Wist u dat Marokko in Europa lag, ja, dat het zelfs deel uitmaakt van de EU? Nee? Ik ook niet. Totdat ik dit artikel tegenkwam. De EU is de grootste sponsor van Marokko, met 654 miljoen Euro subsidie tussen 2007 en 2010.

Met geld dat onder andere van U is afgeperst, onder bedreiging van ontvoering en opsluiting, en het gewapenderhand afnemen van uw met hard werken verworven bezittingen.

Is er iemand onder u die vrijwillig geld naar Marokko overgemaakt zou hebben, voor de aanleg van wegen, steun aan agrarische bedrijven en het tegengaan van analfabetisme?

Who is John Galt?

Hattip: Artikel7

28 REACTIES

 1. Geachte heer Hartman, Er is geen haar op mijn hoofd die er over nadenkt om geld (al is het de euro) naar Marokko over te maken. Ik stel echter mijn bankrekening wel beschikbaar voor inwoners van Marokko om geld ( al is het de dirham) op mijn rekening te storten. Als tegenprestatie doe ik niets, maar dan ook echt helemaal niets. Beloofd. Om niet te discrimineren mogen inwoners van andere landen ook gerust geld op mijn rekening storten. Ook die mensen beloof ik dat ik als tegenprestatie helemaal niets zal doen. Nou als dat geen hogere politiek is dan weet ik het niet meer…

 2. Half the money – 70 million euros – is destined for Moroccan programmes designed to support small farms, including by helping smallholders market their products and improve their standards.

  Laat ik nu altijd een klein, self supporting farmpje , zeg in Marokko hebben willen stchten. Kunt u me even de link geven hoe ik daar nu ook voor in aanmerking kom?
  Ik neem aan dat er in Marokko ook democratische en europesche aanbestedingesregels gelden?

  Oh en by the way, mbt die subsidies, vergeet daar niet bij op te tellen al die WAO, AOW en WW die die kant op gaat, uit Nederlande, maar ook uit Frankrijk duitsland etc.
  Wordt nog een welvarende staatje daar. Ryan air zal het er druk krijgen.

  A [6] reageerde op deze reactie.

 3. Ik zorg liever voor mijn eigen belang, dan dat aan ambtenaren over te laten! Voor ezel wil mij niet laten gebruiken,dan kan ik beter de politiek in gaan, maar daar kunnen ze mij niet voor gebruiken, omdat ik geen ezel ben!

 4. Bekijk het ook van de zonnige kant, als het aan onze politieke sterren in Brussel had gelegen, had Marokko inderdaad een deel van de EU geweest of op weg naar lidmaatschap. Dat was uiteindelijk het doel van de Euromed tenslotte, helaas, wederom een project van de EU wat niet geheel uit de verf komt.

 5. @Overnight [3]:

  Overnight, ik doe mee!!!!!! Lekker een self supporting boerderijtje, helemaal conform die serie uit de jaren 70, The Good Life.

  Weinig tot geen overheidsbemoeiienis, het geld stroomt binnen en wij gaan op de veranda van ons gesubsidieerde boerderijtje zitten, op hele mooie, gesubsidieerde, design loungestoelen om de hele dag lekkere gesubsidieerde koele drankjes te nuttigen. Gesubsidieerd boekje en/of krantje erbij……
  Want het gesubsidieerde boerderijtje hoeft niet te slagen, toch?

  Met wat gesubsidieerde zonnepaneeltjes erbij moet ons gesubsidieerde leven daar van álle gemakken kunnen worden voorzien, nietwaar?

  The good life.

 6. dus kort samengevat:
  de NLse overheid geeft 1 miljoen dollar (plusminus 750.000 eu) voor de bouw van een moskee in NYC, en de EU nog veel meer geld aan een land dat niet in Europa ligt en geen lid is van de EU….
  mensen piepen altijd wél als het gaat over “mijn belastinggeld waar uitkeringstrekkers van leven” en dit kan ze dan weer geen reet schelen….
  ben ik nu gek dat ik dat gek vind ?

  Paul Martens [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Gé [7]: Volgens mij zijn dat grotendeels dezelfde mensen: degenen die piepen over belastinggeld naar uitkeringstrekkers piepen ook over de geldsmijterij naar buitenland.

  Tenminste, dat verwacht ik toch op deze website.

  En dat klagen is geheel terecht. Want beide geldsmijtende handelingen zijn even immoreel: geld afdwingen van de een, en geven aan de ander.

  Gé [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Gé [9]: Ik kan niet in de hoofden van die anderen kijken. Als je het in je omgeving meemaakt, vraag er dan naar.

  Als ik er naar vraag, krijg ik de indruk dat ze bepaalde feiten niet eens wisten. Die uitkeringstrekkers… dat weten ze wel, dat is dichtbij. Maar dat kleine krantenberichtje ergens in de hoek van het “landelijk sufferdje” hebben ze niet gelezen.
  Of erger, dergelijke geldsmijterij staat niet in de krant en komt niet bij P&W of DWDD, dus moeten ze MOEITE doen om het echte nieuws te vinden. Tja, dan weten ze het gewoon niet.

  Gé [11] reageerde op deze reactie.
  Gé [17] reageerde op deze reactie.

 9. @Gé [11]: 🙂 Daar zeg je zowaar wat.

  En ik ben het met je eens. Alle info ligt er voor degene die ernaar wil zoeken. Alles is te vinden.

  Maar de moeite ervoor willen doen is kwestie 1. En je eigen ongelijk willen toegeven (door de feiten die dus anders liggen als je zelf geloofde) is kwestie 2.

  Gisterenavond een voorbeeldje meegemaakt, tijdens het sociale deel na sportieve inspanningen. Is er eentje die voor EU is, omdat zijn werk nu 20 miljoen euro subsidie krijgt van de EU. Zonder EU was hem dat niet gelukt. (Later blijkt hij dus in het onderwijs te “werken”).
  Zo iemand (dus afhankelijk van de overheid voor zijn inkomen), prijst de EU aan, spreekt lovend over de democratie en “de staat ben jezelf” (*kots*, sorry, daar gaat mijn lunch ;-)).

  Zo iemand categoriseer ik voor mijzelf in 1 van de 3 groepen:
  1. Je bent gewoon zo goed geconditioneerd, dat je niet beter weet. Jammer voor je, maar tevens geen respect voor zo iemand. Zoals jij stelt, Gé, ligt alle info ter beschikking en kan zo’n overheidsgelovige zelf de waarheid onderzoeken. Dus niet alleen goedgelovig, maar ook nog lui. (2 x ambtenaartjes eigenschappen?)
  2. Je bent echt overtuigd van hetgeen je verkondigt. Dan ben je dus een dictator, communist, socialist of welk collectivistisch systeem je dan ook aanhangt. Moreel gezien ben je dus VOOR dwang en macht over anderen. En je vindt het dan ook goed en normaal, dat anderen werken om jou te onderhouden/subsidiëren.
  3. Je weet hoe het echt in elkaar zit, maar je mag/durft er niet voor uit te komen. Je “vreet tenslotte uit de staatsruif”. Dan ben je hypocriet.

 10. @Gé [9]:

  Dat uitkeringstrekkers leven van andermans belastingcenten is genoegzaam bekend bij iedereen.

  Zoals Paul aangeeft, weten de meeste mensen waarschijnlijk nog niet 10% van waar hun belastingcenten nog meer aan uitgegeven worden. Denk je werkelijk dat het mensen niet interesseert dat belastinggeld ook naar de moskeet/centrum in NYC gaat?

  Als ik naar de reacties op verscheidene fora kijk, of de reageervakjes onder artikelen in online-kranten of blogs, dan zie ik toch echt dat men bijna waanzinnig wordt van de feiten waar NL-belastinggeld zoal voor gebruikt wordt.

  Maar ja, het volk is passief. Ze weet, buiten het stemmen, verder gewoon niet wat er in godsnaam tegen te doen is. En het ergste is, stemmen houdt het hele zootje juist alleen maar in stand.

  Paul Martens [14] reageerde op deze reactie.
  Gé [15] reageerde op deze reactie.
  Raymond [25] reageerde op deze reactie.

 11. @Tony [13]:

  En het ergste is, stemmen houdt het hele zootje juist alleen maar in stand.

  En dat weten ze niet eens. Zie mijn artikel http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/06/uw-weloverwogen-stem/ van 9 juni: de dag dat we “mochten” stemmen. Dat artikel had ik toen op een A4-tje geprint en bij gelegenheid gegeven aan mensen, in plaats van de discussie aan te gaan.
  (ik kies er nogal eens voor om mijn tijd leuker in te vullen, dan te discussiëren met in mijn ogen hopeloze gevallen van staatsindoctrinatie)

  De reacties die ik op dit stukje van 9 juni kreeg, waren schokkend voor mij. Wat hier en op meerdere blogs gemeengoed en basiskennis is, werd door anderen als compleet nieuw en verrassend gezien.

  Nog zoiets: ik haal veel van mijn feiten gewoon van de websites van ministeries af. Ik… als staatsondermijnend personage doe dat dus.
  En mijn “discussie-opponenten”, die dagelijks dwepen met hun geliefde staat, kennen die feiten niet eens. De eigen feiten van hun eigen geliefde staatje op hun eigen “staatjes-websites”. Hilarisch toch? Iets verdedigen waar je geen kennis van hebt? Terwijl die kennis in “je eigen kamp” gepubliceerd staat.

  Dus Gé, als je dit leest, de kernwoorden zijn mijns inziens:
  “geen zin”, “liever GTST kijken”, “ja maar, dat ga ik allemaal niet lezen”, “geen tijd”, “is niet waar”.
  En daarom geloven mensen in koningshuizen en staat, gaan ze nog steeds stemmen waarmee ze de zooi in stand houden, denken/geloven ze in de vermeende goedheid der overheden, denken ze niet verder na, zijn ze hypocriet geworden, willen ze het “dwang-aspect” van overheden niet erkennen, enz.

  Gé [16] reageerde op deze reactie.
  Raymond [22] reageerde op deze reactie.

 12. @Paul Martens [14]:

  ja, gelezen…..
  ik stel vast, ook aan de hand van wat jij stelt, dat informatie dus niet voldoende is, ook al is die nu dus volop beschikbaar (nog wel).
  Mij heeft het altijd verbijsterd dat er (volop) mensen zijn die bij keiharde feiten nog steeds hun schouders ophalen.
  Ik word ook overstelpt door wat er gebeurt, weet niet waar te beginnen, maar ik doe wel iets, op zijn minst af en toe mensen op wat feiten wijzen.

  Paul Martens [19] reageerde op deze reactie.
  Raymond [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Gé [15]:

  Zeker.

  Ze zijn passief omdat de meeste mensen echt niets anders willen dan gewoon hun leven leiden en zich niet elke seconde bekommeren om de politieke realiteit.

  Ze zijn murw omdat als ze iets denken te doen om meer van hun lot in eigen handen te nemen (denk aan referendum over EU-grondwet) ze uiteindelijk zien dat politici gewoon nog steeds lak hebben aan ze en hun eigen gang gaan.

  Hoe vecht je tegen zoiets, denken de meeste mensen. Als zoiets continu gebeurt (en dat is zo) dan raakt men murw. En omdat men gewoon niet ziet wat het alternatief is (of denkt dat het alternatief nog erger is) gaat men maar weer braaf als schapen het stemhok in, in de hoop dat de politiek ook fatsoenlijke en betrouwbare mensen aantrekt.

  Wat is de juiste politieke strategie om een volk passief en murw te maken?
  Je GEEFT ze iets dat ze willen, of nodig hebben/denken te hebben en maakt ze er verslaafd aan, en je NEEMT veel, en steeds meer. Zo stemmen mensen op politici die het erger maakt voor ze, maar omdat ze er iets (bijvoorbeeld verzorgingsstaat) voor terug krijgen waar ze totaal aan verslaafd zijn, en totaal afhankelijk van zijn, zit er niets anders op.
  Immers, anderen wil ze hun vrijheid teruggeven, maar pakt ze daarbij weer (onvermijdelijk) hun “drug” (politieke cadeautjes) af. En dat is ook weer geen optie.
  Zo touwtrekt links met rechts, en denkt de bevolking dat stemmen iets helpt.
  Raymond [21] reageerde op deze reactie.

 14. @Gé [16]: Eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik hier op dit forum bezig ben als reageerder en soms als schrijver. Blijven aantonen wat er mis is aan de huidige situatie, overheidscapriolen meten aan moraal/UPB, enz.

  Nu alleen nog proberen meer bekendheid (groter aantal lezers) zien te krijgen voor dit forum. Ideeën daarvoor? Sponsoring?

  Gé [24] reageerde op deze reactie.

 15. @Gé [16]:

  Mij heeft het altijd verbijsterd dat er (volop) mensen zijn die bij keiharde feiten nog steeds hun schouders ophalen.

  Juist….en als er iemand in dit forum nog eens een keer roept dat ze daar in Den Haag …gek of DOM zijn dan neem rustig van mij aan:

  Vrind die zijn niet achterlijk….they know exactly what to do and when to do it.

  Jullie hebben waarlijk geen idee tegen wie je het opneemt he ?

  Heus het is een schaakspel….je offert eens wat…en je schuift eens wat….en je kan altijd gegarandeerd slaan.

  Ik had gehoopt dat het langzaam begint door te sijpelen bij deze en gene , dat je naar een fantastische georkestreerde show zit te kijken.

  Ja er is een samenzwering aan de gang , en diegene die bereid is om de geschiedenis eens met andere ogen te bekijken zal ( net als ik ?) verbijsterd roepen : what the fuck ….who are these people.

  De sleutel tot het heden is verborgen in het verleden.

 16. @Tony [18]:

  Ben je bekend met het begrip ” cognitief dissonant ” ?

  Tja die meneer Pavlov experimenteerde niet alleen op honden , want dit heerschap heeft ook wat wetenschappelijk werk verzet met…eh..mensen.

  En mensen en honden zijn…roedel-dieren , en lijken in een sociaal verband verrassend veel op elkaar.

  Ontnuchterend…vind je niet ?

 17. @Paul Martens [14]:

  Een voorbeeld van schaamteloze manipulatie .

  Vanavond was er een ( keurig gemonteerd en ruimschoots vooraf opgenomen ) item in “het NO-SS Hoernaal” , waarin word geklaagd door de ( vrijwillige ? ) brandweer over toenemend geweld.

  Wat zij de commentaar stem….nou op ouderjaars avond tijdens het blussen van de vreugdevuurtjes….eh…wat ?

  Jaren heeft er nimmer een haan naar gekraaid en was er geen brandweerman in de wijde omtrek te bekennen.

  En plotseling moet de blusbrigade op pad….want nu moet er ( plotseling ?)worden ingegrepen.

  En je kan op woede van het publiek wachten.

  Zooo…dat is wat ik noem een knap staaltje van provocatie…met als doel…..meer politie ?.

  P.R.S.

  Problem – schep een probleem.

  Reaction – NO-SS Hoernaal op hoge toon : We moeten ingrijpen , en natuurlijk was ons ( ik vind hem eng ) politievakbonds-babelaartje ook nog in beeld.
  Ik heb die griezel wel eens heel erg nerveus gezien na mijn posting inzake ” hoek van Holland “.

  Solution – hoef je niet lang over na te denken …toch ?

  Ga eens even terug en stel jezelf de vraag…hebben we dit niet vaker gezien ?

  Dus onthoud : overheidstrategie= P.R.S.

  Problem-Reaction-Solution.

  Gé [23] reageerde op deze reactie.

 18. @Raymond [22]:

  “overheidstrategie= P.R.S.”

  en vergeet een der grootste klassiekers niet:
  verdeel en heers…

  en ja, verdomd, een kennis van mij had het vanavond nog over de (toegenomen/toenemende) “tweedeling in de maatschappij”…

  het werkt altijd weer.

 19. @Paul Martens [19]:

  had vandaag een gesprek met een kennis over de “toestand in het land”….
  dus ik kom nog even terug op een en ander:
  nadenkend over hetgeen we allemaal besproken hebben komt toch vooral de gedachte weer boven dat nagenoeg niemand geinteresseerd is om na te denken en te praten over zaken die spelen in politiek en economie.
  Want die kennis is echt een van de weinigen die er wel over leest, zich informeert, er over nadenkt en er over wil van gedachten wisselen. Het aardige is dat we hoewel we niet over alles hetzelfde denken er toch over kunnen praten: ik vind dat al heel wat.
  Je vraagt het volgende:
  “Nu alleen nog proberen meer bekendheid (groter aantal lezers) zien te krijgen voor dit forum. Ideeën daarvoor? Sponsoring?”
  Ik stuur mensen sowieso berichtjes per mail, maar het gros interesseert het gewoon niet. De heilstaat van het consumentisme is geslaagd, voor zolang het duurt, en daar zit het gekke: het consumentisme staat al ernstig op de tocht, denk ik, door de kredietcrisis, dus je zou denken dat men nu wel wakker zou worden, maar ik zie dat nu nog niet gebeuren.
  Ik concludeer dat er nagenoeg geen mensen zijn die zich door een bepaald idealisme. of door bepaalde filosofische principes op het gebied van maatschappij/samenleving, staatsinrichting e.d., laten leiden. Het is stemmen met je portemonnee en de korte-termijn-oogkleppen op.
  Knap dat Kok en Balk dat de laatste 15 jaar voor elkaar hebben gekregen.

 20. Wat een hoogmoedig en kortzichtig gekwebbel over een afrikaans land waarvan 50% van de bevolking onder de 18 is, dat geen ekele grondstof te koop heeft, dat een zeer hoge scholingsgraad begint te krijgen en een nogal snel toenemende welvaart. En echt niet vanwege alleen subsidies van de EU. Dit land is een voorbeeld aan het worden voor Afrika en er wordt enorm in geïnvesteerd vanuit de EU en het wordt steeds meer ook een goed exportland. Het is ook een voorganger in de Unie voor de Meditterranee. Straks moeten we daar onze produkten kwijt en zullen ook veel importeren. Zelfs ook arbeidskrachten…. Jaja… Vraag maar aan de Japanners wat er economisch met je gebeurt als je veel grijs en weinig groen hebt! En ook Duitsland weet er steeds beter over mee te praten. Dus hou op met dat achterlijke geklets over Marokko. Ik kom er vaak en kan elke nederlandse klompenmaker aanraden eens naar het prachtige Marakkech te gaan en ook Casablanca en Tanger. Je waant je in een grote westerse stad… Steden van , jawel, 2 à 3 miljoen mensen. Met rijen 5 sterren hotels, nightclubs en veel bozz… En Allah is nergens te bekennen.
  Wie zijn vooroordelen eens wil TESTEN moet er eens heen gaan: hij komt bekeerd terug.
  Nederland gaat ten onder aan kneuterigheid, achterlijke beelden over het buitenland en vooral veel hoogmoed. En maar denken dat het vanzelf goed blijft gaan. Wilders zou eens wat meer moeten nadenken over Nederland over 50 jaar… Maar dat levert geen stemmen op.
  Wat een kneuterig clubje is dat ouwe stel VOC-ers geworden. Ingedut helaas, zelf vergenoegd wat zeiken over EU-subsidies!
  Schamen jullie je maar!

  Groet
  Leon uit Marseille

  R. Hartman (NI) [28] reageerde op deze reactie.

 21. @Raymond [25]: Hangt ervan af wat je definitie van ‘uitkeringstrekkers’ is.

  Voor mij valt daar ook de hele publieke sector onder, inclusief de Zur Lippes en de Von Amsbergjes. Ze vreten namelijk allemaal van geld, opgebracht door de productieven in de private sector.

  Dat voor veel uitkeringstrekkers ook nog af en toe een soort aanwezigheidsverplichting bestaat, en sommigen zelfs ‘echt’ werk verrichten (dat minimaal net zo goed, en waarschijnlijk beter, door de private sector kan worden uitgevoerd) doet niet af aan het feit dat allen netto belastingontvangers zijn. Dus uitkeringstrekkers.

 22. @speetjens [26]: En daar hebben we Leon Speetjens weer, de man die ooit iets instuurde en verontwaardigd begon te briesen dat het niet snel genoeg geplaatst werd.

  Dat je hier nog durft te komen! En dan ook nog eens, volkomen off-topic, Marokko te gaan bezingen, een land dat ‘een zeer hoge scholingsgraad begint te krijgen’, jawel. Hoe zou dat komen Leon? Scholingsgraad is een relatief getal, een percentage.

  Waarom denk je dat Marokko (koning Hassan) destijds heeft bedongen dat alleen de analfabeten geëxporteerd mochten worden, iets waar de PvdA (Labour, vul maar in) maar wat graag aan meewerkte om de samenleving hier te ontwrichten? Dan gaat je ‘scholingsgraad’ vanzelf omhoog. Marokko wilde dolgraag van de Riffers af, en de ‘Arbeiders’partijen stonden klaar om ons er mee op te zadelen.

  Dat 50% onder de 18 is heeft ook een oorzaak (en dat de ‘Marokkanen’ die hier wonen daar niet welkom zijn eveneens). Fokgedrag en export.

  Dit artikel gaat niet over de deugden of ondeugden van Marokko, Leon, het gaat over de immoraliteit van het weggeven van afgeperst geld aan politieke doelen, waar degenen die voor dat geld gewerkt hebben dat in meerderheid zeker niet naar Hassan gestuurd hadden.

  Maar om dat te begrijpen moet je misschien eerst leren lezen (begrijpend lezen), dus iets aan je eigen ‘scholingsgraad’ doen. En dan niet in het staatsonderwijs, want daar krjg je alleen nog maar meer propaganda van het type ‘geweld is goed, als het je eigen doelen dient’.

  Laat je morele kompas meteen even nakijken, als je toch bezig bent…

Comments are closed.