Het ziet er naar uit dat assurantietussenpersonen (ATP) geen provisie meer mogen krijgen van de verzekeringsmaatschappijen en alleen nog maar geld mogen verdienen door per uur te factureren aan de klant.
Dat klinkt allemaal erg aardig en lijkt ook erg transparant, maar nu de gevolgen.
Allereerst voor de ATP: deze krijgt ineens een heel ander verdienmodel en terwijl de schilder die uw huis verft zoveel mag verdienen (of verliezen) op zijn aangenomen werk inclusief verf, als zelf wil; waarbij het u natuurlijk niets uitmaakt hoe duur die verf is, moet de ATP’r zich alleen maar inlaten met een uurloon.
Maar dan is hij er nog niet, inmiddels gaat de AFM ook bepalen wat een passend uurloon is. Oftewel: ja je mag na goedkeuring en vergunning verzekeringen verkopen, maar de AFM bepaalt wat je voor je adviezen mag berekenen. Dat dat wel erg dicht bij de communistische heilstaat is, moge duidelijk zijn.
Maar nu de klant.
Die was gewend voor een hypotheek te gaan shoppen en verschillende mogelijkheden af te gaan: kostte niks, alleen die adviseur waar werd afgesloten kreeg, via provisie van de bank, betaald. Dat is vanaf nu geen goed idee meer want als je bij verschillende adviseurs gaat shoppen, betaal je steeds weer (reguliere) advieskosten.
Erger nog, met de verhoogde eisen en verlaagde mogelijkheden waardoor de doorlooptijd van een hypotheek inmiddels is toegenomen tot 2 maanden, heeft de adviseur ook geen haast om die doorlooptijd te verkorten: hij krijgt toch slechts zijn normbedrag en dat krijgt hij niet eerder als de hypotheek eerder wordt verleend. Dus nog meer huizen in de verkoop pijplijn.
Enne hoe zal die klant zich voelen wanneer hij voor dat hypotheekadvies moet betalen, maar uit dat advies komt vanwege de strengere leenvoorwaarden door de AFM, dat hij niet in aanmerking komt voor een hypotheek of alleen voor een bedrag waarmee hij zijn huis niet kan kopen? Vroeger kostte dat niks nu dus wel.
Het lijkt mij het beste als iedere Nederlander een door de overheid benoemde ‘begeleider’ krijgt. Deze zorgt er voor dat jou nooit iets naars kan overkomen, want alles wat jij wilt is verboden, en alles wat De Juf (mannen krijgen een beroepsverbod) wil is verplicht. Alle financiele adviseurs kunnen in staatsdienst komen te werken voor 8,25 euro per uur en gratis koffie. Probleem opgelost.
Mmm, wacht, je zou wel iedere begeleider een man of tien kunnen geven en een uurloon van 20 euro per uur dan. Ja, wie weet bespaar je er écht wel een hoop ellende mee. Pas maar op met zulke verzinsels, Bon Vivant, want voor je ’t weet breng je ze op gedachten…
Particulieren hebben geen idee van de kosten van bedrijfsvoering. Ze denken dat alles voor een paar tientjes kan. Ik zie maar één oplossing:
– Gratis offerte
– Kosten van bemiddeling sluiten aan bij wat de klant een redelijke prijs vindt, bijvoorbeeld € 225,–
– Er moet een maandelijkse provisie zijn om de kosten te dekken. Voor de meeste mensen is duizend euro ineens meer dan honderd maal een tientje.
Als dat laatste wettelijk niet is toegestaan dan kun je maar beter iets anders gaan doen. De gemiddelde klant vindt een paar duizend euro voor een paar gesprekjes gewoon veel te duur.
Dit valt in een beweging die al tijden aan de gang is. Tussenpersonen zouden eerst onbetrouwbaar zijn, tussenpersonen zouden veel geld achterhouden en verdienen aan onwetende klanten. Eigen verantwoordelijkheid om je te informeren aan clientzijde is er niet bij..
De move om iedereen direct bij een grote verzekeringsmaatschappij te komen word hiermee practisch compleet.
Gestuurd of niet, deze laatste ontwikkeling zorgt ervoor dat de echte onafhankelijke tussenpersoon nu helemaal verdwijnt.
Potentiële klanten zullen geneigd zijn naar grotere kantoren te gaan omdat ze daar meer advies (denken te) kunnen krijgen. Of daar te blijven. Want deze kantoren kunnen nog wel alle producten aanbieden. Als tussenpersoon ben je namelijk tegenwoordig verplicht om voor elk product dat je aanbied een certificaat van of via de AFM te hebben. Heb je dit niet dan mag je dat product niet meer verkopen. Kleine kantoren kunnen de kosten niet opbrengen alle benodigde trainingen voor deze certificaten te kopen of te volgen. Er moet immers ook nog geld verdiend worden. Gevolg is dan ook schraler aanbod, dus minder klanten. Of meer certificaten kopen, dus minder brood op de plank. Om dan van de (halfjaarlijkse?) afschrijving van de AFM nog maar niet te spreken. Een bedrag ter grootte van, voor velen, een netto maandsalaris.
De een à tweepersoons advieskantoren die hard moeten werken voor hun centen en echt onafhankelijk zijn en dus echt advies geven waar een klant iets aan heeft gaan hier aan onderdoor en zullen hun portefeuilles, op termijn, overdragen aan grote kantoren die deals hebben met verzekeraars als daar bepaalde percentages klanten worden ondergebracht. Weg kwaliteit, hallo kwantiteit.
Hiermee gaat een van de laatste, nog, vrije markten verloren. Jammer.
Overnight [5] reageerde op deze reactie.
@WGC [1414]:
klopt helemaal
en de paar grote die dan nog overblijven maken het leven/controleren voor de AFM wel erg makkelijk. En ga niet zeggen dat de NMA dan toch wel zorgt voor voldoende concurrentie.
Dit systeem hadden ze ook 20 jaar geleden in Engeland, maar omdat dit systeem averechts werkte dan ze voor ogen hadden en de hele huizenmarkt daar ineenstortende, hebben ze dit systeem afgeschaft. Nu komt Nederland met het zelfde systeem dat al bij voorbaat mislukt. Met dit systeem schakel je ook alle tussen personen in deze branche uit, alleen de banken blijven over. Alle ellende in de hypothecaire branche is veroorzaakt door de banken zelf, niet door de tussen personen, die nu wel overal de schuld van krijgen. De banken hebben steeds meer hypotheek vormen bedacht om zoveel mogelijk te kunnen verdienen (en liefst op zń korste termijn mogelijk). Nu dat hun beleggingshypotheek vorm een fiasco is geworden, is het makkelijk om de schuld aan de tussen personen te geven. Tussen personen verzinnen geen nieuwe hypotheek vormen, dat doen banken alleen maar, die zijn de oorzaak van deze ellende.
De vereniging eigen huis heeft hier ook een groot nadelig aandeel in, omdat deze vereniging ervoor heeft gezorgd dat iedereen makelaar of taxateur mag noemen zonder een opleiding hier in. Toen zijn er ongeregeldheden ontstaan die de AMF nu afstraft. Het AMF en de banken vernietigen nu de hele branche van alle tussen personen. Ze verzinnen steeds meer onzinnige regeltjes en voorwaardens die de desbetreffende tussen persoon aan moet voldoen. Dit is een enorme kostenpost geworden voor alle tussen personen, dat het niet meer rendabel is om überhaupt nog (een zelfstandige) tussen persoon te zijn hedendaags.
Ik denk dat het het handigst is om alle burgers uit te sluiten van zelf geld verdienen. Je krijgt elke week een voedselpakket waar je dankbaar voor moet zijn. Verhuizen is dus nergens voor nodig. Want je voedselpakket is in Groningen gelijk aan dat in Schubbekutteveen. Zo … dat probleem van hypotheekadviseurs is ook weer opgelost.
Qvic [11] reageerde op deze reactie.
tussenpersonen moet je sowieso elimineren, want dat is altijd in het nadeel van de klant. hoe meer omwegen hoe hoger de rekening immers.
als een bank niet in staat is om mij op een transparante en eenvoudige wijze een hypotheekofferte te verstrekken, dan ga ik net zo lang naar een andere partij tot er eentje wel in staat is mij op eenvoudige wijze te informeren. daar heb je geen tussenpersonen voor nodig. het hele gedoe om de boel maar lekker ingewikkeld te maken voor de klant om hem zo zoveel mogelijk centen afhandig te maken moet maar eens afgelopen zijn.
Qvic [12] reageerde op deze reactie.
“Ik denk dat het het handigst is om alle burgers uit te sluiten van zelf geld verdienen.”
In het Verenigd Koninkrijk zijn ze het daadwerkelijk van plan: de werkgever betaalt alles aan de belastingdienst en die betaald vervolgens, na de juiste inhoudingen, je loon uit.
Qvic [13] reageerde op deze reactie.
@Syb [1418]:
In welke dimensie leef jij?
Met deze instelling gaat toch niemand meer iets doen, zelfs geen voedselpakketten rondbrengen. Dit is een SP gedachte.
@frank [1419]:
Met jou reactie kan ik erop uitmaken dat je er geen kennis van zaken hebt hoe dit in zijn werk gaat.
@Vilseledd [1420]:
Hoe dacht je dat voor alle zelfstandigen te doen? Die zijn niet in loondienst.
Comments are closed.