Hoe gammel de toestand van de euro is bleek al duidelijk uit ons artikel “Geheim comité om euro te redden” van afgelopen zondag waarin beschreven hoe moeilijk het was om de Griekse crisis tijdelijk naar de toekomst te verschuiven. Zelfs met behulp van geheime clubjes werd er geritseld en waren de politici weer even trots met hun schijnoplossing.

Vandaag publiceerde Z24 een nog dreigender artikel van Mathijs Bouman:

“Nog één week om de euro te redden”

Morgen, woensdag “presenteert de Europese Commissie een voorstel om het Stabiliteitspact tanden te geven. Strenge regels, hoge boetes en harde straffen, dat moet de strekking van het voorstel zijn. Gaat het lukken om de lidstaten hiermee in te laten stemmen?”
Mathijs Bouman is van mening dat als dat lukt, dat dan de euro nog wat toekomst heeft. Maar als het een kleurloos compromis wordt, dan is dat het einde van de euro.
Als het wel lukt, kunt u al vast rekenen op een verdere uitholling van uw vrijheid.

De kans is natuurlijk groot dat de politici wel een lapmiddel vinden. Daar zijn het genieen in! En ze moeten thuis natuurlijk kunnen vertellen hoe goed dat zij weer alles opgelost hebben.

Dit Z24 artikel is zeer de moeit waard. Lees het en vergroot uw inzicht.

De (te??) snelle stijging van de goudprijs waarschuwt ook dat het vertrouwen in de euro (EN de dollar) naar grote dieptepunten zakt.  Goud handelt nu al op $ 1310 per roy ounce!
Wees voorbereid op spannende gebeurtenissen. Waarschuwingen van de regering zul je niet krijgen. Die lieden zijn te euforisch bezich met een nieuw kabinet, en hun eigen positie.

13 REACTIES

 1. De euro is een lijk waarvan de crematie te lang op zich laat wachten, maar deze zal waarschijnlijk wel voor 2015 plaatsvinden.
  hugo van reijen

 2. Het lijkt mij dat ze de Euro nog wel even in het zadel kunnen houden. Echter de boel valt uiteen als één van de PIIGS landen uit de Euro stapt. Griekenland heeft Stiglitz ingehuurd als consultant. Ik zal in Tegenlicht van 27/9 dat Stiglitz eigenlijk zei dat Griekenland er verstandig aan zou doen om de EU vaarwel te zeggen en failliet te gaan. Heeft Argentinië ook gedaan en het heeft hen geen windeieren gelegd.
  Ik schat in nog een jaartje, misschien?

  Persoonlijk zou het me goed uitkomen als ik nog éven tijd krijg voor wat voorbereidingen.

  Op gata.org was te lezen dat 25 landen hun valutakoers naar beneden hebben bijgesteld, trouwens.
  Dan lijkt mij de vraag gerechtvaardigd: is de goudprijs gestegen of is de waarde gelijkgebleven maar zijn de valuta zo hard gedaald? :).
  Maar in goudkringen wordt nog steeds gezegd dat goud zwáár ondergewaardeerd wordt.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @A [2]:

  “is de goudprijs gestegen of is de waarde gelijkgebleven maar zijn de valuta zo hard gedaald? 🙂 ”

  Dat is in feite hetzelfde.
  Net als de dollar daalt of stijgt tov de euro.
  Ten opzichte van goud (en andere producten) dalen ze allebei, alleen de ene soms iets harder dan de ander.

  A [6] reageerde op deze reactie.

 4. De euro staat nu, woensdag 29 september 12:41, op $ 1,3611. Flink hoger dan de afgelopen zomer. Vandaag een nieuwe all time high van de goudprijs in dollars ($ 1.312,30 per troy ons) In euro’s is de goudprijs de afgelopen dagen niet gestegen. Sterker nog, de goudprijs in euro’s is zelfs wat gezakt. Niet dat de euro er zo goed voor staat, maar de dollar staat er – ondanks dat het officieel nog steeds de wereldreservemunt is – nog veel slechter voor.

 5. @Hub Jongen [3]: Ik begrijp je punt, Hub, maar de laatste paar dagen zijn er ca. 20-25 valuta druk bezig met dalen.

  Dus of je goud nu uitdrukt in dollars, euro’s, yen, peso’s of een andere gedevalueerde valuta, goud stijgt substantieel omdat die 20-25 zo hard in waarde zijn gedaald.
  Een vertekend beeld, toch?

  Op RTLZ staat vandaag een colum van Willem Middelkoop getiteld Het WK geldontwaarding……

 6. Ik heb ergens gelezen dat een stijging van de goudprijs gunstig is voor de euro en slecht is voor de dollar. Omdat goud de vijand is van de dollar. De euro schijnt ontwikkeld te zijn als een “vlottende reserve” tegen de goudprijs aan een soort goudstandaard dus.

 7. Over schijnoplossingen gesproken, wat denken de heren eigenlijk wat er gebeurt wanneer we morgen een goudstandaard in zouden voeren daar waar centrale banken het meeste goud bezitten?

  En dan kom ik er weer op terug dat ik denk dat een individualistische anarchistisch-kapitalistische maatschappij zonder staat en waarin goud het geld vertegenwoordigt niet lang op die basis kan blijven functioneren. Er zal al gauw een machtsconcentratie komen waarbij een kleine groep machtige personen (oligarchen) alle macht naar zich toetrekken doordat zij over meer goud beschikken dan de rest.

  Een (ex centrale) private bank of een Soros zal dan de feitelijke macht overnemen en een prive-leger opbouwen om zijn belangen te behartigen. Dit zal leiden tot een machtsstrijd onder de oligarchen net zo lang tot een klein aantal van hen alle macht naar hen toegetrokken heeft.

  Er is niets om dat te voorkomen omdat de individueën met minder kapitaal en dus minder macht verdeeld zullen zijn aangezien alleen het eigen belang telt en velen zullen uit eigenbelang in dienst treden van de oligarchen of criminele activiteiten ontwikkelen.

  Uiteindelijk houd je een feodale samenleving over. Totdat deze weer in een andere samenlevingsvorm verandert. Ideale samenlevingen bestaan niet en mensen zullen altijd elkaar de loef proberen af te steken en er zullen altijd mensen zijn die om de macht strijden.

  Onder Mathematically Perfected Economy (een agressie vrij ruilmiddel) los je echter een belangrijk dilemma op omdat immers kapitaal ZONDER RENTE voor iedereen toegangkelijk is mits hij/zij kredietwaardig is en het onderpand deugt. Hiermee worden de kapitaal oligarchen buitenspel gezet en kunnen ze niet de onderliggende maatschappij hun wil opleggen door alleen maar te beschikken over goud en daarmee onverdiende en onrechtmatige (woeker) winsten maken, immers is kapitaal vrij beschikbaar mits voldaan wordt aan de voorwaarden.

  Met deze preventieve aanpak bereik je een belangrijke verschuiving waarin iedereen gelijke kansen heeft met een veel breder maatschappelijk draagvlak waardoor criminaliteit uit frustratie voor een groot deel zal verdwijnen.

 8. Met artikel 1 van de grondwet tast men het belangrijkste aan wat een mens heeft, namelijk de keuzevrijheid. In een libertarische samenleving waarin rente wordt gedoogd heeft men die keuze vrijheid niet, immers zou keuzevrijheid betekenen om te mogen/kunnen kiezen tussen een rente van 0% en oneindig %, waarin 0% voor iedereen de voorkeur zou hebben tenzij je natuurlijk de uitlener bent. Door het terminale karakter van rente op de onderliggende productie, en de beperking in je keuze vrijheid kan men niets ander concluderen dan dat rente alleen maar vrijheids beperkend kan werken voor de meerderheid van de onderliggende maatschappij. Het kan niet zo zijn dat individuen die beschikken over kapitaal hiermee andere individuen onderdrukken of naar hun hand kunnen zetten. Kapitaal dient voor iedereen onder dezelfde voorwaarden beschikbaar te zijn. Dat is echte vrijheid heren libertariers.

  Onder mathematically perfected economy los je dit belangrijke dilemma op omdat immers kapitaal zonder rente voor iedereen toegangkelijk is mits hij/zij kredietwaardig is en het onderpand deugt. hiermee worden de kapitaal oligarchen buitenspel gezet en kunnen ze niet de onderliggende maatschappij hun wil opleggen door alleen maar te beschikken over kapitaal en daarmee onverdiende en onrechtmatige (woeker) winsten maken, immers is kapitaal vrij beschikbaar mits voldaan wordt aan de voorwaarden.

 9. As in any accounting, a monetary system’s pieces must match in all ways what they are intended to represent. There must be enough of them to represent all the things the pieces are intended to represent. The pieces must be inert, and the only pieces must be those inert pieces; the vital tokens cannot be transformed or obligated to further processes which can upset the propriety or representation in the least way.

 10. @jack [11]:

  Ah, in plaats daarvan moet je zeker communist Montagne en z’n computerarray z’n gang laten gaan.

Comments are closed.