Beste Vrijsprekers,

Gister kwam ik in de regionale krant de nieuwe plannen van onze lokale politici tegen. Graag wil ik deze met u delen.

“Katwijk gaat voor superbieb in het centrum”  zo kopt de Duin en Bollenstreek sectie van het Leidsche Dagblad. Het college van B&W wil een cultuurcluster realiseren met daarin een centrale rol voor een nieuwe hoofdbibliotheek. De geschatte kosten: 19 miljoen euro.

Op het moment beschikt de bibliotheek Katwijk over 1 hoofdvestiging en 4 nevenvestigingen die de 61.000 inwoners van Katwijk bedienen. Volgens de officiële site zijn er zo’n 400.000 bezoekers per jaar. Dat lijkt misschien veel, maar als ik twee keer de bibliotheek binnenloop dan telt dit als 2 bezoekers. Dit betekent dat er per vestiging gemiddeld zo’n 320 bezoeken per dag zijn. Van de 61.000 inwoners zijn er ca. 18.000 (2007 cijfers) inwoners lid, die dus gemiddeld 22 keer per jaar de bibliotheek bezoeken. Gezien de bron van deze cijfers (de bibliotheek zelf) en de afhankelijkheid van subsidie kan men enige twijfel trekken bij deze cijfers.

Voor deze 18.000 leden betalen 60.000 inwoners een verplicht lidmaatschap van ongeveer 25 euro (ik heb cijfers mogen inzien van verschillende bibliotheken, de subsidie lag daarvan over het algemeen tussen de 27-32 euro per inwoner per jaar). Als deze inwoner ook nog eens een boek wil lenen in de bibliotheek dan zal hij nog eens 30 euro lidmaatschap moeten betalen.
Om deze 18.000 leden zo’n 22 keer per jaar naar de bibliotheek te laten moeten er dus 43.000 mensen met zijn allen 1.075.000 euro per jaar ophoesten.  Wat inhoudt dat er voor die 18.000 mensen ca. 100 euro per persoon per jaar wordt betaald om boeken te mogen lenen. In dit rekensommetje hebben we niet eens de miljoenen meegenomen die zijn uitgeven voor de bouw van die 5 bibliotheken.

Nu ga ik zelf nooit naar de bibliotheek en bol.com vindt bij mij gretig aftrek. De vraag rijst dan ook waarom een bibliotheek een functie zou moeten zijn van de gemeente en ik dus zou moeten opdraaien voor de hobby van dat kleine groepje leners?
De vrije markt lijkt prima in de behoefte van boeken te voldoen.
Zo zijn er overal in Katwijk boekenwinkels te vinden. Ook online is het aanbod van nieuwe, digitale en 2de handsboeken ruim. Hoeveel boeken zou je kunnen kopen en verkopen voor 100 euro? Op bol.com kan je voor ca. 15 euro een nieuwe boek vinden, 2de hands boeken zijn dan ongeveer de helft van het geld. Laten we zeggen dat wanneer je een 2de handsboek opnieuw verkoopt je hier ongeveer 2,50 verlies op maakt, dan is dit bedrag toch goed voor zo’n 50 boeken (hoef je ze niet eens binnen 2 weken uit te hebben)!

Nu wil de gemeente 19 miljoen extra gaan uitgeven aan een super bieb. Deze 19 miljoen extra kost de inwoners van Katwijk zo’n 311 euro oftewel het lezen en weer verkopen van 150 2de hands boeken. Iets waar ik zeer waarschijnlijk de komende 10 jaar voor nodig heb! Wat krijg ik nu terug voor deze 311 euro? Een bibliotheek met een beperkt  aanbod van boeken, probeer er maar eens een boek van Rothbard te vinden,  waarvoor ik nog eens extra geld moet neerleggen als ik er een boek wil lenen.

Maar gelukkig is er volgens het B & W van Katwijk ook ruimte voor een theater en horeca. Nu hadden wij al de beschikking over een theater die gezien de subsidie tussen de 60.000- 100.000 euro per jaar, en de 50.000 euro extra subsidie van vorig jaar, blijkbaar niet interessant genoeg is voor het publiek om de volle mep te betalen. En die horeca.. die hadden we gelukkig ook nog niet..

Als laats quote ik nog graag het volgende stuk uit het desbetreffende krantenartikel:

Door de komst van de bieb krijgt het centrum een trekkersfunctie. Dat is iets wat het college graag wil, zo staat beschreven in het Masterplan Katwijk aan Zee”

Een trekkersfunctie? Denkt het B&W dat er door deze super bieb meer mensen naar het centrum zullen trekken? Voor de boeken zullen ze niet komen, bibliotheken hebben we overal en de cijfers laten maar al te duidelijk zien dat er steeds minder mensen behoefte hebben aan een bibliotheek. En dat Theater dat hadden wij dus al, veel beter bereikbaar en gelegen aan een veel grotere hoeveelheid parkeerplaatsen. En toch kan dat theater niet zijn eigen broek ophouden.

Of gaan we zwervers aantrekken die een gesubsidieerd biertje kunnen drinken?

Proost!

Met vriendelijke groet,  Jerom

Bronnen:http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/duinenbollen/article6489083.ece/Katwijk-gaat-voor-superbieb-in-centrum

http://www.bibliotheekkatwijk.nl/

Meerjarenplan: http://www.bibliotheekkatwijk.nl/default.asp?content_id=110

9 REACTIES

 1. Beangstigende cijfertjes welke de overhead wel lekker duidelijk in kaart brengen.

  Maar helaas weer een voorbeeld van zinloze geld besteding (lees: Verbranding)genaamd subsidie.

  Het simpele feit is, als er behoefte is, kan in aanbod worden voorzien en niet andersom. Hetgeen subsidie wel teweeg brengt.
  Met als resultaat: toren hoge kosten voor zaken waar blijkbaar onvoldoende animo voor is.

  Mooi voorbeeld is de bibliotheek, daar vindt je alleen door de overhead goedgekeurde boekjes.

  Een overhead welke deze inspraak afdwingt door te investeren met afgenomen(toegeeigende) gelden..

 2. hoe verkankerd het overheids systeem is verworden blijkt hier uit, maar ook ‘ze hebben die bieb nodig omdat de boekenprijzen zo hoog zijn’: tsja laten die nu in een overheidsprijskartel zitten.

 3. Bibliotheken zijn nergens voor nodig.

  Iedereen kan tegenwoordig op tal van andere manieren aan goedkope boeken komen (denk aan ramsjzaken, boekenbeurzen en boekenmarkten, ebooks, online boeken e.d.). Het Boekenfestijn van de Centrale Boekhandel biedt kortingen tot 90%. Top-10 boeken liggen al gauw flink afgeprijsd bij De Slegte.

  Er bestaat ook nog zoiets als bookcrossing. Boekenliefhebbers laten boeken die ze uit hebben achter in openbare ruimten. Andere mensen kunnen ze dan meenemen en lezen en vervolgens weer achterlaten voor nieuwe belangstellenden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

  Verder zijn er regelmatig initiatieven van schrijvers/uitgevers om boeken gratis ter beschikking te stellen.
  http://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=5036

  ===

  En jongens, wat willen jullie later worden?

  – Brandweerman!
  – Piloot!
  – Clustercoördinator!

 4. Ik weet niet of een openbare bibliotheek an sig nou het beste voorbeeld in van foute overheids uitgaven, maar zoals als peter al zij “Iedereen kan tegenwoordig op tal van andere manieren aan goedkope boeken komen”

  Ik vindt dat de nadruk daarbij wel op “tegenwoordig” moet liggen, openbare bibliotheken zijn zeker niet ontstaan door een of ander duister overheidsplan om de burger extra geld af te persen.

  Het feit dat de gemeente Katwijk het nodig vindt om 19miljoen te spenderen aan een “nieuwe” super bieb staat daar los van, zeker als de argumenten zijn dat ze zo graag een cultuurcluster willen realiseren, meer clusterfuckcultuur bij de gemeente katwijk vindt ik.

  Als je het meerjarenplan van de bibliotheek leest dat zal je mischien opvallen dat ze zichzelf als een bedrijf zijn, dat is dus in mijn ogen een probleem, een bibliotheek dient ofwel een bedrijf te zijn, ofwel een publieke dienst, zeker niet een combinatie!

  -uit bieb katwijk meerjarenplan
  Toenemende digitalisering heeft een tweeledige invloed op het openbaar bibliotheekwerk. Als aanbieder en verspreider van informatie ondervindt de bibliotheek steeds meer concurrentie door ontwikkelingen op het gebied van de informatie- en communicatietechnologie. Echter deze ontwikkelingen bieden ook kansen: de bibliotheek kan zich profileren als een onafhankelijke, betrouwbare gids in de enorme informatiestroom;

  Concurentie? Is het nou een openbare bibliotheek of een bedrijf dat mee wil doen op de markt? maar dan wel met behoud van de subsidie…

  Agh lees het zelf maar zou ik zeggen, allemaal idiote ambtenaren ideen waarvan er een paar wellicht iets te maken heben met de eigenlijke functie die een bibliotheek ooit had, en sinds het digitale tijdperk in afnemende mate nog steeds heeft.

  Namelijk het veilig bewaren en publiekelijk beschikbaar stellen van belangrijke informatie zodat deze niet verloren gaat.

  en dus niet zoals de bibliotheek van katwijk:
  Een actuele collectie mede gebaseerd op de vraag en verwachting van de klant. De beschikbaarheid van actuele veelgevraagde titels wordt vergroot.

  Waarom stoppen ze daar dan? Waarom niet meteen de nieuwste films en CD’s te leen?? Of zijn daar de belangen te groot om de concurentie aan te gaan??

  Ter afsluiting wil ik graag even vermelden dat ik
  Atlas in staking van Ayn Rand ga lenen bij de bibliotheek, tenzij iemand een online versie weet te vinden.

  Meer over de historie van bibliotheken:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_bibliotheekwezen

  Jerom [6] reageerde op deze reactie.

 5. Wat ik graag zou zien in een bieb is een complete collectie van Loompanics titels. Maar ja daar zit vast informatie tussen die ze liever verloren zien gaan…

  Wat trouwens leuk aansluit is een quote van de oprichter Mike Hoy

  “Libertarian” followers have been taught numerous thought-stopping techniques by “Libertarian” leaders, so that anyone who attempts to discuss the non-market reality of corporations is slapped with a negative label (“anti-corporate,” “anti-trade,” etc. – there are lots), and then any questions raised by that person are literally unthinkable to “Libertarians.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Loompanics

  Niet gericht op de vrijspreker libertariers maar toch vindt ik die uitspraak goed passen bij somige mensen hier 🙂

 6. @Igor [4]:
  Concurentie? Is het nou een openbare bibliotheek of een bedrijf dat mee wil doen op de markt? maar dan wel met behoud van de subsidie…

  Wat is het verschil? Doet een openbare bibliotheek dan niet meer op de markt? Is deze niet gefinancierd door de boekenhandel verderop? Zorgt deze er niet voor dat mensen die anders hun boek 2de hands gekocht dit nu niet doen omdat er een “concurrent” op de markt is verschenen. Eentje die onder de kosten kan zitten omdat he gedeeltelijk gefinancierd is met gejat geld.

  Namelijk het veilig bewaren en publiekelijk beschikbaar stellen van belangrijke informatie zodat deze niet verloren gaat.

  Hahahah succes met het vinden van libertarische boeken!
  Igor [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Jerom [6]:

  Lees mijn post nog eens, want je reactie gaat echt nergens over.

  Ja inderdaad een openbare bibliotheek zoals die “behoort” te zijn zal geen noemenswaardig effect heben op de markt.

  Bibliotheek rotterdam heeft trouwens een waslijst aan titels van de hier op vrijspreker zo geprezen Ayn Rand, mischien bij jouw in het dorp niet zoeen “superbieb” als in rotterdam.

  Ik dacht dat vrijsprekers het belangrijk vonden dat zo veel mogelijk mensen zelf te laten nadenken om dodoende mischien heel mischien in de toekomst echt iets te veranderen.

  Als je vindt dat libertarische boeken niet voldoende beschikbaar zijn in jouw lokale bieb doe er dan iets mee en vraag of ze deze titels willen aanschafen omdat ze mogelijk belangrijke informatie bevatten die publikelijk beschikbaar dient te zijn. Zo zorg je er in iedergeval voor dat de van jouw persoonlijk gejatte euro’s positief besteed worden.

  Of zit er er weer naast?
  Mogen mensen zich niet geestelijk verrijken zonder daar voor te moeten betalen??

  Jerom [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Igor [7]:
  Uit jou stelling haal ik dat een openbare bibliotheek niet mee zou doen op de markt.

  Hoe die ook gefinancierd wordt, elke bezoeker die daar komt zal niet dat boek bij de concurrent halen. Alleen indien de bibliotheek ook gesubsidieerd wordt betaald zijn concurrentie ook verplicht mee. Ik mag hopen dat je dit toch wel begrijpt.

  vraag of ze deze titels willen aanschafen omdat ze mogelijk belangrijke informatie bevatten die publikelijk beschikbaar dient te zijn

  Deze zijn voor iedereen beschikbaar. Daar is een inefficiënte te dure bibliotheek niet voor nodig.

  Of zit er er weer naast?
  Mogen mensen zich niet geestelijk verrijken zonder daar voor te moeten betalen??

  Ik hoop dat je het zelf nog snapt. Als mensen zichzelf “geestelijk” (wat dit ook is) willen verrijken dan moeten ze dit JUIST zelf betalen.
  Igor [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Jerom [8]:

  Nee je hebt helemaal gelijk, maar mijn uitgangpunt is een betere wereld. (en dat bedoel ik heel ruim)

  Maar als je de vrije markt als de kern ziet van een ideale toekomst dat heb je helemaal gelijk wat betreft een zekere mate van oneerlijke concurrentie.

  Ik ben voorstander van een veel vrijere markt als nu het geval is maar gezien onze huidige technologische macht om de planeet te verzieken acht ik het raadzaam om sommige idealen buiten de markt te plaatsen, ik geloof niet in een ideologie of een religie – Mijn visie IS niet hij WORDT.

  Nee ik denk dat ik het wel begrijp, jij wil niet meebetalen aan de “opleiding” van wie dan ook, het zijn ook grotendeels kosten waarvan het nut niet meteen duidelijk is.

  Om dan toch ergens in te geloven, geloof ik in menselijk potentieel, als de mensheid een klein beetje collectieve dwang (in de vorm van belasting en de vrijheid om te leren ongeachte economisch situatie) er in een paar generaties er voor kan zorgen dat mensen wat meer hersencellen benutten dan is er misschien nog een toekomst voor onze planeet, en alles wat er dan nog op leeft.

Comments are closed.