zondag, 19 september 2010
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Platina – het andere edelmetaal

Goud en zilver zijn de niet enige edelmetalen. Zouden we alleen naar de prijs kijken dan is platina zelfs de meest edele van de drie. De prijs van één gram platina is op dit moment bijna €8 hoger dan de één gram goudprijs en niet lang geleden was het verschil zelfs €17. Maar er zijn andere factoren dan de prijs die moeten worden meegewogen.

Platina bijvoorbeeld heeft geen echt verleden als geld. Goud is geld en zilver heeft zowel een monetaire als industriële vraag. Platina haar nut daarentegen komt vooral voort uit haar industriële toepassingen. Alhoewel sommige smelterijen platina munten hebben gesmolten, hebben zij dit voornamelijk gedaan voor verzamelaars, niet voor gebruik als valuta.

Platina is zelden gebruikt als valuta en haar nut op deze manier is beperkt. Haar industriële toepassingen zijn veel belangrijker dan enige potentiële, monetaire toepassing, wat beter ingevuld kan worden door goud of zelfs zilver. Kan, gegeven deze omstandigheden, in uw portfolio platina als investering nog een rol spelen? Het antwoord is duidelijk ja.

Buiten industriële toepassingen, kan platina ook gebruikt worden als oppotmiddel voor vermogen (store of value). Vergeten we de verschillen in prijs dan is het bezitten van een troy ounce platina wat dit betreft te vergelijken met het bezitten van een troy ounce goud of zilver. Alle drie zijn het materiële assets zonder tegenpartijrisico. Omdat edelmetaal geen financiële asset is, hangt de waarde ervan niet af van iemand zijn belofte tot terugbetalen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de verschillen in prijs tussen platina en goud in je voordeel kunnen werken. Op deze manier kan platina werken als een goede manier om uw portfolio te diversificeren. De vraag naar platina bijvoorbeeld is doorgaans tegenovergesteld aan de vraag naar goud. Wanneer economische condities zwak zijn, heeft de vraag naar platina de neiging te vallen, terwijl de vraag naar goud rijst. Met als gevolg dat platina niet altijd een premie bevat ten opzichte van goud en het dus verstandig kan zijn beide metalen te bezitten om zodoende de prijsvolatiliteit van uw edelmetaal assets te verminderen.

Tenslotte, omdat het een industrieel materiaal is, is platina nooit geconfisqueerd geweest door overheden. Dit in tegenstelling tot goud in 1933. Gegeven dat één van de grootste risico’s momenteel negatieve overheidswetgeving (confiscatie, extreme belastingen, etc.) betreft, maakt voorgaand argument platina sowieso aantrekkelijk.

Er is geen gegeven regel die aangeeft of en zo ja hoeveel platina je zou moeten bezitten. Maar als u besluit dat platina, gegeven de bovengenoemde argumenten, nuttig kan zijn voor u, dan zou het alloceren van 10% van uw edelmetaalportefeuille in platina een goede spreiding zijn.

—————————————————————————————————————

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver. Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report. Nederlandstalige video’s zijn terug te zien op Youtube.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Michielsens schreef op : 1

  Inderdaad. Goed als diversificatie, m.n. wegens risico op confiscatie van goud. Volgende week artikeltje over Palladium?

  Allocatie: 50% goud, 25% zilver, 15% platina, 10% palladium. Maar het is geen rocket science uiteraard…

 2. jack schreef op : 2

  Leuke presentatie vanuit commercieel oogpunt maar waar is de oplossing mijnheer James Turk?

  Of denkt u werkelijk dat u met uw allocatie drift in (edel) metalen uzelf (en anderen) veilig kunt stellen voor wat komen gaat?

 3. Michielsens schreef op : 5

  @Peter de Jong [3]: Interessant. Heeft u een link waar men ook de prijzen van de minder courante kan volgen?
  Misschien zelfs een adresje waar men ze kan kopen?
  M.n. Rhodium interesseert me al geruime tijd…

  @Peter de Jong [4]: Ja, maar dit is wel erg kort door de bocht, immers a) het is geen homogene waar en daardoor zijn naast het gewicht een hele hoop andere factoren mede bepalend voor de prijs (zoals kleur, zuiverheid etc.) en b) a.g.v. zeldzaamheid, is het prijsverloop bij constante andere factoren (zoals kleur en zuiverheid) bijna kwadratisch, waardoor bv. een dubbel zo zware steen ca 4 x zoveel kost.

  Diamant is zeker niet voor de leek om hierin te investeren.
  En overigens is er steeds het brandgevaar: metalen die smelten, stollen wel weer en behouden grosso modo hun waarde, al ben je misschien wel een paar procent gewicht kwijt bij het afschrapen, maar een diamant (een stukje koolstof) die verbrandt, wordt net zo waardeloos als de graffiet uit je potlood.

  Conclusie: vergeet die diamanten dus best toch maar wel weer 😉

  Oscar [6] reageerde op deze reactie.
  jack [7] reageerde op deze reactie.

 4. Oscar schreef op : 6
  Oscar

  @Michielsens [5]:

  “M.n. Rhodium interesseert me al geruime tijd…”

  Rhodium is in enkele jaren tijd, wat de prijs betreft, 20 maal over de kop gegaan. Maar ja, hoe aan rhodium te komen.

  Diamanten smelten niet zomaar. Het moet meer dan 3.500 graden Celsius worden wil dit gebeuren. Al die andere nadelen van diamanten kloppen als een bus. Daarnaast is de invloed van De Beers veel te groot.

  Goud en zilver aanschaffen is beter. Als waterstofenergie van de grond gaat komen, en die kans is er, dan zijn palladium en platina extra interessant.

  Palladium lijkt onderschat. Qua toepassingen is het niet veel minder belangrijk dan platina, er is ongeveer net zoveel palladium als platina op aarde, en toch is palladium per troy ounce 1/3de waard van platina.

  Michielsens [13] reageerde op deze reactie.

 5. Qvic schreef op : 8

  Ik begrijp deze stelling niet, wat moet je met al dat edelmetaal. Als er iets ergs gebeurt op de wereld? Geven de meeste mensen meer om geld dan om voeding? Als er een hongersnood en voedsel te korten ontstaan, dan zullen eerste instantie de waarde ervan stijgen, maar snel worden bijna niets meer waard, omdat metalen niet eetbaar zijn.

  jack [9] reageerde op deze reactie.
  Oscar [10] reageerde op deze reactie.

 6. jack schreef op : 9

  Zou je een 1 ounce gouden Kruger ruilen voor een liter water vandaag de dag??

  Je komt zonder water te zitten in de woestijn met alleen je krugerrand, en je komt iemand tegen met 1 liter water. Zou je dan ruilen?

  Het is allemaal bs en niet relevant. Wat van belang is zijn echte oplossingen en niet het bestrijden van de huidige/toekomstige problemen. Dat mensen op dit soort forums nog steeds van mening zijn dat hun beetje goud hun redding zal betekenen en/of enorme winsten zal opleveren getuigt van naiviteit en (egocentrische) kortzichtigheid.

 7. Oscar schreef op : 10
  Oscar

  @Qvic [8]:

  Dat edelmetalen niet zaligmakend zijn en dat je ze ook niet kunt eten is mij bekend. Het gaat dan ook om edelmetalen als alternatief voor de ongedekte papieren briefjes van het systeem van de overheden en hun centrale banken. De argumenten tegen edelmetalen (je kunt het niet eten, je kunt er niets op verbouwen, je kunt er geen kogels mee afvuren, het is niet zaligmakend, in geval van een atoomoorlog en nucleaire fall out heb je er weinig aan etc.) verneem ik nooit als papieren fiatgeld ter sprake komt.

 8. Vilseledd schreef op : 11

  De berekening om alle fiatgeld tegen goud af te zetten, klopt dan niet.

  “Platina bijvoorbeeld heeft geen echt verleden als geld. Goud is geld en zilver heeft zowel een monetaire als industriële vraag”

  Het voldoet toch aan dezelfde voorwaarden; niet bij te maken, schaars, niet bederflijk. En: je kunt het omruilen tegen fiatgeld, de reden, dat mensen goud willen hebben. We drukken de waarde goud overigens uit in dollars, het bewijs, dat we liever dollars of euro’s hebben.

  “Tenslotte, omdat het een industrieel materiaal is, is platina nooit geconfisqueerd geweest door overheden. Dit in tegenstelling tot goud in 1933.”

  Ik denk niet, dat ze het zullen vergeten. Als het overigens überhaupt al zin heeft, want zo’n verbod is niet te handhaven.

  Oscar [12] reageerde op deze reactie.

 9. Oscar schreef op : 12
  Oscar

  @Vilseledd [11]:

  “We drukken de waarde goud overigens uit in dollars, het bewijs, dat we liever dollars of euro’s hebben.”

  Wellicht een bewijs als men wil doen of het iets spontaans is liever dollars en euro’s te “willen”.

  “het overigens überhaupt al zin heeft, want zo’n verbod is niet te handhaven.”

  Het verbod heeft meer dan vier decennia bestaan en is pas onder president Ford opgeheven.

  Vilseledd [20] reageerde op deze reactie.

 10. Michielsens schreef op : 13

  @Oscar [6]: Ja, is me bekend. Rhodium is overigens behoorlijk onderuitgegaan tijdens de sell off in 2008 en het minst gerecovered. Vandaar dat het mijn aandacht heeft. Temidden van de traditionele 4 had ik desnoods wel een kleine portie Rhodium gewild.

  @jack [7]: Dank voor de link maar ze tonen geen online real time prijzen (en er zal wel S&H bijkomen vanuit de VS..

  Peter de Jong [14] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [14] reageerde op deze reactie.
  Oscar [14] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [15] reageerde op deze reactie.

 11. Peter de Jong schreef op : 14

  @Michielsens [13]:

  Spotprices (o.a.):
  www.thebulliondesk.com
  www.taxfreegold.co.uk
  66.38.218.33/market/

  Radium is evenveel waard als diamanten, n.l. 700.000 USD/troy ounce. Ingots zijn in de metalenhandel te krijgen. Wel in een met lood bekleedde kluis bewaren. 😉

  ===
  “23. Bank vault in Macon, Georgia. Removed an ingot of Radium-226 from a personal safety deposit box, decontaminated and surveyed the vault area, and performed dose calculations for various bank employees. Work was performed “after hours” to minimize public and staff exposure. “
  www.radpro.com

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 12. Oscar schreef op : 15
  Oscar

  @Michielsens [13]:

  Ach, had ik in 2003 maar een ton geleend om er 200 troy ounce rhodium voor te kopen, om deze in 2008 voor 2 miljoen te verkopen. Maar ja, dat is met de wijsheid van nu. In 2003 was rhodium gewoon een edelmetaal in de bearmarket die nog maar 1/5de van de waarde had als 3 jaar daarvoor.

  Heeft u enige idee waar men rhodium zou kunnen verkopen?

  Hier kan men rhodium kopen:
  www.goldfortomorrow.com
  Staven en munten

  Michielsens [26] reageerde op deze reactie.

 13. Peter de Jong schreef op : 16

  Spotprices:
  www.thebulliondesk.com
  www.taxfreegold.co.uk
  66.38.218.33/market/

  Radium is evenveel waard als diamanten, n.l. 700.000 USD/troy ounce. Ingots zijn in de metalenhandel te krijgen. Wel in een met lood bekleedde kluis bewaren. 😉

  ===
  “23. Bank vault in Macon, Georgia. Removed an ingot of Radium-226 from a personal safety deposit box, decontaminated and surveyed the vault area, and performed dose calculations for various bank employees. Work was performed “after hours” to minimize public and staff exposure. “
  www.radpro.com

 14. Mavado schreef op : 17

  Wat mij betreft is de grootste kracht achter zeldzame metalen de achterliggende arbeid.

  Anders gezegd: Als je een hoeveelheid goud in je hand hebt, weet je dat het behoorlijk veel arbeidsuren gekost heeft om dat mogelijk te maken.
  Dit feit is bijna universeel. Ze weten het in China, Ierland, Zuid Afrika enz.
  Het is een ruilmiddel met direct aanwijsbare onderliggende (arbeids) waarde.
  Bij een stukje bedrukt papier blijft dat maar afwachten.

 15. jwb schreef op : 18

  @ Qvic en @jack:

  Dat je edelmetalen niet kunt eten is waar, maar ook een drogreden. In tijden van grote crisis (oorlog, hyperinflatie om 2 voorbeelden te noemen) is het een universeel geaccepteerd ruilmiddel om er voedsel, andere goederen en diensten mee te kopen en dat is het moment waarop goud en zilver bij uitstek hun waarde bewijzen.

  @ Peter de Jong: je mag me corrigeren als ik het mis heb, maar ik dacht dat Rhodium toch echt iets anders is dan Radium, dus dat lood om je tegen Radium af te schermen heb je denk ik niet nodig.

  jack [18] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [19] reageerde op deze reactie.

 16. jack schreef op : 19

  @jwb [17]:

  Natuurlijk heb je daarin gelijk. Goud en zilver zullen in tijden van crisis een van de ruilmiddellen worden/zijn. Ik wil alleen maar zeggen dat het geen oplossing biedt voor de problemen vandaag en in de toekomst zolang we een terminaal model (blijven) voorstaan met als oorzaak de onomkeerbare vermenigvuldiging van schuld door rente.

  Vilseledd [21] reageerde op deze reactie.

 17. Peter de Jong schreef op : 20

  @jwb [17]:

  Diamanten zijn veel meer waard dan rhodium. Ze hebben echter nadelen die edelmetalen als rhodium niet hebben.

  Radium is het kostbaarste metaal op aarde. Het is evenveel waard als diamanten, maar zonder de nadelen daarvan.

  Het enige nadeel is de radio-actieve straling. De ontdekker Marie Curie is daaraan overleden. Vandaar de noodzaak voor dat lood. 😉

  Oscar [22] reageerde op deze reactie.

 18. Vilseledd schreef op : 21

  @Oscar [12]:

  Tuurlijk, maar handhaving is iets anders. Je kunt moeilijk met die vier auto’s en 20 agentjes heel Limburg-Zuid of Amsterdam-Amstelland op gouden muntjes laten doorzoeken.

 19. Oscar schreef op : 23
  Oscar

  @Peter de Jong [19]:

  De ontdekkers van radium waren Pierre én Marie Curie. Een echtpaar, waarvan Pierre net iets briljanter was dan Marie. Pierre overleed echter vroeg. En natuurlijk was Marie ook een briljante natuur-en scheikundige. Maar omdat zij een vrouw was werd zij vooral voor het voetlicht gebracht, mede door de feministische beweging, en Pierre naar de achtergrond geschoven.

  Net zoiets is aan de hand met Clara Schumann-Wieck. In haar tijd beschouwd als een van de beste pianisten(m/v). Haar compositorische werk leunde echter zwaar op het werk van haar man Robert, die vroegtijdig overleed. Clara mocht het biljet van 100 mark sieren, omdat de feministische gekte ook tot de Deutsche Bundesbank was doorgedrongen en op alle coupures, van 5 tot 1.000 mark, afwisselend een man of een vrouw stond als betrof het een kieslijst van de PVDA.

  Peter de Jong [24] reageerde op deze reactie.

 20. Peter de Jong schreef op : 25

  @Oscar [22]: “waarvan Pierre net iets briljanter was dan Marie”

  Hoezo briljant? Hij had toch grote financiële problemen, en liep toen onder de paardentram? 😉

 21. Vilseledd schreef op : 26

  “Waarom denk je dat, kan je een voorbeeld geven van een crisis waarin de waarde van goud zo spectaculair daalde?”

  Volgens mij bestaat “de waarde” helemaal niet. Nu wordt men het onderling al niet eens over de goudprijs en dan bedoel ik in het dagelijks handelen. Wanneer er crisis is, dan is er zoveel schaarste, dat je met he goud niet veel kan.

 22. Michielsens schreef op : 27

  @Oscar [14]: Dank maar zelfs voor de 1 ounce bars is de premie boven spot nogal fors (vergelijk dit met een Krugerrand bv.) en er zal nog wel shipping en handling bijkomen naar een adres buiten de VS.

  Mocht iemand een goed adres weten in de Benelux (of liever in BRD of Zwitserland omwille van de algere btw) waar men kan kopen en fysieke delivery kan bekomen, dan hoor ik het graag.
  Dank bij voorbaat.

  Peter de Jong [28] reageerde op deze reactie.

 23. Armin schreef op : 28

  @TomB [23]: Nou noem spectaculair, maar ik hoop toch dat goudbeleggers op zijn minst de historische goudprijzen van de laatste 50 jaar kennen.

  Resultaten uit het verleden zijn geen garantie en ik beweer zeker niet dat goud weer gaat crashen, maar rond 1980 is goud toch echt flink gecrasht. Zodanig dat wie toen gekocht had tot 2005 moest wachten alvorens weer break-even te zijn …

  Ook of zélfs goud kan dus crashen.

 24. Peter de Jong schreef op : 30

  Rhodiumprijs is zeer volatiel, dus geschikt voor speculatie. Maar levertijden zijn lang, dus groot risico. Verder is de waarde wel groter dan van goud maar de dichtheid is een stuk minder (1 gram rhodium neemt meer plaats in dan 1 gram goud). Er is ook niet echt een investeerdersmarkt en er zijn maar een paar producenten. Industriële Rhodium komt vaak in de vorm van poeder. Dat is niet duurzaam en moeilijk buiten de industrie te verkopen. Rhodium munten komen van The Cohen Mint en van American Elements. Kitco verkoopt alleen poeder. Die biedt ook een Rhodium account maar dat is virtuele Rhodium.

  ===
  www.biflatie.nl

  The Cohen Mint (rhodium munten)
  www.goldfortomorrow.com

  American Elements (rhodium munten, schijven, staven)
  www.americanelements.com

  Kitco Precious Metals (rhodium poeder)
  www.kitco.com