(ook graag uw mening in de Poll hieronder)

De analyse: Op Vrijspreker en andere sites groeit de irritatie tegen het overheidsbeleid, ofwel de boven ons gestelden. De aard en de toonzetting van de diverse sites varieert van satirisch tot anarchistisch. De overeenkomst is de onvrede en soms zelfs de ontzetting over de kwaliteit en de besluitvorming van de overheid. Signaleren en accepteren verandert in analyseren en becommentariëren. Nu nog de volgende stap naar interveniëren.

De actiebereidheid om sommige ontwikkelingen te stoppen of om te draaien groeit. Oprispingen als revolutie komen al voor. Er is veel waardevolle “denk en innovatie kracht” maar het is te versplinterd om invloed uit te oefenen. In het recent geplaatste artikel Pragmatisch-libertarisch-leven staan nuttige kanttekeningen over de effectiviteit van eerdere pogingen om wel tot veranderingen te komen.

Hoe is uw mening over deze toestand? Welke van deze vier heeft uw voorkeur?


Bekijk de resultaten
Laden ... Laden ...

Als u vindt dat punt 3 zinvol is, wilt u  dan daaraan bvb. gedurende langere tijd minimaal 2 uur per week in investeren?

Als u daarop met ja antwoordt,  deelt u de mening van een andere nog kleine groep vrijsprekers.
Die vinden dat de vraagstukken te groot zijn om er op te vertrouwen dat de bestuurderselite deze nog op kan lossen. Zeker niet zonder de belangen van de burgers nog verder te schaden, zoals in het verleden.

De beslissingsmacht moet terug naar de burgers en het gezonde verstand moet weer ruim baan krijgen. Een kleinere overheid is een weldaad. De burger moet zijn individuele vrijheid en verantwoordelijkheid weer terug nemen.  Laat eens weten of u mee wilt doen.
Geef uw mening hieronder via een reactie of stuur een mail aan hub@vrijspreker.nl

Ingezonden door Karel J.A.M. WANT

39 REACTIES

 1. @derik [30]: Aangenomen dat het echt een bende wordt (want misschien keert het tij wel en loopt alles met een sisser af) dan zorg ik ervoor dat ik met mijn gezin tijdig weg ben. Ook de kleine leer ik dat het soms best handig is om de boel de boel te laten.

  Maar vooralsnog hoop ik dat men toch een beetje door begint te krijgen hoe e.e.a. werkt, en pikt men het niet langer. De stemmen op PVV en VVD laten dat al een beetje zien, en misschien dat het straks nog extremer gaat worden. Wie weet.

 2. Kom op, mannen… een VrijRuimte om je heen creeer je niet alleen of zomaar alleen voor jezelf en de jouwen…

  Met deze hyperindividualismen-ingesteldheid wordt je door de mammoeten gepletwalst….

  Holbewoners en natuurvolkeren hebben steeds beseft dat ze alleen als groep kunnen overleven…

  Alleen wij, in het rijke geindustrialseerde westen, zijn zo vervreemd van inzichten in de meest primaire voorwaarden van de manier van ”hoe te overleven” dat we zo gewoon zijn geworden om alleen nog hard om ons heen te slaan en ongenoegens te ventilleren en dat we daarmee denken dat die ruimte – en zelfs de gebraden kippen – in onze mond gaan vliegen…

  En misschien denken jullie dat zelfs niet eens maar is de zaak van de VrijRuimte dan bij voorbaat verloren… Is het dat wat jullie menen? En staan jullie hierbij zij aan zij, of met de ruggen tegen elkaar om onheil hierbij af te wenden of denk je in jezelf ”dat je geen fluit te maken hebt met een ander” (dat is een Vlaamse uitdrukking, he)…

  Als de libertarier zo ”ego” is ingesteld wordt je voortudrend weggewalst… Ik denk dat dit wat dé achillespees is van de libertarier… teveel op zichzelf en dromend van vrijheid en ”gerust gelaten te worden door elke andere”…

  Een gelijkaardige vrees heb ik voor al die euforische new age post 2012-dromers… Die zien een nieuw bewustzijn zomaar neerdalen uit de kosmos, alsof hiermee de vraagstukken van sociale weefselbouw, grondstoffen, aanmaak van goederen e.d. automatisch zullen worden opgelost…

  Tenzij je een kuizenaar wenst te zijn… en je boontjes zelf wenst te doppen. Veel geluk, dan! Ik ga eens zo’n typetje uitwerken en zien hoever die kan komen. Ik hoop voor hem, en jullie en mezelf dus hééél ver…

  Maar een VrijLand voor allemaal solitaire vogeltjes… nou ja… dat zie ik niet realiseerbaar…

  Dit is dus een reactie op de twee voorgaande reacties… Elkeen wilt gerust gelaten worden en in zijn eigen kleine cocoon verder leven en daarbij weinig of geen belasting betalen…

  ”Keep dreaming”, zou ik zo zeggen…

  Maar ik wilde iets anders zeggen, nml. dat na het finaliseren van punt 3, t.w. het model is gemaakt, we dat daarna nog moeten gaan proefdraaien in zoiets als

  http://www.vakkenweb.nl/vak/nlt/html/opdr_nlt_h4forenscs08simulatie.htm

  Hoewel ik toch die kritiek van die vorige jongens begrijp.
  Denk niet dat ik hierbij meen dat met een model – en het zelf succesrijk proefdraaien – de kous af is…

  Vandaag voelde ik immers nog eens persoonlijk ook wel de inertie – – de ”stilgevallenheid” zeg maar – of de futloosheid of het oneinding ”in rondjes draaien” van diegenen die van dichtbij of van veraf iets – of wat dan ook – met het politieke bedrijf te maken hebben (en allen die in dat soort overheidsbedrijf een duit in de zak hebben) en die alleen maar gediend zijn bij de gratie van dit oude circus, waar ze deel van uitmaken – en die enkel maar gebaad zijn dat dit blijft draaien… zoals het draait…

  Dus, jongens… in feite begrijp ik jullie wel…

  Van dat lintje – als je dat al krijgt – kan ook steeds een lintje gemaakt worden… om je te strikken… tenzij je zelf voor zo’n dusdanige poppenkast zorgt en hierin de vele win-win-situaties ”ziet” en tegen elkaar uitspeelt waardoor de ene de andere ”oplost”… en mensen zoals u en ik in hun Vrije Zone en VrijRuimte kunnen gaan leven… het VrijLand waar in deze website vaak wordt naar verwezen…

  Maar dat vergt doorzicht via ”doordenkertjes van formaat”… in onze moderne samenlevinsopbouw, haar weefsels, ketens, ophopingen, verknopingen, vang-webben en vooral hierin het alom zicht op het ”profijt” en het ”eigenbang” van elkeen in dat circus… en je moet dan al een goede visser zijn om hierin elkeen ”vette vis” te geven…

  Maar dan dien je Machiavelliaans bezig te zijn – m.a.w. gewiekt en doortrapt – en ik had mezelf beloofd om daar verre van weg te blijven… Dat ga ik ook doen…

  Hebben die twee gasten van daarnet finaal dan toch gelijk?

  Werner

  Frenkelfrank [33] reageerde op deze reactie.

 3. @Werner van Nuffel [32]: Sja, de meesten Nederlanders vinden het allemaal wel best, en zijn stiekem verslaafd aan de giften van de staat (niet beseffende dat ze daar eerder voor betaald hebben). Moeten die mensen nou “gered” worden?

  En stel, je gaat aan het werk. En je verdedigt de vrijheid van meningsuiting, dus ook de meningen van bijvoorbeeld neo-nazi’s, of de mening dat het wel meeviel voor de Joden tijdens de Nazi-tijd. Dan wordt je compleet verketterd of erger. Kijk naar een Wilders; zijn meningsuiting is reden om 24/7 bescherming nodig te hebben. Ik ga mezelf niet tot levenslange gevangenisstraf veroordelen voor ondankbare honden.

  Dat heeft niets met “hyperindividualismen-ingesteldheid” te maken. Als ik een vrouw zie verzuipen die niet gered wil worden door een man… sja dan moet ze het zelf maar weten.

  Elke libertariër die wel eens een discussie heeft gevoerd met niet-libertariërs weet precies waar ik het over heb; Nederlanders zijn te dom of te koppig om gered te worden. Rede wordt niet gewaardeerd, logica is voor nerds, enz. enz. Wie heeft daar nou zin in?

 4. noem het dom of koppig
  maar in de volks mond noemen we het nuchter
  acht het komt wel goed, het zal zo een vaart niet lopen , acht dat gebeurd hier niet , schijn veiligheid dat is het . groetjes

 5. @derik [30]:

  Ik begrijp precies wat je bedoel ik zit in het zelfde schuitje en ik deel je gevoelens , alleen moet ik wel toegeven dat ik het wel zorgwekkend vind om me kind straks in deze rotzooi achter te laten , omdat me tijd te kostbaar was met nadruk op was.

  Precies mijn woorden.

  Het klinkt ongelofelijk maar ik ben zelf lid geweest van de SP en PvdA , daarnaast heb ik ook GL gestemd.

  Totdat het boek The Naked Capitalist van Dr. Cleon
  Skousen in handen kreeg , en begon te begrijpen wat de werkelijke ( verborgen ) agenda van de z.g. progressieve c.q. linkse beweging is.

  En vervolgens ontdekte dat wat als z.g. rechts door het leven gaat ( VVD,CDA,Pvv,D66(?), en reli kluit)infucto exact identiek is.

  Parlement = regering en oppositie !…fuck off….regering en de oppozelfden .

  Privatisering moet valselijk de indruk wekken bij de grote massa dat overheids instellingen worden terug gegeven aan de markt , slechts weinige beseffen dat het wordt overgedragen aan een kartel dat middels talloze aandelen-interlocks een vrije markt imiteerd .
  En jij als klein ondernemertje krijgt de volle macht van de belastingdienst tegen over je , terwijl bovengenoemde lieden ” geen stuiver belasting betalen “.
  En de ” heilige drieeenheid” van PvdA ,VVD en ( vooral ) CDA zijn tot heden ALTIJD betrokken bij de regering , ze lijken anders maar in werkelijkheid voeren ze het zelfde beleid.

  Ja de belasting GESTAPO ( en natuurlijk geholpen door de wetschijverij) trapt bij jou de deur in….je zou nog wat losse contanten in een oude sok kunnen hebben…goh bijkans crimineel .

  Maar het feit dat een staatssecretaris middels de belastingdienst een specifieke groep dwingt een specifiek apparaat aan te schaffen ( oh…anders maken ze je het zeer moeilijk ) , en na zijn vertrek uit de POLITIEK in dienst treed bij een specifieke bank welke nog geen twee maanden later dat specifieke apparaat opkoopt.
  Tja kan de hele tent boeren bij hem ( nou ja middels een 100% dochter….want ze zijn wel zo sluw om het niet helemaal zichtbaar te doen )….kassa !!!!!!!

  Hoe noemen ze ook al weer die lieden die namens de maffia leningen komen incasseren …?
  Nou bij ons hebben ze geloof ik een uniform aan.

  Dus had ik al langer het idee van een platform achtige tegen beweging van mensen die langzamerhand ook het gevoel delen….Nederland is in handen gevallen van een bende criminelen.

  Mijn keuze was : De Civiele Wacht.

  Maar is ook al niet een echte goede naam.

  PS. Ik kan het iedereen aanbevelen :The Naked Capitalist

  In “The Naked Capitalist” , Dr. Skousen reviews the book “Tragedy and Hope” by Carroll Quigley. It reveals how some of the richest people in the world have supported communism and socialism. Why would they support what appears to be the pathway to their own destruction? Dr. Quigley has been associated with many of these dynastic families of the super-rich. He therefore writes as an authority on the world’s secret power structure. His answers to the above question may astonish you.

  Raymond [36] reageerde op deze reactie.

 6. @Raymond [35]:

  o Where Does All of This Leave Traditional Americans?

  As I see it, the great contribution which Dr. Carroll Quigley unintentionally made by writing Tragedy And Hope was to help the ordinary American realize the utter contempt which the network leaders have for ordinary people. Human beings are treated en masse as helpless puppets on an international chess board where giants of economic and political power subject them to wars, revolution, civil strife, confiscation, subversion, indoctrination, manipulation and outright deception as it suits their fancy and their concocted schemes lot world domination.

  But, as we have previously mentioned, this mass of world humanity is precisely the source of latent power which terrifies the Establishment. There is the constant fear that the masses might awaken and frustrate their gigantic schemes, particularly where they have acquired an education and accumulated a little property (which gives them a highly significant degree of independence).

  That is what has happened to the mass of humanity in America. They now constitute the great and overwhelming majority of the people, called the middle class. And Dr. Quigley, as we have already seen, leaves no doubt as to the menace which middle-class Americans are believed to represent insofar as the Establishment is concerned.

  It was once the great American dream to make as many people as possible a part of the great middle class because it was recognized to be the backbone of our society and the most important segment of the population in maintaining a progressive, self-governing, secure, and freedom-loving people. But, obviously, if you are trying to set up a virtual dictatorship, this group is an enemy. This group will resist a dictatorship. At least, it will do so if it knows what is happening.

  So this is the fact of life which the super-rich collectivists of the Establishment face today. Everything they do must be accomplished in an atmosphere of propaganda and deception. Otherwise they keep running into a groundswell of resentment and resistance as they try to compel middle class Americans to give up their independence, their property, and their constitutional prerogatives.

 7. 3 heeft mijn voorkeur en ik ben bereid, voor zover dat mogelijk is, daaraan mee te denken.

 8. Hoe veel kritiek men ook – terecht! – kan verzinnen op de soms onzinnige manier waarop onze overheden met ons belastinggeld omgaan, voor mij staat vast dat mijn vrijheid veel geringer zou zijn als er geen overheid zou bestaan die belasting zou innen om diensten aan de maatschappij mee te financieren. In een maatschappij waarin niemand belasting betaalt en het ‘ieder voor zich’ is, zou ik geen ziektekostenverzekering kunnen betalen, zou ik niet naar school zijn geweest, krijg ik geen uitkering als ik geen werk heb, krijg ik geen werk als ik ook maar enigzins afwijk van de gemiddelde werknemer en er zou geen politie zijn. Kortom, in een maatschappij zonder belastingen is geen overheid die de boel ordent en in zo’n maatschappij zou ik niet willen en kunnen leven. Daarom ben ik niet geïnteresseerd in politici die belastingverlaging nastreven, maar in parlementariërs die als echte luizen in de pels toezien op een doelmatige besteding van het belastinggeld en er zo toe bijdragen dat ik van de overheid het best mogelijke dienstenpakket terugkrijg in ruil voor mijn belastinggeld, wat ik betaald heb toen ik nog werk had.

  Ik reageerde trouwens op ‘pay no taxes’

  Eric [39] reageerde op deze reactie.

 9. @Eric [38]:

  Mijn reactie ging uit van de oproep om geen belasting te betalen, wat ik uit het logo opmaakte.
  Inmiddels is mijn tijd om mijn reactie te bewerken verstreken en nu pas lees ik met meer aandacht de vier stellingen aan het begin door, wat me aanzet tot nadenken over mijn eigen bijdrage. Ik neem daar geen woord van terug, maar ik merk er wel bij op dat onze parlementaire democratie erg slecht functioneert. Ik voel mij heel vaak niet vertegenwoordigd door de mensen op wie ik gestemd heb. In Nederland worden de meeste goede ideeën in de politiek gesmoord in de noodzaak om coalities te steunen en compromissen te smeden. Noodzakelijke maatregelen die niet populair zijn worden daarom onverantwoord lang uitgesteld.

  Ik heb al vaak bedacht wat ik zou doen als ik dit land eens als ‘sterke man’ zou mogen besturen. Ik verbeeld mijzelf dat ik de nodige goede ideeën heb, maar ik vrees dat ik op den duur ook in dezelfde valkuil terecht zou komen waar elke dicator invalt: machtsmisbruik, niet meer openstaan voor kritiek en het contact met de bevolking kwijtraken. Een revolutie van het volk lijkt me ook geen goed idee, want als het deksel van de beerput afgaat, zijn we er waarschijnlijk erger aan toe dan in het huidige systeem, waar veel mis mee is, maar wat ik toch als de minst slechte oplossing beschouw. Wie mij niet gelooft moet even denken aan de Franse revolutie: Wat begon als een emancipatiebeweging en opstand van de burgerij tegen adel en geestelijkheid, liep uiteindelijk uit op een enorme slachtpartij met guillotines, omdat de revolutionairen er hun hoofd niet bij konden houden…

  Weinig mensen zijn bereid en in staat om verder na te denken dan hun neus lang is en zelfs degenen die zich verbeelden dat ze wel een helder verstand hebben, beoordelen in de gauwigheid soms een situatie (of een bij toeval ontdekt artikel op internet) verkeerd en nemen dan de verkeerde beslissing (of schrijven een overhaaste reactie, die niet op de stelling ingaat, al moet mij van het hart dat de stelling mij allemaal erg overdreven en populistisch in de oren klinkt), dus is democratie helaas vaak de stem van de dommen, maar wie zegt dat we er bij een revolutie op zouden vooruitgaan!?

Comments are closed.