Niet alleen in Nederland heeft de reguliere pers zichzelf gemuilkorfd om multiculturele sprookjes te verspreiden. Oo in Oostenrijk is dit verschijnsel niet vreemd. De kwaliteitspers bericht over een ware idylle. En de werkelijkheid is als gewoonlijk anders.

Zo tonen de out law-en vrije media ter plekke de ware en echte nachtmerrie. Zoals die in het eggie geweest is. En door politici maar liever onder de pet wordt gehouden. Komt even niet uit. Terug naar de orde van de dag. Kortom: moderne Samizdad uit een  Alpenrepubliek.
Wenen staat midden in de vuurlinie van de komende verkiezingen. Rood tegen Blauw, links tegen rechts! In deze barre tijden kan het Wenen van de gestaalde linkse kaders even geen negatieve publiciteit gebruiken – en al helemaal niet als het gaat om een gevoelig onderwerp als Turkse immigranten.

Ruim een week voor deze verkiezing vond gisteren de Europacup tussen Rapid Wien en Besiktas Istanbul plaats. Dat hoort een strijd van leven en dood te zijn? Nee, dat is het niet. Het is maar een spelletje – en sport houdt de boel bovendien bij elkaar, zo vindt de zender ORF ZiB2.

Natuurlijk duiken overal  de vrijwilligers op om voor hun partijen te leuren. Zoals bij een SPO-standje van waaruit vlijtig druivensuiker wordt rondgedeeld aan het publiek. Toeval of niet, (gefilmd vanuit de Turkse supportersschare?), maar de socialistische staatszender van Oostenrijk toont beelden van Turkse en Oostenrijkse fans, die gezellig met elkaar lachen en grappen maken en in een sfeer vertoeven waar geen negatief geluid te horen valt.  Althans, dat moest het sprookje van de media worden. Turken en Oostenrijkers gebroederlijk samen aaneengesmeed.

De geijkte kwaliteitsmedia zongen hetzelfde liedje, hier en daar misschien een wanklank. Omdat door Turkse fans in het stadion in Wenen „“zonder uitdrukkelijke“ toestemming,“  lichtkogels en bengaals vuur was aangestoken. Maar verder, ach, dat was het dan. Rien du tout.

Wij hebben vandaag al twee mails binnengekregen met alarmerende berichten wat er werkelijk is voorgevallen, in dat Weense Happel Stadion. Voor een publicatie op ons blog willen we graag nog foto’s en video’s ontvangen – maar vooralsnog onthouden we u dit artikel niet:

Enkele supporters van Turkse zijde staken bengaals vuur aan – wat overigens Rapid Wien nog in grote problemen kan brengen – en dat bengaalse vuur wierpen ze naar de tribunes beneden hen, de plek waar Rapid-fans zaten. Vuurwerk, heus vuurwerk, dat wel 2000 graden Celsius kan  worden. Met als gevolg, dat mensen, inclusief kinderen, van achteren werden getroffen en daardoor zwaar gewond raakten. Dat je door zulk gedrag niet alleen zware brandwonden kan veroorzaken, maar dat er ook ernstige oorsuizingen kunnen ontstaan, ach, wie taalt ernaar? De aanstichters soms? Geen moment.

De tafereeltjes die hierop volgden bevielen sommige Turkse fans uitermate. Want anders is het niet te verklaren, waarom nog meer van dat soort bengaals vuur in de menigte werd gegooid. Toen mensen daarop massaal en in paniek de benen namen, werd men opnieuw opgejaagd. Een vuurbal knalt plotseling en opnieuw, boven de hoofden van de Rapid-supporters.uiteen.

Zwak optreden
De openbare ordediensten mogen het misschien anders geïnterpreteerd hebben, maar in ieder geval marcheerde een schare van bobo’s en dergelijke pas een kwartier later resoluut in de richting van het Turkse vak, om even daarna totaal weer van het toneel te verdwijnen. Het zoeken naar daders, (toch via video-opnamen een fluitje van een cent?) het was allemaal een lachertje. Het leek er op, alsof de supporters uit Turkije zich alles konden veroorloven. Maar als het omgekeerd was geweest, dan zou een rel  op landelijk niveau niet ondenkbaar zijn geweest. Stel je toch eens voor, dat een Oostenrijkse voetbalfan zich zo in het buitenland gedragen zou hebben?

Sportnet.at voegt hier nog aan toe:
Verwoestend was het bengaalse vuurwerk. De brandende objecten werden niet tegen de grond gegooid of zomaar ergens heen. Nee, het was doelgericht op de Rapid-supporters die in de 2e rang van sector F zaten of stonden. De opgewonden stemming kwam tot een kookpunt. Maar leidde dat nog ergens naartoe? Ja zeker. Dat 2 van de 3000 Turkse supporters werden gearresteerd. En dat nog wel met zo veel getuigen voor handen. In de nasleep heeft de politie het, bij het Weense pretpark Prater, nog behoorlijk met Turkse hooligans aan de stok gekregen.

Het is overigens op meerdere fora na te lezen, en zeker via de twee ooggetuigen, dat er van een vriendschappelijke stemming geen sprake kon zijn. Het mogen misschien een paar gevaarlijke gekken zijn geweest die die brandbommen gegooid hebben, maar de hele Turken-meute juichtte bij deze acties.

Een echte daad die heel behulpzaam is de Turkse en Oostenrijkse boel in Wenen bij elkaar te houden, zullen we maar zeggen?. Moeten we het dus zo zien?

De 45000 Oostenrijkers konden hun woede nauwelijks bedwingen en ventileerden hun gevoelens door hun opponenten uit te maken voor „Turkenzwijn. “ en dergelijke. Ze scandeerden „wie niet springt is een Turk.“ Maar daarmee konden ze hun boosheid nauwelijks bedwingen…

Veröffentlicht in Meldungen Österreich |
1 oktober 2010 von derpatriot, vertaald en bewerkt door Gijs van Meeteren

9 REACTIES

 1. Zo te zien wordt het niet groot opgepakt in de pers, een site brengt het groot, een andere meldt het in een zin, de rest zwijgt:

  http://www.vienna.at/sport/mehr/artikel/warfen-wiener-besiktas-fans-bengalische-fackeln-in-rapid-sektor/cn/news-20101001-03000647

  De Wiener Zeitung doet het op de site met een zinnetje af: Some Besiktas fan threw Bengal fireworks and explosives into Rapid fan stands http://www.wienerzeitung.at/DesktopDefault.aspx?TabID=4975&Alias=wzo&cob=520187

  Deze zwijgen er helemaal over: http://derstandard.at/1285199722282/Matchbericht-Eine-wunderbar-inszenierte-Niederlage

  http://diepresse.com/home/sport/fussball/598777/index.do

 2. @dave b. [3]: En dit belemmerd ieders vrijheid.
  In naam van meer vrijheid dus vrijheid beperken en voetbal verbieden / afschaffen?

 3. Vreemd dat de media er zou weinig over bericht inderdaad,maar journalistiek is altijd nog een beroep waar mogelijkheden zijn, zet een community op, doe verslag van evenementen, wees objectief en zoek gelijkgestemden. Perskaart is niet zo moeilijk te verkrijgen geloof ik.

 4. Heerlijk he, onze allochtone vrienden!

  Maar Geert Wilders is mijn beste vriend.

 5. Welke organisatie haalt het nog in z’n hoofd om de ‘supporters’ van de bezoekende club boven het vak van z’n eigen supporters te zetten? Dat is gegarandeerd vragen om problemen.

  ‘Gates of Vienna’ krijgt met dit voorval weer een extra betekenis.

Comments are closed.