We kregen toegezonden een artikel ui “Zonnewind” met een totaal andere benadering over de rellen in Stuttgart dan uit de normale nieuwsmedia blijkt. Uit dit artikel “Demonstratie tegen bouwproject groeit uit tot volksopstand; In Stuttgart wordt geschiedenis geschreven” , blijkt dat die opstand veel dieper gaat dan alleen maar een protest tegen het kappen van bomen om een station te bouwen. Dat zou alleen maar de aanleiding zijn.

Wij citeren uit het artikel:   http://www.zonnewind.be/revolutie/stuttgart-21-revolutie.shtml

“….., wanneer men zo fanatiek protesteert en zo veel mensen uit alle lage van de samenleving opstaan en protesteren is er meer aan de hand dan verzet tegen een bouwproject.

De 60 jaar oude regentenkliek, vriendjespolitiek en machtsmachine van het CDU in deelstaat Baden-Württemberg heeft de corrupte kaste van politici volledig van de burgers vervreemd. …..Men heeft al heel lang geen idee meer wat het volk wil, ze beroepen zich op de legitimiteit van de representatieve democratie die ze de gelegenheid biedt hun onbetamelijke handelswijze te rechtvaardigen. Het is altijd de schuld van de anderen de schuld van het volk dat het waagt weerstand te bieden. …..

…..” hebben de burgers van Stuttgart herkend dat de staat hun vijand is en dat politici en media liegen dat het gedrukt staat. Ze hebben alle geloof in hun oversten verloren en zijn van hun roze wolk gevallen. Tot nu toe waren het brave burgers die je alles wijs kon maken. Ze draaiden mee in de samenleving en alle vier jaren zetten ze braaf een kruisje achter ‘CDU’. Die tijd is voorbij. De mensen in Stuttgart zijn wakker. Ze realiseren zich eindelijk hoe ze al die tijd in de maling zijn genomen en nog steeds worden genomen. Ze staan open voor nieuwe dingen, willen alles weten en zuigen de verse informatie op, informatie die ze tot nu toe hadden genegeerd.

Politieke partijen van eender welke kleur zijn – eenmaal aan de macht – allemaal criminelen. Dat weten ze nu ook in Stuttgart. De financiële crisis van de laatste twee jaar is niet ontstaan door fouten en blunders van incapabele beleidsmakers. Welnee, ze is moedwillig veroorzaakt. Maar dat weet u waarschijnlijk ook al. En onze volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen alleen de grote bedrijven, de banken en hun belangen.”

Wat we ons dan kunnen afvragen is of dit “wakker worden” alleen in Stuttgart, Duitsland, is en of dat ook in Nederland (en andere EU-provincies)  begint door te druppelen.

Een feit dat de burgers wakker worden, klinkt heel erg positief en zal veel vrijheidsminnende mensen dan ook blij en vol verwachting maken.

Maar laten we daar toch heel vlug een paar vraagtekens bij zetten.
Op de eerste plaats is het nuttig om te checken of het inderdaad zo is als hier wordt voorgesteld.
Maar zelfs dan komt de vraag of dit op dit moment wel zo gunstig is. Namelijk omdat het een grote vraag is tot wat een opstand in de huidige fase zou leiden. Wat zijn de alternatieven? Hoe groot is het gevaar dat er nieuwe/andere politici opstaan en op de kortst mogelijke termijn is de oude toestand weer hersteld of nog erger.

De grote vraag is nu of de burgers wel een goed alternatief hebben!

Hoeveel mensen zijn er die begrijpen wat echte Vrijheid is?
Dat het eenvoudig is het ontbreken van geweld van andere mensen?
En niet het verminderen van hun uitkering die gefinancierd wordt door andere mensen te dwingen dit op te leveren?

In ieder geval weer een interessante ontwikkeling om te volgen.

11 REACTIES

 1. Hub, het lijkt er inderdaad op dat er heel langzaam maar zeker verschuivingen plaatsvinden. Niet allen in Duitsland, maar kijk ook eens naar de politieke bolwerken hier in 0031. Het eens zo grote en machtige CDA van de mastodonten is gedecimeerd. De PvdA keft nog een beetje maar staat mijlenver van de mensen die zij in de jaren 60 van de vorige eeuw vertegenwoordigden. De VVD is gegroeid, maar de PVV is de werkelijke vertegenwoordiger van de Nederlander. Het is alleen nog niet salonfahig om er voor uit te komen dat je geen vertrouwen meer hebt in de politiek. Ook de PVV zal in de zelfde valkuil vallen als alle andere politici. Macht corrumpeert, politieke macht nog erger…
  We moeten ons echter ook in alle gemoed afvragen… Wat is het alternatief. Een volkomen libertarsiche staat (beter is samenleving, staat is zo’n fascistisch woord) zal nog even op zich laten wachten. Ik heb de illusie van vrijheid voor alle mensen opgegeven. Er zijn mensen die zich veilig voelen in hun slaafsheid. Wat mij betreft is dat helemaal prima. Het is niet aan mij om ze wakker te schudden.

  Soms ben ik wel eens jaloers op die types… Lekker rustig chips eten en cola drinken….
  Eind van de rit halen en daarna in je houten jas de oven in… Drie dagen later ben je vergeten…

 2. Andere landen zullen niet zo blij zijn met een Libertarische samenleving in hun midden.
  Dat hebben we enige tijd geleden gezien toen Duitsland en Amerika tegen “belastingparadijzen” als Zwitserland in actie kwam.
  Als je als land je burgers vaan zijn laatste spaarcenten berooft is dat tegenwoordig heel normaal.
  Daarnaast is het natuurlijk helemaal het verkeerde voorbeeld van hoe het moet, volgens de mensen de de werkelijke macht hebben.

  Tony [9] reageerde op deze reactie.

 3. Volgens de Amerikaanse schrijvers William Strauss en Neil Howe van het boek “The Fourth Turning” is wat in Stuttgart nu gebeurt onze toekomst wereldwijd.
  The first turning is a High
  The second turning is an Awakening
  The third turning is an Unraveling
  The fourth turning is a Crisis!

  Each turning comes with its own identifiable mood. Always, these mood shifts catch people by surprise.

  The Fourth Turning (1997) is the third book by William Strauss and Neil Howe. It expands the theory they presented in their first book Generations by examining the generations in Anglo-American history since the War of the Roses (1459-1487). It classifies every generation into an archetype explaining the function, motivation and course of each. The second half of the book specifically looks at the five most recent generations (G.I., Silent, Boomers, 13th, and Millennial).[1]

  Turnings last about 20 years and always arrive in the same order. Four of them make up the cycle of history, which is about the length of a long human life. The first turning is a High, a period of confident expansion as a new order becomes established after the old has been dismantled. Next comes an Awakening, a time of rebellion against the now-established order, when spiritual exploration becomes the norm. Then comes an Unraveling, an increasingly troubled era of strong individualism that surmounts increasingly fragmented institutions. Last comes the Fourth Turning, an era of upheaval, a Crisis in which society redefines its very nature and purpose.[

  http://en.wikipedia.org/wiki/Strauss_and_Howe

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 4. Stel de revolutie wordt een succes. Mensen met de beste bedoelingen als leiders op de juiste plek. Soms staat er een nieuwe Mandela op.

  En dan? een verkeersongeluk, een kogel? Hij wordt vervangen door zijn 2e man, die het net allemaal weer net een klein stukje terug draait.

  Denk je echt dat de krachten die het nu voor elkaar hebben zich niet terug vechten?
  De Franse revolutie was ook door en voor het volk.
  Nou dat was ook binnen no-time weer teruggedraaid.
  Andere poppetjes, ze deden een plas en alles ging weer zoals het was.
  Of we krijgen het nog slechter (als we het nu al slecht zouden hebben)
  Macht corrumpeert, altijd bij iedereen.

 5. @Frankie [3]:

  Dank je Frankie voor deze interessante verwijzing.
  Zou jij ook iets meer kunnen vertellen over de tijd waarin wij nu leven en hoe die door Strauss en/of Howe wordt omschreven?
  Zijn er gegevens waar we wat aan kunnen hebben voor ons eigen beleid?

  Misschien hier als reactie, maar je zou er ook een aardig artikeltje (of meer 🙂 ) over kunnen maken.
  Als je het opstuurt, zal ik het plaatsen.

  Jerom [6] reageerde op deze reactie.
  Frankie [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [5]:

  Is die verwijzing niet eerder naar voren gekomen op vrijspreker? Ik meen me te herinneren dat er een heel artikel aan is gewijd. Of was het in een hele lange comment….

 7. @Hub Jongen [5]:

  Beste Hub, we zitten er middenin en de signalen worden met de dag duidelijker! Er is al aardig wat over geschreven, veelal in het Engels want deze schrijvers noemen het in de eerste plaats een Amerikaanse crisis. Maar je weet dat een Amerikaanse crisis, waar het begint, zich verspreidt over de wereld. Zoals bijna alles dat daar vandaan komt en begint. Meer tijd kan ik er op dit moment niet aan besteden. Maar lees eens verder hier: http://www.americanpendulum.com/2010/02/the-fourth-turning-21st-century-u-s-breakdown-debt-dollar-delusion-depletion-decline/ en zoek eens op Google en typ dan The Fourth Turning en ook dat wat James Quinn hierover schrijft:

  Personally, I have grave apprehensions about the coming years. As a libertarian minded person I will not be happy, as it is highly unlikely that government will willingly get smaller. The last two Crisis periods resulted in a much more powerful Federal government. It is difficult for me to conceptualize how the country will come out the other side of this Crisis as a stronger society. The likelihood of the citizens rallying around the flag and following a Boomer Prophet into a world war seems farfetched to me. I fear the angry have-nots are more likely to rise up against the ruling elite, with potential dire consequences as the military may have to choose sides. My principal fear is that Crisis periods always rely on the Hero generation to make the greatest sacrifices. An entire generation of Heroes was wiped out in four years during the Civil War. A million Heroes were either killed or wounded in World War II. My three sons are all part of the Hero generation. I’m not prepared to sacrifice them for a cause that I do not believe in or agree with. The Boomer generation has been discredited in my eyes. Following a Boomer leader into battle seems out of the question today.

  My guess on the end result of this Crisis is that Americans will need to localize. Reduced fuel availability will force people to depend on their neighbors and locally produced food. Forging closer relationships with family and neighbors will stand you in good stead during the remainder of this crisis. This Fourth Turning has only just begun. Strauss & Howe do not predict the outcome, only the challenges that await us and the hope that we will rise to the occasion.

  http://www.americanpendulum.com/2010/02/the-fourth-turning-21st-century-u-s-breakdown-debt-dollar-delusion-depletion-decline/

  Echter, als je over dit soort zaken praat met anderen dan vinden de meeste mensen je een doemdenker en negatief. Positief denken dan komt alles vanzelf in orde zegt men dan.
  Tja, het woord realisme komt niet in hun woordenboek voor schijnt het. Ook het woord Saeculum niet!

 8. In 1997 schreven William Strauss en Neil Howe het volgende in hun boek The Fourth Turning:
  “The next Fourth Turning -America’s next rendezvous with destiny-will begin in roughly ten years and end in roughly thirty.
  Around the year 2005, a sudden spark will catalyze a Crisis mood.”

  Is dit niet frappant? Want wanneer begon de krediet crisis die verder ging in een financiële crisis en die nog niet achter de rug is, al wordt dat wel beweerd door de politici.

 9. @John [2]:

  Je moet je wel realiseren dat het de Amerikaanse en Duitse *overheden* zijn die tegen belastingparadijzen in actie kwamen.
  Nogal wiedes, om duidelijke redenen. De dief wil zijn inkomstenbronnen behouden.

  Dit hoofdartikel gaat echter juist om de vraag of de *bevolkingen* hun respectievelijke regeringen zat zijn.

  De vraag is dus, of de bevolkingen wel of niet zitten te wachten op libertarische samenlevingen.
  Eerlijk gezegd denk ik dat zowel de kennis, als de wil die kennis op te doen niet aanwezig is. Men was langdurig schaap tot men eindelijk zelf eens in het slachthuis terecht leek te komen.

  Maar dat “politics as usual” zijn hoogtepunt achter zich heeft is voor mij wel duidelijk.

 10. Voor, tijdens en na de Franse revolutie waren er volgens mij ook niet veel die aan een libertarische samenleving dachten!
  Maar het volk had er gewoon een keer genoeg van.
  De geschiedenis herhaalt zich denk ik en hoewel de overheden zich beter dan ooit gewapend hebben, is het internet er nu met ongekende mogelijkheden. Wel zal het een koud kunstje zijn voor diezelfde overheden om dit medium (en andere) af te sluiten.
  Maar de mens is creatief, vooral als het er op aan komt. Tenminste, zo was het maar al te vaak in de geschiedenis en waarom zou het dit keer anders zijn?

 11. http://www.rekeningretour.nu/

  deze kan ook groots worden.
  en hoewel het missie-boodschap aan de suffe kant is is dit een grote KANS om mensen te ontmoeten en ze wat wijzer te maken:
  vliegeren, praten, echte goeie spandoeken +++

  VERTEL HET VERDER

Comments are closed.