Je hoort de laatste tijd steeds vaker de wens uitspreken om terug naar de gulden te keren. En de euro af te schaffen of aan anderen over te laten.

Los ervan of dit kan lukken als Nederland wel in de EU zou blijven zitten.  Maar ook het uittreden uit de EU zou een positieve stap zijn, met minder betutteling en minder overheersing door zichzelf benoemende politici uit Brussel.

Het onmiddellijke positieve voordeel is dat de belastingbetaler dan niet x uur arbeid gedwongen wordt om de betalen voor Griekse fraudeurs en Bulgaarse en Roemeense corruptie.

Een goed teken is dat de populariteit en het vertrouwen in de EU in alle deelnemende landen dalende is. Dat blijkt uit een onderzoek door de Eurobarometer waarover een artikel in de EUobserver: EU popularity plunges right acros the bloc

Interessant is dat er ook in Duitsland steeds meer stemmen opgaan om terug te keren naar de Deutschmark.

Het bekende Boersennews  gaat nu zelfs de beurskoersen publiceren in Deutschmarks.
Is dat een eerste concreet teken dat er wat gaat gebeuren?

Boersennews schrijft:
“Due to the ongoing Euro crisis many investors expect the return of the Deutsche Mark. A recent survey, showed that 39% of 1,364 börsennews.de users, would like the good old Deutsche Mark reintroduced. Börsennews.de has responded and will immediately display share prices in Euro and Deutsche Mark. Boersennews.de, with roughly 300,000 users, is one of the largest German stock market portals.

The Euro represents a cracked economic system, not only throughout the world, in Europe, but above all in Germany.”

Wanneer gaat Nederland zich bevrijden van de EU?

21 REACTIES

 1. Dus terug naar een fiat-munt beheerd door slaapkoppen en prutsers als Nout Wellink (straks Wouter Bos?) en een prinsje wiens naam ik even vergeten ben?

  Liever niet.

  Als de D-Mark wordt heringevoerd en op edelmetalen is gebaseerd, dan lijkt dat mij een betere optie. Maar liefst gewoon zelf bepalen.
  Paul Martens [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Bon Vivant [1]: En wat is het dan nu? Een totaal labiele euro die gekoppeld is aan een gevallen dollar?

  Misschien is het niet eens zo gek om terug te gaan naar de gulden (of de florijn, of de dukaat, kan me niet schelen), waarbij we ons weer loskoppelen van derde wereld landen als Griekenland, Spanje en consorten. Mocht de DM bijvoorbeeld sterk zijn, kun je de NL-munt daaraan koppelen.

  Nu zijn we gekoppeld aan een gemeenschappelijke pleuro, met alle grillen en risico’s van een stel salonsocialisten in Brussel die failliete landen met ons geld uitkopen.

  Nog een beter idee zou zijn, om de munten helemaal niet door overheden te laten maken/beheren, maar dat wij, de burgers, zelf bepalen wat we wel iets waard vinden en wat niet. De oude discussie over zilver, goud, diamanten en weet ik wat voor materialen nog meer.

  Bon Vivant [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Paul Martens [2]:

  Ik ben het er helemaal mee eens dat die Euro zo snel mogelijk moet worden geloost. Maar met de huidige kliek prutsers aan het roer (in NL) zal het van de regen in de drup worden.

  Inderdaad is vrije keuze de beste optie. Maar dan is de staat z’n monopolie op de betaalmiddelen en rente kwijt. Dat gaan ze vast niet goed vinden, al die ambtenaartjes.

  Overigens is de trend richting alleen-nog-maar electronisch betalen. Dan kunnen de lamzaktenaartjes je betaalgedrag 100% volgen en ben je verplicht te betalen met digitaal voodoo geld dat alleen bestaat als de stroom niet uitvalt.
  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 4. Terug naar de goudstandaard.
  Het woord gulden betekent toch “van goud”?
  Die is later van zilver geworden en toen nikkel.
  100 jaar geleden kon men een kostuum laten maken voor tien gulden.
  Honderd jaar geleden kostte een gouden tientje tien gulden.
  Nu kun je voor hetzelfde gouden tientje nog steeds een kostuum laten maken.
  Op die manier ben je bevrijd van een Nout Wellink of een Wouter Bos of een euro.
  Zelfs met zilver zit je goed.
  De zilveren Wilhelminaknaak bevat 18 gram zilver en is dus met de huidige koers 26 euro waard.
  Oftewel in guldens uitgedrukt 57 gulden.
  Er is door manipulatie een inflatie geweest op de knaak van 2280%.
  Dat is per jaar 38%.

  Oscar [7] reageerde op deze reactie.
  andre [21] reageerde op deze reactie.

 5. @Bon Vivant [3]: Je laatste alinea is helaas maar al te waar. Dit vind ik dus echt een gruwel, die dwang richting elektronisch betalen.

  Dan wordt het echt tijd voor een klandestien betalingsnetwerk buitenom de roverheid. We verzinnen dan wel wat om onderling als vrije mensen handel te drijven. 😉

 6. Uit de EU: ja.

  En dan gewoon handelsverdrag van prudente (nu nog) Eurolanden. Albert Spits heeft in eerdere artikelen al aangegeven dat het zoiets gaat worden.

  Eén van de PIIGS zal de EU opblazen, want geen andere keus. En dat vind ik dan wel weer lekker ironisch!

 7. @Bonne A. Rook [4]:

  “De zilveren Wilhelminaknaak bevat 18 gram zilver en is dus met de huidige koers 26 euro waard.”

  De huidige zilverprijs is € 15.- per troy ounce. 1 gram zilver = € 0,48.
  18 x € 0,48 = 8,64. Maar hou er rekening mee dat als je je zilveren rijksdaalder in de Benelux aan een smelterij of munthandelaar verkoopt dat je er maximaal ongeveer € 7,50 voor zult ontvangen. Dit komt onder meer omdat de zilveren Wilhelmina rijksdaalder een gehalte heeft van 720 promille. Voor munten van 999 promille kunnen bedragen geboden worden die op of zelfs boven de smeltwaarde uitkomen. Maar deze munten zijn ook relatief duur om aan te schaffen.

  De kostuum theorie (gouden tientje), gaat wel op maar echter niet voor maatkleding (wel confectie).

  andre [21] reageerde op deze reactie.

 8. Een nationaal fiatsysteem is beter dan een internationaal fiantsysteem, dat is waar.
  Een vrije markt geldsysteem is natuurlijk vele malen beter dan beide eerdergenoemden.

 9. Waarom niet gewoon parallel aan het bestaan van de Euro een nieuwe munteenheid introduceren zonder een bepaalde regio voor ogen te houden? Idealerwijs gebaseerd op de goudstandaard.

  De roverheid kan via .. jaarlijks.. op te vragen saldoinfo nog steeds zien hoeveel iemand heeft alleen leeft die munt gewoon een eigen leven naast de Euro. Mensen bepalen zelf wel waarmee ze betalen of willen betaald worden.

  Waarom zou dat illegaal zijn? En dan zal vanzelf blijken hoe sterk de Euro is (als ie zo goed is als ze zeggen kan het niet stuk allemaal) en anders heb je een soft landing voor elk overgangsscenario.

 10. Hoe je het ook wendt of keert Hubert, de euro en de EU zijn stervende. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/08/27/AR2010082702138.html

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7806064/Euro-will-be-dead-in-five-years.html

  Dit komt omdat we een heersende politieke elite hebben die de waarheid weigert te onderkennen en dat is dat de EU en de euro gebaseerd zijn op een mythe van Europese ‘eenwording’. Deze eenwording zal er nooit komen, vanwege de enorme onderlinge sociaal-culturele en financieel-economische verschillen. De ‘one size fits all’ theorie is gebouwd op drijfzand door op macht beluste Eurofielen en Eurocraten. We zien aan deze lange depressie dat de Europese Unie langzaam maar zeker voor onze ogen desintegreert. Dan is het antwoord steevast, terug naar de realiteit en een einde te maken aan deze charade.

 11. Misschien kan een wonder ons redden en de harde gulden terugbrengen, alleen zullen we bij het omwisselen wel weer flink genept worden. Eerst de shit flink devalueren en dan omwisselen, anders kost het de overheden te veel centjes…En men gaat de burger natuurlijk niet rijk maken.

  Maar de euro zal pas ten onder gaan als we in NL en de rest van de EU totaal zijn uitgeknepen en leeggezogen, eerst zal men de belastingen verhogen en nog meer roven, want denk maar niet dat men zonder slag of stoot de macht in Brussel=USA uit handen zal geven.

  Wat mij betreft mag de gulden in oude glorie worden hersteld, maar dan wel terug naar ver voor de invoering van het kankergezwel EU(ro)…En natuurlijk stapt NL onmiddellijk uit de EU, lekker gezond weer op eigen benen verder zonder buitenlandse oplichters.
  beek [14] reageerde op deze reactie.

 12. ….En natuurlijk stapt NL onmiddellijk uit de EU, lekker gezond weer op eigen benen verder zonder buitenlandse oplichters…Uiteindelijk hebben we reeds onze handen vol aan de binnenlandse oplichters, flessentrekkers, bureaucraten en onderdrukkers…En als we dan toch de bezem er doorhalen, kunnen kerk en staat dan ook onmiddellijk worden gescheiden? degene die zo nodig in een veredelde sinterklaas wil geloven dat lekker binnen zijn vier muren doen.
  Om daarna ruimte te maken voor het opruimen/minimaliseren van de NL’se staat. Laat

 13. .. Laatdoet dat maar lekker binnen zijn eigen vier muren…Voor zover men nog vier muren mag/kan bezitten.

 14. Terug naar de geweldige gulden. In dat geweldige Nederland, met het geweldige pensioenstelsel en geweldige wegennet en geweldige sociale vangnet.

  Dat is nou het hele probleem van Nederland, de gemiddelde Nederlander heeft (of had eigenlijk) geweldige bestuurskundige kwaliteiten. Het zit gewoon in de aard van het beestje. Zuinigheid, vlijt, calvinisme, nuchterheid, DNA ik heb geen idee waar het vandaan komt, feit blijft dat de staat in Nederland relatief gezien bijzonder effectief gerund wordt.

  Als een staat van onze grootte zich in een willekeurig ander land bevond was dat land in 9 van de 10 gevallen allang in een totale armoe, wanorde en faillisement beland.

  Het probleem is dus dat we dat verschrikkelijke monster van een socialisme/statisme redelijk goed (relatief gezien!!) kunnen managen!

  Maar stel je voor dat we eens niet tevreden zijn met de middelmaat, en het land echt vrij gemaakt kon worden, en die GAVE gebruikt kon worden om te PRODUCEREN in de echte vrije markt. Als ik me probeer voor te stellen hoe het er dan uit zou zien in ons moerasje wordt ik even stil.

 15. Ja, gewoon weer een keiharde gulden die profiteert van de Deutschmark.

Comments are closed.