RED: De schrijver van dit ingezonden artikel heeft een andere opvatting over “de majesteit” dan de meeste Vrijspreker-schrijvers en bezoekers. Desalniettemin is het verstandig om ook naar dit goedgeschreven stuk te kijken. Steven Watertij kijkt vooral naar het facet hoe goed, hoe handig, de majesteit de aanwezige regels gebruikt.

Dat zegt nog niets over de juistheid of moraliteit van die regels. Zie ook “Nawoord”, maar lees eerst het artikel en vorm je eigen mening:

Leve de Koningin?

Driewerf Hoera?

Na lezing van de troonrede ondergaat Hare Majesteit de traditionele toejuiching ´Leve de Koningin!` Daar kun je veel kanten mee op. Leve de monarchie? Waardering voor de Koningin? Pure traditie? Historische ruis? Regering, Staten-Generaal en andere gasten beamen deze juichkreet met een driewerf Hoera! Vragen zij zich ooit af waarom?! Misschien goed om eens over na te denken. Graag denk ik mee..

Als vertrekpunt kies ik de volgende trendbreuk in de vaderlandse politiek. Tot 2002 keken wij op naar oudere politici: Van Agt, Kok, Lubbers, vaderen des vaderlands, gepokt en gemazeld. Daarna zagen we vooral nog jonge honden stoeien: Balkenende, Bos, Halsema. Ook goed, maar kunnen we wel zonder de mastodonten uit vroegere kabinetten? Zeker in formatietijd betwijfel ik dat. Dus mag van mij het ´Leve de Koningin!` blijven klinken. Zij handhaaft het mastodontendom. Sterker nog: ze hoort erbij. Met alle respect: zij is onze senior formatiestrateeg. Onze Majestodont!

De jonge honden

De Koningin dirigeert normaliter de formatieperiode. Niet iedereen beseft dat. Een voorbeeld. Drie politieke leiders zitten bijeen met de informateur. Zij doen aan radiostilte. Dat wringt natuurlijk met hun jeugdige dynamiek. Zodra het overleg escaleert, staat hun radio weer op vol. Rutte wil een proeve van een regeerakkoord schrijven, Verhagen vindt dat moedig en Wilders zal er serieus naar kijken. Zelfs Cohen reageert; hij wil meeschrijven. Achteloos gaan zij voorbij aan de gang naar de Koningin, die na rijp beraad zal bepalen hoe verder. Veel Haagse politici zijn relatief jong en als regeerders onervaren. Zij combineren verantwoordelijkheidsgevoel met manifestatiedrang en ongeduld. Mastodonten zijn anders. Ook zij laten zich horen, enerzijds vanuit hun ruime ervaring, anderzijds vaak niet gehinderd door politieke verantwoordelijkheid. Logisch dat hun stem langs de zijlijn vloekt met de enthousiaste kreten op het Binnenhof. Eén van die kreten is een baldadige oproep. Weg met de mastodonten!

Het mastodontendom

De Koningin ziet dat anders. Zij recruteert uit haar generatiegenoten graag stevige informastodonten: informateurs die regeeropties onderzoeken of kansrijke coalities naar een regeerakkoord begeleiden. Zwaargewichten met politieke ervaring, die verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig hun woorden kiezen in de media. Mastodonten! Bij formaties waardevol en onmisbaar.
Maar zelfs zij houden ´puber Geertje` en zijn kornuiten niet altijd in het gareel. Gelukkig is de grote Majestodont er dan zelf nog. Zij heeft een zeer royale formatie-ervaring, draagt een zware verantwoordelijkheid voor het hele proces en zoekt alternatieve wegen wanneer de formatie het spoor bijster raakt. Zij communiceert niet met de politieke media, maar weegt elk woord dat van haar uitgaat op een goudschaaltje. Zo handhaaft zij zich al decennia, niet tussen maar boven de partijen. Petje af voor de majestodontse wijze waarop zij het Binnenhofse klasje, met de jonge Rutte voorop, als een superieure schooljuf tot de orde riep.

Je maintiendrai

Deze Rutte had besloten tot zijn populaire proeve, maar werd getackeld door Wilders, die plots weer mee wou spelen. Rutte vond het best; hij riep van een nieuw politiek feit. Of de majesteit zich maar weer wou plooien. Maar de vorstin zette knaap Rutte stevig op zijn nummer. Ze riep hem bij zich, met adviseur Tjeenk Willink als getuige. Samen konden ze wellicht ontrafelen wat Rutte nu weer wou. Het gerucht gaat dat ook zijn spelregelkennis nog werd getoetst, wat verklaart dat hij pas na ruim twee uur weer weg mocht. (Hoera! 1). De Koningin stuurde Tjeenk Willink er direct maar als tusseninformateur achteraan. Scherper kon ze de vraag aan de rechtse rakkers op het Haagse pleintje niet stellen. Wat bezielt jullie eigenlijk? (Hoera! 2). Ook haar reprimande, opnieuw via pleinwacht Tjeenk Willink, mocht er zijn. Zeg Rutte vent, als je zo onbesuisd tekeer blijft gaan, zul je jezelf nog lelijk bezeren! (Hoera! 3).

Uit volle borst

Natuurlijk heeft Hare Majesteit dit alles niet willen zeggen. Het is mijn interpretatie. Maar toch. Bedoeld of niet bedoeld, ik denk dat ik haar goed heb verstaan. En mogelijk veel anderen met mij. Zij en haar mastodontenteam hebben de regie weer in handen. Zodat de jonge honden straks opnieuw een potje kunnen regeren. Ook daarom heeft ze het driewerf Hoera! weer royaal verdiend. En dus beste leden van Regering en Staten-Generaal, stem ik graag met u in. ´Leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!`

Ingezonden door Steven Watertij, september 2010
———————————————————–

Nawoord:
Beatrix weet dus die regels prima te gebruiken. Regels die ze voor een deel zelf heeft helpen maken, of die voor haar gemaakt zijn.

Ik wil bij deze globale opmerkingen niet vallen over het gebruik van de woorden “we” of “wij” van de schrijver en als u commentaar heeft, val dan ook niet daarover. Dat is een ander collectivistisch punt.

Uit het politieke spel, en de manier waarop het gespeeld wordt, blijkt nu echter overduidelijk de grote macht die de majesteit heeft bij het vormen van de nieuwe regering. Dat ze daarbij niet altijd 100 % scoort in wat ze zou willen, doet daar niets aan af.Zij moet ook met de gegevens werken die op haar af komen, zoals bvb de verkiezingsuitslag.

Maar uit de feiten van het verleden, zoals het Verraad van Lissabon, weten we dat zij zelfs daar lak aan kan hebben. Haar “onderdanen” stemden duidelijk tegen de EU-grondwet, maar toch tekende Beatrix het akkoord zonder maar iets van protest te laten merken. En verkwanselde daarmee de soevereiniteit van Nederland ondanks dat ze gezworen had die soevereiniteit met al haar middelen te verdedigen. En pleegde daarmee eedbreuk! Heel anders dan bvb Vaclav Klaus van Tsjechië!

Daarom, een driewerf hoera?
Ik zou het niet door mijn keel kunnen krijgen!

Hub.

34 REACTIES

  1. @Slappe Zuigvis [3]: mee eens!

    Ook het stuk van Steven Watertij is goed om het zo te bekijken. En ja, het systeem is niet het ideale systeem, maar voor nu is het beter het zo te houden tot de samenleving er klaar voor is naar een beter systeem over te stappen. Ik hoop dat we er gezamenlijk aan kunnen werken om die overgang in te zetten en goed te coordineren zodat het soepel en efficient gaat. Het hebben van een koningshuis is m.i. (voorlopig nog zeer) gunstig voor de maatschappij – en tevens ook goedkoper. Fijn dat er ook positief en met respect over geschreven kan worden – als persoon verdient ze dat. Het is goed om ervaring te waarderen, het zorgt voor stabiliteit.

  2. @Koopmans u bent niet goed geïnformeerd. Het hebben van een koningshuis is niet gunstig voor de maatschappij en zeker niet goedkoper. Wij moeten daar sowieso ieder jaar 124 miljoen euro voor ophoesten. Daar zijn alle declaraties nog niet bij opgeteld. En wat denkt u van alle paleizen die zij bezit, maar waar ook wij voor de kosten opdraaien. Alle onderhoud daarvan kost ook miljoenen. En gooi nog maar even een paar ton per jaar op die schuit van haar, waar wij al meer dan 30 jaar voor opdraaien. Een president is vele malen goedkoper, wij hoeven dan ook zijn opvolger niet te betalen zolang die nog niet functioneert. Die Willem Alexander parisiteert ook al zijn leven lang op onze kosten, om over zijn op geld en luxe beluste vrouw maar te zwijgen. Nee Koopmans u zit er helemaal naast. Eerst maar eens goed informeren voordat u iets beweert.

    Pallieter Koopmans [32] reageerde op deze reactie.

  3. @Andre de Groot [32]: ik vergelijk via enkele website, zoals:

    http://www.put.com/~monarchy/expense2.html
    http://constantian.tripod.com/expense.html

    en de extra inkomsten door toerisme, etc. En met een president is het elke zoveel tijd weer wat anders (dus ook de merchendizing wisselt vaker, en de kleur van het behang in het kantoor).

    Kijk ook naar de landen met een koningshuis:

    https://docs.google.com/Doc?id=ds7f9jx_219cxff5fqm

    gemiddeld genomen zijn dat de betere landen om in te wonen (kijk naar de index van The Economist). En nog een goede bron van data:

    http://www.republic.org.nz/defendingthemonarchy (met links naar The Economist)
    http://www.singularity2050.com/2008/06/the-culture-of-happiness.html (inwoners van koninkrijken scoren gemiddeld best hoog in geluk/happyness)

    Maargoed, zoals u leest heb ik mijn huiswerk wel redelijk gedaan en ben ik (in de huidige situatie) een andere mening toegedaan.

  4. Alle reacties gelezen hebbende, kijk ik terug naar het artikel en de rechtstreekse reacties. Voorts 27 reacties op reacties. Ook nuttig.

    De vijf directe reacties.
    – Een positie van ongebreidelde macht? (1) Die heeft ze niet. Ze heeft hooguit de macht van een fabelachtige actrice in de riante, royale voorstelling die de Oranjes ons al eeuwenlang voorschotelen. En een plot met steeds nieuwe verrassingen. Op Prinsjesdag langs de route staan? Weet wat je mist. Geniet liever van haar woordenloze, ijzersterke formatiedialogen, terwijl ze zelf ver buiten beeld achter de coulissen staat. Shakespeare zou hier bladzijden tekst voor nodig gehad hebben.
    – Gedachten aan een Oostenrijkse snorremans. (2) Als de eigenaar van deze associaties daardoor meer van de voorstelling geniet: vooruit, van mij mag hij ze hebben.
    – Ze heeft niets om op te staan. (3) En dan toch nog zo acte de presence geven. Een hoofdrolspeelster die de rol van regisseur zo overtuigend neerzet, dat de rest van de groep haar uiteindelijk slechts gedwee kan volgen.
    – In hoeverre klopt bovenstaande? (19) Het artikel gaat toch echt over Beatrix. Al die anderen zijn van eerder. Wie per se iets van mij over bijvoorbeeld Prins Bernhard wil lezen: zie dan Kleine stukjes vaderland blz. 58.
    – Leest u dit artikel maar eens. (30) Gelezen. Ik mis deel 2, over het vervolgfeit dat deze constitutionele staatsgreep kennelijk is mislukt. Misschien toch een tikkeltje minder machtig en gevaarlijk dan gedacht.

    Voor wie niet mee kan gaan in een driewerf hoera: staande ovatie dan maar. Met bloemen.
    En geloof me: als niemand meer kaartjes kooopt, is het gebeurd.

    Vriendelijke groet,

    Steven Watertij

Comments are closed.