De hele wereld leent geld aan, van en voor elkaar. Waar is dat geld dan, welk land is uiteindelijk de “grote kredietverstrekker” die werkelijk tienduizenden procenten boven BNP positief saldo heeft? Waar blijft ons belastinggeld (en hierbij even het grote plaatje beschouwend)?

Natuurlijk weet ik, dat het zo niet in elkaar zit. Maar in principe zou op kleine schaal iemand die leent er later beter van worden, omdat we “rente” hebben uitgevonden (= creëren van geld waar geen waarde tegenover staat). Zou je dat principe doorrekenen op de hele wereld, dan moet er toch ergens een overschot zijn aan geld: pure gecreëerde rente? De antwoorden dat dit niet zo is, zijn legio.

En één antwoord heb ik al gevonden (en nog duizenden zijn mij bekend) en dat wil ik graag een beetje uitdiepen:

Eerder deze week (dinsdag om precies te zijn) las ik op Vrijspreker, dat de EU wel de gelegenheid ziet, om in deze tijd van GIGANTISCHE financieringstekorten en torenhoge schulden, nog even 135 miljoen euro aan Marokko te lenen als garantie. Daarvan worden nieuwe wegen gebouwd en de agrarische sector wordt daarmee financieel geïnjecteerd en een paar anafabeten gaat men daarmee proberen te leren lezen.

Wij gaan dus met ONS GELD, een mogelijke concurrent van onze “eigen” landbouw in het zadel helpen? En straks, dan vragen de EU-boeren NOG MEER subsidies om te kunnen blijven voortbestaan omdat hun producten niet meer te verkopen zijn. Dus: we geven nu al subsidies aan onze boeren (waar ik het moreel gezien zwaar mee oneens ben), we subsidiëren daarnaast ook Verweggistan op hetzelfde vlak (waar ik het moreel gezien zwaar mee oneens ben), waarmee we onze eigen concurrentie in het zadel helpen (wat ik ongelooflijk dom vind, maar ja, ambtenaartjes denken niet zo slim), dan spenderen we subsidies aan campagnes om als Europees ingezetene ook nog die nieuwe concurrenten te sponsoren door hun producten aan te prijzen (waar ik moreel gezien het zwaar mee oneens ben, want dit gebeurt vaak met valse argumenten als een opgedrongen moraal/zielig verhaal/ gedwongen solidariteit), én als alles “volgens plan verlopen is”, zijn onze eigen boeren er nog slechter aan toe, waarbij die subsidiepot weer open moet. En daar ben ik het moreel gezien zwaar mee oneens.

Dit crimineel subsidiehandelen van politici zorgt ervoor, dat de consument 2-3 keer de prijs zit te betalen voor het product. VERPLICHT, en voor de meesten (niet nadenkenden) ook nog eens onbewust.

En die wegen? Zou dat geld niet beter in België en Polen (om maar eens 2 onderontwikkelde landen te noemen, voor wat betreft de kwaliteit van de wegen) besteed kunnen worden? Niet omdat ik het eens ben met die dwang om mee te MOETEN betalen, maar gewoon omdat de wegen hier ook aan flink wat verbetering toe zijn; wegen waar al wél veel auto’s over rijden en niet zoveel kamelen en paarden. Daar zou ik (mits ik geheel belastingvrij zou leven) wél vrijwillig aan meebetalen. Door te betalen voor mijn gebruik van die wegen.

Het antwoord dat ik met bovenstaand voorbeeld bedoel is: het geld wordt gewoon in bodemloze putten gesmeten, het geld “verdampt”, er blijft niets van waarde over van die bestedingen. Als je, als productief individu, een euro verdient en je wilt daarvoor 1 euro waarde kopen, ben je uiteidelijk 2-3 keer die euro kwijt voor dat product van 1 euro.

Ik ben dat langzamerhand helemaal beu. Zo worden de vruchten van mijn arbeid dus misbruikt. Gemeenten kijgen hun begrotingen niet sluitend, provincies/deelstaten niet, landen niet en de EU ook niet. Dus gaat de EU maar Afrikaanse landen sponsoren? Kan iemand mij hiervan de logica uitleggen? Of de effectiviteit van geldbesteding in die landen? Om over de moraal om andermans geld hiervoor te gebruiken nog maar te zwijgen.

Ik pleit voor het volgende:

Dwarsboom elke vorm van belastingbetaling zoveel als u kunt, en voor zover het in uw privésituatie mogelijk is. Met inachtneming van prioriteiten als liever thuis slapen dan in de gevangenis (want tsja, staatsdwang, weet u nog?). Iedereen bepaalt natuurlijk zelf in hoeverre hij/zij strijdt tegen de dwang van de overheid. Ik probeer met bovenstaande stukjes alleen maar keer op keer de immoraliteit van overheden aan te tonen.

Want er zijn nog steeds mensen die geloven in de goedheid van koningshuis, overheden, politici en ambtenaartjes. En die is er simpelweg niet: alles is gebaseerd op dwang. Had u vrijwillig geld afgedragen om de Marokkaanse agrarische wereld te bevorderen, de Marokkaanse wegen te verbeteren of het Marokkaanse analfabetismeprobleem aan te pakken? Dat kan natuurlijk een “ja” zijn, maar wees eens heel eerlijk… en indien uw antwoord dan “nee” is, wie heeft dan het morele recht om u hiervoor (belastingtechnisch) aan te slaan en alsnog die financiële hulp te verlenen?

11 REACTIES

 1. BElasting ontduiken of oplichten dan is niemand vreemd denk ik .
  Bedoel ik deed een opleiding en had toch die pc gekocht? mooi krijgen we dat geld terug.
  kleinschalig weliswaar maar wil altijd zoveel mogelijk terug.
  Daarbij lijken sommige online betaal systemen uitstekend geschikt om geld mee te verdienen en uit te geven zonder dat het ooit over een bankrekening gaat en dus nauwelijks traceerbaar.
  Jammer is dat er niet overal mee betaald kan worden en bazen hier simpelweg niet op mogen storten.Maar handelen kan je wel en het daar op zetten.

  Misschien een keer brainstormen.)

 2. In any case volgens mij kan je altijd belastingvrij spullen verkopen op e-bay e.d. als overige inkomsten tot 10500 Euro p/j
  Wel je eigen spullen dan he.

 3. Als je het systeem wilt ondermijnen,verdien je geld in Europa,en geef het uit in bijvoorbeeld China,je hebt dubbel waar voor je geld en de belasting heeft het nakijken,daarbij is het nog legaal ook.
  Koop geen goederen meer in Europa,die worden toch maar belast.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 4. @peter [3]:
  Da’s een goeie daar had ik nog niet aan gedacht.
  Maarja, ik wil liever cash voor mijn bepaalde verdiensten.
  Kan ook goederen elders kopen shippen en op E-bay zetten maar daar is dee gemiddelde bijverdienende mens niet mee gebaat.
  Wat zullen de meeste mensen zwart verdienen gemiddeld? 200 of 300 in de maand.
  Volgens mij mag dat zelfs nog gewoon en de belasting controleerd toch niet op die bedragen wel?

 5. Goed verhaal.

  De overheid heeft geen totaaloverzicht meer of er spelen andere (persoonlijke) rollen.

  Wie gaan deze wegen dan aanleggen?
  Speelt dit een rol?
  Wie levert apparatuur en machines voor de landbouw?
  Speelt dit een rol?

  Het verhaal heeft alle schijn van persoonlijke belangen in plaats van landsbelangen op lange termijn.
  Net als bij de banken?
  Of is het puur dommigheid?

  Trouwens (bijna)alle ontwikkelingsgeld is de concurrent in het zadel helpen.
  (soms is de situatie ook door het westen veroorzaakt)
  De EU idem.
  Later gaan ze ons gaan helpen.

  “omdat we “rente” hebben uitgevonden (= creëren van geld waar geen waarde tegenover staat”

  Dit snap ik niet.
  Rente is toch hetzelfde als huur, maar dan voor geld?
  Als je een huis koopt, dan huur je niet het huis, maar het geld om het te kopen.(hypotheek)
  Je betaalt dan geen huur aan de woningstiching, maar aan de aan de bank. Je huurt dan geen huis, maar geld.

  Rente/huur is toch een verplaatsing van geld.
  Huren is toch ook geen geld creeren?
  Je kan dat geld toch niet meer anders uitgeven?

  Het onderpand in Marokko lijkt me niet erg betrouwbaar.
  Wat als ze niet kunnen betalen?
  Heeft men niets geleerd van Ijsland?
  Een huis kan je nog invorderen en verkopen.

  Het systeem vereenvoudigen zou goed zijn, maar dan kan iedereen alles overzien.
  Misschien wil men dat wel juist niet.
  We maken onze diensten juist steeds bewust ingewikkelder zodat de mensen het niet meer begrijpen of de moeite niet meer nemen.
  Soms begrijpt men zelf niet meer, wat men zelf gemaakt hebben.

 6. Dat is pech, uw pesioen gaat weg!

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0810_1640_Lage_rente_DNB_dwingt_paniekreactie_pensioenfondsen_af.xml

  Structureel te weinig vermogen
  Veel Nederlandse pensioenfondsen staan flink in het rood. Hun toekomstige verplichtingen liggen veel hoger dan het huidige bezit. Accountants omschrijven dit als een structureel tekort op het eigen vermogen. De toekomstige verplichtingen, de pensioenen, worden volgens het systeem van netto contante waarde bepaald op een bedrag dat de fondsen nu in kas moeten hebben. Daarbij wordt gerekend met een lange termijn swap-rente. Deze rente is de laatste tijd hard gedaald, naar nu onder de 3 procent en des te lager de rekenrente, des te meer geld moeten de fondsen nu in kas hebben. Want het bedrag dat nu in kas is, rendeert tegen lagere rendementen.

  Hoe lager de rente, hoe hoger de waarde van de verplichtingen. Hogere verplichtingen drukken de dekkingsgraad.

 7. Ja, maar het hele bestaansrecht van de overheid hangt vast aan problemen. Dus doen overheden wat ze het beste kunnen problemen in stand houden of creeeren. Het subsidieren van bv marokaanse landbouw past prima in het plaatje.

  Het is eigenlijk verbazend dat ze slechts 135 miljoen hebben overgemaakt. Je kan het nauwelijks subsidie noemen, het markt verstorend effect is nauwelijks meetbaar.

 8. Ben vandaag ook eens naar de KVK gegaan omdat ik al langer toch sterk het verlangen heb zelfstandig te worden.
  Wat er dan op je af komt……JEEZE.

  Eerst moet je je inschrijven, da’s allemaal good and well, zie er de voordelen wel van in.

  Maar dan komt de belasting .
  Ben je ondernemer voor de BTW.
  Ben je ondernemer voor de inkomsten belasting.

  Het loon wat je jezelf geeft mag niet onder 70% van de marktwaarde liggen (HOEZO MIJN BEDRIJF!) dus je bent verplicht jezelf een bepaald loon toe te kennenen mag niet beslissen hoeveel… WTF

  Awel.. lees het zelf maar eens door
  http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/onderneming_starten_stoppen.html

  Dus als ik gewoon een internet forum start met abonnements geld, heb ik nog geen winst als ik net begin maar alleen kosten. Wel moet ik aangeven hoeveel ik verwacht de komende 12 maanden aan omzet te draaien en dan moet ik een voorlopige ** aanvragen en dan dat bedrag of belasting alvast voorschieten. Of ik doe het later (als ik wel omzet draai) maar dan komt er rente over.

  Dit is mij te @$#%^ ingewikkeld!!!!

  En dan doen ze op die site ook nog eens ” schouderklopje aan zelf” omdat je wel eens wat terug krijgt en dat dit dan geweldig geregeld zou zijn.
  Eerst plukken ze je godverdomme kaal voordat je uberhaubt iets verdient hebt en kloppen zich dan op de borst onder het mom van ” starters korting” het is geen korting gewoon iets minder roof.

  Als er een Vrijspreker met onderneming hier me even op weg wil helpen in dat doolhof GRAAG! kan wel wat hulp gebruiken want ik wil het al langer, alleen iedere keer als die belasting komt zeuren en ik die regels lees leg ik de handoek in de ring.
  Ik ben een Techneut! en heb hier geen kaas van gegeten.

  Hocvoluerunt AT hotmail.com

  Maar heb me wel laten inspireren door veel geschreven stukken van ondernemers en heb de target, voor het eind van het jaar heb ik een kleine parttime eenmanszaak.
  ook al draai ik een omzet van 1000 euro dat maakt me niets uit, enige bobbel in de weg is en blijft die vervloekte belastingdienst.

  (En excuus voor grof taal gebruik maar als je net enthousiast begint te worden slaat de belasting dat weer de grond in, leuker kunnen ze het inderdaad niet maken, makkelijker trouwens ok niet)

  PS: zit al zeker sinds vorig jaar te hunkerennaar ietszelfstandigs of freelance 3d artist of een eenmanszaak beginnen in PC Support aan huis en remote online, voor MKB en thuisgebruikers.

  Hoc Voluerunt [10] reageerde op deze reactie.
  Syb [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Hoc Voluerunt [9]:
  Woeps.. bovenstaande stukje was eigenlijk voor het artikel wat onder deze staat bedoelt… sorry voor de spam mensen, ben er vandaag niet helemaal bij met m’n koppie.

 10. @Hoc Voluerunt [9]:
  Hockie, mijn vriend… Het beleid is er niet op gericht om veel ongrijpbare zelfstandigen te kweken. Dat zeggen ze wel… maar dat bedoelen ze niet. De belastingdieven hebben liever brave loonslaven die bij het MKB werken. Zelfstandigen zijn lastig want die hebben aftrekposten en vullen dat in op de door hen zelf bedachte onleesbare formulieren. Zelfs de belastingambtenaren snappen niet meer waar het over gaat.

Comments are closed.