In 2009 stak de overheid 2,8 miljard van uw belastinggeld in kinderopvang. De vraag groeide explosief want er viel voor de burgers wat te halen in plaats van te betalen. Het vaste patroon volgde; de zaak gaat zwaar over budget en de overheid komt met ‘nieuwe maatregelen en regelgeving’ om de ingang van de kinderopvang-overheidstrog te verkleinen. Tegelijkertijd worden er nieuwe troggen geopend om andere  ‘problemen’ op te lossen. Geen wonder dat de overheid continue op jacht is naar uw geld. 

In de Verenigde Staten gaf de overheid in het verleden maar een paar honderd dollar per persoon uit. Vandaag de dag spendeert alleen de federale overheid al 10.000 dollar per persoon. Politici praten over bezuinigingen maar daar blijft het verder bij want de politieke klasse heeft altijd meer nodig.

De overheid, een handje geholpen door de media en lobby’s, zegt: ‘We moeten er voor zorgen dat de meest kwetsbare groepen in de samenleving beschermd worden.’ En: ‘Iedereen profiteert wanneer we een beetje meer betalen voor ons zorg- en onderwijsstelsel.’

Maar de overheid dat zijn ‘we’ niet. Wel in de zin dat we de rekening betalen. Maar wij zijn het niet. ‘We’ slaat op de politieke elite en hun beschermheren plus dame. Alle overheidsuitgaven komen uit jouw en mijn zakken – sommigen via belastingen en anderen via slinkse wegen als overheidsleningen.

Arthur Brooks van het American Enterprise Institute zegt er het volgende over:  ‘Het eerlijkste systeem is datgene dat de gevers in de samenleving beloont in plaats van de nemers.’   Brooks schreef het boek The Battle waarin hij stelt dat de uitkomst van het gevecht tussen vrij ondernemersschap en de expanderende overheid onze toekomst zal bepalen.

Brooks: ‘De manier waarop onze samenleving verschuift naar meer herverdeling, meer progressieve belastingen, meer regelgeving en hogere belastingdruk is zorgwekkend. Het lijkt aardig om geld weg te halen van rijkere mensen en dat aan diegene te geven die het meer nodig heeft. Maar uiteindelijk creeert de overheid geen welvaart. Het gebruikt welvaart dat gemaakt is door de particuliere sector.’

8 REACTIES

 1. Mijn grootste bezwaar tegen de aftrek Kinderopvang is dat het bedoeld was om arbeidsparticipatie van met name vrouwen te vergroten.
  Helaas is de grote weeffout van bolletje Sharon Dijksma geweest dat ze de kinderopvang aftrekbaar heeft gemaakt voor iedereen. Dus nu kunnen vrouwen die niet werken (en dat zijn er veel) heerlijk de kids extern onderbrengen én de aanrechtsubsidie toucheren.
  De alleenstaande moeders (die móeten werken) wordt het werken onmogelijk gemaakt (of eigenlijk nog duurder) omdat ze geen/minder tegemoetkoming krijgen in de kinderopvang en -net als alle werkenden- hun arbeid belast is.
  Het weegt op enig moment niet meer op tegen een bijstandsuitkering, echt niet!

  En dat is los van het feit dat willekeurig welke belasting en subsidie natuurlijk diefstal is, maar dat is een andere discussie.

 2. Nemen en geven
  Kinderopvang betalen en kinderbijslag krijgen.
  College geld betalen en studiefinanciering krijgen.
  Eigenwoningforfait betalen en hypotheek aftrek krijgen.

  Dit gaat nota bene om het zelfde onderwerp.
  Hiervan is een hele lijst te maken.
  Wie vult aan.

 3. Onroerendgoedbelasting (gebruikersdeel) betalen en huurtoeslag krijgen.
  Onroerendgoedbelasting (gebruiker+eigenaar) betalen en hypotheek aftrek krijgen.
  Overdrachtsbelasting belasting betalen en overige kosten ivm met kopen weer kunnen aftrekken/terugkrijgen.

 4. Je wordt je eigen dief als je nog werkt als je een jong kind(eren)hebt. Nu krijgt een alleenstaande moeder in de bijstand een èèngezinshuurwoning en met alle subsidies en aftrekposten bij elkaar opgeteld iets meer dan 1800,– netto in de maand. Dit bedrag is belachelijk hoog, dit is een Modaal inkomen. Dit geldt voor iedereen, ook als je net een verblijfsvergunning hebt gekregen. En dan begrijpen de sociale diensten niet waarom deze mensen geen werk (zogenaamd) kunnen vinden. Raar hè. Leven de sociale voorzieningen in Nederland. Door deze subsidie cultuur is de overheid onbetaalbaar geworden en de rekening wordt bij de werkende neergelegd. Je wordt gestraft in Nederland als je bij de werkende beroepsbevolking hoort.

 5. Qvic schreef:” Je wordt gestraft in Nederland als je bij de werkende beroepsbevolking hoort “.dit is in Belgie ook zo hoor..
  De slimste staan aan de uitkeringen, de domme werken.
  Deze met een uitkering, krijgen meer of een 4/5 de poetsvrouw.
  Dit is echt niet meer normaal.. Plus dat deze met een uitkering nog een korting krijgen op bus, elec, telefoon, huurtoelage..enz..
  Deze die werkt moet maar zien dat ze rondkomt..

 6. Ik weet niet of in België ook de immigrant als een heilige en een beschermende bevolkingsgroep is. Die met deze status ook nog eens meerdere subsidies en kosten kunnen declareren. De werkende zijn in dit geval het lijdend voorwerp. Zowel figuurlijk, als letterlijk.

  haddock [8] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.