Ik geef het gelijk toe, ik ben een goldbug. Ik voel me tot goud aangetrokken juist omdat het voor weinig anders gebruikt kan worden dan voor geld. Maar wat vind jij? In dit artikel pleit ik voor goud als geld, maar wil ik via de comments achterhalen wat de lezer als geld wil.
Het huidige systeem
Eerst even kort over het huidige geldsysteem. News flash: dit systeem is rot. Geld is de helft van iedere transactie en de productie van geld is niet vrij. Zolang dit het geval is, is er geen sprake van een vrije markt. Een markt is pas vrij als geld ook vrij is. Dit is het eerste argument dat ik gebruik als een socialist of Keynesiaan (voor zover dit verschilt) tegen mij begint over ‘het falen van de markt’ en de ‘crisis kwam van rechts’. Zoals de gemiddelde Vrijspreker lezer weet, dienen de burgers de facto gebruik te maken van het overheidsgeld, uitgegeven door de centrale overheidsbanken, wat vervolgens door het commerciële bankenkartel wordt opgeblazen. Hetgeen onze vrije keus beperkt, de banken rijk en machtig maakt, de overheid spilziek en wat al decennia leidt tot de conjunctuurcyclus. Weliswaar kan de burger gebruik maken van eigen gekozen geld (lets bijvoorbeeld) maar dit wordt door regelgeving beperkt.
Goud
In het begin gaf ik aan dat ik een goldbug ben. Ik heb over veel alternatieven nagedacht, maar heb geen betere gevonden. Goud heeft duizenden jaren, niet voor niets, gewerkt. Andere metalen of grondstoffen worden verbruikt en zijn daardoor minder stabiel. Goud wordt wel gebruikt voor sieraden, maar veel mensen, met name in India, kopen gouden juwelen om koopkracht te bewaren. Ongedekt geld zou op een vrije markt niet tot stand zijn gekomen. Begin zelf maar eens ongedekt geld uit te geven, je zal weinig klanten trekken.
Kritiek op goud luidt vaak dat ‘je het niet kan eten’, ‘het de nieuwe zeepbel is’ en we ’toch niet weer met gouden brokken willen rondlopen’. Dat je goud niet kan eten, doet er niet toe. Daar is geld ook niet voor, om het te eten. Behalve chocolademunten misschien. De euro eet je ook niet. Of goud een zeepbel is, hangt af van de maatregelen die overheden nemen. Als centrale banken, zoals Volcker begin jaren ’80 deed, de rente gaan verhogen en overheden zouden begrotingstekorten gaan terugdringen en schulden gaan aflossen, dan zou goud in termen van nationale valuta weer kunnen dalen. Aangezien het er niet op lijkt dat dit voorlopig gaat gebeuren, kan de waarde van goud nog veel verder stijgen. Als de overheden er echt een potje van maken en het huidige fiatgeldsysteem ontspoort, dan zouden productieve mensen wellicht, op de vrije markt, goud herintroduceren als nieuw geld. In dat geval zou goud naar oneindige waardes, gemeten in huidig fiatgeld, kunnen gaan.
En goud hoef je niet in brokken mee te nemen om er mee te betalen. Digitaal goud werkt prima, waarbij het goud over meerdere kluizen wereldwijd is opgeslagen. Leefgemeenschappen zouden hun eigen kluis kunnen hebben die dan weer in verbinding staan met centralere kluizen zodat je wereldwijd clearing hebt en kan streven naar een globale munt. Zou dat niet prettig zijn? Net als dat we allemaal gebruikmaken van hetzelfde internetprotocol?
Jouw mening
Graag hoor ik van jou wat voor soort geld jij wilt gebruiken in een ideale samenleving. Doorgaan op de huidige, mijns inziens immorele, weg. Of switchen naar nieuw geld. En zo ja welk geld dient dit te zijn? Hoor ook graag van anti-goud mensen welk geld ze dan wel willen hebben.
@Koen Strider [28]:
Hey een marktvoorspeller. Als ik je goed begrijp is het dus slim om je huis te verkopen en alles te steken in call opties in gouddelvingsbedrijven?
@Bon Vivant [29]:
Denk je aan me hart? Ik heb het net gelezen.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7545312/__Dienstreis_Doebai_valt_niet_in_smaak__.html?sn=binnenland,buitenland
Vooral dat laatste stukje is zeer typerend voor de heer Nordor.
“Wat in deze kwestie ook voor verwarring zorgt, is dat Marnix Norder de voorzitter is van de uitnodigende partij: de Stichting Hoogbouw. De vraag die nu rijst is, of de gemeente Den Haag wel de instantie moet zijn die de reiskosten voor de wethouder moet betalen, of dat dit de Stichting Hoogbouw moet zijn.”
Ik heb het even doorgestuurd naar een kennis van me, een soort luis in de pels van de Haagse politiek. Hij heeft lijntjes om
het zulke lieden flink zuur te maken.
Heb verder al wat geluiden gehoord dat de Haagse gemeenteraad erboven op zit.
Het is echt ongelovelijk met dit soort PvdA ratten. Als je het artikel goed leest komt het op het volgende neer: ik nodig mezelf uit om op vakantie te gaan op jouw kosten.
Geen woorden voor. Het bewijst maar weereens mijn diepe afkeer voor de PvdA. Ik stem niet, maar zou ik het doen dan zou ik nog eerder SP dan PvdA (PvdR eigenlijk, Partij van de Regenten) stemmen. De commies van de SP zouden zoiets niet eens in hun hoofd halen.
Tja, goud als geld? Er wordt gezegd, dat al eeuwen zo is geweest, maar toch is de gouden standaard iets uit de 19e eeuw en zijn er ook tijdens de gouden standaard flinke recessies geweest. Een keer zelfs vijf in een paar jaar. Het probleem was, dat de goudprijs wel stabiel was, maar de gewone prijzen instabiel. Nu hebben we een instabiele goudprijs, maar redelijk stabiele consumentenprijzen, met een lichte inflatie. Veel dingen zijn jaren niet meer duurder geworden.
Het lijkt me verder ook niet praktisch om de volgende redenen:
– onenigheid over de juiste te hanteren goudprijs. KB vraagt 46 euro per gram, 50% te veel. Juweliers adverteren op straat met mooie ronde, maar veel te lage goudprijzen. Je gaat veel geld verliezen, als je continu gouden munten verwerft en weer uitgeeft. Verder zit je nog steeds met die instabiele goudprijs.
– de wereldhandel is zo enorm toegenomen, dat de hoeveelheid goud ontoereikend is en een goudprijs van een ton of een miljoen per trooysche ons lijkt me onpraktisch. Een keer je gouden tientje laten vallen en je bent 100 euro armer.
– Kleine geldeenheden leveren kleinere muntjes op. 2 Mexicaanse pesos is ongeveer 30 euro, maar een heel klein muntje.
– Je moet verstand hebben van goud, zowel hoe je het moet wegen, omrekenen, falsificaten herkennen enzovoort. je moet met je weegschaal, rekenmachine en toetssetje over straat. De caissière zal je echter even snel blijven afwerken als nu het geval is, dus je krijgt niet eens de kans het goud te wegen.
– De overheid zal het bezit van gouden munten gaan verbieden als mensen buiten het centralebanksysteem omhandelen.
Mij lijkt het beter om gewoon keihard met goede democratische controle wereldwijd een monetair systeem vast te leggen, waarmee absoluut niet meer gesjoemeld kan worden.
“En goud hoef je niet in brokken mee te nemen om er mee te betalen. Digitaal goud werkt prima, waarbij het goud over meerdere kluizen wereldwijd is opgeslagen.”
Tja, maar daar komt het counterpart risk weer om de hoek kijken. Hoe weet ik, dat het er daadwerkelijk ligt en dat ik in tijden van nood kan rekenen op de levering. Een vriend van me dacht tot dit jaar, dat geld ook volledig gedekt was door goud. Ik heb hem wat filmpjes van Middelkoop laten zien en hij was zo geschokt, dat ik me afvroeg er wel goed aan gedaan te hebben.
Het handigste lijkt mij om het goud als vermogensbescherming te gebruiken, want wat in Argentinië gebeurd is, kan ook hier gebeuren, maar dat je de dagelijkse boodschappen in euro’s doet, want die is morgen nog steeds hetzelfde waard.
“De eerste is duidelijk. Als er maar 20 brokjes goud waren zou het zeer waardevol zijn, maar niet geschikt als wereldwijd betaalmiddel.”
Reken de wereldgoudvoorraad om naar het aantal wereldburgers en de hoeveelheid per burger is 180·10^6 kg /6,6·10^9 pers. en er is 27 gram voor iedere wereldburger beschikbaar. Ik heb een gouden hanger van 20 gram (15 gram puur goud) en nog een aantal andere, dus ik zit er al ruim overheen. Als je het met die 27 gram moeten doen, dan worden we met zijn allen straatarm.
“Een snelle rekensom leert dat 6,5 miljard mensen ongeveer 1,5 cm3 aan goud hebben bij een goudvolume van een kubieke kilometer.”
Die kubieke kilometer haal je niet. Het is een kubus met een ribbe van 19 meter. Die 1,5 cm³ klopt aardig.
Hans [33] reageerde op deze reactie.
Zacharias [37] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [32]: Hoi Vilseledd,
Dank voor jouw reactie, op deze manier had ik nog niet naar goud gekeken. Wel naar het feit dat de beschikbare hoeveelheid goud veel minder sterk stijg dan wat voor stabiele prijzen we voor de komende 40 jaar nodig zouden hebben.
Even op internet rondgekeken. Hier zien we dat de totale wereld goudvoorraad ongeveer 150.000 tot 154.000 ton is. Als we dit delen door de 6,9 miljard mensen die we nu hebben is dit 22 gram per persoon.
De prijs voor een trooysche ons is nu iets van $ 1200. Als we met goud de waarde van het nationale inkomen in de VS en de EU mee uit willen drukken zou goud ongeveer € 1500 per gram moeten kosten. Om met goud het gemiddelde inkomen voor de hele wereldbevolking uit te drukken zou 1 gram goud ongeveer $ 400 dollar moeten kosten. Dit is meer dan tien maal zoveel als wat het nu kost. Inderdaad dit werkt niet.
Ergens vind ik het jammer dat er altijd naar alternatieven gekeken wordt, ik zie het compleet afschaffen van betaal-middelen als enige oplossing vanwege de destructieve krachten die van elke economie een monster maken..
Arm en angstig of rijk en angstig, het haalt niets uit in een economie, ik zou graag weer eens als mens behandeld willen worden, en het einde meemaken van de opjagende werking van geld..
@Slappe Zuigvis [12]:
Misschien moeten we even wat lood omzetten in goud
Dat kan , dan moet je wel eerst via het Enochian alphabet , contact maken met de angelics uit de 4e dimensie, zij kunnen u de formule geven. OP EIGEN RISICO!!!
@Nico de Geit [2]:
In een mono atomic form kun je het wel degelijk eten!
http://video.google.com/videoplay?docid=4039709112325657265#
Wel bij de feiten blijven aub! Wel eens gehoord van het zogenaamde manna uit de bijbel (het omgesmolten gouden kalf van mozes gevoed aan de stammen van Israel).
@Vilseledd [32]:
De gouden standaard, zoals die door politici en centrale bankiers werd gehanteerd, is een suboptimale vorm van goud als geld. De dollar, frank, mark, het waren allemaal afgeleide producten van goud.
In een ideale wereld betalen we met digitale grammen, uitgegeven door competitieve bedrijven die zich allen aan gewichts/kwaliteitseisen houden en die worden gecontroleerd door derde partijen die er belang bij hebben om een goed oordeel af te geven.
Je zegt: de goudprijs was stabiel maar de gewone prijzen niet. De goudprijs? Die bestaat niet. Een prijs is altijd een ratio. Geen prijs is per definitie stabiel.
De hoeveelheid goud maakt in principe niet uit. David Hume zei al: iedere hoeveelheid is optimaal. De constellatie prijzen past zich aan aan de hoeveelheid. Zeker indien we met digitaal goud gaan werken, doet het er niet toe of we met miligrammen of grammen betalen.
Mochten mensen nog behoefte hebben aan anonieme cashbetalingen, kan dit eventueel met zilver. Maar ook met anonieme gold cards.
Goed artikel.
*Een markt is pas vrij als geld ook vrij is.*
Kort en bondig samengevat wat er mis is aan het huidige monetaire systeem.
Men kan 3 nieuwe EUSSR toezichthouders uit de grond stampen maar dat heeft geen enkele zin in het huidige systeem.
Overheden weten dat ook wel maar ze willen kost wat kost hun monopoliepositie behouden.
Zilveren munten zijn natuurlijk ook een prima optie gezien het feit dat goud niet erg praktisch is als betaalmiddel.
Als goede tussenstap zie ik winkels met artikelen geprijst in euro’s EN in (bv)zilverlingen of digitaal in goudgram . De betaalwijze maak jij uit net zoals jij uitmaakt waarin je betaalt wilt worden door je opdrachtgever of werkgever.
Schrikbeeld is dat we gaan naar onderstaande toestanden;
http://www.nu.nl/economie/2180145/contant-geld-verdwijnt.html
De rabobank gaf vorige week al aan dat ik nog maar 1 afschrift per maand krijg. We worden de fuik van gedwongen volledig elektronisch betaalverkeer ingejaagd.
“Men kan 3 nieuwe EUSSR toezichthouders uit de grond stampen maar dat heeft geen enkele zin in het huidige systeem.”
Ze doen het meteen goed. Ze snappen, dat weer een nieuwe toezichthouder niets oplost, dus we proberen het eens met drie tegelijk. Zou het wat schelen, wanneer centrale bankiers voor de waarde van de munt instaan met hun leven?
GB [40] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [39]:
*Zou het wat schelen, wanneer centrale bankiers voor de waarde van de munt instaan met hun leven?*
Dat gaat niet lukken. Ze doen hun “best”.
En daar zit hem meteen de kneep; er is geen echte stok achter de deur.
Je praktische bezwaren tegen fysiek goud in @32 zijn steekhoudend.
Goud en zilver kunnen WEL die stok achter de deur zijn en daarom neem ik die nadelen voor lief.
Wat mij betreft blijft het betalingsverkeer voor 95% in monopolistisch overheidsgeld en voor het grootste gedeelte ook elektronisch. Dat is het efficientst.
Het gaat er echter om dat de burger de wettelijke mogelijkheid moet hebben in minimaal twee alternatieve betalingsmogelijkheden te kunnen betalen en te worden afgerekend.
Minimaal één van die alternatieve mogelijkheden moet goud en/of zilver zijn vanwege hun intrensieke waarde en de nagenoege onmogelijkheid van manipulatie vanuit de oveheid.
Denk jij niet dat de centrale banken gedwongen worden tot zelfdiscipline als de massa van vandaag op morgen kan overstappen op goud en zilver als (wettig) betaalmiddel als men het vertrouwen in die Centrale Bank verliest?
Zilver als alternatief voor geld is geen oplossing. De beschikbare hoeveelheid zilver is 4 gram per hoofd van de wereld bevolking en de vier grootste spelers op de Comex (waaronder JPMorgan de allergrootste is) beheersen namelijk ruim 70% van de wereld voorraad zilver, zie http://www.usmarkets.nl/overigdiverse-artikelen/156393-zilver-manipulatie.html.
Bij Goud heeft het IMF/Wereldbank, de paar grootste spelers bij de bijna 200 centrale banken in de wereld en een hele kleine groep super rijke mensen ongeveer de helft van de totale wereld goudvoorraad in handen.
*De beschikbare hoeveelheid zilver is 4 gram per hoofd van de wereld bevolking*
Ik wist niet dat het zó weinig was. Zit ik er in ieder geval ruim boven 🙂
Je hoeft natuurlijk geen 100% zuivere munt te hebben. De vroegere rijksdaalder had volgens mij ook een veel lager zilvergehalte.
Ik weet niet of voor kleiner wisselgeld eventueel in een ander metaal (koper?) geschikt is. Het gaat erom dat er een onderliggende intrensieke waarde moet zijn.
*Bij Goud heeft het IMF/Wereldbank, de paar grootste spelers bij de bijna 200 centrale banken in de wereld en een hele kleine groep super rijke mensen ongeveer de helft van de totale wereld goudvoorraad in handen.*
Je moet er niet vanuit gaan dat er na een financieele ineenstorting een status quo in deze situatie blijft. Iedereen begint dan vanaf praktisch nul.
Overheden en centrale bankiers hebben juist door het huidige monopolistische luchtgeldsysteem zich zo extreem kunnen verrijken ten koste van de produktieve medemens.
In een nieuwe systeem waarin een grotere rol voor edelmetalen is weggelegd zullen ze met écht geld moeten betalen voor afgenomen diensten (bv beveiliging 😉 )en goederen.
De rijkdommen zullen dan vanzelf eerlijker verdeeld worden over de gehele wereld.
Valsemunterij (want dat is het op dit moment feitelijk) vanuit die elitegroep is dan niet meer mogelijk.
“De constellatie prijzen past zich aan aan de hoeveelheid. Zeker indien we met digitaal goud gaan werken, doet het er niet toe of we met miligrammen of grammen betalen.”
Maar dan moet je of het goud opbergen en heb je een tegenpartij nodig, die je de tegenwaarde in goud garandeert (gaat nooit goed) of je moet heel voorzichtig zijn met je muntjes en uiterst accuraat wegen.
“De beschikbare hoeveelheid zilver is 4 gram per hoofd van de wereld bevolking en de vier grootste spelers op de Comex”
Dat kan toch niet; dan was zilver toch veel duurder. Zilver komt veel meer voor dan goud.
“Ik weet niet of voor kleiner wisselgeld eventueel in een ander metaal (koper?) geschikt is.”
Dat worden forse munten met een prijs van 5,68 euro per kilo. Als de nominale waarde van een cent, waar het wel nog voor te doen is, minder waard is dan de koperwaarde gaan mensen centen hamsteren, zoals voor 1980.
“Zilver als alternatief voor geld is geen oplossing.”
In het Frans is ‘geld’ anders nog altijd “l’argent”, niet dat ze nog zilver gebruiken, want ze hebben dezelfde euro, maar het wijst wel op de ingeburgerdheid ervan. 4 gram per hoofd kan ik me nauwelijks voorstellen; ik kom zelf al op ruim een kilo; ik heb een maagdhanger van 250 gram.
“Denk jij niet dat de centrale banken gedwongen worden tot zelfdiscipline als de massa van vandaag op morgen kan overstappen op goud en zilver als (wettig) betaalmiddel als men het vertrouwen in die Centrale Bank verliest?”
Totdat blijkt, dat mensen enorm bedonderd worden door handige lieden, die te weinig bieden voor het goud of zilver. Vergeet niet, dat een fors deel van de Nederlandse bevolking niet kan rekenen.
En nog iets: ik vind zilveren munten veel te mooi om uit te geven. Die vieze eurobriefjes ben ik graag kwijt, zeker die smerige vijfjes, maar een zilveren rijksdaalder of een gouden tientje? Dat doet je toch pijn om daarmee je eten te betalen.
Zacharias [44] reageerde op deze reactie.
Hans [46] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [43]:
Als vrije individuen via zelf gekozen, gedeelde, gecontroleerde kluizen digitaal betalen met goud als dekking, dan maakt de hoeveelheid toch niet uit? Tenzij je dermate paranoïde bent, dat je geen spullen in bewaring wilt geven. Daarmee zou je wellicht een Shurguard of je caravanstalling ook niet vertrouwen. Een samenleving heeft een basisvorm van vertrouwen nodig, anders kun je net zo goed kluizenaar worden.
“Tenzij je dermate paranoïde bent, dat je geen spullen in bewaring wilt geven.”
Maar dan geldt dat toch ook voor mensen, die banken niet vertrouwen en voor papiergeld. Als het bankenstelsel crasht, dan roept Jan Kees de Jager de hulp in van de Noodwet Financieel Verkeer en is al je goud van de Staat en worden we afgescheept met een tientje van Lieftink.
@Vilseledd [43]: Hoi Vilseledd,
Heb je wel eens van het begrip speculatie gehoord, juist dit verklaart waarom de prijs van goud hoger is dan zilver en ook dat de marktprijs van beide edelmetalen veel hoger is dan de werkelijke kosten om het te maken, in een goud/zilver mijn te winnen.
Dit is ook een belangrijke reden waarom ik tegen gebruik van goud en zilver als dekking van geld ben. De productiekosten hiervan is VEEL minder dan de nominale waarde die we nu als gevolg van speculatie voor betalen.
Wat we doen met geld koppelen aan deze metalen is een hele kleine groep mensen die deze metalen fysiek bezitten en of ook de mijnen bezitten ten opzichte van de rest van de wereld bevolking een zeer extreem groot financieel voordeel geven.
De zilver en goudvoorraden die ik eerder genoemd heb zijn de pure waarden, de waarden die de meeste mensen hebben is vermengd met een ander metaalsoort. De voorraad goud is ongeveer 5 miljard troy once en de voorraard zilver is ongeveer 1 miljard troy once. Dit komt overeen met ca. 22 gram goud en 4 gram zilver per hoofd van de totale wereldbevolking.
Het maken van 1 eurocent van koper is duurder dan de nominale waarde, vandaar dat dit in NL niet meer gemaakt wordt.
WIJ MENSEN ZIJN ZELF HET BELANGRIJSTE GOUD WAT ER IS
Als we het wereldweide armoede en werkloosheid probleem serieus aan willen pakken moeten we creatie van geld koppelen aan mensen.
De koopkracht van geld is de goederen en diensten die je er voor kunt kopen. Goud maakt niets, wordt bijna alleen maar in een kluis gelegd. Wij mensen maken de goederen en diensten en zijn degene die ze gebruiken.
De functies van geld zijn: rekeneenheid, transactiemiddel en bewaarmiddel. Maar ook een administratieve afspiegeling van de productiecapaciteit op een bepaald moment in de tijd.
Echter in praktijk wordt geld voor ca. 95% misbruikt voor speculatie. En is geldcreatie primair gekoppeld aan waarde papieren etc. met een speculatieve waarde die bijna geen verband houd met de reele productiewaarde die hier onder ligt. Dit is een belangrijke reden voor de huidige kredietcrisis en het feit dat de koopkracht van de dollar sinds invoering van de FED in 1913 met 97% is gedaald.
Het is relatief eenvoudig om een financieel systeem te maken waarbij iedere maand op nieuw met een druk op de knop van een computer al het geld geschapen wordt wat nodig is om de kosten van alle salarissen en uitkeirngen te kunnen betalen. En met verkoop van goederen en diensten via de organisatie die dit geld schept, het geld weer uit roulatie te nemen. Bij dit systeem voldoet geld aan de 4 hiervoor genoemde functies.
“Dit is ook een belangrijke reden waarom ik tegen gebruik van goud en zilver als dekking van geld ben. De productiekosten hiervan is VEEL minder dan de nominale waarde die we nu als gevolg van speculatie voor betalen.”
Maar maakt dat wat uit dan? Het eerste goud zal aan de oppervlakte hebben gelegen, maar de schaarste bepaalt toch de prijs. En de waardering van onze economieën in goud hangen toch voornamelijk af van de reeds gedolven wereldgoudvoorraad.
“De voorraad goud is ongeveer 5 miljard troy once en de voorraard zilver is ongeveer 1 miljard troy once. Dit komt overeen met ca. 22 gram goud en 4 gram zilver per hoofd van de totale wereldbevolking.”
Ik kom in mijn uppie al aan ruim een kilo, als het er geen twee zijn, zilver. Het lijkt me toch sterk, dat dat feitelijk het equivalent van 10 kg goud is. In Oost-Duitsland wist men dat de Ostmark minder waard was dan de Westmarkt, dus was er een zwarte koers van 1:8 tegenover de officiële van 1:1. Deze mensen werd informatie onthouden; hoe kan het dan, dat bepaald geen vrienden van de financiële wereld, zoals Middelkoop, wel de officiële koers van goud hanteren? En waarom kan ik zilver aankopen tegen een nog lagere prijs?
“Heeft de pandbrigade het geld daarvoor van tafel gegraaid tijdens huisinspecties?”
Oja, daar hebben we ook lang niets meer van gehoord. “Anders wordt uw uitkering stopgezet,” roepen tegen mensen, die in een maand verdienen wat die melketiers in een heel jaar bij elkaar schrapen. De ombudsman had overigens eerder in Rotterdam gehakt gemaakt van de daar gebruikte methoden.
Comments are closed.