Binnenkort ga ik een aantal maanden fulltime freelancen voor een buitenlandseĀ opdrachtgever. Van de week heb ik een halve dag met de overheid gestoeid om te bepalen of ik wel of geen ondernemer word. Resultaat: ze weten het niet. Laat mij jullie meenemen op een tenenkrommende reis door de Hollandse bureaucratie.

Na jarenlang in loondienst te hebben gezeten, heb ik besloten voor mezelf te beginnen. Binnenkort heb ik een buitenlandse opdrachtgever. In eerste instantie voor een paar maanden, daarna bekijken we of we nog een jaar doorgaan. Vorige week belde ik mijn vrienden van de fiscus. Ik keek er al naar uit. Vaak blijf ik in dit soort gesprekken hoffelijk, omdat ik weet dat je dan, net als bij andere sociale interacties, meer voor elkaar krijgt. Het liefst ga je natuurlijkĀ prediken over vrijheid en verantwoordelijkheidĀ en probeer je zo iemandĀ te overtuigen vandaag nog eervol en kostenloos ontslag te nemen. Of scheld je hem de huid vol. Beide echter werken vaakĀ contra-productief. Net zo contra-productief als het werk van de belastingambtenaar zelf.

Maar goed, het telefoongesprek. “Gaat u in loondienst werken, meneer?” vroeg de ambtenaar. “Ik heb geen formele arbeidsovereenkomst, slechts een korte mail met daarin beschreven de termijn, werkzaamheden en bedrag, dus zegt u het maar”, antwoordde ik. “Zo te horen, wordt u ondernemer meneer. Gaat u daarna voor een andere opdrachtgever werken?”, vervolgde hij. “De insteek is om voor deze opdrachtgever te blijven werken, in ieder geval nog een jaar” zei ik. “Gaat u nog aan marketing doen?”. “Niet echt”, zei ik. “Dan bent u toch geen ondernemer, want u heeft minder dan 3 klanten en u doet geen marketing meneer. “Loopt u wel ondernemersrisico?”, vroeg hij vervolgens. “Ach, misschien word ik wel niet betaald of sturen ze me, als ik niet goed presteer, de laan uit. Lopen we niet allemaal risico in het leven? Een werknemer kan toch ook ontslagen worden”, antwoordde ik.

Misschien was ik toch een ondernemer. Hij kwam er niet uit en adviseerde me langs te gaan bij de alwetende Kamer van Koophandel. DĆ© sparringspartner voor ondernemend Nederland, alwaar men kan leren netwerken, klanten werven,Ā basketballen, schilderenĀ en wat al niet meer.Ā Daar eenmaal aangekomen, werd ik overwelmd door de weelderigheid en ruimte. Het viel me wel vaker op met overheidsgebouwen, kosten noch moeite werden gespaard. Ter plaatse werd ik vrij snel geholpen en legde ik de casus nogmaals uit aan een vriendelijke, donkere vrouw.

Na een kwartier kwam ze tot de conclusie:Ā ik werd een freelancer, een resultaatsgenieter. En daar gelden weer andere regels voor. Ook kon ik een VAR verklaring aanvragen, waardoor ik bij mijn opdrachtgever een soort schijn-loondienstverband aan kon gaan. De voordelen zag ik nog niet echt. Volgens mij was het een manier voor de fiscus om de opdrachtgeverĀ uit te kleden en mij bepaalde aftrekposten te ontnemen.Ā Of dit voor een buitenlandse opdrachtgever kon, wist ze trouwens niet. Waarom ik met bijvoorbeeld 2 klanten niet en met 3 klanten wel ondernemer was, wist ze ook niet. Waarom iemand die geen directe marketing doet en van opdrachtgever naar opdrachtgever hobbelt, geen ondernemer was, wist ze niet. Hoe meer ik nadacht, hoe langer ik doorvroeg, hoe meer zij ging zweten en hoe moedelozer ik werd. “Wanneer is een overeenkomst, een arbeidsovereenkomst? Wat moet dan de letterlijke inhoud zijn? Kan een e-mail met 10 regels volstaan? Een ZZP’er in de bouw die arbeid levert volgens een overeenkomst, heeft toch ook letterlijk te maken met een arbeidsovereenkomst?”. Ze was er klaar mee.Ā Ze struikelde over de semantiek en schijnbaar arbitraire definiĆ«ringen van haar Haagse bazen, ik moest het maar metĀ de fiscus regelen.

Het vervolg zal ik kort weergeven: telefoontjes met diverse mensen van de belastingdienst, onder meer ‘Team Grensoverschrijdend werken en ondernemen’. Nou reken maar, dat zeĀ bij mij een grens hebbenĀ overschreden.Ā Verkeerd doorverbonden, lange wachttijden.Ā Later een afspraak op kantoor bij de belastingdienst (weer marmer, leder en grootsĀ opgezet)Ā alwaar ik een half uur moest wachten voordat de receptie erachter kwam dat mijn nummertjescategorie (B)Ā niet was geactiveerd en ik dus een andere categorie moest krijgen (D). Receptie bestond uit 3 vrouwen, die voornamelijk aan het kletsen waren. Bij de ingang stonden 3 bewakers, die voornamelijk aan het kletsen waren. Achter de bureaus zaten klerken die voornamelijk aan het kletsen waren en voortdurend chagrijnig keken, tenzij ze aan het kletsen of sms’en waren.Ā En in godsnaam, waarom zoveel bewakers daar? Eigenlijk zou ik bewakers moeten meenemen om me te beschermen tegen de aanstaande roof. Uiteindelijk geen antwoord gekregen en met een dikke fiscale koran, genaamd ‘Handboek Ondernemen 2010’, huiswaarts gegaan.

Los van het feit dat ik nog steeds niet precies weet wat ik ben en ik me dus in eenĀ ernstige identiteitscrisis bevind, maar voorlopig gewoon geen belasting ga betalen, heb ik me met name geĆ«rgerd aan al die mensen die al die uren besteden aan het afremmen van de algehele levenslust en productiviteit. Als alle mensen, inclusief mezelf, die betrokken waren bij mijn casus, nu gewoon vaardigheden hadden geleerd, bruggen gebouwd, uitvindingen gedaan, muziek gemaakt, bejaarden gewassen en boeven hadden gevangen, was de wereld al weer een stukje mooier geweest.

23 REACTIES

  1. Het is wat je er zelf van maakt. Zet je BTW op je facturen? Heb je een website (is in een uurtje gemaakt in WordPress of zo)? Loop je risico dat je niet wordt betaald als je opdrachtgever ontevreden is?
    Dan ben je ondernemer.
    Het is vooral een juridisch probleem met de staat die zo veel mogelijk melkvee nodig heeft voor het pyramidespel van de socialistische zekerheid. En voor de kerst-bonussen van ambtenaren en bankiers.

    En inderdaad. Die negatieve sfeer en futloze mentaliteit kom je op elk staatskantoor tegen. Wat een treurig zooitje daar bij die ambtenaren.
    Armin [19] reageerde op deze reactie.

  2. Eigenlijk vind ik je niet zo slim bezig!

    Als je even een middagje zelfonderzoek had gedaan naar de voorwaarden van een eenmanszaak, had je dit voor kunnen zijn.
    De fiscus komt nu eenmaal altijd op de voor hun voordeligste uitvoering uit.

    Jij weet toch niet van te voren of het 2 of 3 klanten worden. Misschien worden het er wel 100?
    Marketing doe je al met je telefoonnummer in de Gouden gids, kost bijna niets.

    Dus je hebt je er in laten luizen door de belasting ambtenaar.
    Een ondernemer zonder zelf initiatief is bij voorbaat kansloos.

    Zacharias [6] reageerde op deze reactie.

  3. Kijk en dat is de reden at mijn motivatie om ondernemer te worden direct met de kop is ingeslagen. De overheid regeltjes en regelingen.
    ZO dacht ik er aan om via websites en betalingen via Paypal wat te gaan doen, maar dan kom je ook met een hoop belasting geneuzel thuis (en ziet gelijk je winst wegsmelten tot een niveau van op water en brood leven).
    Ben een ITĆ©r maar wel een waarvan er meer in het dozijn zitten en beter, daar lieg ik niet over ben nu eenmaal lui geweets op school (een schoolmet de minderheden in de meerderheid en als je presteerde werd je voor gek gezet en was het een prestatie om rebels te zijn tegen leraren, wat die ook op hun beurt wel verdiende. Maar heb mezelf er mee .

    Kleine onderneming proberen te starten toen ik 18 was.
    1 House parties organiseren.
    Ik moest 80.000 euro hebben in totaal, de brouwer wilde wel en had de apperatuur voor lampen/boxen enzo ook gratis via een vriend van me kunnen regelen die een enorme hoeveelheid heeft staan voor verhuur.
    De zaal zou zijn de ijsbaan in Nijmegen.

    Om die 80.000 op te hoesten had ik een zaal in denhaag geregeld waar enkele platenlabels om mij vooruit te helpen als beginner ( Gratis) artiesten gestuurd die ik 2x mocht inzetten en zou betalen uit de winst van de ijsbaan.

    Daarbij had ik nogh enkele onbekende dj’s die hun debuut voor een zacht prijsje wilde maken.
    Dus 80.000 voor een house party.

    TOEN kwam de overheid.

    De zaal in denhaag mag alleen voor besloten feesten (eigenaar was ook niet blij) De winst die ik overhield na die 23 feesten was na de ficus ook nog eens niet genoeg na de berekening om in de ijsbaan te beginnen.
    Daarbij was ik niet thuis in welke constructie ik dan aan zou nemen en overwoog zelfs als vereniging in te schrijven en eventueel de winst achterover te drukken in een wirwar van clusterbommencash over bankrekeningen.

    De beveiliging was wel goed maar er waen weer richtlijnen om je ana te houden en die haalde ik net niet
    Daarbij mocht het geluid buiten maar een enkele DB zijn, het zelfde als een voorbij rijdende zuinige auto en dat kan haast niet.
    ENZ ENZ ENZ ENZ ENZ ENZ .

    Ben er toen maar mee gekapt en heb iedereen af moeten zeggen.
    kregen het gewoon niet rond met meneertje fiscus.

    Nu heb ik zoiets van waarom zou ik ondernemen? ik betaal dan veel te veel aan ziekekosten, de fiscus wil vantevoren zijn belastingen al hebben naar de schatting hoeveel winst je kan gaan maken.
    Het regeldoolhof maakt in alle redelijkheid zaken doen en iets oprichten haast onmogelijk.

    Tenzij iemand een branch kent waar en itƩr makkelijk zelf geld kan verdienen hoor ik het graag.
    Game server verhuur maybe?
    Misschien dat ik daar nog wat extra in bij ga doen ooit. Maar nu nog niet want heb geen trek in 60% naar die klootzakken te sturen

  4. Het zal wel een gevalletje ‘andere inkomsten uit arbeid’ worden. http://www.belastingdienst.nl/variabel/buitenland/particulieren/particulieren-04.html

    Het houdt in dat je geen recht hebt op zelfstandigenaftrek en andere mogelijkheden voor ondernemers.

    Je bent waarschijnlijk ondernemer voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Daarom van je in genoemde categorie.

    Misschien is het handig om niet meer dan 7.075 euro op jaarbasis te verdienen. Dan mag je de btw namelijk houden wegens de kleine-ondernemersregeling. Die btw moet je dan wel bij je inkomen optellen. http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_btw/ondernemen_btw-07.html
    Zacharias [6] reageerde op deze reactie.

  5. Als je voor Ć©Ć©n vaste opdrachtgever werkt, is het een verkapt dienstverband en ben je dus geen ondernemer. Tip: Ga jezelf hoereren en zorg er voor dat je nog een handvol opdrachtjes krijgt van derden. Al werk je er maar Ć©Ć©n dag(deel), het criterium van meer dan 3 opdrachtgevers zorgt er voor dat je zelfstandigenaftrek en startersaftrek krijgt (er van uitgaande dat je nooit eerder zelfstandig bent geweest). Beide mogelijkheden zorgen voor een zeer interessante aftrekpost!

    Nico de Geit [8] reageerde op deze reactie.

  6. @Ron A te A [7]:

    “zorg er voor dat je nog een handvol opdrachtjes krijgt van derden”

    Maar die moeten dan wel een bepaald percentage van de omzet uitmaken, anders telt het niet.

  7. Om de btw te mogen houden moet deze niet meer bedragen dan ā‚¬ 1345,–. Dat betekent een resultaat van ca. ā‚¬ 7075,–. Daarbovenop kan je nog zo’n ā‚¬ 2.000,– verdienen, over de rest betaal je zo’n 50% belasting en heffing.

    Het maximale inkomen bedraagt dus 7075 + 1345 + 2000 = 10.420,–

    Wil je meer, en in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek dan moet je echt meerdere opdrachtgevers hebben en minimaal 1.225 uur per jaar met je bedrijf bezig zijn. Dan ligt de vrije grens bij zo’n ā‚¬ 20.000,–, afhankelijk van je privĆ©situatie. Voor een partner of meerderjarig kind, of wie dan ook geldt hetzelfde.

    In geval 1 steun je de overheid niet door ze geld te geven, in geval 2 betaal je btw en steun je de misdaden van de overheid.

  8. Indien je enige opdrachtgever meerdere dochterondernemingen heeft, kun je makkelijk van opdrachtgever wisselen, zonder dat je werk wisselt.
    Het is een papieren werkelijkheid waar men mee wil werken.

    Indi

  9. In geval van langer freelancen voor Ć©Ć©n opdrachtgever:
    Maak een “potje wisselgeld” met andere ZZP’ers. Stuur elkaar af en toe een factuurtje toe voor geleverde diensten, hulp bij project, commissie of welke verzonnen reden dan ook.
    Dus 3 opdrachtgevers per jaar is gemakkelijk te halen.

    Factuurtje sturen, netjes per bank laten betalen, dan contant van je eigen bank af halen en weer contant aan de betaler teruggeven. Doe dat enkele malen per jaar met meerdere collega-ZZP’ers en zo help je elkaar aan “meerdere opdrachtgevers”.

    pcrs [15] reageerde op deze reactie.

  10. Ben vandaag ook eens naar de KVK gegaan omdat ik al langer toch sterk het verlangen heb zelfstandig te worden.
    Wat er dan op je af komtā€¦ā€¦JEEZE.

    Eerst moet je je inschrijven, daā€™s allemaal good and well, zie er de voordelen wel van in.

    Maar dan komt de belasting .
    Ben je ondernemer voor de BTW.
    Ben je ondernemer voor de inkomsten belasting.

    Het loon wat je jezelf geeft mag niet onder 70% van de marktwaarde liggen (HOEZO MIJN BEDRIJF!) dus je bent verplicht jezelf een bepaald loon toe te kennenen mag niet beslissen hoeveelā€¦ WTF

    Awel.. lees het zelf maar eens door
    http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/onderneming_starten_stoppen.html

    Dus als ik gewoon een internet forum start met abonnements geld, heb ik nog geen winst als ik net begin maar alleen kosten. Wel moet ik aangeven hoeveel ik verwacht de komende 12 maanden aan omzet te draaien en dan moet ik een voorlopige ** aanvragen en dan dat bedrag of belasting alvast voorschieten. Of ik doe het later (als ik wel omzet draai) maar dan komt er rente over.

    Dit is mij te @$#%^ ingewikkeld!!!!

    En dan doen ze op die site ook nog eens ā€ schouderklopje aan zelfā€ omdat je wel eens wat terug krijgt en dat dit dan geweldig geregeld zou zijn.
    Eerst plukken ze je godverdomme kaal voordat je uberhaubt iets verdient hebt en kloppen zich dan op de borst onder het mom van ā€ starters kortingā€ het is geen korting gewoon iets minder roof.

    Als er een Vrijspreker met onderneming hier me even op weg wil helpen in dat doolhof GRAAG! kan wel wat hulp gebruiken want ik wil het al langer, alleen iedere keer als die belasting komt zeuren en ik die regels lees leg ik de handoek in de ring.
    Ik ben een Techneut! en heb hier geen kaas van gegeten.

    Hocvoluerunt AT hotmail.com

    Maar heb me wel laten inspireren door veel geschreven stukken van ondernemers en heb de target, voor het eind van het jaar heb ik een kleine parttime eenmanszaak.
    ook al draai ik een omzet van 1000 euro dat maakt me niets uit, enige bobbel in de weg is en blijft die vervloekte belastingdienst.

    (En excuus voor grof taal gebruik maar als je net enthousiast begint te worden slaat de belasting dat weer de grond in, leuker kunnen ze het inderdaad niet maken, makkelijker trouwens ok niet)

    PS: zit al zeker sinds vorig jaar te hunkerennaar ietszelfstandigs of freelance 3d artist of een eenmanszaak beginnen in PC Support aan huis en remote online, voor MKB en thuisgebruikers.

    Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.

  11. @Hoc Voluerunt [12]:

    Het zijn een stel grapjassen die serieus kijken daar bij de Kamer van Koophandel – een DDR-club. Iedereen doet maar wat. šŸ™‚ šŸ™‚ šŸ™‚

    Zorg dat je facturen in orde zijn. Op een factuur staat een doorlopend factuurnummer, een datum, wat er geleverd is, tegen welke prijs, je kvk-nummer, je btw nummer, etc. Natuurlijk breng je de verschuldigde btw bij je afnemer in rekening.

    Inkoopbonnetjes bewaren en aan het eind van het kwartaal optellen en aangifte OB doen. Helemaal niet moeilijk als je eenmaal weet hoe alles moet.

    De belastingdienst meldt zich vanzelf als een aangifte of betaling niet goed verloopt. šŸ™‚

    Ik blijf weg bij adviseurs, banken, accountants en boekhouders, KvK en het liefst ook bij de belastingdienst. Ik denk vooral aan mijn eigen belang.
    Hoc voluerunt [18] reageerde op deze reactie.

  12. Ik woon ondertussen in Peru. Ik ben ondernemer (Internet) en heb klanten over de hele wereld. Ik betaal nauwelijks belastingen, terwijl ik (naar NL begrippen) 3 tot 4 x modaal verdien.
    Nu ik al deze verhalen lees over de situatie in NL ben ik blij dat ik van die rompslomp af ben.

    Goed, er zijn wel dingen die niet zo perfect zijn hier maar als je geld hebt heb je daar geen last van. Het is geen libertaire samenleving, maar het komt wƩl dicht in de buurt (zeker in vergelijking met het socialistische systeem in NL).

    pcrs [16] reageerde op deze reactie.

  13. Je moet je als beginnend ondernemer inschrijven bij de KvK. En dan betaal je voor een eenmanszaak ongeveer 45 euri. EN dat is dan keurig verdeeld over een paar kostenposten. Registreren, informeren en stimuleren. Bovendien betaal je iets aan de SER. (ook zo’n nuttig apparaat). Wie informeert de KvK voor die centjes? En wat ik enger vindt…. Wie stimuleert daar nou eigenlijk wie? En wat doet de SER met die eurio’s? En de hamvraag…. Waar is dat registreren ook al weer voor? Daar had Adof H. ook zo’n behoefte aan…. Kortom… vragen, vragen vragen…

  14. @Nico de Geit [13]:
    Zie ook dat er te grote concurrenten in mijn regio zijn die betere hulpverlening kunnen geven dan ene parttime ondernemer.

    ga het gewoon eerst zwart doen, kijken hoe dat werkt.
    Daarbij mijn 3d skills nog wat upgraden en kijken of daat wat mee te doen is.
    Jammergenoeg heb ik gene starters kapitaal en normaal zou je dat niet nodig hebben maargoed.
    Freelance of ZZP kan wel tegen het eind van het jaar alleen zie meer voordelen nu zwart dan wit

  15. @Bon Vivant [2]: Goed punt. Om er achter te komen, of je ondernemer, freelancer of loondienst bent is het belangrijkste te kijken wat dat betekent voor de fiscus.

    De enige reden waarom die onzin bestaat is omdat het qua belasting en vooral premies anders gaat.

    Een werknemer betaalt premies (warbij een groot deel via de werkgever wordt afgedragen). Een freelancer en ondernemer niet. Daaom vind t de fiscus het belangrijk, om zo te voorkomen dat je niet afspreekt met je werkgever om het voortaan ‘anders’ te regelen en zo samen de premies te omzeilen. Immers dan valt het systeem van ‘solidariteit’ om.

    Let wel, ik ben niet eens cynisch hier, maar dat is de achtergrond. Bedenk dus of er hier sprak is van iets wat normaal in loondienst zou zin. Zo niet, geen werknemer maar freelancer of ondernemer.

    Volgende stap is BTW. Is er BTW? Zo ja, dan ondernemer.

    En mocht je denken, dan is niemand toch ondernemer? Nee, want als freelancer heb je geen arbeidskorting of zelfstandigenaftrek.

    Let wel, er zijn wat meer haken en ogen, maar de premies en BTW zijn in feite de bepalende factor.

    En in mijn ervaring is de fiscus overal tevreden mee, zolang ze niet het idee hebben dat je probeert de belasting te omzeilen en het open doet.

    Vragen geef meestal meer ellende dan gewoon doen binnen de wet. Maar ja, je moet dan wel uitvinden wat de wet is en dan krijg je al die ellende.

    Paul Martens [21] reageerde op deze reactie.

  16. @Armin [19]: In principe juist, maar qua volgorde net andersom in de ogen van de belastingdienst. Je bent eerst ondernemer in de zin van BTW, daarna pas ondernemer in de zin van premies. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Zesde Richtlijn, waarin staat dat wanneer je ondernemer bent in de zin van afdrachten en premies, je dan ook automatisch ondernemer bent voor de BTW. De BTW is een “lagere” gradatie van diefstal belasting. Als de “meerdere” geldt (dus de premies e.d.) dan is automatisch ook de “mindere” (de BTW) van kracht.

    Dit even voor de techneuten onder u. šŸ˜‰

    Armin [23] reageerde op deze reactie.

  17. @Armin [20]: De fiscus kijkt naar het gehele plaatje voor wat betreft de door een freelancer (ZZP’er) in te vullen VAR. Je kunt hier best aangeven, dat je langdurig op 1 project werkt, maar de andere vragen dienen dan zodanig ingevuld te worden dat er ondernemerschap uit blijkt en geen “verkapt dienstverband”.

    Bron: “Eigen Bedrijf”, augustus 2010. Dit is het periodiekje van de KvK, voorheen de Kamerkrant.

    Armin [23] reageerde op deze reactie.

  18. @Paul Martens [21]: Bedankt voor de correctie.

    En bij punt 2:

    @Paul Martens [22]:

    bedoel ik meer dat er altijd een kapstok artikel is. Activiteit X die enkel bedoeld is om belasting te ontduiken is illegaal, ook als X in andere omstandigheden ook legaal kan zijn.

    Ofwel, als de fiscus meent dat jij enkel facturen rondstuurt om aan de meer dan 1 opdrachtgever te voldoen, dat enkel tegen je werkt.

    Uiteraard is het niet zo dat bij 1 opdrachtgever je meteen geen freelancer meer kunt zijn. Maar het idee dat je met dit soort nep-factuur rondsturen opeens de VAR regels kunt ontduiken is enkel bij de gratie dat de fiscus de zaak nog niet bekeken heeft.

Comments are closed.