Zo, dat was me het weekendje wel.

Eerst lekker indrinken bij een vriendin en dan met een paar man de stad in, om de week nog eens even weg te tanken in  Eindhoven op het Stratumseind . Op zich is er niets mis met het Stratumseind in Eindhoven, behalve dan dat er een hoop dronken mensen op elkaar gekluisterd zitten met tientallen horecagelegenheden in een  korte straat in de binnenstad.

We hadden een geweldige avond, maar de dag daarop kwam natuurlijk de kater. Niet alleen een kater omdat ik nu eenmaal graag de bodem van meerdere formaten glaasjes zie, maar ook een kater van al die grove schendingen van eigendom in diezelfde straat.

Een paar dingen zijn gaande in die straat, al meer dan vier jaar, waar ik me als consument erg aan stoor en ik weet dat de eigenaren zich er ook aan storen.

Zo blijkt dat de gemeente graag het eigendom van de horeca eigenaren afneemt om te beslissen tot wanneer ze open mogen blijven. Nu heeft de gemeente enkele jaren terug al plannen gemaakt om de eetgelegenheden eerder te sluiten dan de cafés , deze sloten om 3 uur en de kroegen om 4 uur. Dit leiden echter tot een enorme klantenstroom om 3 uur exact, enkel en alleen de  mensen die al binnen waren rond dat tijdstip mochten er even blijven

Ik heb vaak bij de deur staan smeken of ik niet toch wat mocht eten, en af en toe lieten ze onder het onoplettend oog van de bromsnorren op paarden wel wat klanten binnen glippen, om vervolgens de deur snel weer te sluiten.  Dit gebeurde wel vriendelijk, maar sommige mensen werden natuurlijk agressief omdat zij dus niet binnen konden komen net voor dat de deur zich snel sloot.

De agressie keerde zich inderdaad niet meer tegen de gasten van andere kroegen maar tegen de eigenaren van die eetgelegenheden en hun personeel. Dat terwijl die natuurlijk liever nog even open bleef om zo een flinke winst op te strijken aan alle mensen die een broodje shoarma, of een braadworst wilden bestellen.

Nu was het deze keer gelukkig anders, de gemeente heeft ingezien dat deze regeling absurd is en nu moeten de eetgelegenheden om vier uur sluiten, maar het probleem is gewoon gebleven. Het is een mantra voor veel mensen geworden, je wordt weer vent in de shoarmatent, en ik kan het beamen. Nog steeds willen heel veel mensen nog een hapje eten nadat de kroegen gedwongen dicht gaan. Stiekem op de terugweg  verlangde ik terug naar de tijd dat je met je vrienden nog even de nacht kon bespreken onder het genot van een hapje om bij te komen.

Natuurlijk had je weer die zelfde raddraaiers die de boel verziekten, maar die zijn er altijd op zoveel duizenden mensen die met velen tegelijk de straat op gaan, op de 10.000 man zitten er altijd wat randdebielen tussen.  Maar ook afgelopen zaterdag kon ik weer ontdekken hoe ondernemers stiekem mensen binnen laten om toch enigszins gebruik te maken van een enkele kans om die avond een flinke winst op te strijken. We stonden voor een eetgelegenheid (naam laat ik achterwege) en wederom deed een personeelslid de deur open om toch 5 mensen binnen te laten zonder dat de politie het zag. Er stonden zeker  20 man te wachten om toch een frietje te bestellen en de rij werd steeds langer.

Maar wanneer oom agent het ziet, staat de eigenaar natuurlijk een flinke boete te wachten, omdat de gemeente liever iedereen tegelijk naar huis ziet gaan, wat sowieso niets uit maakt als iemand na zoveel drank kwaadwillend is. Als die personen het niet een half uur nadat de kroegen sluiten doen,  dan doen ze het wel direct nadat ze de kroeg uit gaan, zoniet tijdens openingstijd.

Dus nu begonnen mijn radertjes weer te werken, ergens richting de avond natuurlijk pas, en kwam ik op een geweldig plan.

Geef de eigenaren van de kroegen hun kroeg weer terug!!

Hoewel de gemeente wederom liegt van de  tenen tot aan de kop van de burgemeester, omdat de eigenaren zelf al aangegeven hebben niet eerder te willen sluiten en zij beweren dat alles koek en ei is, ben ik er toch voor dat de horeca eigenaren gewoon weer hun eigendom mogen hanteren zoals zij wensen.

Stel je eens voor, de kroegen blijven uit winstoogmerk tot zo laat mogelijk open en klanten verlaten hun etablissement geleidelijk aan om nog wat te eten en naar huis te gaan, het gestel kan immers maar zoveel bier verdragen. Van al de overgebleven winst kunnen zij hun personeel als uitsmijter laten fungeren of er iemand voor inhuren, als dat zou mogen, immers kan iedere flinke vent in opdracht van zijn werkgever mensen de deur wijzen wanneer die vervelend is zoals dat daar ook veel gedaan wordt.

Dit kunnen eetgelegenheden ook doen of zij spreken af dat de naastgelegen kroeg tegen betaling zijn portier ook bij hun een klein oogje in het zeil houdt.

En weg zijn alle problemen!

Wanneer een eigenaar mag bepalen wat het prettigste is voor zijn klanten om zo zijn winst te maken, wat hij moet in een vrije markt, dan is de kwaliteit van het stappen beter gegarandeerd dan dat een gemeente de eigenaren van die kroegen gaat tegenwerken met belachelijke regels en daarbij ook nog eens het zeggenschap over hun eigendom ontneemt.

Het is alsof je de bakker vraagt hoe hij een koe moet uitbenen, ze staan er te ver vanaf om er ook maar iets zinnigs over te kunnen zeggen. Het blijft niet praktisch en immoreel om de ondernemer te straffen voor de kwaadwillendheid van anderen.

Ik pleit dan ook volledige eigendomsrechten van de kroegeigenaren, daarbij ook met alle consequenties van hun deur- en huisbeleid.

Zeg nou eens eerlijk.. zou jij naar een kroeg gaan waar de eigenaar niets doet om jouw veiligheid te garanderen? Ik durf te wedden dat je antwoord nee is, wanneer dat zo is moet je erkennen dat het winstgevender is voor de eigenaar om hier naar te handelen. Laat de markt zijn werk doen en respecteer andermans eigendom.

En wat de eetgelegenheden betreft, die zijn helaas 20 euro aan mij en mijn vrouw misgelopen, want thuis ging de frietpan om half zes nog gewoon aan.

9 REACTIES

 1. Dit is weer een klassieke Hoc Voluerunt mensen! En o zo herkenbaar. Het toeval wil dat ik geruime tijd een lief “dingetje” had lopen in Eindhoven. Stratumseind heb ik dan ook aardig wat keren bezocht, naar mijn mening een van de leukste plekken om te stappen van Nederland. Eerlijk gezegd vind ik het wel wat libertarisch hebben, ik bedoel waar vind je zo een lange straat met alleen maar kroegen. Het lijkt wel alsof de ambtenaren hebben zitten slapen. Aan de vroeg sluitende eettentjes heb ik me ook geergerd. En natuurlijk zou het beter zijn als ze de tijden zelf konden bepalen. Gelijk aanpakken die arbitraire regeltjes verzinners. Maar het kan nog erger. Neem Den Haag. Daar is het uitgaansleven gewoon non-existent. Zal vast ook met regels te maken hebben. In Rotterdam voel je je snachts niet veilig en ben je het ook niet. In Amsterdam lijkt het veilig, maar dat is grote schijn. Die politie te paard in Eindhoven vond ik wel goed eigenlijk. Als je daar in de problemen komt kom je er tenminste nog levend uit.

 2. Kroegbazen (of club-) die zich bekommeren om de veiligheid van hun klanten? Dat is voor mij een nieuw concept. Ik krijg doorgaans de indruk dat deze lieden de klant als een hinderlijk obstakel zien tussen hun kassa en diens portemonnee. Voor zover ik ruzie krijg in de horeca is dat met portiers die geen tip krijgen van mij. Ik zou niet weten waarvoor. De vriendelijke ‘service’? Fijn dat de situatie in Lampengat beter is.

  Is er uberhaupt een stad in NL met vrije openingstijden in de horeca? Zo ver ik weet heeft de linkse (en ook rechtse) taliban overal een dikke vinger in de pap met ‘magniet’ beleid, zoals het hilarische ‘sta-verbod’ op Amsterdamse terrassen in de zomer. Wat dat betreft mogen wij blij zijn dat het niet is zoals in Engeland tot een paar jaar geleden, toen de pubs om 11 uur (niet ’s ochtends) dicht moesten.
  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Devidas [3]:

  Ik heb het artikel ook gelezen en gelachen om de dwaasheid van de gemeente in 020. Dus als die studenten af en toe met elkaar van bil gaan mogen zij in hun huis blijven van de ambtenaartjes? Samen in een 3-persoonsbed? En komt kameraad Van Poelgeest ze dan instoppen ’s avonds en een verhaaltje voorlezen?

  Het gaat van kwaad tot erger met die PVDA (en ook Groen Links), net als met een uitgezaaide kanker. Hier staat een fraai verhaal over de dorpsgek van Den Haag (zie kwoots) die weer helemaal in zijn element is:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7961541/__Ramadanmaaltijd_kost_15.000_euro__.html
  Devidas [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Bon Vivant [4]:
  Aha. Norder weer. Dat is regenten onkruid wat niet te verdelgen valt. Als je ze eenmaal te pakken hebt en ze gaan op hun bek door wanbeleid (is het per definitie, maar sommige screwups zijn groter dan andere) worden ze weg gepromoveerd tot staatssecretaris. Heb het al meegemaakf met die hinkebeen met een valse glimlach, Kleinsma.

 5. @Bon Vivant [2]: Is er uberhaupt een stad in NL met vrije openingstijden in de horeca?

  Ja, Enschede. De meeste shit is tot ver na 4 uur open, incl shoarma tenten. Ikzelf heb nog nooit het einde meegemaakt iig!

 6. Gemeentes..
  Tja..
  Dat de ambtenaren, de Wethouders en de burgermeester van Eindhoven jokt, dat klopt!
  Zeker met verstrekken van beloftes en vergunningen…
  De ene zegt prima, de andere blokeert. Een grote burocratisch beerput van macht spelletjes is het! Iets wat de burger niet ten goede komt…

  De kroeg eigenaren hebben helemaal niets te vertellen in hun eigen zaak… Vervolgens… De Overheid maakt een wet “niet roken”..
  Oeps.. niet genoeg bekwame ambtenaren om dat te handhaven..
  Ooo.. dan maken we de kroegeigenaar wel politie agent…

  Dat is het stomste wat je kunt doen! Een kastelein heeft geen opleiding tot politie agent! En dat zou hij ook niet moeten willen!

  Daarnaast is de regelgeving ook absurd!
  Voorbeeld:
  Stel Ik rijd in een Ford over een Eindhovense kruising met verkeerslichten. Nu rijd ik door het rood…
  Wie krijgt de Bekeuring??
  Ford om dat ik in een auto van hun zit?
  Eindhoven omdat het Hun kruising is?
  Of ik, omdat *IK* de wet overtreed??

  Dat laatste dus.. De overtreder!
  Met roken is dat niet zo.. Als ik rook in de kroeg, ben *IK* in overtreding! Ik breek de wet, dus ik moet de boete krijgen.. niet de uitbater van de gelegenheid, want die doet niet verkeerd…

  Als je die regel zo hanteerd, hebben de rokers de keuze.. Roken & boete of niet…

  Met de sluitingstijden is eindhven heel erg trikt.. Uitzonderingen worden met veel pijn, moeite en heel veel tijd en papierwerk op zeer zelden zaken gegeven…

  Hoewel ik het ook erg fijn zou vinden dat de openingstijden flexibel worden, zie ik daar toch wat min puntjes (voor wetgever en handhaver)

  De overlast voor de omgeving blijft langer.. Okay.. moet je maar niet in de buurt van een kroeg gaan wonen in het Centrum.. maja.. da’s de nederlandse hinderwetwetgeving…

  Als je de openingstijden vrijgeeft.. Dan is het slechts een illusie dat de kroeg eigenaar “vrij kiest” hoelang hij open blijft…
  i.v.m. met concurrentie wordt hij verplicht mee te gaan in nachtelijke uren en langere opening… Zijn personeel ook…
  Genoeg kroegbazen die dan tegen hun personeel zouden zeggen:
  “Als je nu stopt hoef je niet meer terug te komen”

  In alle jaren die ik in de horeca werk, weet ik dat er erg veel kroegbazen zijn die slechte afspraken maken met personeel en als een tiran de toko runnen… (de mijne is gelukkig wel heel goed voor zijn personeel)

  Als stapper zeg ik.. Lekker alles vrij laten en lang door.. op ’t einde van de avond nog een broodje doen en hopa! Top avond…

  Maar als Horeca medewerker… denk ik dat het toch wel wat kort door de bocht is…

 7. Die module om je text te controleren en aan te passen is overigens waardeloze shit!

 8. @ Ivar.
  Laat dit nou in grote lijnen de tekst zijn die ik wilde typen. Trouwens ook als medewerker van een van de “Stratumse” kroegen.

Comments are closed.