[HTML1]

Gaarne uw mening over deze twee uitspraken.

14 REACTIES

 1. Ik het er helemaal mee eens. Er is geen volk dat meer egalitaristisch, onverschillig, cultuur-relativistisch, onesthetisch, smakeloos en zelfhatend is dan het Nederlandse volk. In een kwade bui bedenk ik mij of het niet veel beter is, voor de Nederlanders zelf en voor de wereld, om een aantal mooie gebouwen, een aantal kunstschatten en een aantal Nederlanders die wel een zekere klasse hebben naar Duitsland en België te evacueren en vervolgens de dijken te doorsteken. Als ik daarmede de rest van Europa, en de westerse wereld, zou kunnen redden dan zou zulks wellicht een aanvaarbaar offer zijn. Maar weer later besef ik mij dat dit geen goede gedachten zijn en dat, hoe gruwelijk hun ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit ook is, ook Nederlandse mensen een plek onder de laaghangende grijze bewolking verdienen.

  Hoc Voluerunt [3] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [4] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [2]:

  Lijkt mij een ernstige misvatting Oscar. Iedere cultuur wordt gevormd door zijn geografische omgeving. In NL is dat een laaggelegen en moerassige rivierendelta.

  Hier zijn geen bergtoppen waar je je kasteel op kunt bouwen en je ver verheven kunt voelen boven het gepeupel. Dus als hier het land overstroomde hadden de edelen daar net zoveel last van als de keuterboeren. Mensen konden zich hier alleen handhaven als ze dijken bouwden. Brak zo’n dijk door dan was het alle hens aan dek. Geen gezeur over status, gewoon aanpakken!

  Dat ‘doe maar gewoon’ is dus een prima eigenschap. Het doet er niet toe wie je bent, je moet je hier eerst bewijzen voor je enig respect krijgt. Steek je je kop boven het maaiveld zonder dat daar iets substantieels tegenover staat dan vind men je terecht een opschepper. En staat er wel iets tegenover dan ben je iemand die een veer in zijn eigen kont steekt, dus een opschepper en nog onbescheiden ook. 😉

  Hieruit volgt ook de anti-autoritaire houding van de NLers. En hun grote individualisme en vrijheidsdrang. Achtereenvolgende bezetters van de rivierdelta (van Romeinen tot Spanjaarden, Fransen en Duitsers) hebben dat tot hun schade en schande ervaren. Je kon je hier gemakkelijk terugtrekken in de zompige moerassen buiten bereik van de autoriteiten. NL is bij uitstek een land voor libertariërs!

  Nergens ter wereld worden ook zulke ellenlange discussies met politie en rechters gevoerd als hier. In de VS piekert men daar niet over. De agent die je daar aanhoud schrijft slechts zijn bon, zegt ‘have a nice day’ en rijdt weer weg.

  NLers zijn ook ongelooflijk ondernemend en je vind ze overal ter wereld terug. De VOC was het eerste bedrijf ter wereld met aandelen. Ze zijn uiterst praktisch en gooien terecht niet graag geld over de balk. Italiaans design gaat helemaal voor het effect, is zo onpraktisch als de pest, en peperduur. Dutch design gaat voor gebruiksgemak en waar voor je geld.

  NLers zijn ook ongelooflijk bot. Ze zeggen wat ze vinden. Bevalt je dat niet? Jammer dan! Alleen als je dan niets meer van ze wil kopen passen ze zich een beetje aan, maar anders echt niet.

  Ik vind NLers geweldig! 🙂

  ===
  Heaven is: where the chefs are French, the mechanics German, the police British, the lovers Italian, and it’s all organized by the Swiss.

  Hell is: where the chefs are British, the mechanics French, the police German, the lovers Swiss, and it’s all organized by the Italians.

 3. @Liberty 5-3000 [8]:

  Dat had ik direct al begrepen vrind Liberty 5-3000, maar ik dacht dat er een dubbele bodem zou zijn. Kijk, als men ervan uit gaat dat Nederlanders geen cultuur hebben – zoals veel Nederlandse mensen vinden – dan is het geen self detonating statement. Maar juist dit gegeven geeft, misschien onbedoeld, reliëf aan de grap.

  @Saartje [7]:

  En Michael Caine hoeft voor de verandering eens niet een Britse officier in de tropen te spelen.

  Liberty 5-3000 [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Liberty 5-3000 [10]:

  Natuurlijk hebben Nederlanders cultuur. Het is de cultuur van Nederlanders de eigen cultuur af te wijzen….hmmm….ook een self detonating statement. :p

 5. Fons Jansen haatte slechts 2 dingen in Zuid Afrika. Die afschuwelijke discriminatie, en … negers waar je kijkt.

 6. voor de cultuurminners: het filmpje is een Paraprosdokian: een stijlfiguur: verrassende slotwoorden die een zin iets wat paradoxaal maken.
  zoals ook ‘cultuur-minners’
  of speciaal voor deze blogreageerders: ‘als ik het met u eens zou zijn, zaten we er allebei naast.’

  beek [14] reageerde op deze reactie.

 7. @Overnight [13]:

  Niet precies hetzelfde, maar wel leuk in dit verband, was een opmerking van oud-mp De Jong: ‘As wij er nu in zouden slagen elkaar te overtuigen, staan we weer tegenover elkaar.’

Comments are closed.