Alpha Ventus is Duitsland’s eerste offshore windmolenpark en prestigeproject van de zogenaamde groene revolutie. Hoe revolutionair ook, stroom leveren hoort daar niet bij. De kosten vallen wel in de categorie extravagant.  Duurzame energie moet over twintig jaar twee derde van alle stroom in Duitsland leveren en windenergie moet naast zonne-energie die kar gaan trekken. Tot nu toe lijkt er slechts sprake van tegenwind of beter gezegd windstilte. Vorige maand kwam de marktleider in de molenbouw Vestas met een verlies van 148 miljoen euro en een negatieve prognose voor de rest van het jaar. De aandelen kelderden met 26 % op de Duitse beurs.

De kosten van Alpha Ventus bedroegen 345 miljoen euro en de problemen dienden zich al snel aan. Zo bleek twee maanden na de opening  dit voorjaar de helft van de windmolens niet of zeer beperkt te draaien. Twee molens moesten buiten bedrijf gesteld worden ‘vanwege constructiefouten’. De reparatie – op het vasteland – duurt nog steeds voort.

Het offshorepark is vanwege het milieu – Alpha Ventus staat in de Waddenzee – zeer ver uit de kust gebouwd. De fundamenten staan dertig meter diep op de zeebodem. Vanwege deze hogere kosten stak de Bondsregering 30 miljoen euro in het project. Daarmee kreeg zij de Europese Commissie op haar dak vanwege oneeerlijke concurrentie.

Voor de extreem hoge kosten van windmolenparken op zee is veelvuldig gewaarschuwd maar de groene lobby slaat dit vrolijk in de wind. De 25 parken voor de Duitse kust waarvoor al een vergunning is gegeven, moeten aan de wal aangesloten worden op het stroomnet. Dat is soms duurder dan het windmolenpark zelf.  Die aansluitkosten, miljarden euro’s, worden doorberekend aan de Duitse energiegebruikers. De Duitse overheid heeft namelijk bepaald dat investeerders tot 2015 de verbinding met het vasteland niet hoeven te betalen.

‘Offshore windkracht is een bijzonder dure vorm van energie-opwekking’, zegt hoogleraar Energiesystemen Georg Erdmann van de Berlijnse Technische Universiteit. Windenergie is onrendabel en duur. Om het duurzame feestprogramma toch af te werken, krijgen de windenergiebedrijven een subsidie van vijftien cent per kilowattuur voor zeemolens. Bij landmolens is dat negen cent.  Opgeteld kwam de subsidie van duurzame energie in Duitsland in 2008 uit op bijna 9 miljard euro.  In 2016 loopt dit op naar ruim 11 miljard en daarna zou het langzaam afnemen.  Pas na 2030 is er geen subsidie meer nodig, orakelt het ministerie van Milieu.

6 REACTIES

 1. zegt hoogleraar Energiesystemen Georg Erdmann, zijn zij nou zo dom, of ben ik nu zo slim.

  citaat voetbal trainert.

 2. Ik snap niet dat er niet een beetje meer onderzoek naar thoriumcentrales gedaan word,of zijn die te eenvoudig, te milieuvriendelijk,te klein en te goedkoop te produceren?
  O ja,je kunt er natuurlijk ook geen bommen mee produceren en je hebt nauwelijks aardolie nodig.

  Rien [3] reageerde op deze reactie.

 3. @wim [2]:
  Ik snap niet dat er niet een beetje meer onderzoek naar thoriumcentrales gedaan word

  Kort gezegd omdat energie onderzoek door de staat gestuurd wordt.
  Door de subsidies op onderzoek en “groene” energie is het simpelweg onrendabel om naar echte oplossingen te zoeken.
  Zolang we ons dit kunnen veroorloven blijft iedereen op de groovy train zitten…

  De reden dat er zo veel geld naar uranium reactors ging in de 60’er jaren is omdat die ook plutonium voor kernwapens konden produceren. “Daar plukken we nu nog steeds de vruchten van”….

 4. Wat we nu alternatieve groene stroom noemen is helemaal geen alternatief voor de bestaande grijze stroom . Het is gewoon de bevolking voor de gek houden. De bevolking het idee geven dat er een alternatief zou bestaan voor de bestaande energie leveranciers en dat de burgers door subsidies en verbruik ervan ook nog indirect het zelfs 2x betalen wordt niet over gesproken. Hele volksstammen roepen nog steeds dat groene stroom op deze manier de toekomst is (ja, voor de domme belasting betaler wel en de subsidie ontvangers)Er bestaan allang alternatieve, maar deze worden verborgen gehouden voor de burgers. Want er moet voldoende belasting betaalt worden voor milieu heffingen, als je een schone alternatief op de markt zou komen valt deze milieu belasting weg voor de overheid (tegenwoordig ongeveer 4 miljard euro per jaar)Daarom wordt elke schone bruikbare energie opwekker van de markt geweerd, door overheid en de energie leveranciers.

 5. In de jaren 50 tijdens de wereld tentoonstelling in Brussel werd er wijsgemaakt aan de Belgen dat we tegen 1980 gratis energie gingen krijgen via de kernreactors. Wat is er gebeurd? Natuurlijk de centrales zijn verkocht aan suez en daar heeft de regering véél geld voor opgestreken.Resultaat nu betalen wij nog es dubbel en dik voor onze energie, dus mij moeten ze geen blaasjes meer wijsmaken!

 6. Eerst ikke en de rest kan stikke zo zit de ikke, die het dichst bij het vuur zit in elkaar!

Comments are closed.