Het is u waarschijnlijk al opgevallen. De doeken hangen weer in de straten om ons te vertellen dat de scholen weer zijn begonnen. Een aanmoediging om schoolkinderen plat te rijden? Of iets beter opletten om ze juist niet plat te rijden? Gecompliceerd hoor die onduidelijke boodschappen van de overheid. Enfin, ik wil geen krassen op de auto dus ik zal mijn best doen om geen schoolkinderen plat te rijden.

Waar ik echter deze keer een complete jeukaanval van kreeg… U gaat me niet geloven, maar het is waar gebeurd. Onze dochter van 14 doet HAVO 3… So what? Daar zijn er veel meer van zult u zeggen. EN ja… u heeft gelijk. Maar weet u ook wat ze die kinderen dan op het HAVO leren?

Tijdens het avondeten vuurde ze geheel onverwacht de vraag op mij af….sneaky, zoals beginnende pubermeisjes dat met blauwe onschuldige ogen kunnen doen… “Pap, wat is het voordeel als de overheid alles van je weet”? Mijn sperzieboontjes hadden nauwelijks tijd om mijn keelgat te vinden alvorens ik in een stuip schoot…. De boef weet natuurlijk dat ik niet zoveel op heb met de overheid, dus lachen gieren brullen aan tafel.

Er wordt die zieltjes kennelijk geleerd dat het een voordeel is als de overheid alles van je weet. En in de boekjes staat heel braaf: “om de burger een betere dienstverlening te garanderen”. Eerlijk waar, met droge ogen…

Nou moet ik volledigheidshalve ook vermelden dat er ook een vraag bij stond wat het nadeel zou kunnen zijn wanneer de overheid alles van je weet. Het antwoord daarop kon ik niet vinden. En weet u, Ik vind dat een goed ding. Immers de lieverd wordt zo uitgedaagd om ZELF na te denken.

Ik ben benieuwd hoelang haar lijstje wordt…

Enfin, erger u niet, verbaas u slechts…

Ingezonden door Sybrand A. de Jager

10 REACTIES

 1. Het is toch hardstikke fijn dat de overheid alles van je weet? Dan krijgt je dochter van 14 automatisch een boete wanneer zij stiekem (zonder toestemming van de overheid) alcohol heeft gedronken. Dan kan de juf op school vast wel even uitleggen hoe rechtvaardig en sociaal dat niet is.

  Paul Martens [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Bon Vivant [1]: Precies, en wat zal een dochter van 14 het toch schaamteloos heerlijk vinden dat meneertje Klink en de rest van de viespeuken in Den Haag weten hoe haar schaamhaar groeit, hoeveel centjes ze op haar spaarrekening heeft, wat ze allemaal via haar GSM sms’t en vertelt, dat haar vertrouwelijke e-mails aan vriendjes/vriendinnetjes opgeslagen en gelezen kunnen worden, enz, enz.

 3. Markieboy schijnt voorstander te zijn van een vouchersysteem. Dus wellicht dat de staatsindoctrinatie binnenkort wat te vermijden is. Kennis van me is recentelijk in India geweest en merkte op dat de lokale bevolking hun kroost het liefst op een particuliere basisschool zetten, omdat die een stuk beter zijn dan de staatscholen. Ze sparen hier ook bewust voor. Zulk soort verhalen zal je in de NL pers natuurlijk nooit lezen.

 4. Educatief project

  Installeer spyware op haar PC en hou gedurende 1 week alles bij wat ze doet.
  Ga vervolgens naar haar en zeg “Kijk, zal ik aan Pieter vertellen, hoe veel uur je met Karel chatte en wat je precies allemaal zei?
  “Zal ik Saskia vertellen wat je tegen Stephanie over haar zei?”
  “Zal ik je een draai om je oren geven omdat je bij Wendy vroeg waar ze condooms haalde en welke ze aanbeval?”

  Als ze dan razend is dat je hebt durven spioneren, zeg je doodleuk: ah, maar als de overheid dat allemaal over je weet en nog veel meer, zoals je bankrekening, je medisch dossier, etc. dat zou je wel prettig vinden?

  Ik denk dat ze’t wel zal begrijpen.

  Devidas [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Devidas [6]:

  Ja, straks lopen de kinderen nog van huis weg. Omdat de ouders irrationeel zijn. Want tijdens de vakantie hadden de kinderen op de achterbank de ouders horen zeggen ‘wat een mooi bos’ en toen Stefan Molyneux in een podcast zei ’there is no forest, the’re only trees’ stond hun beslissing te breken met hun ouders vast. 🙂

 6. Moeten volgens de auteur dan bij de overheid mensen werken, die geen gevoel voor ironie hebben? Men zoekt uit, wat het effectiefste is. Zo zet men in Zweden geen borden “Pas op voor wegwerkers” neer, maar “Var rädd om min pappa”, “ben voorzichtig met mijn pappa”.

  Andre NI [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Vilseledd [8]:

  “Men zoekt uit, wat het effectiefste is”

  Dat zou dan een unicum zijn. Wat niet wegneemt, dat de wonderen de wereld niet uit zijn.

  “Zo zet men in Zweden geen borden “Pas op voor wegwerkers” neer, maar “Var rädd om min pappa”, “ben voorzichtig met mijn pappa”.”

  En ? Zou pappa er niet beter aan doen om een andere, minder risicodragende baan te zoeken, dan wel meer geld te verlangen voor dergelijk werk, in plaats van deze kakkineuze propaganda, betaald door de zweedse belastingslaven, als “paraplu” te moeten accepteren ? What the hell is “voorzichtig” in deze ? Ik ken iemand die volledig dwarsrijdend (driftend) op minder dan 50 cm mensen de vouwen uit de broek kan rijden, waarbij dit een lager risico is dan de mama om de hoek die in de zweedse gezins-SUV voorbij komt met een snelheid die “voorzichtig voor papa” lijkt te zijn. Je kunt niet alle individuen en hun gedrag op een hoop gooien, al doen de fokking burokraten hun uiterste best om e.e.a. alsnog te doen.

 8. “Zou pappa er niet beter aan doen om een andere, minder risicodragende baan te zoeken, dan wel meer geld te verlangen voor dergelijk werk, in plaats van deze kakkineuze propaganda, betaald door de zweedse belastingslaven, als “paraplu” te moeten accepteren?”

  Ik vond het ook ridicuul hoor. In het land, waar iedereen tot de middenklasse behoort, heeft men een hele rangorde opgezet van hoe waardevol of waardeloos mensen zijn. Bovenaan staat de ’trebarnsmamma’, de moeder van drie kinderen, op de voet gevolgd door de mannelijke equivalant de “trebarnspappa”. Zo gaat dat door, totdat je bij de “ensamstående” bent. En dan heb ik het nog niet gehad over het doorkankeren van dat kleuterwoord “pappa” tot de serieuzere en volwassenere geledingen der maatschappij.

  Inderdaad doe je er beter aan een andere baan te zoeken en niet te (laten) roepen, ook als hier een agentje vermeubeld is: “Die man heeft ook een gezin.” Ik snap niet, wat de aantrekkingskracht is van gezinshoofden op de politie.

  Daarnaast accepteren we in het land van emancipatie wel, dat smerig werk door mannen wordt opgeknapt. Van “meer vrouwen aan de top” worden we doodgepropagandeerd, van “meer vrouwen aan de onderkant van de arbeidsmarkt” hoor je weinig.

  Maar nogmaals, wat een onzincampagne. Een wegwerker willen we best van de sokken rijden, maar toch zeker geen “pappa”.

Comments are closed.