Cuba is een prachtig voorbeeld van een laboratorium voor mensen en socialisme. Het is een eiland, het heeft een totalitair regiem en een jarenlang socialistisch bewind. En dat bewind schroomt niet om (dier) proeven op haar burgers te doen. Nadat eerst het experiment van de alwetende en almachtige staat was uitgevoerd, begint men er nu achter te komen dat net als in alle andere centrale overheids landen, dit niet werkt.Niet getreurd, als het systeem niet werkt, zijn de mensen fout. Dus gingen ze de mensen omvormen en duldden ze geen andere meningen. Ook dit experiment heeft gefaald en er vluchten nog steeds mensen voor die socialistische ‘vrijheid’ uit Cuba.

Het meest recente experiment is om 20% van de ambtenaren te ontslaan en hen ondernemer te laten worden. Op zich juich ik dit enorm toe, want zoals blijkbaar ook de familie Castro zich nu realiseert, moet de welvaart eerst geproduceerd worden (door ondernemers) alvorens zij verdeeld kan worden. En niet andersom!

Misschien dat wat linkse partijen het idee van Castro ook eens kunnen gaan bestuderen op hun volgende gospel/studiereis naar Cuba.

Het is natuurlijk wel een misvatting en een gotspe dat je mensen zou kunnen dwingen om ondernemer te worden, net zo goed dat je ze niet kunt dwingen om vrij te zijn. Wat dat betreft is het respect voor mensen in Cuba ver te zoeken.

En wil ik nu alvast waarschuwen dat onze linkse studenten niet meteen de juiste conclusies zullen stellen: waarschijnlijk gaat het die Cubaanse ex-ambtenaren met hun jarenlange ingeprente ‘overheid weet het beter gedachtes’, mislukken om in een centraal geleide economie, succesvol ondernemer te zijn. En dus!? zal de conclusie van links zijn dat vrije ondernemerschap of privatisering ook niet werken en dat we dus maar beter bij het oude liedje kunnen blijven van iedereen arm.

Als afsluitende opmerking: waarom gaat het die nieuwe ondernemers niet lukken om succesvol op Cuba te zijn? Er zijn niet genoeg ambtenaren om hen een vergunning te geven….

19 REACTIES

 1. Ik juich het initiatief toe.
  Ik ken Cuba niet zo maar ik kan me voorstellen dat er door de jaren heen een schaduweconomie is ontstaan waar de overheid geen vat op heeft gekregen.
  Dat is inherent aan een socialistisch systeem.
  In China heeft de overheid de ondernemersgeest van veel mensen ook niet kapot kunnen krijgen. Ook in Cuba zullen er ondernemende mensen opstaan en het valt niet regelen vanuit de overheid wie daar wel of niet geschikt voor is.
  Dat de Castros nu hun socialistisch model gedeeltelijk loslaten is het begin van eind voor wat betreft socialisme in Cuba.
  De geest zal niet meer in de fles te krijgen zijn als mensen doorkrijgen dat hard werken of innovatief bezig zijn beloond wordt op een vrijere markt.

 2. hoe oud wil je worden als je geen plezier kunt hebben?
  plaats 37 voor dit socialistisch paradijs, waar de enige kans op iets leuks in het buitenland is, is om arts te worden. Mischien dat dat helpt en dat de Cubanen niet mogen roken, want alle sigaren moeten worden ge exporteerd…

  Ron A te A [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Infinity [2]:

  Geen idee wat de verklaring is. Misschien omdat Cubanen veel vis eten. In Japan waren 200.000 honderdplussers zoek. Misschien dat Japan uiteindelijk toch niet op deze plaats terecht komt.

  Cuba komt pas op de 37ste plaats. Net iets boven de Verenigde Staten. Een land met miljoenen inwoners met een ongezonde levensstijl. Het zou kunnen dat de kraamzorg op Cuba relatief goed is, waardoor de zuigelingensterfte relatief laag is.

  De tien landen, allen Afrikaans, die onderaan bungelen zijn allemaal landen met veel zuigelingensterfte en kinderziektes.

 4. Hier zijn te veel ambtenaren om je een vergunning te geven en je bloedgroep moet in orde zijn om aan de bak te komen.

 5. @Overnight [3]:
  Mischien dat dat helpt en dat de Cubanen niet mogen roken
  Nou, het toeval wil dat een maandje terug het belangrijkste Cubaanse nieuws was dat mensen niet meer hun wekelijkse sigaretten GRATIS krijgen, omdat ze zich eindelijk realiseerden dat naast de lunch ook sigaretten niet gratis kunnen worden verstrekt. Ik zweer het je: die gasten kregen allemaal een pakje per week van oom Fidel. Daar kan Klink nog wat van leren 😀

  Overigens heb ik een week geleden een artikeltje naar Hub gestuurd, maar sindsdien heb ik eigenlijk niets meer vernomen. Het begint me ook op te vallen dat zijn naam sindsdien meer te vinden is in nieuwe artikeltjes. Iemand info?

  Dan het stukje wat ik wilde posten: Dat was een reactie op DIT ARTIKEL op Nu.nl

  Cuba schrapt half miljoen overheidsbanen
  De belangrijkste alinea was:
  Op langere termijn zullen uiteindelijk meer dan een miljoen banen in de overheidssector verdwijnen. Dit moet leiden tot een grotere efficiency in de staatssector.

  Hier staar dus letterlijk: Het schrappen van banen in de overheidssector leidt tot een grotere efficiency in diezelfde sector.

  Als ze dit in een land als Cuba (natte droom van menig socialist) al beseffen, dan moet het voor een nono als Cohen toch luid en duidelijk zijn?

 6. Ik vind het heel bijzonder om te zien dat zélfs de meest zuivere communistische staat (als jullie mij deze term toestaan) deze maatregel neemt.

  En als zij er al 500.000 ambtenaren uit kunnen bonjouren, dan moeten de Nederlandse overheid dat streven toch kunnen verbeteren, dacht ik zo. Nederland die toch altijd het braafste, beste jongetje van de klas wil zijn….

  Het is ook bijzonder om te zien hoeveel veranderingen er plaatsvinden op dit punt in tijd. Een omslagpunt. De oude garde (semi)socialisten wordt gewipt (Tjeenk Willink, Lubbers enz) en het socialisme wordt niet meer gedragen, de Nederlandse bevolking pikt niet alle kletskoek die men tracht te verkopen (eindeloze subsidies, maar ook verhogingen verkeersboetes), TEA-parties steken overal de kop op, enz enz.

  Ik ben heel benieuwd waar we uit gaan komen.

  Oscar [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Astrid [7]:

  “Ik vind het heel bijzonder om te zien dat zélfs de meest zuivere communistische staat (als jullie mij deze term toestaan) deze maatregel neemt.”

  De meest zuivere communistische staat is altijd nog Noord-Korea. Ik denk dat Cuba qua communistische zuiverheid op de derde plek komt, achter Laos.

  Astrid [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Astrid [9]:

  “Ik dacht dat Noord Korea eerder een dictatuur was van de zuiverste soort, maar ik wil best meegaan in jouw punt.”

  Een communistische staat van het zuiverste soort kan enkel een dictatuur van het zuiverste soort zijn. Hoewel je zulk een dictatuur ook een volksdemocratie of democratisch volksrepubliekeins zou kunnen noemen.

  “e maakt me nieuwsgierig: Wat is dan de nr2?”

  Reeds vermeld in reactie nummer 8, laatste zin.

 9. vervang cuba door nederland en dan is het artikel ook 70% waar..

  jammer dat mensen zich als links of rechts blijven profileren. zeker nu operatie “haat de moslim”, pogingen van het regime de volkeren tot nationalisme te keren mislukt zijn!!

  “It is no matter of health to be well adjusted to a profoundly sick society.”

  _Jiddu Krishnamurti_

  10:10:10 GLOBAL NONN COMPLIANCE DEBATE, SOLUTIONISM

  -WARNING- FALSE FLAG AHEAD!!! IRA is not AL-QAEDA!!

  london beware, earthquake or bombattack.. staged and false flag!!

  Oscar [12] reageerde op deze reactie.

 10. @paul [11]:

  “jammer dat mensen zich als links of rechts blijven profileren. zeker nu operatie “haat de moslim”, pogingen van het regime de volkeren tot nationalisme te keren mislukt zijn!!”

  Wat een onzin. De regimes zijn uitermate islamofiel. De Nederlandse (politieke) elite is islamofiel. De EU is islamofiel. De Amerikaanse overheid is islamofiel. Alle politici en alle intellectuelen die kritisch zijn over de sjaria zijn vooralsnog paria’s.

  En daarbij: inhoudelijke kritiek op de mohammedaanse leer is niet hetzelfde als het haten van islamieten.

  paul [13] reageerde op deze reactie.

 11. @paul [13]:

  Dus als iemand inhoudelijke kritiek heeft op de mohammedaanse geloofsleer dan trapt iemand in zionistische leugens? Bestonden er ook al Zionisten in de Middeleeuwen? Waren de Byzantijnse keizers jodenknechten? Werd Hugo de Groot betaald door de Mossad?

  In welke leugens trap ik als ik de verderfelijkheid van het cultuur-marxisme in zie? Into paleo-conservative lies?

  In welke leugens trap ik als ik de verderfelijkheid van het socialisme in zie? Into capitalist lies?

  In welke leugens is uzelf getrapt?

  “fearmongerer,liar.. investigate

  wilders, mossad (incl marteling) getrainde agent..”

  Wat bedoelt u? Dit komt mij voor als een enigzins verwarde Indiaanse medicijnenman, die een tijdje gebivakkeerd heeft in Nederland, van een obscure en amateuristische geheime dienst die berichten telegrafeert.

  Uit een deel van uw reactie no.11 blijkt dat u wel degelijk in staat is om syntactisch, het niet gebruiken van hoofdletters is een andere kwestie, correcte Nederlandse volzinnen te produceren.

 12. aangezien stalin de grootste moordenaar was, mischien inmiddels door de verenigde naties ingehaald heb ik weinig kritiek op uw opvattingen daar over.

  als u gelooft dat hetgeen klopt wat in geschiedenisboeken staat dan heeft discussie geen zin want ik weiger terug te gaan naar doctrines…

  voor de goede orde.. zionisme in de essentie was prima.. totdat het een fusie werd van MARXISME, NATIONALISME en FAscisme.. en natuurlijk het systematisch uitmoorden van JODEN, christenen en moslims.. of laat ik generaliseren en onschuldige mensen zeggen…

  “The life of an american jew in racist marxist israel” n boek van Jack Bernstein.. mischien toch een waarheid, waarom zou men hem anders vermoorden..

  of kijk naar de moordzaak en propaganda rond JACOB ISRAEL DE HAAN

  Het punt was: cuba, laboratorium, dierproeven op mensen.. in v.s., zo ook nl is dat ook sinds minimaal jaren ’40 n feit.. wwII is nooit afgelopen, google project paperclip

  maar houd aub vast aan uw waarheid als u niet met nog meer angst om kan gaan en de werkelijkheid niet wil zien..
  not my problem.. nog niet..

  wat informatie is word bepaald door de ontvanger..

  love and light

 13. In het Nationaal Antennebeleid van 8 dec. 2000 vertrapten alle Nederlandse Ministeries grondwetartikel 7 dat in de officiele toelichting expliciet voorafcensuur van de pers door de overheid verbiedt. Er werden toen zoals in het Nationaal Antennebeleid te lezen valt afspraken gemaakt met kopstukken uit de Nederlandse media. Dit alles om de miljarden aan licentiegelden veilig te stellen ten opzichte van Nederlanders met gezondheidsklachten door straling. Dit vivisectie-experiment op de Nederlandse bevolking duurt nu lang genoeg om in de zeer nabije toekomst de hele samenleving volledig te hebben ontregeld. In een gesprek dat ik in december 2008 met jurist Paul Baakman had verwachtte deze dat de Nederlandse staat straks zoveel schadeclaims zal krijgen dat ze alleen nog maar kan schikken en dat de stralingscrisis die ons te wachten staat veel ernstiger zal zijn dan de kredietcrisis. Iedereen steekt de kop er voor in het zand, maar lees je alle objectief wetenschappelijke rapporten en verwachtingen dan is een dergelijjke ramp iets dat nu al onmogelijk niet NIET kan plaats vinden.

  Wat experimenten op burgers betreft is het zinvol om eerst in eigen stal te kijken. Het Augiasgehalte is mogelijk dat van Cuba in het kwadraat.

 14. @paul [17]: Hallo Paul,

  dat brood is nieuw voor mij. In de rest ben ik dankzij mijn overactief mailende kennissenkring wel gepokt en gemazeld. Wat is precies het probleem met brood? (brood zonder Becel, dat in sommige landen verboden schijnt te zijn).

Comments are closed.