… En zo mijmer ik weer eens wat voor mij uit en komen er enkele thema’s in mijn hoofd waarvan ik de gedachten van libertariers eens wil sonderen.Belastingen, een thema waar ik mij al jaren aan erger….

Is het mogelijk, zo vroeg ik mij af om de belastingen in haar huidige vorm af te schaffen en de belasting op die goederen en diensten die je WEL gebruikt te verhogen. Een voorbeeld geeft meer inzicht dan de bovenstaande zin.
Ik wil geen belasting betalen voor vrolijke toeteraars in een band waar ik niet heen ga, ik wil geen belasting betalen voor zielepoten in een verwegland waar verbetering van de situatie op z’n minst discutabel is. Ik wil geen belasting betalen voor een roker met longkanker. Ik wil geen belasting betalen voor dingen die ik niet gebruik.

Ik wil best een beetje belasting betalen voor bijvoorbeeld suiker, of brandstof, of ziektekosten voor mijzelf en mijn gezin. Ik ben zelfs bereid om een klein beetje belasting te betalen voor een collectiviteitsverzekering voor arme stumperds die echt niet kunnen werken.

Waarom verhogen we niet heel simpel de BTW en schaffen we de rest van de belastingen af? Als je dan iets koopt wat je zelf nodig hebt betaal je daar belasting over, verder niet.

Multiculti gedoe.

Ik stel vast dat ik geen hekel heb aan mensen van een ander ras. Laat dat helder zijn en laat er vooral geen discussie over ontstaan dat ik discrimineer. (Als ik dat al zou doen is dat nog steeds mijn eigen keuze en verantwoording, maar dat is een ander thema).

Ik wil de stelling neerleggen dat de multiculturele samenleving is mislukt.
(RED: Goed nieuws: “Angela is het met je eens!”)

Het is mijn ogen opvallend dat de leden van een ander ras bij elkaar willen zitten. En eigenlijk zie je dat in de natuur ook… Het is namelijk erg onhandig om aardappelen (buitenlanders) tussen tulpen (nederlanders) te willen poten helemaal als er al mais (katholieken) en zonnebloemen (protestanten) zijn geplant…
U begrijpt hoop ik de metafoor in deze? Iedere boer met boerenverstand zal je aankijken of je helemaal knettergek bent geworden. Wanneer je die rassen bij elkaar zet is het veel makkelijker om het land te bewerken. Vraag maar eens aan een boer…

Zou het niet veel makkelijker zijn voor alle partijen om gewoon te aanvaarden dat er verschillen zijn. EN dat we die verschillen van elkaar accepteren en vervolgens ook respecteren. Wederzijds, dat dan weer wel….

Enfin, zomaar wat gedachten die ik met u wil delen…
Met vriendelijk groet,
Sybrand

16 REACTIES

 1. Het systeem van alleen maar BTW zou een vereenvoudiging zijn maar verandert verder niets aan het systeem. Politici zullen doorgaan met steeds meer leuke dingen daarin te verstoppen en het tarief blijven verhogen.

  Een betere weg is een verbod op bemoeienis van politici met allerlei zaken, bvb voetballen, en het afschaffen van specifieke belastingen,bvb successie en inkomsten en vermogen..
  En uiteraard dir besparingen teruggeven aan de belastingbetaler.

 2. Na de uitspraak van Merkel, dat de mcs is mislukt ben ik gaan zoeken in de veroordelingen van Hans Janmaat. Moet Merkel niet ook veroordeeld worden?

  Als de overheid zich beperkt tot wat absoluut noodzakelijk is en de rest aan de markt overlaat is er al veel gewonnen. Als mensen hun geld willen doneren aan een of ander ‘goed doel’, dan is dat hun zaak. Geld onder dwang van mensen afnemen (belasting) en aan een ‘goed doel’ geven is ronduit misdadig.

  Johan Alphons [13] reageerde op deze reactie.

 3. btw wat de burger betaald bedraagt plm 43 miljard per jaar.
  milieu heffingen plm 27 Miljard ( minimaal)

  Daar kan de overheid niet meer zonder!!

  Daarnaast ;
  De BTW is een constructie die ondernemers veel onbetaald werk bezorgt en veel geld kost.

  De kosten worden uiteraard wel doorberekend aan de consument.

  Uiteindelijk betalen de eindgebruikers alleen maar btw, en de ondernemers zijn degene die het geld incasseren en overdragen aan de belastingdienst. Ook de administratie kosten moeten betaald worden inclusief btw die weer aftrekbaar is voor de ondernemer. Ook bij de belastingdienst geeft dit erg veel rompslomp en vereist een goede controle waar mensen voor nodig zijn.

 4. Een staat moet gefinancieerd worden met vrijwillige bijdragen. Alleen belasting op BTW geeft u ruimte om de belasting te ontwijken, maar de ondernemer niet. Of ja, hij kan stoppen met het ondernemer zijn. Iedereen als werknemer in Nederland, het grote onhaalbare bloedrode ideaal.
  Gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden. U kunt denken aan gasbaten, dividenden uit staatsfondsen, staatsloterijen, misdadigers alle proces/politiekosten laten betalen etc. etc.
  Wat betreft cultuur, er zou een kapitalisme of libertarisme cultuur moeten komen. Deze zou goed kunnen wortelen in de Westerse cultuur. Ten tweede moet de welvaartsstaat direct afgeschoten worden (dat is pas progressief). Het is de hoofdzakelijke reden waarom men de immigrant hier als vreter ziet en in Amerika als iemand die de potentie heeft iets van zijn leven te maken. De immigrant voelt zich daar uiteindelijk Amerikaan. Je als immigrant Nederlander voelen (en Nederlander alleen) is onmogelijk. Het zou een ontkenning van jezelf als respectabel wezen betekenen. Je bent immers een zielig knuffeldier wiens normen en (on)daden onverdiend verheerlijkt worden.

 5. Ik wil geen belasting betalen voor bijvoorbeeld suiker, of brandstof, of ziektekosten voor mijzelf en mijn gezin.
  Ik wil alleen de prijs betalen die de verkoper en ik onder mekaar overeenkomen.
  En, aangezien er dan eerlijke concurrentie is, zal ik een prima product krijgen voor een faire prijs.

  Staatsloterijen kunnen een prima inkomstenbron zijn voor de overheid. Gasbaten zijn dit minder, aangezien dit minder vrijwillig is, omdat we er allemaal van afhankelijk zijn, en dus weer gedwongen.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 6. @John [6]:

  Even “door denken” john:

  “Staatsloterijen kunnen een prima inkomstenbron zijn voor de overheid. Gasbaten zijn dit minder, aangezien dit minder vrijwillig is, ”

  Staatsloterijen zijn een prima bron van inkomsten. Eerlijk ook nog, ALS, ALS de overheid er geen monopolie van maakt en andere loterijen verbiedt.

  Gasbaten zijn volledig oneerlijk gewelddadig.
  Ga eens na “Van wie IS dat gas eigenlijk”
  Degene die het ontdekt heeft? Degene die kennis,energie, risico, tijd en geld besteed heeft om het uit de grond te halen, OF de overheid die TOEN zei:”dat gas is van mij” ??

  Devidas [8] reageerde op deze reactie.

 7. Multi-cultuur heeft niets met ras te maken.

  Multi-cultuur is een verregaand respect voor opvattingen in een andere cultuur, die hier aanwezig is. Gaat dus over wat men denkt, doet. Kritiek op de multi-cultuur zegt dat dit respect zo ver is doorgeslagen dat het ongezond is: de vis kan de kat respecteren, maar vroeg of laat gaat het altijd fout. Multicultuur is ook tegenstrijdig, hoe kun je enerzijds tegen de “onderdrukking” van de vrouw zijn in het “witte” cultuurgebeid, terwijl je dezelfde vrouwenonderdrukking van andere culturen zou moeten respecteren.

  Multi-cultuur heeft niets met ras te maken. Kritiek op de multi-cultuur, is geen kritiek op multi-etniciteit.

 8. Als je nou eens geen boer hebt die het land ‘bewerkt’, dan zie je dat er verschillende soorten planten groeien in al hun schoonheid. Multiculti werkt volgens mij, als je maar ophoudt het probeert te regelen.

  Syb [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Devidas [8]: Toen het gas in Slochteren ontdekt werd hadden ze een goudmijn aangeboord en dat was voor de staat ( ons allemaal dus) De staat verkocht aandelen en u mag raden wie deze ook vaak kregen, juist onze toenmalige bestuurders. Andere aandelen werden aan derden verkocht en de staat kreeg daar ook een deel van. In feite hebben ze het weggegeven !

 10. Pf, het multi-culti verhaal..

  mij speelt steeds vaker de gedachte..
  is onze overheid niet het geloof van de 20e eeuw..maar dan zonder vrijwillige keuze om u hierbij aan te sluiten.

  Gedrachsrichtlijnen uit de verschillende geloven allemaal gebasseerd op bangmakerij en het negative in de mens.
  even zo met de “discrimatie” wetten en terrorisme..

 11. @bill [10]: bill… ik heb daar ook aan gedacht en de jungle als metafoor gebruikt. Daar overleeft alleen de sterkste plant. En kennelijk heeft “de mens” behoefte aan een zekere mate van ordening in de chaos. Vandaar mijn mijmering over het vreedzaam naast elkaar leven en niet in ruzie door elkaar heen leven…
  Zomaar een idee….

 12. @.M [15]: Ik ook, maar ben tevreden met wat ik onder de douche aantref…. Shampoo, zeep warm water…. En de herinnering aan voorbije tijden 🙂

Comments are closed.