RED: De schrijver van dit ingezonden artikel heeft een andere opvatting over “de majesteit” dan de meeste Vrijspreker-schrijvers en bezoekers. Desalniettemin is het verstandig om ook naar dit goedgeschreven stuk te kijken. Steven Watertij kijkt vooral naar het facet hoe goed, hoe handig, de majesteit de aanwezige regels gebruikt.

Dat zegt nog niets over de juistheid of moraliteit van die regels. Zie ook “Nawoord”, maar lees eerst het artikel en vorm je eigen mening:

Leve de Koningin?

Driewerf Hoera?

Na lezing van de troonrede ondergaat Hare Majesteit de traditionele toejuiching ´Leve de Koningin!` Daar kun je veel kanten mee op. Leve de monarchie? Waardering voor de Koningin? Pure traditie? Historische ruis? Regering, Staten-Generaal en andere gasten beamen deze juichkreet met een driewerf Hoera! Vragen zij zich ooit af waarom?! Misschien goed om eens over na te denken. Graag denk ik mee..

Als vertrekpunt kies ik de volgende trendbreuk in de vaderlandse politiek. Tot 2002 keken wij op naar oudere politici: Van Agt, Kok, Lubbers, vaderen des vaderlands, gepokt en gemazeld. Daarna zagen we vooral nog jonge honden stoeien: Balkenende, Bos, Halsema. Ook goed, maar kunnen we wel zonder de mastodonten uit vroegere kabinetten? Zeker in formatietijd betwijfel ik dat. Dus mag van mij het ´Leve de Koningin!` blijven klinken. Zij handhaaft het mastodontendom. Sterker nog: ze hoort erbij. Met alle respect: zij is onze senior formatiestrateeg. Onze Majestodont!

De jonge honden

De Koningin dirigeert normaliter de formatieperiode. Niet iedereen beseft dat. Een voorbeeld. Drie politieke leiders zitten bijeen met de informateur. Zij doen aan radiostilte. Dat wringt natuurlijk met hun jeugdige dynamiek. Zodra het overleg escaleert, staat hun radio weer op vol. Rutte wil een proeve van een regeerakkoord schrijven, Verhagen vindt dat moedig en Wilders zal er serieus naar kijken. Zelfs Cohen reageert; hij wil meeschrijven. Achteloos gaan zij voorbij aan de gang naar de Koningin, die na rijp beraad zal bepalen hoe verder. Veel Haagse politici zijn relatief jong en als regeerders onervaren. Zij combineren verantwoordelijkheidsgevoel met manifestatiedrang en ongeduld. Mastodonten zijn anders. Ook zij laten zich horen, enerzijds vanuit hun ruime ervaring, anderzijds vaak niet gehinderd door politieke verantwoordelijkheid. Logisch dat hun stem langs de zijlijn vloekt met de enthousiaste kreten op het Binnenhof. Eén van die kreten is een baldadige oproep. Weg met de mastodonten!

Het mastodontendom

De Koningin ziet dat anders. Zij recruteert uit haar generatiegenoten graag stevige informastodonten: informateurs die regeeropties onderzoeken of kansrijke coalities naar een regeerakkoord begeleiden. Zwaargewichten met politieke ervaring, die verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig hun woorden kiezen in de media. Mastodonten! Bij formaties waardevol en onmisbaar.
Maar zelfs zij houden ´puber Geertje` en zijn kornuiten niet altijd in het gareel. Gelukkig is de grote Majestodont er dan zelf nog. Zij heeft een zeer royale formatie-ervaring, draagt een zware verantwoordelijkheid voor het hele proces en zoekt alternatieve wegen wanneer de formatie het spoor bijster raakt. Zij communiceert niet met de politieke media, maar weegt elk woord dat van haar uitgaat op een goudschaaltje. Zo handhaaft zij zich al decennia, niet tussen maar boven de partijen. Petje af voor de majestodontse wijze waarop zij het Binnenhofse klasje, met de jonge Rutte voorop, als een superieure schooljuf tot de orde riep.

Je maintiendrai

Deze Rutte had besloten tot zijn populaire proeve, maar werd getackeld door Wilders, die plots weer mee wou spelen. Rutte vond het best; hij riep van een nieuw politiek feit. Of de majesteit zich maar weer wou plooien. Maar de vorstin zette knaap Rutte stevig op zijn nummer. Ze riep hem bij zich, met adviseur Tjeenk Willink als getuige. Samen konden ze wellicht ontrafelen wat Rutte nu weer wou. Het gerucht gaat dat ook zijn spelregelkennis nog werd getoetst, wat verklaart dat hij pas na ruim twee uur weer weg mocht. (Hoera! 1). De Koningin stuurde Tjeenk Willink er direct maar als tusseninformateur achteraan. Scherper kon ze de vraag aan de rechtse rakkers op het Haagse pleintje niet stellen. Wat bezielt jullie eigenlijk? (Hoera! 2). Ook haar reprimande, opnieuw via pleinwacht Tjeenk Willink, mocht er zijn. Zeg Rutte vent, als je zo onbesuisd tekeer blijft gaan, zul je jezelf nog lelijk bezeren! (Hoera! 3).

Uit volle borst

Natuurlijk heeft Hare Majesteit dit alles niet willen zeggen. Het is mijn interpretatie. Maar toch. Bedoeld of niet bedoeld, ik denk dat ik haar goed heb verstaan. En mogelijk veel anderen met mij. Zij en haar mastodontenteam hebben de regie weer in handen. Zodat de jonge honden straks opnieuw een potje kunnen regeren. Ook daarom heeft ze het driewerf Hoera! weer royaal verdiend. En dus beste leden van Regering en Staten-Generaal, stem ik graag met u in. ´Leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!`

Ingezonden door Steven Watertij, september 2010
———————————————————–

Nawoord:
Beatrix weet dus die regels prima te gebruiken. Regels die ze voor een deel zelf heeft helpen maken, of die voor haar gemaakt zijn.

Ik wil bij deze globale opmerkingen niet vallen over het gebruik van de woorden “we” of “wij” van de schrijver en als u commentaar heeft, val dan ook niet daarover. Dat is een ander collectivistisch punt.

Uit het politieke spel, en de manier waarop het gespeeld wordt, blijkt nu echter overduidelijk de grote macht die de majesteit heeft bij het vormen van de nieuwe regering. Dat ze daarbij niet altijd 100 % scoort in wat ze zou willen, doet daar niets aan af.Zij moet ook met de gegevens werken die op haar af komen, zoals bvb de verkiezingsuitslag.

Maar uit de feiten van het verleden, zoals het Verraad van Lissabon, weten we dat zij zelfs daar lak aan kan hebben. Haar “onderdanen” stemden duidelijk tegen de EU-grondwet, maar toch tekende Beatrix het akkoord zonder maar iets van protest te laten merken. En verkwanselde daarmee de soevereiniteit van Nederland ondanks dat ze gezworen had die soevereiniteit met al haar middelen te verdedigen. En pleegde daarmee eedbreuk! Heel anders dan bvb Vaclav Klaus van Tsjechië!

Daarom, een driewerf hoera?
Ik zou het niet door mijn keel kunnen krijgen!

Hub.

34 REACTIES

 1. Het belangrijkste puntje van orde in deze verhandeling mis ik: hoe komt die mevrouw in een positie van ongebreidelde macht, zonder dat er ooit iemand op heeft gestemd? Zij kan nu wel handig gebruik maken van regeltjes, maar zoals Hub stelt heeft zij bewust onze soevereiniteit verkwanseld aan een andere ongekozen elite: de EU, aangestuurd door Bilderberg-achtige kongsies, waar de majesteit van dienst ook weer een vinger in de pap heeft.
  Afgezien van de antecendenten van de familie waar deze mevrouw uit voorkomt, vertegenwoordigt zij in geen geval het belang van de burger, maar wordt slechts het eigen belang gediend.
  De zwakke schakel is de politieke elite, die op de knieën is gekregen door een gecombineerde macht van een invloedrijk miljardenkapitaal en volksmanipulatie. Veel nieuws is er niet onder de zon, als dit artikel sarcastisch is bedoeld, dan vereist het nogal wat toelichting. Zoals gezegd: het eigen belang van de Amsbergjes prevaleert, vermoedelijk zijn de voorbereidselen voor de abdicatie ten gunste van wederom een ander ongekozen staatshoofd al jaren aan de gang.
  Lees bijvoorbeeld eens:
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2010/09/14/is-de-abdicatie-al-begonnen/

  Kanoekel [10] reageerde op deze reactie.

 2. Dat 3werf hoera e.d. doet mij doorgaans sterk denken aan een kreet uit de tijd toen een Oostenrijkse snorremans de baas was in een zeker buurland. Hetzelfde buurland waar de paps van deze mevrouw een enthousiast aanhanger van die snorremans was. Affijn, zie ProRepublica.nl voor meer. Zo, de eerste Godwin voor vandaag…

  Bovenstaand verhaal laat mooi zien hoe ondemocratisch Nederland is. Misschien is het wel beter om de absolute monarchie uit te roepen, dan zijn wij er waarschijnlijk snel van af. Van dat stelletje opportunisten dat nu probeert een regering te vormen wordt je ook niet vrolijk.
  Oscar [5] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Slappe Zuigvis [3]: Droomt u gerust verder. Politiek Den Haag en het buitenlandse financiële kartel zullen u niet uit de slaap houden. Denk gerust dat als er ooit een kabinet komt die het staatshoofd wil wippen, dat er geen desastreuze economische ramp in de polder uitbarst. Of dat er kogels in de rondte vliegen, van links of rechts of zelfs van boven. Iedereen kan hoog of laag springen, maar niet het ongekozen staatshoofd en het lakeiendom.

  Slappe Zuigvis [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Bon Vivant [2]:

  “Dat 3werf hoera e.d. doet mij doorgaans sterk denken aan een kreet uit de tijd toen een Oostenrijkse snorremans de baas was in een zeker buurland.”

  Om welke kreet ging het?

  Bedoelt u met ‘een zeker buurland’ Hongarije, waar de Oostenrijkse snorremans op de bijgaande foto ook de baas was?
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Franz_Josef_I.jpg

  “Hetzelfde buurland waar de paps van deze mevrouw een enthousiast aanhanger van die snorremans was.”

  Wat is er mis met het enthousiast aanhanger zijn van Oostenrijkse snorremansen? 🙂

  http://mises.org/images4/CarlMenger.png
  http://mises.org/images4/BohmBawerk.jpg
  http://www.besmithent.com/Ludwig%20Von%20Mises%20in%201971.jpg

  Erg verwarrend hoor, die Oostenrijkse snorremansen…..
  http://www.topnews.in/files/Josef-Fritzl101.jpg

  R. Hartman [7] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [27] reageerde op deze reactie.

 5. @P.E. Middelkamp [1]:

  Hub schreef :

  En verkwanselde daarmee de soevereiniteit van Nederland ondanks dat ze gezworen had die soevereiniteit met al haar middelen te verdedigen.

  Kanoekel schrijft :

  Beste man als jij eens de moeite had genomen om na te gaan wat Bea in 1980 werkelijk had gezegd , dan had Hub nu geweten dat zij GEEN EED HEEFT GEZWOREN.

  Zij heeft een gelofte af gelegd.

  En nu kan Hub twee dingen doen :

  1- Ter kennisgeving aannemen ( aanbevolen want het scheelt een hoop ergernis ).

  2- verbaast roepen heeeeeee …een gelofte maar GEEN EED ?
  En gaat hier in spitten ( net zoals ik ) dan houd Hub straks net zo hard zijn mond dicht ( net zoals ik ) , want hij word toch niet gelooft.

  You are living in a dreamworld Neo , so take the blue pill and stay there.

  Matrix reversed.

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [12]:

  Wat is het verschil tussen een eed of een “gelofte” die voor hetzelfde doel gebruikt wordt?

  Zelfs al was een BElofte, dan zou het in mijn ogen helemaal niets uitmaken.
  Afspraak = Afspraak. Contract = Contract!

  Sorry Hub…maar het zijn twee totaal verschillende dingen.

  En nog steeds geld:

  1- Ter kennisgeving aannemen ( aanbevolen want het scheelt een hoop ergernis ).

  2- verbaast roepen heeeeeee …een gelofte maar GEEN EED ?
  En gaat hier in spitten ( net zoals ik ) dan houd Hub straks net zo hard zijn mond dicht ( net zoals ik ) , want hij word toch niet gelooft.

  Maar je moet echt zelf gaan spitten.

  Oke een cadeautje….dubbele punt…..

  ZIJ DOET EEN GELOFTE ..OMDAT ZE GEEN ( lees goed ) EED ( goed lezen )MAG AFLEGGEN.

  En meer krijg je niet van mij.

  R. Hartman (NI) [14] reageerde op deze reactie.
  Kanoekel [15] reageerde op deze reactie.

 7. @Kanoekel [13]:

  Uit volle borst

  Natuurlijk heeft Hare Majesteit dit alles niet willen zeggen.

  -Nee ze zegt nooit iets….waarom zou ze ook ?

  Het is mijn interpretatie.

  – Echt waar?….goh…leer eens lezen

  Maar toch. Bedoeld of niet bedoeld, ik denk dat ik haar goed heb verstaan.

  -Wat verstaan…ze zegt nooit wat ( joah hut gehum van neurdeinde ).

  En mogelijk veel anderen met mij.

  – Inderdaad mogelijk !

  Zij en haar mastodontenteam hebben de regie weer in handen.

  Is die ooit uit handen geweest dan…zo ja vertel eens…?

  Zodat de jonge honden straks opnieuw een potje kunnen regeren.

  We zouden een potje kunnen gaan : schaken , pokeren , nagelbijten , neuken , enz,enz,enz.
  Of een potje thee zetten en lekker ouderwets bij de potkachel om de tafel ( met een bos rode rozen ) de boel weer eens bij elkaar houden.

  Ook daarom heeft ze het driewerf Hoera! weer royaal verdiend.

  -Weet je trouwens waar dat driewerf vandaan komt…nee ?
  Vraag het Piet Hein Donner maar eens , dat geslacht houd ons al zolang “gegijzeld”.
  Want zijn over-over ( gut wat een woord ) grootvader zat ook al in de STATEN GENERAAL ( echt waar ).

  En dus beste leden van Regering en Staten-Generaal, stem ik graag met u in. ´Leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!`

  -Het komt elk jaar weer zo enthousiast hun bek uit , dat je bijkans zou denken dat ze er voor spek en bonen bijstaan.

  Ingezonden door Steven Watertij, september 2010

  Kanoekel [17] reageerde op deze reactie.

 8. @R. Hartman (NI) [14]:

  Een gelofte ‘op den bijbel’.

  Behalve dat de Bijbel expliciet verbied dat je er een gelofte op doet.
  Ik stel voor : lees hem eens.

  Kennen wij den juridische term “meineed”.

  Maar niet het juridisch begrip “gebroken belofte”.

 9. @Kanoekel [15]:

  Want zijn over-over ( gut wat een woord ) grootvader zat ook al in de STATEN GENERAAL ( echt waar ).

  Sorry…even vergeten.

  Die heeft na het voorlezen van de Troonrede de dag gered toen het parlement niet wilde reageren .

  En hij riep spontaan ( een Donner spontaan ?) Hoera..hoera…hoer.a…, en sinds deze dag is het traditie.

  De Donnertjes een stabiele factor in de Nederlandse politiek , gereformeerd in naam…maar met een leuke katholieke insteek.

  Kan zo op voor de EO , samen met Roupootje en in conclaaf met Hirsi Ballin.
  Mastodonten-controle dienst der Griezel Democratie.

 10. 1. Koning Willem I heeft zichzelf tot absoluut soeverein vorst benoemd (dictator)

  2. Wilhelmina is of was geen dochter van Willem III en daarmee geen wettige en rechtmatige efgenaam voor de troonopvolging

  3. Bernhard Zur Lippe Biesterfeldt heeft hoogverraad gepleegd van de Nederlandse Strijdkrachten voor aanvang van de Tweede Wereldoorlog (onder meer directe familieleden als mijn grootvader op de Grebbe)

  Ik weet geen snars van het Koningshuis, in hoeverre klopt bovenstaande?

 11. @Devidas [18]:

  Brief steekt best aardig in elkaar. Geeft in ieder geval een ander beeld dan dat van alleen maar een gek (MSM). De vraag is in hoeverre de zogenaamde feiten die hij schetst kloppen.

  De feiten kloppen….alleen het verhaal er achter niet!

  Heel veel wikipedia….wijze lieden negeren
  wikipedia.

  Wikipedia is juist daarvoor geschapen….veel feiten maar geen samenhang.

  Dit is ” debunk ” matriaal.

 12. @Jerry [25]:

  Jip voor de oprichting van de “civiele wacht “.

  Jij wordt goed in de gaten gehouden…..want hij die niets te verbergen heeft heeft niets te vrezen …en dat is het parool waarmee de populatie onder controle word gehouden.

  Tot het moment dat JIJ besluit terug te kijken .

  Wie kijkt er naar mij…..en bovenal waarom….en wat doen ze ermee ?

  Nou bovenal hun eigen voordeel , en daar je in de rechtspraak al dood bent ….als je een goed idee hebt en onafhankelijk wilt zijn…jammer “we are the gate keepers “.

  RTLZ produceert veel economische bullshit …dat is de methode waarmee je gerustgesteld word.

 13. @Oscar [5]:

  Je mag door naar de volgende ronde 😉
  Deze snorremans hield (zo ver ik weet) niet van schnitzels. Maar of die dan wel weer Kaiserschmarren at? Mooie vraag voor de nieuwe ronde…

 14. Nee natuurlijk weet u niet wat Beatrix allemaal heeft gezegd. Dat weten wij nooit, dat mogen wij niet weten. Het is allemaal achterkamertjes gekonkel. En juist zij heeft een ongebreidelde macht die zij ook misbruikt zoals u al weergeeft van het tekenen van het verdrag van Lissabon. Dat veel mensen daar tegen waren interesseert haar geen moer. Dat verdrag kwam uit de portefeuille van de Bilderbergers, waar zij ook deel van uit maakt. Die Tjeenk Willink is een heel gevaarlijke man en een persoonlijk vriendje van deze mevrouw. Leest u dit artikel maar eens
  http://www.prorepublica.nl/artikel.aspx?a=constitutionele_staatsgreep&t=Constitutionele+staatsgreep
  Dus helemaal geen driewerf hoera, maar driewerf hoezo.

Comments are closed.