Pallets of 400 ounce gold barsVier jaar geleden gaf ik in Duitsland een lezing op een conferentie over edelmetaal. In november van dit jaar krijg ik opnieuw een kans dit te doen. De boodschap die ik er breng is echter niet veranderd.

In 2006 was de goudprijs 493 euro per ounce, en zilver stond genoteerd op €9,90. Aardolie werd verhandeld tegen €46, deze bevond zich toen halverwege de beruchte klim naar €100, minder dan twee jaar later. De wereldwijde vastgoedzeepbel was nog in volle groei, en Lehman Brothers en de andere banken van de wereld gebruikten duizelingwekkende hefbomen. Die omstandigheden waren onhoudbaar, en dat was ook de boodschap van mijn presentatie tijdens die conferentie. Het punt dat ik maakte was dat het sprookje uiteindelijk zou eindigen, wat gepaard moest gaan met redelijkere waarderingen van grondstoffen. Dat is wat daarna inderdaad gebeurde.

Lehman Brothers verdween, en de vastgoedzeepbel plofte. Daarnaast zijn de goudprijs en zilverprijs sindsdien meer dan verdubbeld. Na een korte deflatoire periode volgend op het ineenklappen van Lehman, klom ruwe olie terug boven €80 per vat, en tegenwoordig worden de meeste grondstoffen verhandeld tegen prijzen die in jaren niet gezien zijn.

Er is zoveel veranderd sedert 2006, behalve mijn boodschap. Nu goud en zilver hoger geprijsd staan, rijst de vraag of ze nog een rol te spelen hebben in je portfolio. Het antwoord is ja, zeker.

Goud is geld dat niet afhangt van iemands belofte. Met andere woorden, goud kan niet failliet gaan, en hetzelfde geldt natuurlijk voor zilver. Goud en zilver zijn immers geen financiële, maar tastbare activa. Gezien de financiële crisis van de voorbije jaren en het feit dat de crisis van de overheidsschulden niet snel opgelost zal raken, is het bezit van tastbaar geld een veilige manier om je vermogen te beschermen.

Omdat vrijwel alle centrale banken van de wereld hun beleid van kwantitatieve verruiming voortzetten, wat feitelijk een modieuze naam is voor het printen van geld, kunnen we verwachten dat de koopkracht van nationale betaalmiddelen nog verder zal worden aangetast. Anders gezegd: de inflatie begint te versnellen. Dat is wat de stijgende zilverprijzen, goudprijzen en andere grondstoffenprijzen ons duidelijk vertellen. Hun prijzen stijgen niet omdat er een tekort is aan grondstoffen. Nee, feit is: er is een overvloed aan fiat betaalmiddelen.

—————————————————————————————————————–

James Turk is de oprichter en zit in de raad van commissarissen van Goldmoney.com — The Best way to buy gold and silver. Hij is mede-auteur van het boek The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report. Nederlandstalige goud en zilver video’s zijn te bekijken op Youtube.

Vorig artikelWie heeft nog vertrouwen in de rechtspraak?
Volgend artikelWilt u even bukken in Utrecht.
James Turk
James Turk is oprichter van Goldmoney, de beste manier om goud en zilver te kopen. James heeft zich gespecialiseerd in het internationale bankwezen, financieringen en investeringen vanaf het moment dat hij zijn bachelor haalde in internationale economie aan de George Washington Universiteit in 1969. Zijn zakelijke carrière begon hij bij The Chase Manhattan Bank (inmiddels genaamd JP Morgan Chase Bank), waarvoor hij opdrachten deed in Thailand, de Filipijnen en Hong Kong. Vervolgens werkte hij bij de investerings- en handelstak van een gerenommeerde handelaar in edelmetalen, gevestigd in Greenwich, Connecticut in de VS. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Arabische Emiraten in december 1983 om aangesteld te worden als manager van de commodity afdeling van de Abu Dhabi Investment Authority, een positie die hij bekleedde tot aan zijn vertrek in 1987. James Turk schrijft vanaf 1987 The Freemarket Gold & Money Report, een nieuwsbrief over investeringen met twintig edities per jaar. Verder is hij de auteur van twee boeken en verschillende besprekingen en artikelen over geld en bankieren. Hij is mede-auteur van "The Coming Collapse of the Dollar" (Doubleday, december 2004), welke is geactualiseerd in een nieuw uitgegeven paperbackversie genaamd "The Collapse of the Dollar".

12 REACTIES

 1. ‘Goud en zilver zijn immers geen financiële, maar tastbare activa.’

  U heeft een punt (en waarschijnlijk ook een persoonlijke agenda), maar in hoe verre kun je überhaupt spreken van tastbare activa?

  Goud en Zilver zijn in mijn inziens een even grote afspraak tussen mensen als papier geld. Een goed voorbeeld hier van is naast goud en zilver vroeger koper gebruikt werd als betaal middel. Nu is koper gevallen als edel metaal en opeens relatief waardeloos. Het zelfde geld voor goud en zilver naar mijn inziens.

  Een scenario is bijvoorbeeld, dat we een manier vinden om het zilver van de maan te mijnen. Hier door zou er een overvloed van zilver zou ontstaan…is zilver dan nog steeds z’n goede investering?

  Naar mijn inziens reflecteert goud juist geen waarde. Als men bijvoorbeeld een obligatie koopt, koopt men een inkomstroom in de toekomst tegen een bepaald bedrag nu plus vergoeding. Vrij vertaald is dat een goederen stroom in de toekomst tegen een goederenstroom in het heden tegen een vergoeding. Als men goud koopt, koopt men goud, c’est tout.

  Niet dat goud/zilver daarmee een slechte investering is. Door eeuwen heen heeft goud een grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Maar een beetje relativering is best op z’n plaats.

  *P.S. als de circulatie van geld drastisch om laag gaat hoeft ‘quantitive easing’ nog niet tot inflatie te lijden

  TaLoN.NL [8] reageerde op deze reactie.

 2. Simon

  Als je alle goud wat in de historie van de wereld gemijnd is, zou kunnen vergaren, heb je een blok 20x20x20 meter.

  Als we zilver op de maan zouden kunnen halen: perfect: de prijs zal opgaan met $ 1000/oz

  Goud is makkelijk te vervoeren, roest niet en bijna overwoestbaar. Belangrijk is ook om te weten dat goud al duizenden jaren wordt gebruikt als toevluchtsoord voor de slimme investeerder. Want de politicus en bankier zijn niet te vertrouwen. Fiat geld klapt altijd uit elkaar: ALTIJD.

  Aan jou de keuze. En als je ergens een papiertje kunt kopen met een belofte van iemand van veel geld in de toekomst: Doen! (als je ze vertrouwt, natuurlijk)

  Disclaimer: ik heb al mijn spaargeld in fysiek goud en zilver, ik handel er ook in en heb dus een enorme persoonlijke agenda.

 3. Precies, had gister een soort gelijke discussie.

  Goud heeft altijd intrinsieke waarde omdat het:
  1. Beperkt beschikbaar is (zeldzaam zelfs)
  2. het is vrijwel onverwoestbaar
  3. moeilijk te delven en bewerken
  4. Er ALTIJD vraag is

  Bijkomende voordelen:

  1. Je betaald geen vermogens belasting over je goud/zilver
  2. Goud heeft uberhaubt geen last van inflatie(verkapte belasting)
  3. De waarde van goud is niet afhankelijk van een prestatie van een tegenpartij welke de waarde garandeerd

  Bedrijven en banken kunnen failliet gaan, overheden kunnen eenzijdig hun contractuele verplichtingen die ze zijn aangegaan wijzigen door obligaties niet langer af te lossen en/of door het creëren van inflatie en/of devaluatie van de munteenheid. Fysiek goud blijft echter fysiek goud en zal altijd een waarde representeren..

  i’ll rest my case

 4. Je betaalt wel degelijk vermogensbelasting: je moet je edelmetaalportefeuille opgeven bij je vermogen in box 3. Het wordt dan met 1.2% van de gemiddelde waarde van het edelmetaal over het fiscale jaar belast (net als bv. spaargeld).

  Merrekie [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Kapotjeplov [4]: Daarom koop je ook munten zoals maple leafs (goud of zilver) of bijv. Wiener Phylharmoniker. Een wettig betaalmiddel, dat je naar nominale waarde opvoert in box 3. Bijv. 100 zilveren Maple Leafs à $ 5,- is een nominale waarde van $ 500,- tegen een koers van laten we zeggen CAD 1,40 tegen een Euro is een Euro-waarde van 357,14 x 1,2% = € 4,29 belasting. Aardig toch?

 6. Precies, maar dat raakt volgens mij alleen bleggingen in edelmetaal waarmee rendement in geld mee wordt behaalt.

  Zou mooi worden als de overheid over mijn eigendommen in mijn nachtkastje belasting gaat heffen ??
  Natuurlijk willen ze dat wel graag weten…

  correct me if i’m wrong..

 7. Over enkele maandjes ben ik trotse eigenaar van 10 gram goud staaf.
  En die blijven we vanaf vorige maand sparen tot de kluis vol zit.
  Even mezelf verzekeren tegen de heren belastingdienst en ECB en politici.
  Ik wil mijn pensioen kunnen vasthouden en innen als ik eerder met pensioen wil.
  Dan pakken we de kluis op en vertrekken we er mee naar een warm oord.
  Wat er over is mogen de kinderen in de hand ontvangen. ZONDER VERMOGENS OF ERFENISBELASTINGEN.

  http://www.doijerkalff.nl/goud-en-zilver-kopen/gouden-baren/goudbaar-5-gram-pm.html

  Mij zullen ze niet hebben met “modern money mechanics”

  Roger [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Simon ter Meulen [1]: Koper is geen edelmetaal, in het engels hoort koper bij de “Semi Precious Metals”, hieronder valt ook Brons.

  Munteenheden en Geld zijn hetzelfde op één belangerijk punt na, Geld bewaart waarde over een zeer lange periode.

  Aangezien Goud en Zilver niet bederven, niet gereproduceerd kunnen worden en er slechts een beperkte hoeveelheid van is, zijn zij uitermate geschikt als geld.

  En mbt post nr.4, Volgens mij draait het om de digitale goudinvesteringen, zo niet, dan kan de overheid de pot op, ze hebben al 19% geheft over de zilverbaren die ik heb gekocht. Of ik hem zo laat of omsmelt tot sierraad is vanaf dat moment aan mij.

  Zodra de overheid lastig gaat doen en maatregelen gaat treffen, stel dat ze het af willen gaan pakken, begraaf ik mijn bezit op een verstopte lokatie. De staat krijgt er niets van, alsof er nog AOW zal zijn over dertig jaar, denken zeker dat ik achterlijk ben.

  Trailer van Why gold and silver”: http://www.youtube.com/watch?v=D230oNvuSkk
  Kanaal v/d docu:
  http://www.youtube.com/user/whygoldandsilver

 9. *Anders gezegd: de inflatie begint te versnellen. Dat is wat de stijgende zilverprijzen, goudprijzen en andere grondstoffenprijzen ons duidelijk vertellen. Hun prijzen stijgen niet omdat er een tekort is aan grondstoffen. Nee, feit is: er is een overvloed aan fiat betaalmiddelen.*

  Dit is de kern. Men moet bij overheden eens ophouden over tekorten en misoogsten. Dat is namelijk een pure leugen. Het gaat om een TEVEEL aan geld en niet een TEKORT aan grondstoffen.

  Zelfs banken leggen nu gelukkig de link tussen kwantitatieve verruiming en stijgen van de grondstofprijzen (en dat gaat veel verder dan aleen goud of zilver);

  http://www.fondsnieuws.nl/themas/grondstoffen/artikelen/7867-kwantitatieve-verruiming-stuwt-grondstoffen.html

  Elke keer als weer meer geld kwijt bent bij de benzinepomp of bij de bakker heeft dat maar één oorzaak; het misdadige monetaire beleid van de overheid. Nog maar eens het bewijs dat inflatie doelbewust bestelen van de burger is via het door de overheid gemonopoliseerde en gestuurde fiatgeldsysteem.

 10. Ik heb zelf nav de uitzending Goudzoekers van VPRO mijn papier bewijs waarin vermeld staat dat ik recht heb op goud verkocht. Met dat geld heb ik fysiek goud en zilver gekocht.

  De reden hiervoor is dat er meer papierbewijs is uitgegeven dan dat er daadwerkelijk aan goud aanwezig is (volgends mij noemen ze dit een zeepbel). Daarnaast heb ik minder vertrouwen in aandelen en obligaties omdat deze worden bepaald door de overheid en de managers van bedrijven. Een voorbeeld is wat je nu in Amerika ziet dat er een tweede ronde aan steun komt maw er wordt weer voor miljarden in de economie gepomt om de bestaande koopkracht te behouden. Bij bedrijven zie je dat de managers hun vastgoed verkopen dmv sale and leaseback zodat ze een fantastisch winst maken en aan het einde van het jaar hun forse bonus op kunnen gaan halen omdat ze zoveel winst hebben gemaakt.

  Ik heb voor wat betreft de overheid voor mezelf een simpel voorbeeld voorgenomen; stel ik start een bedrijf en ontvang een lening, maar het gaat niet zoals ik wil dat het gaat dan bel ik mijn tante op voor een tante agaath lening dit doe ik een aantal maal op een bepaald moment kom ik in de problemen of omdat ik zoveel heb geleend en ik niet meer aan mijn maandelijkse betalingsverplichting kan voldoen of omdat ik in het geheel zoveel schuld heb opgebouwd dat ik en de generaties na mij met een enorme schuld op zadel omdat ik het niet meer op (kort) termijn kan terugbetalen.

  Ik heb een aantal mooie citaten gelezen bij http://www.doijerkalff.nl. (Ik heb heb bij dit bedrijf ook fysiek goud en zilver gekocht) Deze komt van Alan Greenspan
  “Goud en economische vrijheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een tekort creëren op de lopende rekening is een ‘verborgen’ manier voor de confiscatie van de welvaart. Goud staat in de weg van dit sluipende proces.”

  De volgende vind ik zelf wel heel toepasselijk “Hoewel goud en zilver niet van nature geld zijn, is geld van nature goud en zilver.”

Comments are closed.