat we de medemens moeten respecteren door hem zijn natuurlijke levensomgeving te gunnen? Is dat niet juist de reden waarom het libertarisme tegen het troosten en pemperen is? Juist om de medemens een waardig bestaan te geven waarin hij zijn eigen leven op net zo’n egoistische wijze mag invullen als jij en ik?
  M.i. zouden we de dieren net zo goed moeten respecteren. Dat wil zeggen dat wij ze inderdaad fokken, voederen, aansturen, slachten en opeten, maar dat we elk dier in de bij het dier horende omgeving moeten laten opgroeien. Oftewel, koeien als kuddedier. Katten als jagers, Konijnen als gravers. etc.
  Bio-industrie is juist een product van egoisme over de ruggen van de dieren die we daarmee elke kans ontnemen op een eigen bestaan.

 3. Ik vind die acties van Wakker Dier juist erg mooi. Ik bedoel: zij dwingen niemand, het is een belangengroep die precies volgens de libertarische regeltjes hun belang probeert na te streven.

  En, zoals gebruikelijk, moet ik jullie er weer aan herinneren bronnen te gebruiken en niet klakkeloos dingen aan te nemen: http://www.wakkerdier.nl/alles-over-geld.php

  Niet alles wat tegen je libertarische idealen is, is slecht. Als je dan probeert te overtuigen moet je met wat meer aan komen dan flauwekul zoals “lotsbestemming”.
  Henk [15] reageerde op deze reactie.
  A [168] reageerde op deze reactie.

 4. Dierenwelzijn is natuurlijk een ”linkse hobby” in de ogen van deze Poolse (?) figuur? Jammer dan voor hem, ik ken genoeg rechtse mensen die ook geen liefhebber zijn van de bioindustrie. Vlees hoort ook een luxe product te zijn, niet iets wat je elke dag eet.
  Daaag Oostblokker.

  GB [29] reageerde op deze reactie.

 5. De typische arrogantie van de menselijke diersoort:

  “het kan mij namelijk helemaal niets schelen dat die beesten lijden omdat dit nu eenmaal hun lot is en omdat ze eigenlijk heel erg pech hebben gehad met hun lot en, zeer belangrijk, omdat mijn portemonnee voor mij belangrijker is dan hun lot en verder ben ik er absoluut van overtuigd dat veel vlees eten juist wel heel gezond voor mij is zodat ik heel blij ben met de bio-industrie en uit puur egoïsme mijn best zal doen om deze in leven te houden.”

  Het is dat ik nog niet gegeten heb, anders had mijn ontbijt nu op het bureau voor me gelegen. Waar gaat die opmerking in vredesnaam over? We hebben het hier wel over levende wezens, beste Wladimir. Het mag dan niet de mislukte diersoort met de naam “mens” zijn maar leven doen ze. Echt. De gore arrogantie van de meest mislukte diersoort die de Aarde ooit “rijk” is geweest.

  Ik ben zoals je waarschijnlijk geraden hebt van de vegetarische insteek maar niet omdat vlees eten nou zo onnatuurlijk zou zijn. Wel omdat veel mensen verschrikkelijke wezens kunnen zijn die dieren als producten zien en ze daarom ook zo behandelen. Beste Wladimir, mensen met jouw “beschaafde” kijk op de wereld zorgen er mijns inziens voor dat deze aardkloot een nog veel walgelijker plaats wordt om te verblijven. En doe alsjeblieft eens wat aan je eigen educatie. Tips:

  Omdat je die kiloknaller zo fijn voor je portemonnee vindt (en weer moest ik bijna braken):

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/knor_de_kiloknaller_documentaire

  En dan eentje waarvan ik hoop dat je hem helemaal afkijkt:

  Earthlings: http://video.google.com/videoplay?docid=6361872964130308142#

  Nog een tip: vang, dood en slacht de volgende keer eens de vleesmaaltijd die je jezelf zo hard gunt. Kijken of je het dan nog steeds zo lekker vindt. Ik heb een vermoeden.

  Gadverdamme. Wat een nare manier van de dag beginnen op een zondag en dan ook nog eens op Vrijspreker.nl. Gaat het libertariërs nou ECHT alleen maar om zoveel mogelijk centen voor zichzelf verkrijgen? Zijn libertarisch ingestelde mensen eigenlijk gewoon net zo hard gehersenspoeld en verloren als de rest van de wereld en laten zij hun arme leventjes daarom ook leiden door zoiets ultrakansloos als geld? Het ging toch eigenlijk helemaal niet om vrijheid maar om zoveel mogelijk centen bezitten? Ongelofelijk. Wat een teleurstelling. Wat een kansloos en misselijkmakend egoïsme.

  Sterkte Wladimir. Met zo’n instelling wordt het in ieder geval nooit wat op deze aardkloot.

  Brrrrrrrrrrrrrrrr.

  Slappe Zuigvis [19] reageerde op deze reactie.

 6. De directie van de C-1000 is geen overheid. Dus als wakker dier een particuliere organisatie en de eigenaren van die organisatie weet te overtuigen welke producten het aan moet bieden zie ik daar absoluut geen kwaad in.
  Als de Kilo knaller verdwijnt staat het de aldi of lidl natuurlijk vrij om wel voor die prijs dat vlees te verkopen. hier is geen enkele vorm van dwang maar in jiou voorbeeld juist van overtuiging.

  Als C1000 directeuren nou met wapens de Lidl binnen zouden gaan en hun dwingen een kilo vlees uit de schappen te halen dan had je gelijk gehad, nu niet.

  Ik ben het wel met je eens dat dieren niet de zelfde luxe genieten als mensen, simpelweg omdat wij boven koeien staan in de voedselketen. Mensen horen vlees te eten dat is een wetenschappelijk feit! niet eten van vlees is ene keuze en daarvoor moet je ook veel stoffetn tot je nemen die het vervangen om gezond te blijven.

  Wat betreft je egoisme, dat is gewoon een keuze.
  en de Tzar moet begrijpen dat hij ook macht heeft, als je werkelijk tegendat soort van vlees bent koop je het simpelweg niet als dit tegen jou idealen en denkbeelden is. Als meer mensen er zo over denken zal dat vlees duurder worden waardoor scharrel vlees op een gegeven moment een ” Tilt point” bereikt en goedkoper gaat worden dan scharrel vlees simpel door de werking van vraag ,aanbod en schaarste in de markt.
  Zo zou het ook werken in een anarcho-kapitalistische of minarchistische maatschapij waar de overheid niet met zijn dikke vingers in de markt roert.

  Ik zelf heb geen voorkeur wat vlees betreft, behalve dat ik versheid en smaak erg op prijs stel en dus vaak ook scharrel vlees koop van graas koeien i.p.v. fok koeien onder de steroide en slecht voer (wat het beest eet proef je namelijk zelf ook in het vlees) af en toe als ik krap bij kas zit koop ik ook wel eens ander vlees. Mar in het meeste geval ga ik gewoon naar de lokale ” halal” slagerij die als weinigen in nederland nog het echte slagers ambacht bezitten, en waar je het vlees aan het beest kan zien voor ze het er af snijden en per kilo aan je mee geven.
  (tip voor de lam liefhebbers.. prijs ligt daar gemiddels 1/3 van die in de supermarkt, mocht je nog gaan barbeque’en)

  Goedkoop en goed vlees kan nu dus nog wel, in die zaakjeswordt vaak direct gehandeld met de boer en slachten en ontbenen het beest zelf en in ee supermarkt moet het eerst door 4 a 5 handen heen voor het in de schappen ligt wat het duur maakt. een keurslager overigens ook want die vriest het vlees net zo vaak in als een zupermarkt, hun vriezen het nauwelijks in en je proeft dat het vers is.

  Niet dat ik het met de islam eens ben, maar wel met een goed slagers ambacht die zijn vak nog verstaat en daarbij vers en vaak ook goed vlees verkoopt.

  Maar mij maakt het opzich niets uit wat voor vlees ik koop, heb ik effe vlees nodig en zit ik krap bij kas dan haal ik varkens vlees bij de C1000. Ieder maakt zijn eigen keuzes in wat hij consumeert en als je werkelijk idealistisch bent consumeer je niet iets wat in strijd is met jou idealen.

  Volgen meer mensen dan lost de markt dit zelf op waardoor de markt zich gaat richten naar de idealen en consumeer gewoonte van de grootste groep hun idealen en gewoontes.
  Zo werkt dat nu eenmaal .
  No harm done.

  NM156 [9] reageerde op deze reactie.

 7. In plaats van met smaakwater opgepompt vlees uit de bio-industrie kunnen er beter euthanasiecentra komen voor demente bejaarden en geestelijk gehandicapte kinderen.

  Ook andere mensen die er vrijwillig een punt achter willen zetten zijn daar welkom. Het vlees uit deze centra kan dan prima naar de C1000.
  http://www.youtube.com/watch?v=8Sp-VFBbjpE

  Overigens zit er 10 keer meer vlees onder het weiland dan er op rondloopt. Een lekker gekruide wormenpaté is niet te versmaden en een broodje geroosterde sprinkhaan ook niet!

 8. @Hoc voluerunt [7]: Ik ben het wel met je eens dat dieren niet de zelfde luxe genieten als mensen, simpelweg omdat wij boven koeien staan in de voedselketen. Mensen horen vlees te eten dat is een wetenschappelijk feit! niet eten van vlees is ene keuze en daarvoor moet je ook veel stoffetn tot je nemen die het vervangen om gezond te blijven.

  Wat een kletskoek. Dus b.v. leeuwen mogen meer luxe of rechten genieten dan mensen, omdat ze hoger staan in de voedselketen?

  Het is (tegenwoordig) een wetenschappelijk feit dat je geen vlees nodig hebt en dat je geen hulpstoffen tot je hoeft te nemen als je normaal gevarieerd vegetarisch eet.

  “zonder vlees ga je dood” was wetenschappelijk in 1960..

  Hoc voluerunt [59] reageerde op deze reactie.

 9. beste critici het enige wat ik betoog is dat iedereen zelf maar moet bepalen en wel volgens zijn eigen normen en waarden of hij kiloknallers of andersoortig vlees (of zelfs helemaal geen vlees) wil kopen en dat ik niet direct of indirect gedwongen wil worden om andermans (Wakker Dier) idealen te moeten volgen omdat ze niet in staat blijken om consumenten ervan te overtuigen hun idealen vrijwillig te volgen en verder is mijn motivatie (portemonnee) gewoon de gangbare motivatie van miljoenen andere consumenten die goedkoop bio-industrie vlees kopen alleen zeg ik het gewoon.

  Ik was net even naar de AH in Egmond en daar kon je de winkel bijna niet doorkomen van het goedkope bio-industrie vlees dat te koop wordt aangeboden en dat tot de laatste gram verkocht gaat worden.

  En Gretha wat hebben Polen en het Oostblok hier mee te maken ?

  Anarchiel [11] reageerde op deze reactie.

 10. @wladi [10]:

  Precies, geef de massa maar weer de schuld. Omdat iedereen vlees uit de bio-industrie haalt (lekker goedkoop!) is het voor jou ook geen enkel probleem. Ik dacht dat we hier op Vrijspreker.nl met zelfstandig denkenden te maken hadden? Niet met het prototype ruggegraatloze burgers waar deze hele aardkloot mee volloopt?

  En heel erg stoer dat je het gewoon zegt hoor. In ieder geval wel heel eerlijk van je dat je aangeeft jezelf superieur te achten aan dieren (kun jij trouwens vliegen, beste Wladi? Daar zijn die “simpele” mussen in mijn achtertuin namelijk onwijs bedreven in) en dat je daarom ook niet verder stil hoeft te staan bij de walgelijke praktijken die zich voordoen in de bio-industrie. Iedereen doet het, dus dan is er natuurlijk helemaal niks mis mee. Je eigen handelen goedpraten door het onmenselijke gedrag van anderen goed te praten. Heel erg droevig.

  Nogmaals: een ENORME teleurstelling voor mij en ik had niet gedacht op dit weblog zo’n verschrikkelijk typische en zwaar arrogante menselijke stelling te vinden. Trek je hoofd eens uit je reet Wladi en besef alsjeblieft dat alles dat leeft op deze aardkloot even belangrijk is. Jouw instelling is er echt eentje die geldt bij Christelijke partijen waarvan de volgers verteld wordt dat de Aarde slechts voor hun geschapen is en dat alle flora en fauna in dienst van de kale en zwaar mislukte aap staan. Dieptriest.

  Komt ie weer: brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

  wladi [13] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [16] reageerde op deze reactie.
  Michel [20] reageerde op deze reactie.
  Tony [21] reageerde op deze reactie.

 11. Een groot goed is de vrijheid van meningsuiting. Ook Wladimir van Kiel mag zijn mening geven. Inhoudelijk ben ik het volstrekt met hem oneens, aangezien ik van mening ben dat dierenrechten ook (of liever: juist!) in een libertarische maatschappij geborgd zouden moeten zijn.

  Wat mij echter vooral tegenstaat aan het artikel is het gebrek aan argumentatie in combinatie met het gebrek aan taalvaardigheid (tip: gebruik zo nu en dan eens een punt).
  Bijdragen als deze halen het niveau van Vrijspreker naar beneden en dragen bij aan het onjuiste beeld van de vrijheidslievende mens als een wereldvreemd egoïstisch wezen, dat vanaf zijn zolderkamertje hersenloze kritiek uit op de huidige maatschappij.

 12. @Anarchiel [11]: ik vrees dat er geen diepere libertarische gedachtengang zit achter mijn vleesaankopen, als ik bij de gekoelde vitrine in de winkel sta en ik zie een kilo vleesfabriekkarbonades in de aanbieding voor €4,98 of een biologisch karbonaadje van €14,98 de kilo dan kies ik het fabrieksvlees terwijl ik mij heel goed bewust ben van de verschillende leefomstandigheden waaronder de speklappen hebben geleefd voordat zij tot karbonades werden verwerkt maar zal ik toch het prijsverschil mijn keuze laten bepalen.

  Boer op Klompen [14] reageerde op deze reactie.

 13. @wladi [13]:
  Klopt, en daarmee haal je het moraliteit van vrije markt aardig onderuit.

  Het libertarisme verkondigt dat moraliteit tot uiting komt in de vrije markt. Men kiest immers produkten op grond van zijn/haar individuele keuze.
  En in deze keuze ligt de moraliteit besloten.

  Daarom gelooft men er ook heilig in dat liefdadigheid (what about the poor and disabled) voldoende zal zijn om de hulpbehoevenden te voorzien. Omdat er immers door moreel besef er behoefte bestaat om deze groep te helpen.

  De hamvraag in deze is echter ; wat mag het kosten?

  Zo denk ik dat het percentage mensen dat uit moreel oogpunt tegen de bio-industrie is aanzienlijk hoger is dan het percentage dat daadwerkelijk meer geld op tafel legt voor een ‘zo eerlijk mogelijk’ stuk vlees.

  ps. het is natuurlijk erg slordig om er van uit te gaan dat Wakker Dier een ‘linkse subsidiespons’ is zonder te checken of dat werkelijk zo is. Schijnt ook een trekje te zijn van veel ‘libertariërs’ hier. de redenatie links = fout, dus wat ik fout vind zal wel links zijn.
  Tony [18] reageerde op deze reactie.

 14. @Anarchiel [11]:
  In deze staat wladi niet gelijk tot “alle libertariërs” Net zo goed als jij niet het prototype bent voor alle anarchisten.
  Alhoewel ik het dus zeer met je eens ben met de mening dat bio-industrie een verschrikking is en dat alles “equal” hoort te zijn in het grote geheel, vraag ik me wel af waarom dat altijd gepaard moet gaan met het neersabelen van de eigen soort.

  ps. ben bezig de docs te kijken die je aanbeveelt.
  vond de knor doc shocking, maar zou naïef zijn als ik niet wist wat er achter de schermen gebeurde.
  Ben nu naar de earthlings aan het kijken.
  Bon Vivant [22] reageerde op deze reactie.

 15. @ Wladi,

  De argumenten die jij hier gebruikt zou een socialist net zo goed kunnen gebruiken als het gaat om het inperken van vrijheden en het heffen van belastingen.

  Eigenbelang is belangrijker dus het zal ze een zorg zijn wat vrijheidsliefhebbenden daarvan vinden, het is hun lot onderdrukt te worden door een overheid. Iedereen moet maar lekker zelf weten wat ie daarvan vindt.

  Het gaat er niet eens meer om of bio-industrie onzin is of niet, en of een mens het recht heeft vlees te kopen dat niet uit de bio-industrie komt of niet.

  Sorry, maar ik vind je argument echt een enorm laag gehalte hebben, iets dat zoals sommigen hier zeggen de hele moraliteit achter het vrijheidsideaal onderuit haalt, gewoon omdat het een argument is dat door IEDEREEN te gebruiken is als excuus om andermans vrijheid aan zijn laars te lappen.
  Met andere woorden, als jij zegt: dit of dat is in mijn eigenbelang en dus is het het lot van A of B dat hij pech heeft gehad, kan je tegenstander dat net zo goed van jou zeggen. Het is geen argument maar het tentoonstellen van je gebrek aan argumenten.

  @Boer op Klompen [14]:

  Wakker Dier is links EN fout. Je hoeft echt niet ver te speuren via Google om dat te weten, als je weet wat links is, en als je weet wat fout is.

  Boer op Klompen [27] reageerde op deze reactie.

 16. @NM156 [1]:

  Precies

  @Anarchiel [11]:

  Ik zou me niet te druk maken om de opmerkingen van de heer van Kiel

  Het is vooralsnog zijn eigen lichaam wat hij hiermee heeft. Die bio-industrie idioterie heeft de neiging om rare dingen te doen met het vlees. Anti-biotica en hormonen eten schijnt vreemde effecten te hebben. Sommigen zouden het karma noemen 🙂

  Daarnaast smaakt een stukje gemasseerd rundvlees dat gewoon gras heeft gegeten vele malen beter als die troep die in de supermarkt ligt. Dus dat is dubbeldom 😉

  Als u een kleine smaaktest wil doen, koop dan eens biologische grasboter en een willekeurig merk uit de supermarkt.

 17. @Anarchiel [11]:

  Nogmaals: een ENORME teleurstelling voor mij en ik had niet gedacht op dit weblog zo’n verschrikkelijk typische en zwaar arrogante menselijke stelling te vinden. Trek je hoofd eens uit je reet Wladi en besef alsjeblieft dat alles dat leeft op deze aardkloot even belangrijk is. Jouw instelling is er echt eentje die geldt bij Christelijke partijen waarvan de volgers verteld wordt dat de Aarde slechts voor hun geschapen is en dat alle flora en fauna in dienst van de kale en zwaar mislukte aap staan. Dieptriest.

  Iemand die denkt dat mensen hogere wezens zijn dan dieren?
  Goh, hoe haalt ie het in zijn hoofd? Dan maar vooral een vette alinea lang ad hominems naar zijn hoofd slingeren omdat ie het met me oneens is.

  En nee, niet alles dat op deze aardkloot leeft is even belangrijk.
  En als je dat wel vindt, beste Anarchiel, dan moet je even ophouden met hypocriet doen en jezelf verantwoorden voor al die mieren waar je elke dag weer onwetend op loopt.
  Een waar holocaust op wezens die even belangrijk zijn als mensen.

  Hoeveel vegetariers denk je dat vliegen, spinnen en muggen vriendelijk bejegenen? Kakkerlakken? Pissebedden? Of is het dan anders?

  Schiet toch op met die groengelovige onzin! Je kunt helemaal niet leven naar die wereldvisie.
  Je mag best opkomen voor dieren zonder gelijk door te slaan naar onhoudbare fabeltjes over organismegelijkheid.

  Anarchiel [26] reageerde op deze reactie.

 18. Ik ben heel benieuwd of Wakker Dier ook zo veel stampij gaat maken als het islamitische schapenfeest weer wordt gevierd. C1000 is natuurlijk wel een veilige tegenstander.

  Ik deel de mening dat een particuliere organisatie mag protesteren tegen het beleid van een particuliere winkel. Maar kan Wakker Dier hier komen uitleggen waarom ik onvrijwillig moet meebetalen aan de (waarschijnlijk balkenende+) salarissen van de aksievoerders?

  @Liberty 5-3000 [16]:

  …dat altijd gepaard moet gaan met het neersabelen van de eigen soort.

  Ik denk dat veel lieden geloven in de scientology sprookjes dat mensen wezens van andere planeten zijn. Welke hier in ballingschap leven, en daarmee de planeet hebben gestolen van de ‘rechtmatige bewoners’.
  Liberty 5-3000 [25] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [31] reageerde op deze reactie.

 19. Met die argumentatie kan je ook wel arbeidsomstandigheden van werknemers, producten voorkomend uit slavernij en weet ik veel nog meer bij de consument neer leggen. Moet ik toch weten dat ik iets koop van een ondernemer die zijn personeel martelt, uitwoont of de milieuwetten aan zijn laars lapt in een ander land. Dieren mishandeling is dierenmishandeling en alleen een figuur die hufterig en gewetenloos is schrijft dit soort column . Ik eet sinds een jaar of 2 bio en scharrelvlees omdat ik gewetenswroeging kreeg. In de tijd dat ik ook nog kiloknallers at, had ik WEL sympathie voor Wakkerdier en mij hebben ze wel weten te overtuigen. Iedereen moet het natuurlijk zelf weten of hij biologisch of bio-industrievlees eet, maar besef ook dat je, wanneer je bio-industrievlees eet, schijt hebt aan dierenleed. Ik vind ook dat elke organisatie de feiten over dat dierenleed en de exploitanten (C1000) aan het daglicht mag brengen, ook al schaadt dat de economie van het land of het desbetreffende bedrijf.

 20. @Bon Vivant [22]:
  Wat te denken van de luchtmoleculen. Hebben zij geen recht op leven?
  Stop met ademen. nu! 😉

  Maar zonder gein. Ik zit die “earthlings” documentaire te kijken en moet zeggen dat het een verschrikking is. We hebben nog een lange weg te gaan met empathie.
  Ik ben wel van mening dat de snelste weg naar empathie, de weg is zonder staatsonderwijs.

 21. @Tony [21]:

  Ha Tony. Gelukkig heb jij er helemaal niks van begrepen. Tenminste, dat is natuurlijk mijn verwrongen en zeer groene mening. Voor mij is alles evenveel waard, of je het nou over plantjes, diertjes of de meest mislukte diersoort ooit, de mens, hebt.

  Ga jij mij dan maar eens goed onderbouwd uitleggen waarom sommige levende organismen wel “beter” zijn dan andere. Ik wens je er heel veel sterkte mee. Tenzij je een Christen bent gaat het je namelijk onmogelijk lukken. Of je moet echt het pad volledig bijster zijn.

  En volgens mij heb je sowieso mijn punt niet begrepen of niet willen begrijpen: ik heb niks tegen vlees eten. Dat zei ik eerder reeds. Ik heb alleen wel iets tegen het mishandelen van dieren om die vervolgens ook nog eens als consumptiemiddel te gaan gebruiken. Kijk alsjeblieft de docu Earthlings eens helemaal af (I dare you) en dan spreek ik je daarna graag nog eens.

  Zolang wij mensen niet beseffen dat we niets meer of beter zijn dan de rest van de levende wereld blijf ik onze soort ook gewoon als meest mislukte en minst beschaafde ooit bestempelen. Kan er niks aan doen.

  Tony [34] reageerde op deze reactie.

 22. @Tony [18]:
  Het ging er met name om of Wakker Dier een subsidiespons is, en dat blijkt itt wat Wladi beweert dus niet geval. Dat is gewoon slordig.
  De rest was meer een algemenisering van mijn kant.
  Maar leg mij maar eens uit wat er nu zo links en fout is aan Wakker Dier’.
  Ik heb wat gegoogled maar kon niks ernstigs vinden.

  Tony [36] reageerde op deze reactie.

 23. Varkens worden door de meesten gezien als vieze dieren. Niet voor niks wordt het varken binnen verschillende religies aangemerkt als onrein of niet-koosjer. Toch lijkt het varken meer op de mens dan we zouden denken of willen. Niet alleen anatomisch gezien, want ook qua intelligentie kan het varken volgens wetenschappers goed meekomen in het dierenrijk. Als het op slimheid aankomt zou het varken zelfs op de vierde plaats komen, na respectievelijk de mens, de mensaap en walvisachtigen zoals de dolfijn.

  Een goed voorbeeld van de intelligentie van het varken is het feit dat ze in staat zijn zo’n 26 verschillende geluiden te produceren. Dit stelt zwijnachtigen, die van nature in groepen leven, in staat om op een voor dieren gezien relatief genuanceerd niveau vocaal te kunnen communiceren met elkaar. Ook het feit dat varkens, net als olifanten trouwens, de neiging hebben om te rouwen om een overleden familielid geeft het varken een menselijk trekje.

  Bron: http://www.wonderlijkeweetjes.nl/biologie/intelligent-varken/

  Maar ja joh, het zijn maar beesten. Die moet je voor zo min mogelijk in een plastic doosje bij de lokale supermarkt scoren. Daar zijn ze tenslotte voor bedoeld.

 24. @Gretha [4]:

  *ik ken genoeg rechtse mensen die ook geen liefhebber zijn van de bioindustrie.

  Heeft dan ook niks met links en rechts te maken wat mij betreft.
  Ik ben ook een minimale vleeseter. Meer omdat het niet lekker is, lang in je pens blijft hangen en dik maakt.
  Ik heb wel eens een kijkje genomen in een medicijnkast bij een bedrijf met kistkalveren en daar werd ik niet vrolijk van.
  Maar ik laat mensen vrij om zich kapot te roken, kapot te drinken of kapot te eten aan massa’s vlees. Eigen verantwoordelijkheid net zoals het eigen verantwoordelijkheid is dat je zorgt voor een goed ziektekostenverzekering mocht je kwalen krijgen.
  Niet verzekerd/200 kilo/niet meer van je bed af kunnen komen betekent wat mij betreft lekker dood gaan.
  Leve het darwinisme!
  En misschien wordt de auteur van dit stukje met zijn eetgewoontes uiteindelijk er nog wel ouder mee dan ik.

  Ik gun het hem van harte zolang ie de consequenties van zijn levenswijze en handelen maar zelf draagt.

  En dat doet ie wel.

  *Vlees hoort ook een luxe product te zijn, niet iets wat je elke dag eet.*

  Hoezo hoort? Bepaal jij dat?
  Dit klinkt dan weer erg dictatoriaal. Mensen die graag vlees bij een kiloknaller gaan halen hebben daar het volste recht toe. Aan typisch linkse dwangmaatregeltjes op dit terrein heb ik een bloedhekel.
  De markt bepaalt wat iets kost en niet een of andere moralist die het voor anderen wel eens even gaat regelen.

 25. Ook ben ik erg benieuwd of Wladi kan uitleggen wat er libertarisch is aan deze bewering:

  ‘Die overheid hoeft overigens niet altijd de staat te zijn, het kan bijvoorbeeld ook de directie van de C1000 zijn die de macht heeft om te bepalen wat er in de C1000-winkels te koop wordt aangeboden.’

Comments are closed.