De Ierse economie kan van alle Europese probleemlanden het snelst weer concurrerend worden. Dat komt onder andere door de ontwikkeling van de loonkosten. Die dalen namelijk in Ierland met de hoogste snelheid in Europa. De kosten om een onderneming in Ierland te runnen zijn ook flink verminderd. Zo zijn bijvoorbeeld de huurkosten met 50 % gedaald. De Ierse export doet er, ondanks de banken bail-out van de Ierse overheid, zijn voordeel mee.

Zo groeide de Kerry Group (voedselingredienten en smaken) met 6,7 % in omzet en bijna 13 % winst dit jaar ten opzichte van 2009. Ook Smurfit Kappa (verpakkingen en karton) en CRH (bouwmaterialen) sneden diep in hun kosten en kwamen sterker terug. CRH expandeerde door de bouwcrisis in Europa en Amerika in landen als Turkije, China en India. Een stap die ze anders nooit hadden gezet.

In vergelijking: de loonkosten in Spanje en Portugal dalen maar zeer zwak en in Griekenland wordt het concurrentievermogen alleen maar slechter. Verder voordeel voor Ierland is dat de arbeidsmarkt ‘zwak gereguleerd’ is, werkgevers en nemers kunnen zich sneller aanpassen – dit in tegenstelling tot Spanje en Portugal.

Ierland exportbijdrage is in verhouding hoog – de economie is dus minder afhankelijk van binnenlandse bestedingen. De Ierse overheid doet in de tussentijd zijn best om het land naar de afgrond te leiden. Zo wil het opnieuw massaal geld in banken pompen terwijl het land al een begrotingstekort heeft zo groot als een derde van haar bruto binnenlands product.
Ierland is een voorbeeld van de veerkracht van het kapitalisme. De markt voegt zich naar de omstandigheden en komt er sterker uit tevoorschijn. De overheid is door haar regel- en bemoeizucht en onverzadigbare honger naar kapitaal een blokkade en rem op dit natuurlijke proces.

5 REACTIES

  1. @Devidas [3]:
    De Amerikaanse overheid zal alle uit foreclosurefraud afkomstige bagger uiteindelijk opkopen of er garant voor staan: om het op die manier op de schouders van iedere Amerikaan te leggen.
    Bizar, maar tegenwoordig haar core business.

  2. Zo zijn bijvoorbeeld de huurkosten met 50 % gedaald….
    Na de afgelopen jaren met 500 tot 2000 % te zijn gestegen!

Comments are closed.