een niet gouden gouden eiToby367 was een kip in een legbatterij. Ze zat in rij 25 links achter in hal 6. De boer verwachtte dat ze eieren legde op een lopende band en dat deed ze ook omdat dit nu eenmaal gebeurde als ze at wat haar werd voorgeschoteld. Ze had geprobeerd niet te eten, maar omdat ze dan zo’n honger kreeg, gaf ze zich uiteindlelijk altijd weer over aan enorme vreetbuien. Wat het nog erger maakte was dat na 3 dagen vasten een gedeelte van de uitwerpselen van de 3 kippen boven haar in haar eten waren beland.

Hun snavels waren door de boer afknipt in een volledig geautomatiseerd procede om te verkomen dat ze elkaar te lijf zouden gaan. Volgens de boer was dit nodig om de zwakkeren te beschermen. Het had echter als bijkomend nadeel dat het de onderlinge communicatie niet verduidelijkte.

Op een dag was er een kip in hal 6 geweest die beweerde dat ontsnappen naar de vrijheid mogelijk was, ondanks het nauwkeurig geautomatiseerde en gecontroleerde proces, wat medogenloos kleine, vrolijke, nieuwsgierige kuikentjes opslokte en omvormde in slaafse legkippen die elke kip fel aanvielen die het woord vrijheid in de snavel nam. Waar het gerucht begonnen was, was nog steeds niet duidelijk en niemand nam er verantwoordelijkheid voor. Men zei dat als je een gouden ei legde, dat je dan vrij kwam. Sommigen beweerden dat er een bijkomend gerucht was dat op basis van historische verhoudingen het leggen van 14 tot 16 zilveren eieren ook werkte terwijl dat momenteel 60 keer zo gemakkelijk was. Toby367 vroeg zich af hoe het kon zijn dat een gouden ei niet op dezelfde manier afgevoerd werd door de lopende band als gewone eieren. De andere kippen konden dat ook niet duidelijk maken. Het leek toby367 ook onwaarschijnlijk dat de boer een kip zou laten gaan die gouden of zilveren eieren kon leggen.

Misschien betekende het wat anders, namelijk dat elk ei dat je legde van nature al een gouden ei was, dat hintte naar een andere vrijheid. Een vrijheid van illusies.

10 REACTIES

 1. Het is mij niet helemaal duidelijk of het om een Kip Eigen Batterij (KEB) gaat of een kapitalistische legbatterij.

 2. Een kip met psychische problemen heeft vorige week een ei naar de boer gegooid.

 3. Denkt de schrijver dat hij een legbatterij-kip is?
  Ik wens hem het niet toe.
  Of wil de schrijver de lezers laten geloven dat zij legbatterij-kippen zijn? Waarom moeten wij geloven dat wij kippen in een legbatterij zijn? Therapeuten die hun patienten dit willen laten geloven, noemen wij charlatans.
  Of wil de schrijver ons vertellen dat hijzelf een vrije kip is? Van wie wij kunnen leren?
  Of verwijst de legbatterij naar Noord-Korea, als een nieuwe Animal Farm?
  Is dit een poging de lezer-niet-libertarier, een patient-gevoel te geven? Hem te laten geloven dat hij een onbenul is, en wel i.t.t de vrije kip pcrs??
  Raadsels, raadsels.

 4. Iedereen weer een toompje kippen in zijn achtertuin, een geit om het gras te maaien en voor de melk en een varken voor de afvalverwerking. Dat scheelt een hoop gesleep met boodschappen, afval en geeft de kids wat omhanden met klusjes.

 5. @Liberty 5-3000 [2]:

  Dyslectisch? Leesproblemen? Moet ik uitleggen waarom kippen niet denken aan het leggen van gouden eieren, of gaat dat je begripsvermogen te boven?

  Het is zeer populair om met dit soort super zielige dieren verhalen a la de fabeltjeskrant een bio industrie vrije en daardoor waanzinnig dure industrie te creëren. Maar dat weet je donders goed, anders zou je niet zo’n agressieve reactie plaatsen.

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 6. @H.Numan [9]:

  Het is zeer populair om met dit soort super zielige dieren verhalen a la de fabeltjeskrant een bio industrie vrije en daardoor waanzinnig dure industrie te creëren.

  Altijd interessant om te zien hoe bij een wat meer literair stukje, mensen zichzelf bloot geven.

Comments are closed.