De goudmarkt zit momenteel in wat men noemt de ’tweede fase’, waarbij institutionele investeerders en vermogende mensen grote hoeveelheden goud opkopen. Na fase twee komt fase drie. Dat is de manische fase, waar iederéén zijn handen wil leggen op een stukje van het gele metaal. De brandstof voor de prijsexplosie in fase drie wordt de angst voor inflatie. Die angst begint stil aan de wereld binnen te sijpelen.

Mensen voelen de inflatie in hun dagelijkse uitgaven: de voedselprijzen stijgen, de olieprijs stijgt opnieuw, de koffieprijs, koperprijs, suikerprijs,… .

En ondertussen gaat de geldcreatie onverminderd door, waardoor die inflatie steeds harder gaat.

Zo gaf bijvoorbeeld de Ierse overheid in september staatsobligaties uit ter waarde van 25 miljard euro. Die werden allemaal verkocht, wat de Europese markten deed opleven. Dit optimisme was echter volledig misplaatst, omdat die Ierse staatsobligaties integraal werd opgekocht door de Europese Centrale Bank, met uit het niets gecreëerde euro’s.

Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant van de  wereld, maar ook in Azië heeft men last van inflatie. De centrale banken daar printen namelijk verwoed geld om hun export competitief te houden. Chinese investeerders kopen vastgoed in Amerika, niet alleen omdat ze er een buitenkansje in zien, maar ook omdat ze willen diversifiëren weg van de Yuan. Inflatie in Azië betekent ook duurdere importproducten voor ons, iets wat we in de komende maanden zullen gaan voelen.

Echter de meeste ogen zijn nu op de dollar gericht. Die is namelijk de reservemunt van het leeuwendeel van de andere munten, dat wil zeggen dat de waarde ervan door een onderpand van dollars wordt gerechtvaardigd. En momenteel begint die waarde vervaarlijk weg te glijden.

De echte ‘backbreaker’ voor de greenback (en daarmee van alle munten die erdoor gedekt worden, inclusief de euro) zal een crash van de staatsobligaties worden. Steeds meer overheden, instituties, en beleggers zullen hun verlieslatende staatsobligaties dumpen. Dat is begrijpelijk… zou jij voor tien jaar geld lenen aan een instelling die in ruil minder dan 2,5% rente betaalt, een vergoeding die drie keer lager ligt wat de ‘stille dief’ van de inflatie wegsteelt? (Jawel, $-inflatie is vandaag +7,5%).

In antwoord op dit massale dumpen van de staatsobligaties zullen de centrale banken deze massaal opkopen met nieuw gecreëerd geld om een onmiddellijk faillissement van de overheden te vermijden.

De vonk in het obligatiekruitvat zou wel eens het aankomende stimuluspakket kunnen zijn (door sommigen geraamd op 3 biljoen dollar) dat de Federal Reserve voor november (net voor de verkiezingen) in petto zou hebben. Op die manier volgt ze in de voetstappen van het Duitse ministerie van financiën in 1922, toen die enorme hoeveelheden D-Marken in de economie ging pompen om de economie op gang te brengen. Een jaar later was de hyperinflatie in Weimar Duitsland een feit.

In reactie op de komende crash van de staatsobligaties en het monetariseren (opkopen) van de schuld door centrale banken, kunnen we een ‘rush’ verwachten, weg van papiergeld, naar echte goederen waarvan de waarde niet meteen wegsmelt. Het meest flexibele, robuuste, geconcentreerde, mobiele, en meest veilig bewaarbare van die goederen, is goud. Vandaar dat iedereen de dag van vandaag wat goud (en zilver) zou moeten bezitten.

“Goud zit in een zeepbel”, zeggen de commentatoren in de kranten en op televisie. Niets van. Vorig jaar zat 0,8% van alle welvaart in de wereld geïnvesteerd in de goudmarkt. In 1980 was dat …26%. En toen was de schuldenberg (=de inflatiedreiging) maar een fractie van wat hij vandaag is.

Overigens kan het gevaarlijk zijn om advies op te volgen van populaire commentatoren. Zij verkopen vaak wat mensen graag horen, niet noodzakelijk hoe de vork echt in de steel zit. Ik heb het gisteren nog eens opgezocht, en vrijwel zonder uitzondering zijn de mensen die vandaag het goud-is-een-zeepbel-verhaal verkondigen, dezelfden zijn die in 2007 stelden dat in 2008 het Grote Herstel van de economie zou beginnen. Tot de crash kwam.

In tijden van inflatie worden fortuinen verloren, en fortuinen gemaakt. Hoewel bij Goldonomic de nadruk steeds ligt op het beschermen van het vermogen, is het niet zo dat onze abonnees gespeend blijven van mooie winsten. Ons portfolio junior goudmijnen bijvoorbeeld, die we veertien maanden geleden als koopadvies begonnen aan te prijzen, is sindsdien met 98,94% in waarde gestegen.

P.S. De vermogensbelasting komt eraan… in 2012 reeds. Vanaf dan zullen alle Belgische beleggingsinstrumenten ook digitaal moeten zijn—niet toevallig, want zo liggen ze binnen bereik van de overheid. Het is dus belangrijk om je hiertegen te beschermen door NU te handelen.

Ingezonden door Tuur Demeester
http://www.goldonomics.be

10 REACTIES

 1. Goud is uiterst speculatief. Al je vermogen in goud stoppen lijkt me niet erg verstandig, spreiden is het motto als je uit bent op vermogensbehoud.

  Als er enorme hoeveelheden valuta worden bijgedrukt dan lijkt het mij inderdaad raadzaam om de portefeuille met valuta te minimaliseren. In mijn geval betekent dat valuta omruilen voor aandelen.

  Ik heb wat muntjes waarvan een deel zeer zeldzaam is. Ik heb het op Marktplaats gezet tegen catalogusprijzen van jaren geleden maar er is nauwelijks vraag. Geen fysiek goud en zilver voor mij dus.

  Omdat ik ook niet zeker ben van de beleggingen in aandelen en onroerend goed streef ik ook niet meer naar vermogensgroei. Ik ben ondernemer en kan door belastingvrijstellingen zoals zelfstandigenaftrek tot zo’n 20.000 euro verdienen zonder IB verschuldigd te zijn. Van die 20k houdt ik 7k per jaar over. Waarom zou ik meer werken? Om het te zien verdampen? Laat mensen met schulden maar gaan werken.

  Klanten die ’s ochtends een afspraak willen krijgen te horen dat ik ’s ochtends vol zit. Dat ik uitslaap en uitgebreid ontbijt tot het middaguur vertel ik natuurlijk niet.

  Mensen met vermogen doen er goed aan hun geld om te zetten in iets dat ze willen: een reis, een zeilboot, een auto, of wat dan ook. Je weet niet of dat in de toekomst nog kan.

 2. Mooi helder stukje dat het voor beginnende personen ook nog eens goed op een rijtje zet. Ik ben het roerend eens met auteur.

  Goud (en selecte aandelen) zijn een prima investering in deze tijden. Helemaal als je weet dat er 100 keer meer goud “beloofd is” aan investeerders dan er voorradig is. (Volgens de organisatie achter de grootste goudhandel markt in London zelf). Zogenaamade ‘zeldzame munten’ kun je beter niet als investering kopen. Het gaat om het gewicht niet om het plaatje zoals ook op ebay en marktplaats snel duidelijk wordt. Koop voor het gewicht.

  Over bovenstaande quote: “Mensen met vermogen doen er goed aan hun geld om te zetten in iets dat ze willen: een reis, een zeilboot, een auto, of wat dan ook. Je weet niet of dat in de toekomst nog kan.”

  My God. Je moet je vermogen dus consumeren? Ja zo wordt je vanzelf snel arm. Wat een regelrechte onzin. Vermogen moet beheerd worden, niet uitgegeven.

  Luister eens naar deze 8 minuten “So you think money is the root of all evil” van Francisco Daconia (Ja, DIE Franciso Daconia):
  http://www.youtube.com/watch?v=xgBNHugdkdI

  Als u het liever in stipvorm wilt lezen is dit een heel goede van Irwin Schiff (Ja vader van!) . How an economy grows and why it crases (comic) by :
  http://freedom-school.com/money/how-an-economy-grows.pdf

  Nico de Geit [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Marco [2]:

  “Vermogen moet beheerd worden, niet uitgegeven.”

  Dat dacht ik een paar jaar terug ook. Nu koop ik alles waar ik zin in heb.

 4. Ik hoor op RTLZ, BNR en dergelijke de laatste tijd mensen roepen dat er geld bijgedrukt wordt en dat er hierdoor kans (??) is op inflatie. Maar nog steeds zie ik niemand op straat in Europa met End The FED/ECB borden. Er is dus schijnbaar of massale collectieve kortsluiting bij de mensen of ze zijn allemaal hersendood televee aan het kijken.
  Kans op inflatie. Briljante woordspeling eigenlijk. We gaan u BEROVEN, maar we geven u de KANS om apathisch reality soaps te blijven kijken. We zouden van al die onzin een mooi, doch zwartgallig Vrijspreker sociolect kunnen brouwen.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.
  Oscar [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Devidas [4]:

  “Ik hoor op RTLZ, BNR en dergelijke de laatste tijd mensen roepen dat er geld bijgedrukt wordt en dat er hierdoor kans (??) is op inflatie.”

  Als er nu massaal geld wordt bijgedrukt dan duurt het meestal een 1 jaar tot anderhalve jaar ehe es loss geht. Goud, zilver, vuurwapens, overlevingsmes, waterzuiveringsinstallatie, blikken met bruine bonen, jaarvoorraad pasta, flessen whiskey, zaden voor kiemgroenten, graafinstrumenten, springstof, prikkeldraad, jodiumtabletten en zandzakken in huis halen zolang het nog kan.

 6. Volgens mij zit je met zilver beter, nog relatief laaggeprijsd.
  probleem is het grotere volume, je loop al gauw met een grote munitiekist rond. Volgens mij heeft bosgrond en landbouwgrond ,nu de vvd zal regeren , wel enige voordelen:snellere bestemmingswijzigingen.

  Oscar [9] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.