Nog weet ik, hoe verbaasd ik was toen een studiegenoot  wiens vader directeur was van een Amsterdams warenhuis,mij vertelde, hoe zijn ouders hem vermanend   toegevoegd  hadden: “ Evert, je wordt toch geen smerige dienstweigeraar?”

In retrospect  vraag ik mij af of deze ouders  wel  doorgrondden aan welk gevaar zij  hun zoon blootstelden door deze  zich zonder enige weerstand te laten  oproepen tot het verrichten  van militaire dienst.

Het   hieruit voortvloeiende gevaar was immers niet denkbeeldig. Van de naar  grove schatting circa 12 miljard personen  die gedurende de 20ste eeuw op de planeet geleefd hebben, zijn er   170   miljoen bij een gewapend  conflict om het leven gekomen  (circa  200 personen per uur) : een kans van circa  één op de  70, die vermoedelijk   aanzienlijk hoger lag voor degenen die  ooit   onderdeel vormden van een leger. 

Het aantal  personen dat gewond of psychisch beschadigd raakte als gevolg van een dergelijk conflict, bedraagt  een veelvoud van  deze 170 miljoen.

Zou het  een zichzelf als fatsoenlijk  beschouwende overheid en zichzelf als onberispelijk  beschouwende politici niet betamen, om aan de hand van dergelijke statistische   gegevens  het publiek te wijzen op  de wenselijkheid zich in het geval  van een gewapend conflict in het voetspoor van het Koninklijk Huis en hoge regeringsfunctionarissen zo snel  mogelijk naar een veiliger oord te begeven, als men althans geen ambities koestert om , al dan niet postuum , een onderscheiding te ontvangen en te erkend te worden als  lucht- , zee – of grondheld?

Hugo van Reijen

49 REACTIES

 1. Je leven op het spel zetten voor de zakelijke belangen van iemand anders. Oorlog is een synthetisch conflict. De overheid (regering of stamhoofd) wil dat jij voor hun belangen gaat vechten. Ze overgieten de missie met een nationalistisch sausje of stellen een voordeel of groot nadeel in het vooruitzicht. Wie daar gevoelig voor is, hoort volgens mij ook op het slagveld thuis.

 2. Voor oorlog zijn (de volgers) is ook een irrationeel iets. Ik heb mensen die voor militair ingrijpen in Irak of Afghanistan zijn uitgedaagd om zelf naar het front te gaan om te vechten. Zij zijn immers voor oorlog. Maar zij willen dan wel dat de buurman die uitvecht, terwijl zij zelf thuis op tv naar Paul de Lul kunnen kijken.

  Scrutinizer [31] reageerde op deze reactie.

 3. @Devidas [3]:

  Soldaat worden voor god en vaderland doe je voorlopig nog wel vrijwillig, maar de dwangmatige rekening die god en vaderland naar de burgers sturen voor wederopbouw, revalidatie, geestelijke nazorg laten we het daar maar niet over hebben. Nu zit deze rekening vaak al verdisconteerd in allerlei bedragen, dus waarschijnlijk merk je er niets van. Vandaar dat bijna niemand moeilijk doet over oorlog voeren en men misschien wel blij is dat we ‘gratis en voor niets’ de vijand buiten de deur weten te houden. Alleen vreemd dat we in NL de vijand zo lopen te subsidieren en hier met wagonladingen vol naar binnen halen. Het appartement waar ik voorheen woonde kwam nadien zonder blikken of blozen de vijand/jurkdrager te wonen…met subsidie, met een aai over de bol, met een arsenaal aan sociaalwerkers-addergebroed die voor het spul klaarstaan. Dan vraag ik me toch werkelijk af of de soldaten niet beter thuis kunnen blijven om onze landsgrenzen te bewaken, die zijn godverdommeze zo lek als een mandje…En dat kost ons óók nog eens héél veel klauwen met geld. Maar ook deze kosten zullen ergens wel weer worden verrekend en daar merkt men verder niets van, behalve dat de jurkdrager in een leukere woning woont met meer privileges dan autochtonen en de autochtoon achteraan in de rij moet aansluiten en verder zijn muil moet houden, thats all! Maar goed, de autochtoon kan altijd nog een apenpak aantrekken en het leger ingaan, vrijwillig.
  pcrs [7] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [42] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [6]: Misschien dat ze niet meer zouden komen zonder subsidie en sociaal werkers en je geen soldaten nodig hebt. Misschien dat dan alleen degenen komen die alleen vrijwillige relaties onderhouden en zo hun medemens tot vreugd zijn.

 5. @Vilseledd [8]:

  http://www.hetverraadvanlinks.nl/

  “Het verraad van links gaat over de verhouding tussen socialisme en godsdienst in de afgelopen 130 jaar, van de afvallige christen Ferdinand Domela Nieuwenhuis tot de orthodoxe moskeebestuurder Ahmed Marcouch. Links is de weg kwijtgeraakt in de multiculturele samenleving. Het durft geen kritiek op de behoudende islam te leveren..”

  “Ooit gold religiekritiek als ‘links’. Het verraad van links vindt het nog steeds links om je te verzetten tegen religieuze intolerantie en begrijpt niet, waarom linkse politici steun verlenen aan een reactionaire godsdienst.”

  Vervang links/socialisme door libertarisme/libertariers

 6. Beroepslegers hebben meestal erg aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor laagopgeleide werklozen. Op dat ene puntje na dan. 😉

  Sinds de Koreaanse oorlog verschijnt er in de VS al de comic strip Beetle Bailey (Flippie Flink in NL). Dat is een soort Amerikaanse soldaat Schweik die niet veel doet en overal tussendoor zwijnt.

  Bij zijn inschrijving krijgt hij een indrukwekkend betoog over de goede arbeidsvoorwaarden van het Amerikaanse leger: gratis reizen, gratis sporten, gratis opleidingen, gratis kost en inwoning, goed salaris, enz.

  Na een tijdje merkt Bailey fijntjes op: “we zitten hier nu al bijna een uur te praten en u heeft het er nog steeds niet over gehad dat er op je geschoten gaat worden.”

  hugo van reijen [13] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [5]:
  Dat is inderdaad een heel goed voorbeeld: een wonder dat er nog mesen zijn die het slikken.
  Hugo van Rijen

 8. @Devidas [16]:

  “De Nederlandse overheid wil het namelijk strafbaar stellen om gegevens die zonder toestemming verkregen zijn te lekken, te bezitten óf bekend te maken”

  Zal partijgenoot Jan Kees de Jager niet leuk vinden. Hoe moet die nu aan onze buitenlandse bankgegevens komen? 😉

  Kanoekel [19] reageerde op deze reactie.

 9. @Devidas [15]:

  Jahhhh…stapje voor stapje … en stilletjes aan hebben ze alle schaakstukjes op hun plek gezet….goed he .

  Waarom denk jij bijvoorbeeld dat de EU plotseling zoveel aandacht besteed aan indentiteits diefstal ?
  Compleet met bangmaak verhaaltjes middels de locale media ( NOSS-Hoernaal e.d. ).

  Waarom denk jij dat jou eigen overheid het complete net verzadigd met kinderporno ?
  Ja mijn vrinden dat komt grotendeels geher-edit en wel van overheids servers.

  En neem een ding van mij aan die Ballin kom je in de toekomst nog vaker tegen , want waarom mag hij zo braaf komen opdraven bij de Bilderberg conferentie ?

  Omdat ze dat gezijk op ” het net “meer dan zat zijn , en schept men dus een aanleiding om ” binnen te treden “.

  Heb je wel eens uitgezocht wie er bij al die opsporingsdiensten stilletjes aan in positie zijn gezet ?

  Nee ?

  Dan zou ik er maar eens mee gaan beginnen , dan heb je enig idee wat je straks te wachten staat.

  Cash geld weg , postbodes weg en volledig aangewezen op het net , dat volledig word gecontroleerd.

  Hoe bedoel je paranoia ?

  Devidas [21] reageerde op deze reactie.

 10. @Peter de Jong [17]:

  De Nederlandse overheid wil het namelijk strafbaar stellen om gegevens die zonder toestemming verkregen zijn te lekken, te bezitten óf bekend te maken”

  Ziet iemand de geest langzaam kruipen ?

  En denk je dat Geertje je zal redden….nou zeg het maar ?

 11. @Kanoekel [18]:

  “En neem een ding van mij aan die Ballin kom je in de toekomst nog vaker tegen , want waarom mag hij zo braaf komen opdraven bij de Bilderberg conferentie ?”

  Zie http://www.netwerk.tv/node/1308

  “Naar aanleiding van het boek van Aalders spreekt Netwerk met vier Nederlanders, die bij de conferenties aanwezig zijn geweest. Voor het eerst breken ze de geheimhoudingsplicht. Oud-topman Wisse Dekker van Philips, voormalig minister van economische zaken Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister van Defensie Frank de Grave en voormalig voorzitter van de FNV Lodewijk de Waal doen een boekje open over deze besloten vergadering.”

  Ik heb de uitzending een poos terug gezien en ze gaven allen aan dat er geen sprake is van een schaduwregering. Het beste is om op te houden met Bilderberg conspiracy theorien, dat is iets voor hyperige Amerikanen en niet voor nuchtere Hollanders.

  Kanoekel [25] reageerde op deze reactie.

 12. de enige manier om dit allemaal te stoppen , is met geweld heel veel geweld tegen iedereen die tegen is

  de mensen overtuigen althans proberen
  lukt dit niet dan hebben die gewoon pech

  een vrij nederland hahahah nou dat zie ik in geen jaren gebeuren wat zeg ik ik denk dat het nooit gaat lukken
  de wetten worden steeds meer en meer aangepast , het is een kwestie van tijd wanneer onze vrijheid dicht slipt

  ja kan Nederland niet vrij krijgen door het via de regels te doen , schei nou eens uit met die patat friet instelling en eet wat spinazie
  ik word er altijd zo misselijk van die mannetjes die zich zelf zo hoog inschatten en waarschijnlijk een IQ hebben van hier tot Tokio en daardoor denken dat ze alles juist hebben , hun visie is de beste
  nou volgens mij hebben al die ministers met een zogenaamd hoog IQ Nederland naar de klote geholpen

  een vrij Nederland zonder geweld hahahah weer zon illusie

  vroeger was ik echt trots om Nederlander te zijn ongeveer 10 jaar gelden
  nu walg ik van Nederland met alles wat daarbij hoort

  bovendien de echte Nederlander bestaat toch niet (uitspraak van die allochtoon maxima)

 13. Nieuw zijn de Europese democratie waardebonnen 🙂

  Internetproviders zouden een content-belasting moeten gaan betalen. Dat heeft de Europese afdeling van de Britse vakbond voor journalisten voorgesteld aan de Europese Commissie.

  De bond stelt voor dat met deze internet-taks ‘Europese democratie waardebonnen’ worden gefinancierd. Met deze bonnen zouden Europeanen dan kranten- of online-abonnementen kunnen kopen. Volgens de Europese nieuwssite EurActiv.com noemt de vakbond internetproviders “klaplopers die miljarden verdienen met toegang bieden aan content waaraan ze geen cent hebben uitgegeven”.

  De Britse journalistenvakbond hoopt van harte dat de Europese Commissie haar advies overneemt, want “niets minder dan de democratie is in het geding”.

 14. @Devidas [21]:

  Ik heb de uitzending een poos terug gezien en ze gaven allen aan dat er geen sprake is van een schaduwregering.

  hahahahahahahaahaha….als ik in hun schoenen stond zou ik exact het zelfde zeggen.

  En dan ook nog bij het “logespreekbuisje ” Netwerk , net zulk crapuul als de hoernaals van RTL ( eigenaren zijn Bilderbergers ) en Publieken ( eigenaren zijn nu ook Bilderbergers ).

  Oh ja de publieke omroep is niet meer publiek….wel eens onderzoek naar gedaan ?

  Nee…dus , en als je niet precies weet waarover je praat : bemoei je er dan niet mee.

  En heb je wel eens nagetrokken wat Lodewijkje de Waal heeft zitten uitvreten bij dat vakbewegingetje , in denk niet dat wij daar met zijn allen beter van geworden zijn.

  PS. Dat geld voor de overige drie ook.

  Paul Martens [28] reageerde op deze reactie.

 15. @hugo van reijen [13]:

  In 1881 bezocht de Amerikaanse uitvinder Hiram Maxim een elektrotechnische beurs in Parijs. Daar kwam hij een andere Amerikaan tegen die zei: “If you want to make your everlasting fortune and pile up gold by the ton, invent a killing machine – something that will let these Europeans cut each other’s throats more easily – that’s what they want”.

  Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want een paar jaar later kwam Maxim met een automatisch machinegeweer dat 600 schoten per minuut kon afvuren. Het wapen werd met veel succes (lees duizenden slachtoffers) gebruikt in alle navolgende conflicten in de wereld, van Boerenoorlog t/m WOII.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maxim_gun

  En de Russische wapenhandelaar Victor Bout staat er om bekend dat hij vaak beide partijen in een gewapend conflict van wapens voorziet en de zaak goed opstookt om nog meer te kunnen verkopen.

  hugo van reijen [34] reageerde op deze reactie.

 16. @Devidas [24]:

  Hallo Geert Wilders is niks meer of minder dan Hegeliaans dialect.

  These versus antithese en die laat je lekker tegen elkaar knallen , en dan komt de synthese.

  En die krijg je nu.

  Wie schreef dat ook al weer hier : Nederland leeft in een media bel ( bubbel ) , waarom denk je dat je de godganse dag in de media word doodgegooid met misdaad ?

  En voor de rest alleen nog homo’s , moslims en Wilders….en rolt eindelijk het muntje door of moet ik het er met een voorhamer in graveren.

  En al die verschillende (?) media doen verbluffend allemaal het zelfde…ra..ra..ra..hoe is met mogelijk.

  Kanoekel [30] reageerde op deze reactie.

 17. @Kanoekel [27]:

  This topic has puzzled numerous expositors. How does Islam fit into the picture of global conflict? Is this a political, religious, or religio-political conflict? What is its origin and what are its goals? How does it impact on ecumenism and on the doctrine of salvation in Christ? Find out in this informative video. A clear line is drawn through history, showing that the reality is more startling than the theory.

  Let op deze man is erg gelovig…maar negeer dat en volg zijn analyse.
  Hij klopt aardig ( zelf nagemeten ).

  http://video.google.com/videoplay?docid=7282213372966227768#

Comments are closed.