(ook graag uw mening in de Poll hieronder)

De analyse: Op Vrijspreker en andere sites groeit de irritatie tegen het overheidsbeleid, ofwel de boven ons gestelden. De aard en de toonzetting van de diverse sites varieert van satirisch tot anarchistisch. De overeenkomst is de onvrede en soms zelfs de ontzetting over de kwaliteit en de besluitvorming van de overheid. Signaleren en accepteren verandert in analyseren en becommentariëren. Nu nog de volgende stap naar interveniëren.

De actiebereidheid om sommige ontwikkelingen te stoppen of om te draaien groeit. Oprispingen als revolutie komen al voor. Er is veel waardevolle “denk en innovatie kracht” maar het is te versplinterd om invloed uit te oefenen. In het recent geplaatste artikel Pragmatisch-libertarisch-leven staan nuttige kanttekeningen over de effectiviteit van eerdere pogingen om wel tot veranderingen te komen.

Hoe is uw mening over deze toestand? Welke van deze vier heeft uw voorkeur?


Bekijk de resultaten
Laden ... Laden ...

Als u vindt dat punt 3 zinvol is, wilt u  dan daaraan bvb. gedurende langere tijd minimaal 2 uur per week in investeren?

Als u daarop met ja antwoordt,  deelt u de mening van een andere nog kleine groep vrijsprekers.
Die vinden dat de vraagstukken te groot zijn om er op te vertrouwen dat de bestuurderselite deze nog op kan lossen. Zeker niet zonder de belangen van de burgers nog verder te schaden, zoals in het verleden.

De beslissingsmacht moet terug naar de burgers en het gezonde verstand moet weer ruim baan krijgen. Een kleinere overheid is een weldaad. De burger moet zijn individuele vrijheid en verantwoordelijkheid weer terug nemen.  Laat eens weten of u mee wilt doen.
Geef uw mening hieronder via een reactie of stuur een mail aan hub@vrijspreker.nl

Ingezonden door Karel J.A.M. WANT

39 REACTIES

 1. @reiny [1]:
  Beste Reiny, dat is eigenlijk al heel wat. De meerderheid levert alleen kritiek doorgaans op onjuiste argumenten en gaan daarna over tot de orde van de dag.

 2. Twijfelde tussen antwoorden 2 en 4, omdat ik weiger om me met antwoord 1 tussen de ingekakte zombiebevolking te scharen en ik voor antwoord 3 geen tijd en interesse heb.

  Antwoord 2 is logisch voor mij, want daar doe ik nu al aan, zowel op Vrijspreker als in mijn omgeving.

  Maar toch antwoord 4, “anders, nl”. Naast het zoveel mogelijk mensen proberen de feiten onder ogen te laten zien, heb ik gezien de reacties die ik overal tegenkom zoiets van: jongens, bekijk het maar lekker, wentel je maar in de overheidssteun, ik zoek het voor mezelf wel uit. Want mensen vinden het heel leuk en interessant, dat iemand zich een beetje recalcitrant opstelt tegen de overheid. Dan krijg ik nogal snel gelijk met hetgene dat ik vertel.
  Totdat je aan hun inkomen komt, door bijvoorbeeld de afschaffing van kindertoeslagen te beargumenteren. Of wanneer je in hun comfortzone komt, door ze op hun eigen verantwoordelijkheid te attenderen, minder “overheidssteun” en regel zelf eens dingen voor jezelf in plaats van de vangnetjes gebruiken die door afgedwongen geld zijn gefinancierd.

  Ik blijf dingetjes lezen en onderzoeken, omdat ik wil weten hoe de zaken in elkaar zitten op roverheidsgebied. Verder doe ik er alles aan om in mijn kleine wereldje de overheid zoveel mogelijk tegen te werken en zoveel mogelijk belasting te ontwijken.

  Op mijn werk met een paar geldwolven gesproken over geld, goud en beleggen. Als je dan de grote onzekerheid van hun polisjes, euro’s en beleggingen aantoont, worden ze pissig en roepen ze: “blijf jij maar naar je blokjes goud staren”. Na zo’n reactie moet ik dan erg lachen. Dagen later willen ze dan toch wel weten hoe ik dat nu precies doe. Jammer jongens, kans voorbij, zoek het zelf maar uit, doe zelf de moeite van onderzoek maar en profiteer niet meer van mijn tijd, onderzoek en inzet.

  En al die mensen die dus kiezen voor agressie, in de vorm van verdediging van de overheid, die maak ik dus niet wijzer op welke manieren ze toch hun eigen leventje iets prettiger kunnen maken: moreel, qua relaties en financieel. Ze zoeken het maar uit!!! Ze willen het liefst dat ik alle boeken en artikelen over vrijheid in 2 minuten aan hun uitleg en ze vertikken het om ook maar enkele artikeltjes zelf te zoeken en lezen. GTST zal een hogere prioriteit hebben???

  Dus antwoord 4: regel het voor jezelf zo goed mogelijk en laat agressieliefhebbers lekker “de moord stikken”.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Astrid [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Paul Martens [3]:

  “…. Want mensen vinden het heel leuk en interessant, dat iemand zich een beetje recalcitrant opstelt tegen de overheid. Dan krijg ik nogal snel gelijk met hetgene dat ik vertel.
  Totdat je aan hun inkomen komt, door bijvoorbeeld de afschaffing van kindertoeslagen te beargumenteren….”

  Die ervaring hebben veel libertariers regelmatig.
  Kennelijk beseft de overgrote meerderheid niet dat de grootste dief van hun inkomen (en vrijheid) die overheid is. Ze begrijpen niet dat de grootste verspillers , bedreigers en oorlogsvoerders de overheden zijn.

  Kennelijk zijn ze ook zodanig gebrainwashed en bang gemaakt dat ze niet goed naar libertarische argumenten (durven) luisteren.

  En libertariers hebben kennelijk nog problemen om de eenvoudige waarheid, de feiten, zodanig te presenteren, dat ze overtuigend zijn.
  Terwijl het toch duidelijk gemaakt moet kunnen worden dat een libertarische, vrije, wereld veel welvarender en vreedzamer is. Zonder al die roverheden en oorlogen.

  Het is te hopen dat veel libertariers die het inzicht wel hebben, zullen blijven doorgaan met aan hun ideaal te werken.
  Eens zal daarbij ook de goede weg van overtuiging worden gevonden.

  Paul Martens [14] reageerde op deze reactie.

 4. @Astrid [5]: Hallo Astrid, bedankt voor je lieve woorden, maar ik zie het niet meer zo als strijd.

  Ik vermaak me ten zeerste met het vergelijken van overheidsgedrag en UPB/moraal. Als rottige karaktereigenschap confronteer ik graag mensen met artikeltjes/reacties die bij anderen schijnbaar reacties en/of emoties oproepen.
  Een discussie start ik regelmatig met een one-liner die een beetje tegen het randje zit. Dan heb je de aandacht en kun je de case bespreken/uitbouwen.

  Bovendien doe ik mijn best om 2 x per week input te geven op deze website. En in mijn privé- en werkomgeving rammel ik nog regelmatig aan het besef (of gebrek daaraan) wat zelfbeschikking, dwang en het non-agressie-principe is.

  Dus begrijp me goed: het is voor mij geen strijd. Ook al kan ik regelmatig zeer enthousiast reageren/discussiëren, dan zijn die reacties zeker niet als boosheid of strijd te interpreteren. Misschien een verkeerde gespreks- en schrijfstijl.

  Ik praat/schrijf vrijelijk over dit soort onderwerpen. Ga ook graag de discussie aan, maar wel inhoudelijk en ik reageer nooit meer op trollen, niet hier en niet in mijn omgeving.
  Ik ben gestopt met het proberen te overtuigen van mensen. Zien ze het niet? Willen ze er geen moeite in steken? Willen ze het niet zien? Prima, ieder zijns weegs, even goede vrienden.

 5. Ik twijfel tussen 3 en 4 en heb uit eigenbelang toch voor 4 gekozen. Waarom 4? Wel… Ik bevind mij in een levensfase die mijn tijd fors opslorpt… En om dan nu toe te zeggen dat ik mij 2 uurtjes per week voor de Vrijspreker ga inzetten zou fout zijn. Immers ik kan de belofte niet waar maken. En ik huldig het standpunt om alleen dat te doen wat je als mens ook kunt realiseren. Afgezien daarvan onderschrijf ik belangrijke delen van het libertarisme van harte. En terwijl ik dat opschrijf realiseer ik mij tegelijkertijd dat ik eigenlijk jeuk krijg van elk “….isme”.

  Hmmmm 4 dus, ja, maar wel met een lichte neiging naar 3. Hoewel ik ook besef dat ik als brave burger niet zo heel veel kan betekenen.

  Geheel off topic…
  Ik las laatst op de site van het Europarlement wat wij als NL in 2006 hebben betaald…. 6 komma nogwat miljard. En weet je wat we ervoor terugkregen? 2 komma nogwat miljard. Dat is een verlies van 4 miljard. Leuk he? Moet je eens proberen als commerciele man/vrouw dat aan je baas te verkopen. De witte jas zonder mouwen hangt dan echt voor je klaar terwijl het buisje wordt voorgereden…

  Enfin zomaar wat gedachten op een zondagmiddag…

 6. Hub,
  Count me in!!!!!

  Ik heb er schoon genoeg van. En als we niks doen, wordt het nog slechter.

  Dus: Ik doe mee!!!!!

  Ook ik heb een drukke baan enzovoorts, maar ja, als er 80 ct/euro uit je zak geroofd wordt, kun je alleen maar hard werken. Belasting is de meest effectieve vorm van onderdrukking.
  Ik heb er schoon genoeg van!

 7. Beste Hub en Paul en ook anderen om niet te kort te doen graag de stukjes die jullie schrijven met veel plezier, mijn complimenten voor jullie bijdrage aan dat gedachte goed wat jullie onderschrijven.

 8. Beste Hub,
  Ik ben altijd bereid mijn bijdrage te leveren aan het neerzetten van een goede basis voor het libertarische gedachtegoed in Nederland. Zou je mij eens kunnen mailen hoe je dat precies voor je ziet?

 9. @Hub Jongen [4]: Het zal wel aan mijn overtuigingskracht liggen. Al zijn er enkelen waarmee ik wel degelijk over libertarisme kan praten: herhaaldelijk al ruim een jaar.

  Maar ik ben er mee gestopt mensen alles op een presenteerblaadje te brengen, als zij zelf geen enkele inzet tonen om eens een boek (“wat is dat”?) of artikel op internet (“ja, maar dát is een lap tekst, dáár ga ik niet aan beginnen”) willen lezen. Daar heb ik geen zin meer in. Feiten zijn feiten en je wilt ze wel of niet zien.

  Dan zoeken ze het maar uit. Het zijn ook vaak de mensen die zich lekker wentelen in het warme overheidsbedje. Gefinancierd door o.a. mijn afgedwongen centen.

  R. Hofkamp [16] reageerde op deze reactie.

 10. Ik realiseer me dat een systeem, dat is ontstaan in een periode van 70 jaar moeilijk in korte tijd te wijzigen is. Een goed georganiseerde revolte zal hiervoor nodig zijn….. of we kunnen de ramp (faillissement gevolgd door slavernij en gevangenschap) afwachten die hetzelfde gaat bereiken.

  Ik denk dat we de tijd mee hebben.

  Wat dachten jullie van het starten van de revolte met een nieuwe versie van de Plakkaat van Verlatinghe.

  Er moet een nieuw fundament worden gelegd. Het koningshuis en de staten generaal heeft ons verlaten door het tekenen van het verdrag van Lissabon ondanks het referendum. Dit wil zeggen dat we geen regering meer hebben dat ONS vertegenwoordigd.

  We hebben een schone lei, wat gaan we ermee doen??

  1 voor allen!

  Jan

  rik [17] reageerde op deze reactie.

 11. @Paul Martens [14]:
  Juist het feit dat die mensen parasiteren op jouw zuurverdiende centen zou je moeten motiveren daar iets aan te doen. Als de rede vermoeiend begint te worden, kies dan voor iets meer sensatie: de Ragnar Danneskjöld manier.

 12. @ Rik:

  1. Ik wil je uitdagen om eens op de inhoud te reageren en niet op de vorm.

  2. Ik kan je op dit moment alleen vertellen wat ik ga doen:
  Ik ga 6 september op bezoek bij de Libertarisch partij
  Ik ga een echte verbinding maken gelijkgestemden.
  Ik wil vervolgafspraken maken.

  Als dat erin zit wie weet wat er kan volgen.

  Doe je met me mee??

  Als er een beweging opstaat met de libertarisch agenda, moet dit Nederland op zijn grondvesten laten schudden. Hiervoor is veel nodig!

  M. van Dijen [23] reageerde op deze reactie.
  A [24] reageerde op deze reactie.

 13. R. Hofkamp: “het neerzetten van een goede basis voor het libertarische gedachtegoed in Nederland”.

  Daar sluit ik me volledig bij aan en ben blij te lezen dat er meer mensen zijn. Wel valt het me op dat maar weinig mensen concreet weten wat te doen … de sturing ontbreekt. En erger nog, de basis / het fundament is momenteel nog niet stabiel & groot genoeg om op te bouwen wat men voor ogen heeft.

  Hub: wederom bedankt voor je prettige duwtje de goede kant op … hopelijk komt er wat meer massa achter onze wens vorm te geven aan dat fundament van de libertarische beweging. Ik zit binnenkort nog weer met een paar mensen hiervoor, maar ik hebben nog lang niet alle gewenste ingredienten bij elkaar (geld blijkt nu de grootste factor).

 14. inhoudelijk ingaan doe ik al een tijdje niet meer.
  maar ik sta aan jou kant dat is een ding wat zeker is.
  elke vorm van verzet ,tegen de huidige overheid daar doe ik aan mee ,alleen ben ik, heb ik gemerkt, vele en vele malen extremer te zijn , dan wie dan ook op dit forum . en daar bedoel ik niet mee extreem rechts of links .(en ook geen islam)
  ik ben zelf extreem in me overtuiging en strijdlustigheid ik zou graag jou visie over een beter Nederland willen weten en zal daar dan op in gaan hartelijke groet je mede strijder

 15. @Johan Alphons [25]:

  OK, JOhanAlphons, de koers van het libertarisme gaat inderdaad wel goed.
  DUS proberen op koers te blijven!

  Maar de koers in de maatschappij gaat de verkeerde kant op.Misschien goed, want hoe verkeerder/sneller, des te eerder knapt het.

  De vraag is of wij als libertariers dan ver genoeg zijn om het op te vangen.
  Ik twijfel daar nog hevig aan.
  Vandaar dat het nuttig is om de libertarische koers te versnellen!!! Als ons dat lukt.

 16. Dit is een heel goed initiatief!

  Een aantal bedenkingen hierbij :

  Punt 1
  ”Alles gewoon laten doorsudderen omdat er toch niets tegen te doen is, en hopen dat er een eind aan komt”

  is geen optie maar eerder een gegeven als er totaal niets gedaan wordt.

  Punt 2
  ”Alleen doorgaan met de feiten aan zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken”

  wordt – sowieso- al ergens door deze website – gegarandeerd.

  De vrijspreker is tot op heden immers eerder een uitwisselingsforum en tot dusver teveel enkel maar een ventilleer-forum van ongenoegens.

  Deze rubriek-bijdrage tracht daarin blijkbaar voorgoed verandering te brengen wat ik alleen maar kan toejuichen (=de toepassing van punt 2 op basis van de frustraties zoals beschreven in punt 1).

  Punt 3
  ”Het is zinvol, rekening houdend met het verleden, een model te ontwikkelen waarbij wel invloed kan worden uitgeoefend”

  lijkt me heel goed. Daar kan ik me perfect in vinden. Dat sluit immers nauw aan bij een voorstel dat ik aan Hub heb voorgelegd en dat nu in besprekingsfase is en dat feilloos bij voorliggend initiatief kan aansluiten.

  De initiatiefnemer van deze rubriek stelt :

  ”accepteren (punt 1) en/of signaliseren (punt 2) verandert in analyseren en becommentariëren (punt 2?)
  Nu nog de volgende stap naar interveniëren (= bijkomend punt 4)”

  Het uitwerken van een model is dan punt 3.

  Ik zou zeggen :

  Bij punt 2 dien je systematisch te inventariseren wat nu precies alle problemen zijn ivm het spanningsveld tussen individu en zijn leefruimte waarin ”vrijheid, dwangloosheid en geweldloosheid” enerzijds gegarandeerd worden en anderzijds dan de overheid die instaat voor een aantal ”gemeenschappelijke voorzieningen van alegmeen belang en die het geheel van het samenleven tracht te organiseren (instaan van ophaling van huisvuil, riolering, openbare nutsvoorzieningen, openbare blbliotheek)”. Daar kan je evenwel heel grondig van mening over verschillen en ik snap als jij nooit een boek uit een bibliotheel ontleent je ergens misschien dan ook geen belastingsgeld wilt voor afdragen. ”Nutsvoorziening” wordt dus een heet hangijzer. Dat weet ik nu al.

  In punt 3 kunnen dan al die verzamelde punten geanalyseerd worden met het oog op een bedachte oplossing voor elk van hen.
  Zodoende bouw je – met al die uitgewerkte oplossingen op al die aangedragen en systematisch geinventariseerde problemen – een totaalmodel uit omtrent een VrijLand- of VrijRuimte-concept dat als een soort ”aura” om en rond elk indivue geweven wordt… een soort ”vrije ruimte” waar de overheid niet in kan of mag tussenkomen. Dit is privé-ruimte en – zo meen ik dan toch te verstaan ‘- ”heilige grond” voor de Libertarier.

  In een bijkomend punt 4 dien je dan eerst mensen te zoeken en te vinden die deze boodschap gaan uitdragen.

  Communicatie en voorlichting van het positief geformuleerde model zou – mijns inziens – beter op een afzonderlijke website gebeuren. Het gaat er dan immers niet langer om dat je ”vrij mag spreken” maar wel dat een ”Libertarische VrijRuimte van Elk Individue in haar Relatie tot de Overheid” wordt bepleit én sereen – zonder ”ruisvormend geventilleer gemor” – wordt uitgedragen. Die website bevat dan alleen maar een soort ”Manifest” tot vrijwaring van VrijLand of VrijRuimte van een Individu.

  Ik wens me hierbij te engageren om eens systematisch al die Individu- en Overheids-sferen te inventarsieren met het oog op het blootleggen van allerlei effectrieve of mogelijk-groeiende spanningsvelden dewelke pre- of postfactum een oplossing vragen.

  Ik zal daartoe drie soorten basistypetjes Individuen bedenken die allemaal ”hun ding” doen :

  1. een kluizenaar die autarktisch zelfbedruipend is en in feite niemand nodig heeft en waar anderen zo weinig mogelijk ”last” van kunnen ondervinden en waar je weinig van hoort
  2. een gezin (moeder, vader en 3 kinderen en hun hond)
  3. een malkontente bolleboos die ”veel ruimte nodig heeft om zijn ding te doen” en die voor andere Individuen met hun eigenste VrijRuimte toch wel voor overlast zorgt

  Ik zal er van elke ”soort” een aantal specifieke gevallen bedenken.
  Bij dat gezin ga ik echt wel verschillende soorten gezinnen bedenken…

  Met deze drie voorbeelden tracht ik me een reeel beeld te gaan vormen over allerlei aspecten waarvan de mensen enerzijds hun eigen boontjes kunnen doppen en anderzijds toch ”afhankelijk” zijn van extern opgebouwde voorzieningen van wat we vaak benoemen met de termen ”van algemeen belang of voor iedereen genietbaar”… Het is evident dat in dat laatste geval een instantie daar borg voor staat. Maar die instantie – die we nu ”overheid” noemen – kan misschien op andere manier gewaarborgd worden, zonder allerlei onnodigheden, zonder geldverkwisting en zonder andere bedenkelijke praktijken (het politieke ”bedrijf” – betaald met onze belastingscenten – wordt hierin waarschijnlijk grotendeels totaal overbodig). De afweging inzake ”Efficientie” en ”Transparantie” dienen constant gehanteerd te worden. Toch dient men zich hierbij al evengoed te hoeden voor al te eenvoudige oversymplificaties.

  Deze oefening kan heel wat gaan reveleren.

  Ik heb gesproken. Bedankt voor jullie aandacht.

  Werner

 17. Losbreken uit het maatschappelijk leven, de angsten loslaten,…

  Het oude systeem is aan het instorten en een nieuwe is op komst.

  Ik heb pas besloten om mijn teveel betaalde belastingen in de vorm van een krediet terug te vorderen. Ik sluit mijn bankrekeningen af en betaal geen belastingen meer.

  Gedaan met de consumptiemaatschappij voor mij… Geef mij maar een leefwereld zonder opgelegde wetten. Ik kies voor vrijheid op alle vlakken.

  De hyperinflatie is op komst en de goudprijs zal beginnen aan race naar ongekende hoogtes.

  Wat een spannende tijd gaan we tegemoet!

 18. Natuurlijk is het frustrerend allemaal, en ik voel mezelf echt een libertariër. Maar waarom zal ik me inzetten voor allerlei mensen die ik niet ken, en zelf ook niet “gered” willen worden? Zo ken ik een oud-militair, heeft bijna zijn leven gegeven voor Nederland, en er kon nog maar net een lintje vanaf.
  Nee, mij niet gezien. Ik heb een vrouw en een kindje komt eraan. Die kleine zal ik proberen alles te leren om onafhankelijk te zijn van de overheid, waar dan ook. En ik probeer mensen te wijzen op de fouten van de overheid. En dan moet het schip maar door de wal gekeerd worden.

  Overigens, sinds Internet voor de grote massa beschikbaar is beginnen mensen steeds meer zelf na te denken. Sites als Geenstijl bijvoorbeeld laten het overheidsfalen keer op keer zien. Op een gegeven moment zullen de ogen een keertje opengaan. Maar ik ga mijn leven (en die van mijn prille gezin) daar niet voor opofferen. Niet voor dat stelletje ondankbare honden.

  derik [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.