Op de Vrijspreker is al vaker aangetoond dat een democratie immoreel en verwerpelijk is. Bovendien tendeert een democratie naar een oligarchie die nog verwerpelijker is. Het bewijs van het afzakken naar de oligarchie zien we dit weekend duidelijk gebeuren op de vergadering van EU-opperhoofden in Brussel. Na alle zwendel met de EU-grondwet en het Verraad van Lissabon gaan de politici nu weer een stap verder.

De EU-grondwet die door het referendum afgekeurd was werd met dezelfde inhoud in het Verraad van Lissabon gestopt en door politici en koningin geratificeerd. Compleet lak aan de democratische wil van het “gemene volk”!

Nu blijkt al weer dat de politici nog te moeilijk alles zo snel kunnen invoeren als ze  willen.  Duitsland en Frankrijk, Merkel en Sarkozy willen het onderdeel “stabiliteitspact” veranderen maar hebben daarvoor nog unanimiteit en in enkele landen referenda nodig.

Dat is veel te lastig en duurt hen te lang. Daarom werd net zo lang geritseld totdat de opperhoofden het besluit namen om Herman Rompuy, de zogenaamde president van de EU, te vragen iets te ritselen dat wel die verandering snel kan verwezenlijken, maar dan wel buiten de burgers om. Die burgers zouden het er wel eens niet mee eens kunnen zijn! Herman moet op de volgende vergadering met een sluw plan komen.
Dat wordt dan wel weer aangenomen en de burger heeft het nakijken.

De Nederlandse maatschappij zit nu overgang van democratie naar oligarchie. Het bovenstaande is de zoveelste stap in die richting.

Interessant is ook een opmerking in Wikipedia:
IJzeren wet van de oligarchie, sociologische wet, geformuleerd door de Duits-Italiaanse socioloog Robert Michels. De wet stelt dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden.

Bij een artikel in Trouw  stond een reactie van Tarak die we hier overnemen omdat we het zelf niet duidelijker zouden kunnen zeggen:

“Zonder referenda…tja stel voor dat volken hun eigen land regeren, de EU is er om dat te voorkomen. Uitschakelen de wil van het volk dus, het liefst middels het verdrag uitschakelen van de wil van het volk zodat politici kunnen zeggen “Het mag niet van de EU” en een soort juridische status geven aan het verbieden van daadwerkelijke volksinvloed.

Zo anti-democratisch als maar zijn kan, dus je zou verwachten dat journalisten hier heel kritisch over zijn, helaas leiden de meesten aan de ziekte van zogenaamde “progressiviteit”, dat betekent dat het vooral belangrijk is als zeer progressief bekend te staan, belangrijker dan inhoud of EU-kritiek. ( Tarak, Amsterdam op 29-10-2010)”

9 REACTIES

 1. @keuleniscool [1]:

  lEES REACTIE 1
  Hier het bewijs dat “Brainwashing werkt”
  De kreet:” Democratie is de slechtste vorm, maar er is geen betere” werkt.

  Het is echter onzin.
  Immers iedereen die nadenkt, zal snel tot de conclusie moeten komen dat een groep burgers die achter een vermeende misdadiger aan zit, hem vangt en dan met meerderheid van stemmen hem ophangt, niet de beste methode is om recht te doen.
  Of zijn er mensen die tot een andere conclusie komen?

 2. Stel je gaat stemmen waar de bus heen gaat waarin je zit.
  Je wil mischien helemaal niet naar de bestemming waar de meesten wel heen willen, maar dan heb je dikke pech.
  Je mag niet uitstappen, en je eigen weg vervolgen.
  Je gaat mooi mee naar de Efteling, of Beekse Bergen.
  We hebben toch eerlijk gestemd?

  Zo leg ik altijd de democratie uit aan iemand.
  In plaats van het land te regeren, zouden we zelf het dorp/stad kunnen regeren.
  In ieder geval zo klein mogelijk.
  Nu kan het niet groot genoeg zijn.
  Zelfs een wereldregering behoort tot de mogelijkheden (met de bijbehorende belastingen natuurlijk).

 3. Democratie is 1 schaap en 2 wolven, die gaan stemmen wat er die avond op het menu staat.

 4. @keuleniscool [6]:

  Gewoon iedereen eigen baas, over zijn eigen stukje van de wereld.
  Geen “Grote Leider”, naar wiens pijpen we allemaal moeten dansen.
  Of deze nou gekozen is of niet, het maakt niks uit.
  Als je “De filosofie van de vrijheid” (link op homepage) hebt gezien, begrijp je wat ik bedoel.
  De principes van vrijheid kun je in NL, en de EU, ver zoeken.

Comments are closed.